Το Πολεμικό Ναυτικό προωθεί το σχέδιο αναβάθμισης των φρεγατών MEKO, το οποίο θα εξεταστεί από το ΚΥΣΕΑ τις επόμενες εβδομάδες. Με προϋπολογισμό περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ, ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και θα πραγματοποιηθεί στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, μειώνοντας το κόστος και επιταχύνοντας τις διαδικασίες.
Ο προγραμματισμός θα προσαρμόζεται στις επιχειρησιακές ανάγκες, με πιθανή αρχή από τη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ». Η αναβάθμιση θα περιλαμβάνει νέα ηλεκτρονικά και μηχανολογικά συστήματα, όπως το Τακτικό Σύστημα Μάχης Tacticos, και θα υλοποιηθεί από ελληνικές εταιρείες.
Η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τον εκσυγχρονισμό της πρώτης φρεγάτας και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν.
Πιο αναλυτικά
*Του Κώστα Σαρικά
Το πρώτο πρόγραμμα που περιλαμβάνεται στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών και αφορά το Πολεμικό Ναυτικό το οποίο αναμένεται να περάσει από το ΚΥΣΕΑ εντός των επόμενων εβδομάδων αφορά τις φρεγάτες MEKO.
Με κόστος που αγγίζει τα 300 εκ. ευρώ το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για τις φρεγάτες MEKO αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα προς υλοποίηση για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς ήδη έχει καθυστερήσει δραματικά έπειτα από διαδοχικές αναβολές στην τελική απόφαση.
Ωστόσο το Πολεμικό Ναυτικό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του OnAlert.gr, έχει πλέον το «πράσινο φως» προκειμένου να «τρέξει» το πρόγραμμα έπειτα από την έγκριση του ΚΥΣΕΑ.
Μετά, θα ακολουθήσει η σύναψη των σχετικών συμβάσεων μέσω της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων για την επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις αναδόχους εταιρείες.
Οι εργασίες εκσυγχρονισμού στις τέσσερις φρεγάτες MEKO, όπως έχει αποκαλύψει το Onalert.gr, θα εκτελεστούν στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, απόφαση που μειώνει σημαντικά το κόστος και δίνει ευελιξία στην εξέλιξη του προγράμματος.
Ο προγραμματισμός θα εξαρτηθεί από τις επιχειρησιακές ανάγκες ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης και διάθεσης του προσωπικού ανάλογα με τις προτεραιότητες.
Αν και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η σειρά με την οποία θα εκσυγχρονιστούν τα τέσσερα πλοία, ισχυρές είναι οι πιθανότητες οι εργασίες να αρχίσουν από τη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» και σταδιακά σε βάθος τετραετίας να έχουν εκσυγχρονιστεί όλα τα πλοία.
Όσον αφορά τα μηχανολογικά συστήματα των φρεγατών, ο εκσυγχρονισμός θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο θα προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό. Η απόκτηση των μηχανολογικών συστημάτων αναμένεται να πραγματοποιηθεί απευθείας από τις κατασκευάστριες εταιρείες με ξεχωριστές συμβάσεις.
Άλλωστε, τα στελέχη του Στόλου που συντηρούν για τρίτη δεκαετία τα πλοία έχουν αποκτήσει υψηλή τεχνογνωσία και διαθέτουν τεράστια εμπειρία.
Ενδεικτικό είναι ότι το 2017 κατάφεραν να αποκαταστήσουν την πολύ σοβαρή ζημιά στη φρεγάτα «Κανάρης» έπειτα από πρόσκρουση σε ξέρα έξω από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το σόναρ τρόπιδας και να προκληθούν σημαντικές ζημιές στα ύφαλα του πλοίου.
Τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών συστημάτων θα αναλάβει ελληνική εταιρεία, η οποία είναι πιστοποιημένη από την Thales Netherlands η οποία θα πραγματοποιήσει μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό τους απαραίτητους ελέγχους στα sea trials των φρεγατών.
Ο εκσυγχρονισμός ηλεκτρονικών και αισθητήρων περιλαμβάνει το Τακτικό Σύστημα Μάχης τύπου Tacticos Block II, που είναι η πλέον σύγχρονη δηλαδή έκδοση του συστήματος και την οποία ήδη γνωρίζουν τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού καθώς το χρησιμοποιεί ο Στόλος στις πυραυλακάτους Super Vita.
Το κόστος του Tacticos για κάθε πλοίο αγγίζει τα 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ είναι το κόστος για κάθε ραντάρ NS-110, επίσης της εταιρείας Thales στο οποίο φαίνεται ότι έχει επιλέξει το Ναυτικό Επιτελείο.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης νέοι αισθητήρες, συστήματα επικοινωνιών και άλλα συστήματα που αυξάνουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των πλοίων, με έμφαση στον δικτυοκεντρικό πόλεμο και τη συνεργασία με άλλα οπλικά συστήματα.
Στις τέσσερις φρεγάτες MEKO θα τοποθετηθεί και η ναυτική πιστοποιημένη έκδοση του «made in Greece» Συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου «Κένταυρος» το οποίο κατασκευάζεται από την ΕΑΒ και ήδη έχει δοκιμαστεί με επιτυχία από τις φρεγάτες «Ύδρα», «Ψαρά» και «Σπέτσαι» στην Επιχείρηση «Ασπίδες».
H αναβάθμιση του πυροβόλου Mk45 των 5 ιντσών κόστους 37 εκατομμυρίων ευρώ θα αφορά ξεχωριστό υποπρόγραμμα ενώ θα ακολουθήσει με τον ίδιο τρόπο και η αναβάθμιση των συστημάτων εγγύς προστασίας Phalanx.
Καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη του προγράμματος θα είναι ο εκσυγχρονισμός της πρώτης MEKO με όποια προβλήματα ενδέχεται να ανακύψουν καθώς πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά και με δεδομένη την παλαιότητα των πλοίων.