Οι Έλληνες παθολόγοι ζητούν την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση των νέων φαρμάκων αδυνατίσματος, όπως η Τιρζεπατίδη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ασθενών και να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη χρήση τους χωρίς ιατρική παρακολούθηση.
Ο Πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος, Ευάγγελος Τούλης, επισημαίνει τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει η χρήση αυτών των φαρμάκων, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία.
Οι παθολόγοι προτείνουν ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα επιτρέψει την κατάλληλη παρακολούθηση και αποφυγή ανεπιθύμητων ενεργειών.
Πιο αναλυτικά
«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη και χωρίς ιατρική παρακολούθηση πώληση των φαρμάκων για το αδυνάτισμα, επιχειρούν να βάλουν οι Έλληνες παθολόγοι.
Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) δεν ζητά από τον ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας την ηλεκτρονική συνταγογράφηση του νεότερου «θαυματουργού» φαρμάκου με τη δραστική ουσία Τιρζεπατίδη με σκοπό την αποζημίωση του φαρμάκου από τον ΕΟΠΥΥ αλλά για την ασφάλεια των ασθενών.
Συγκεκριμένα οι παθολόγοι ζητούν να υπάρχει «ηλεκτρονικό κλείδωμα» στη διαδικασία, ώστε να μην μπορεί κάποιος να προμηθεύεται το φάρμακο από το φαρμακείο, σαν … απλό παυσίπονο. Δηλαδή, χωρίς έλεγχο και προστασία.
«Ζητάμε ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πάρει κανένας το φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή και παρακολούθηση», ξεκαθαρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr ο Ευάγγελος Τούλης, Πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ).
Να σημειωθεί πως το φάρμακο με τη δραστική ουσία Τιρζεπατίδη (Mounjaro) ξεκίνησε να διατίθεται στην Ελλάδα από τα μέσα Νοεμβρίου 2024.
Kυκλοφορεί σε δόσεις των 2,5 mg και 5 mg, ενώ σύντομα έρχεται και η διάθεση της δόσης των 7 mg. Σύμφωνα με την ίδια την παρασκευάστρια εταιρεία, Φαρμασέρβ – Λίλλυ, το φάρμακο διατίθεται μόνο με γραπτή ιατρική συνταγή.
Είναι ένα ισχυρό ενέσιμο φάρμακο που στοχεύει σε σοβαρά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία με ΔΜΣ άνω του 30.
«Είναι ένα φάρμακο που ενέχει κινδύνους, δεν το λέμε εμείς, το λέει και η ίδια η εταιρεία. Και δεν μπορεί να το παίρνει κάποιος, επειδή απλώς θέλει να χάσει 5 κιλά. Είναι επικίνδυνο αυτό», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΕΠΕ.
Τονίζει ότι παρόμοια λανθασμένη χορήγηση είχε γίνει και με το άλλο επαναστατικό φάρμακο, τη σεμαγλουτίδη (Ozempic) για τη ρύθμιση του διαβήτη.
Εάν δεν υπάρξει έλεγχος και αυτή τη φορά, το φάρμακο θα καταναλώνεται ανεξέλεγκτα από άτομα που θέλουν να χάσουν λίγα κιλά, εκθέτοντας τους εαυτούς τους σε σημαντικούς κινδύνους.
Τιρζεπατίδη: «Μεγάλη αποτελεσματικότητα, αλλά προσοχή, γιατί είναι φάρμακο»
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί δεν είναι αμελητέες, λένε οι παθολόγοι: γαστρεντερικές διαταραχές, υπογλυκαιμικά επεισόδια κ.α.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΕΠΕ, μάλιστα, παρακολουθεί πάνω από 30 δικούς του ασθενείς που λαμβάνουν το φάρμακο, με εντυπωσιακά -κατά τα άλλα- αποτελέσματα. Αποκαλύπτει μάλιστα, πραγματικές περιπτώσεις από τη δική του κλινική εμπειρία:
«Έχω 30 ασθενείς που λαμβάνουν το φάρμακο. Μία ασθενής, που έπαιρνε την ελάχιστη δόση, παρουσίασε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, που λίγο έλειψε να γίνουν παρενέργειες. Δεν νοσηλεύθηκε τελικά, αλλά εμφάνισε έντονες γαστρεντερικές διαταραχές, διάρροιες, εμέτους και πόνους. Και όλα αυτά, ακόμη και όταν μειώσαμε τη δόση στο μισό».
