Η σειρά “Zero Day” του Netflix, με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ ντε Νίρο, προαναγγέλλει με ανατριχιαστικές ομοιότητες το πρόσφατο μαζικό blackout που έπληξε την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Το επεισόδιο, γνωστό ως “El Cero”, οδήγησε σε σοβαρές διαταραχές της καθημερινής ζωής και έχει προκαλέσει ανησυχίες για τις αιτίες του, που περιλαμβάνουν θεωρίες συνωμοσίας.
Η σειρά, που εξερευνά τις συνέπειες του κυβερνοπολέμου, αντικατοπτρίζει το φόβο και την ανασφάλεια που προκύπτουν από τέτοιες καταστάσεις, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση και να αποκαλύψουν τις πραγματικές αιτίες πίσω από την καταστροφή.
Πιο αναλυτικά
Η σειρά του Netflix Zero Day με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ ντε Νίρο, κατά κάποιο τρόπο, θα λέγαμε, πως υπήρξε προάγγελος του μαζικού blackout που έγινε σε Ισπανία και Πορτογαλία. Οι ομοιότητες μεταξύ ταινίας και πραγματικότητας, είναι κυριολεκτικά, ανατριχιαστικές. Και στις δύο περιπτώσεις ένα ενεργειακό blackout νέκρωσε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ενώ η κανονικότητα αρχίζει να επανέρχεται σε Ισπανία και Πορτογαλία , μετά το πολύωρο χάος και την αγωνία που προκάλεσε το «El Cero» (δηλαδή το «Μηδέν», όπως ονομάστηκε η αιφνίδια και μαζική διακοπή της ηλεκτροδότησης), όχι μόνο οι χώρες της Ιβηρικής, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη – και σίγουρα ένα πολύ μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας – παραμένουν μουδιασμένα. Και εξίσου εκτεθειμένα σε θεωρίες συνωμοσίας, αναφορικά με τα αίτια που οδήγησαν στο μεγαλύτερο ενεργειακό μπλακ άουτ στην ιστορία της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Adolescence: Η σειρά στο Netflix που σόκαρε όσους γονείς την είδαν – Ο 15χρονος πρωταγωνιστής που τον αποκαλούν Messi της υποκριτικής
Για όσους έχουν παρακολουθήσει πρόσφατα τη σειρά «Zero Day» του Netflix με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο, ο πανικός που επικράτησε όταν το ηλεκτρικό δίκτυο νέκρωσε τη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν ήταν τίποτα λιγότερο από την επιβεβαίωση της σκοτεινής προφητείας που – έστω και έμμεσα – προαναγγέλλει η σειρά.
Το Zero Day του Netflix είναι ένα πολιτικό θρίλερ που εκτυλίσσεται σε έναν κόσμο όπου ο κυβερνοπόλεμος έχει καταστροφικές συνέπειες. Η σειρά, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ως πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μάλεν και η Άντζελα Μπάσετ ως διάδοχός του, ακολουθεί μια αφήγηση που εξερευνά την εθνική ασφάλεια, τους πολιτικούς ελιγμούς και τα προσωπικά τραύματα.
Η σειρά ξεκινά με μια ανατριχιαστική κυβερνοεπίθεση που διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, αλλά προκαλεί καταστροφικές ζημιές. Δύο τρένα συγκρούονται, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3.402 άνθρωποι, και κρίσιμες υποδομές γονατίζουν προσωρινά.
Στη συνέχεια, η άμεση παραδοχή είναι ότι πρόκειται για μια πράξη κυβερνοτρομοκρατίας, η οποία πιθανώς συνδέεται με Ρώσους πράκτορες. Το μέγεθος της καταστροφής και ο φόβος για επικείμενη επανάληψη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια τεταμένη έρευνα, με τη χώρα σε κατάσταση παράνοιας και την ηγεσία της να προσπαθεί να αντιδράσει.
Christina Aistrup Hansen : Η ιστορία της «Νοσοκόμας του θανάτου» που δολοφονούσε τους ασθενείς της και έγινε ταινία στο Netflix
Η πρόεδρος, αποφασισμένη να χειριστεί αποτελεσματικά την κρίση, ζητά την εμπειρία του προκατόχου της, Τζορτζ Μούλεν. Ο Μούλεν, κάποτε ένας αγαπητός ηγέτης που έμεινε στην ιστορία για την ακεραιότητα και την υπηρεσία του στον αμερικανικό λαό, είχε επιλέξει να μην επιδιώξει δεύτερη θητεία. Η απόφασή του οφειλόταν σε προσωπική τραγωδία, ο θάνατος του γιου του, είτε από υπερβολική δόση είτε από αυτοκτονία, τον έστρεψε στον εαυτό του και τον ώθησε να αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή. Τώρα, τον τραβάει ξανά ο κόσμος της διακυβέρνησης με υψηλά διακυβεύματα και της διαχείρισης κρίσεων.
