Η δικογραφία που σχετίζεται με την τραγωδία των Τεμπών διαβιβάστηκε στη Βουλή για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Υποδομών – Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή, λόγω ελλιπούς εποπτείας των αρμόδιων φορέων ΕΡΓΟΣΕ και ΟΣΕ. Στην υπόθεση, οι κατηγορούμενοι στελέχη του υπουργείου Μεταφορών αναφέρουν ότι είχαν ενημερώσει τους πολιτικούς τους προϊστάμενους για τις σοβαρές ελλείψεις στο σιδηροδρομικό σύστημα.
Ειδικότερα, οι κατηγορίες κατά του Σπίρτζη είναι παραγεγραμμένες, ενώ του Καραμανλή δεν ισχύει η παραγραφή, σύμφωνα με πρόσφατες συνταγματικές αλλαγές. Η έρευνα συνεχίζεται και για άλλους πρώην γενικούς γραμματείς του υπουργείου.
Πιο αναλυτικά
Διαβιβάστηκε πριν από λίγο στη Βουλή η δικογραφία που αφορά την τραγωδία των Τεμπών προκειμένου αυτή να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών Υποδομών – Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή λόγω ελλιπούς εποπτείας της ΕΡΓΟΣΕ και του ΟΣΕ, τους αρμόδιους φορείς για την ασφαλή λειτουργία των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η δικογραφία -που είχε διαβιβαστεί από τον ανακριτή στον Άρειο Πάγο- εστάλη πριν από λίγο στη Βουλή, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Όπως έγραψε νωρίτερα το enikos.gr, ο εφέτης ειδικός ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση Σωτήρης Μπακαΐμης, μετά τις απολογίες δύο στελεχών του υπουργείου Μεταφορών, του αναπληρωτή προϊστάμενου Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών, φαίνεται ότι «σκόνταψε» πάνω στα παραπάνω πολιτικά πρόσωπα καθώς οι κατηγορούμενοι απολογούμενοι ενώπιόν του για το κακούργημα της διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών «έδειξαν» τους πολιτικούς τους προϊσταμένους ως ενήμερους για την κακή κατάσταση του σιδηροδρόμου λόγω μη ολοκλήρωσης των έργων εκσυγχρονισμού και της έλλειψης προσωπικού.
Ειδικότερα, και τα δύο στελέχη αρνούμενα τα όσα τους αποδίδονται, υποστήριξαν – προσκομίζοντας και τα σχετικά έγγραφα- πως τα θέματα έργων ασφάλειας και προσωπικού είναι αποκλειστικής ευθύνης της ΕΡΓΟΣΕ και του ΟΣΕ, την εποπτεία των οποίων έχουν οι εκάστοτε υπουργοί.
Η προϊσταμένη δε της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών είπε πως είχε συντάξει και δύο ενημερωτικά σημειώματα στα οποία ανέφερε τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και τις παραλείψεις στη συντήρηση των συστημάτων ασφαλείας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Τα σημειώματα εστάλησαν τον Σεπτέμβριο του 2021 προς τον υπουργό Κώστα Καραμανλή, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Ξιφαρά.
Λόγω αυτών των αναφορών ο δικαστικός λειτουργός διαβιβάζει τη δικογραφία «αμελλητί» στη Βουλή προκειμένου εκείνη να εξετάσει, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν και ποιο/α αδικήματα προκύπτουν για τους κυρίους Σπίρτζη και Καραμανλή.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο τα όποια αδικήματα εντοπιστούν για τον κ. Σπίρτζη είναι παραγεγραμμένα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον Κώστα Καραμανλή καθώς βάση της αλλαγής που έγινε στο άρθρο 86 του Συντάγματος το 2019 οι αξιόποινες πράξεις πολιτικών προσώπων δεν παραγράφονται μετά το πέρας δύο συνόδων της Βουλής αλλά ισχύει ότι προβλέπεται και για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Δηλαδή, η παραγραφή για τα πλημμελήματα είναι στα 5 έως 8 έτη και για τα κακουργήματα στα 15 έως 20 έτη.
Όσον αφορά τώρα στην έρευνα του κ. Μπακαΐμη αυτή συνεχίζεται για τα μη πολιτικά πρόσωπα και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δικαστικός λειτουργός εξετάζει αν προκύπτουν ευθύνες για 7 πρόσωπα, που διετέλεσαν γενικοί γραμματείς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το 2016 έως και το 2023.