Η περίπτωση αυτή δείχνει ότι η χρήση του φαρμάκου χωρίς αυστηρή ιατρική επίβλεψη μπορεί να γίνει επικίνδυνη, λέει ο γιατρός.
«Όταν της ζήτησα να διακόψει το φάρμακο, η ασθενής έκλαιγε. Γιατί την βοηθούσε πολύ, είχε χάσει πολλά κιλά. Ήθελε τόσο πολύ να αδυνατίσει, όμως, δεν είναι ένα καλλυντικό προϊόν, δεν είναι “μια λοσιόν”. Είναι φάρμακο και στα φάρμακα αν υπάρξει κάποια πολύ σοβαρή παρενέργεια ο ασθενής μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και στο θάνατο», προειδοποιεί ο κ. Τούλης.
Οι φαρμακοποιοί δεν είναι κατάλληλοι να χορηγούν το φάρμακο χωρίς συνταγή
Ο νόμος υπάρχει… «Κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς συνταγή». Αλλά η πραγματικότητα, όπως παραδέχεται ο γιατρός, είναι εντελώς διαφορετική.
«Εδώ και χρόνια, στα φαρμακεία μπορείς να πάρεις σχεδόν ό,τι θέλεις χωρίς συνταγή. Μόνο τα αντιβιοτικά και τα ηρεμιστικά εξαιρούνται. Αλλά ένα φάρμακο όπως η τιρζεπατίδη, ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να το δίνει, γιατί ούτε είναι γιατρός, ούτε μπορεί να παρακολουθήσει ή να εκτιμήσει σωστά έναν ασθενή», σημειώνει ο κ. Ευάγγελος Τούλης και προσθέτει:
«Ποιος θα εμποδίσει μία κυρία που άκουσε από τον γυμναστή της για το φάρμακο να το πάρει για να χάσει 7-8 κιλά; Όπως γινόταν και με το Ozempic και μετά δεν το έβρισκαν οι διαβητικοί, γιατί το αγόραζαν οι πάντες ανεξέλεγκτα. Και τότε, πάλι, οι φαρμακοποιοί το έδιναν χωρίς συνταγή», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΕΠΕ.
Επισημαίνει μάλιστα, ότι ο ίδιος πριν χορηγήσει το φάρμακο υποβάλλει τους ασθενείς του πάντα σε πλήρη προκαταρκτικό έλεγχο: υπέρηχο άνω κοιλίας, υπέρηχο θυρεοειδούς και γενικό ιατρικό έλεγχο.
«Η παγκρεατίτιδα, για παράδειγμα, είναι υπό παρακολούθηση ως πιθανή παρενέργεια, όχι επίσημα καταγεγραμμένη, αλλά σε στενή παρακολούθηση.
Πώς θα το ξέρει αυτό ο κάθε πολίτης ή ο κάθε φαρμακοποιός;», αναφέρει.
Αποζημίωση του φαρμάκου για καρδιοπαθείς με παχυσαρκία
Οι Παθολόγοι δεν ζητούν την συνταγογράφηση για την αποζημίωση του φαρμάκου για όλους. Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν πώς η απόφαση της πολιτείας να χορηγεί το φάρμακο δωρεάν σε ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα και συνοδό παχυσαρκία κινείται σε θετική κατεύθυνση.
«Δεν ζητάμε να αποζημιώνεται το φάρμακο. Ζητάμε απλώς να είναι υποχρεωτικά συνταγογραφούμενο μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Να υπάρχει έλεγχος. Συμφωνούμε στο να αποζημιωθεί για κάποιες ειδικές κατηγορίες ασθενών. Αυτό είναι σίγουρα προς όφελος των ασθενών. Όμως, αναφέρθηκε ότι θα χορηγούν το φάρμακο μόνο οι Ενδοκρινολόγοι. Γιατί όχι και οι Παθολόγοι; Δεν είναι θέμα ειδικότητας, είναι θέμα σωστής κλινικής διαχείρισης», καταλήγει ο κ. Ευάγγελος Τούλης.