Το άρθρο αναφέρεται στο σοβαρό πρόβλημα των γυρισμένων κοντέρ στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που παραμένει επίκαιρο παρά την πρόοδο της τεχνολογίας. Στην Αμερική, η κατάσταση είναι τόσο ανησυχητική, ώστε ένας έμπορος στο Οχάιο συνελήφθη να παραποιεί τα κοντέρ σε οκτώ οχήματα, μειώνοντας την ένδειξη χιλιομέτρων κατά 130.000-160.000 χλμ.
Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης και αποζημιώσεις στους εξαπατημένους αγοραστές. Το άρθρο προειδοποιεί τους υποψήφιους αγοραστές να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν τα στοιχεία των αυτοκινήτων, καθώς η ανίχνευση παραποίησης είναι δύσκολη.
Πιο αναλυτικά
Τα γυρισμένα κοντέρ συνιστούν τη μεγαλύτερη «πληγή» στην αγορά των μεταχειρισμένων, εδώ και δεκαετίες. Η πρόοδος της τεχνολογίας υποτίθεται θα έκανε δυσκολότερο το έργο των επιτήδειων, αλλά όπως αποδεικνύεται όταν υπάρχει θέληση για κέρδος, θα βρεθεί ο τρόπος. Συνθήκη που δεν ισχύει μόνο στα μέρη μας, αλλά και σε πολύ πιο προηγμένες χώρες, όπως η Αμερική.
Το πρόβλημα με τα γυρισμένα κοντέρ στις Η.Π.Α. είναι τόσο έντονο, ώστε όχι μόνο δεν ελαττώνεται με το πέρασμα των ετών και τη βελτίωση των δικλείδων ασφαλείας, αλλά ίσα-ίσα αυξάνεται! Απολύτως ενδεικτικό του τί «χαβούζα» επικρατεί στα μεταχειρισμένα εκεί, η είδηση ότι ένας ντίλερ στο Οχάιο πιάστηκε να γυρνάει τα κοντέρ αυτοκινήτων που πούλαγε, σε επίπεδα 130.000-160.000 χλμ.! Ο επίμαχος μαντράς βρέθηκε με 8 αυτοκίνητα να δείχνουν πιο καινούργια στο οδόμετρο από ό,τι πραγματικά ήταν, έχοντας αλλοιωμένα στοιχεία που εμφάνιζαν από 80.000 μίλια (128.747 χλμ.) μέχρι 100.000 μίλια (160.934 χλμ.) λιγότερα στο κοντέρ. Το διάστημα για το οποίο συνελήφθη αφορά δυο χρόνια, μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Μαΐου 2022, δίχως να γνωρίζει αν και πόσα αυτοκίνητα είχαν πειραχτεί πριν ή πόσα πειράχτηκαν μετά.
Ο Simon Nwaru, ιδιοκτήτης της επιχείρησης S. Automotive Ltd, είναι αντιμέτωπος αρχικά με 3 χρόνια κάθειρξης, ενώ υπάρχει και το ζήτημα των αποζημιώσεων στους αγοραστές που εξαπάτησε. Σε ένα από τα «light» παραδείγματα, κάποιος αγόρασε ένα Toyota Camry του 2010 υποτίθεται με 102.000 μίλια (164.153 χλμ.), ενώ στην πραγματικότητα είχε 232.120 (373.560 χλμ)! Η παραβίαση των ταχύμετρων είναι δύσκολο να εντοπιστεί μέσω διαγνωστικού ελέγχου, καθώς οι περισσότερες συσκευές OBD δεν μπορούν να ανιχνεύσουν ψηφιακά ίχνη παραποίησης. Επομένως, όσοι κοιτάνε για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, ανεξάρτητα αν προέρχεται από ιδιώτη ή έμπορα, θα πρέπει να κάνουν κάνουν και εμπιστευτούν τα βασικά.
Κοντολογίς, το βιβλίο σέρβις και τα μάτια τους. Δικαιολογίες του τύπου «το έχασα» ή «το έκλεψαν» (το service book) είναι πραγματικά αστείες και μαρτυρούν ότι σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Επίσης, λίγα αναγραφόμενα χιλιόμετρα και φθορές σε τιμόνι/καθίσματα/διακόπτες, δεν πάνε μαζί. Ακόμα και όντως λίγα χιλιόμετρα να έχει, εξίσου σημαντικό είναι πού τα έκανε. Πιο ταλαιπωρημένο είναι ένα αυτοκίνητο με 40.000 χλμ. στην πόλη, παρά ένα με 100.000 χλμ. σε ταξίδια.