Καθώς ο Μούλεν και οι συνεργάτες του Βάλερι (Κόνι Μπρίτον), που ήταν γραμματέας του και γνωρίζει πώς λειτουργεί το σύστημα και Ρότζερ (Τζέσε Πλέμονς) σκάβουν βαθύτερα, η αφήγηση επεκτείνεται πέρα από την αρχική υπόθεση της ξένης τρομοκρατίας. Η έρευνα αποκαλύπτει κρυφά κίνητρα, εσωτερικές προδοσίες και την πιθανότητα η επίθεση να μην ήταν έργο ενός εξωτερικού εχθρού αλλά μια πιο ύπουλη, εγχώρια απειλή. Πέρα από το κεντρικό μυστήριο, το Zero Day διερευνά επίσης το συναισθηματικό τίμημα της ηγεσίας.
Μπλακάουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία: Πως προκλήθηκε το «απόλυτο σκοτάδι»- Τι είναι το φαινόμενο της «επαγόμενης ατμοσφαιρικής δόνησης»
Η κυβέρνηση της Ισπανίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με 30.000 αστυνομικούς να αναπτύσσονται για την ενίσχυση της ασφάλειας, ενώ περιοχές όπως η Μαδρίτη, η Ανδαλουσία και η Εστρεμαδούρα ζήτησαν κρατική συνδρομή για τη διαχείριση της δημόσιας τάξης.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ διαβεβαίωσε ότι η ηλεκτροδότηση θα επανέλθει πλήρως εντός της ημέρας, σημειώνοντας ότι μέσα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα χάθηκε το 60% της ζήτησης, δηλαδή 15GW, χωρίς ωστόσο να υπάρξει πλήρης κατάρρευση του συστήματος. Αντίστοιχη πρόοδος καταγράφεται και στην Πορτογαλία, όπου ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο δήλωσε ότι η αποκατάσταση βρίσκεται σε τελικό στάδιο.
Τα αίτια του μπλακ άουτ παραμένουν άγνωστα, αν και απορρίπτονται μέχρι στιγμής τα σενάρια κυβερνοεπίθεσης ή σαμποτάζ. Πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν την υπερπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, την αστάθεια του δικτύου λόγω χαμηλής ζήτησης και ακραίων θερμοκρασιών, αλλά και την αποσύνδεση του δικτύου της Ισπανίας από τη Γαλλία.
Η Τερέσα Ριμπέρα, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτήρισε το γεγονός ως «ένα από τα πιο σοβαρά ενεργειακά επεισόδια στην Ευρώπη», καθώς είναι το δεύτερο μεγάλο μπλακ άουτ στην ήπειρο σε λιγότερο από δύο μήνες.
Στο φαινόμενο της «επαγόμενης ατμοσφαιρικής δόνησης» αποδίδει ο διευθυντής της ΕΜΥ Θεόδωρος Κολυδάς το ολικό μπλακ άουτ, που ταλαιπωρεί την Ισπανία.
«Δεν είμαι ειδικός, όμως ως η επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση που δημιουργείται στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (όπως αυτές των 400 kV) είναι ένα φαινόμενο που δημιουργείται πάνω σε αυτά τα πολύ μακριά καλώδια, τα οποία είναι εκτεθειμένα στον αέρα και στις ατμοσφαιρικές συνθήκες», εξηγεί σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Όταν υπάρχει απότομη και ακραία αλλαγή της θερμοκρασίας — για παράδειγμα, απότομα κύματα ψύχους ή καύσωνα — τότε δημιουργούνται ισχυρά ανοδικά ή καθοδικά ρεύματα αέρα (θερμικές ανωμαλίες). Αυτές οι θερμικές μεταβολές προκαλούν ταλαντώσεις στα καλώδια μέσω δύο κυρίως μηχανισμών. Αρχικά θερμική διαστολή και συστολή όπου το μέταλλο των καλωδίων διαστέλλεται ή συστέλλεται απότομα.
Ακολουθούν και οι ατμοσφαιρικές ταλαντώσεις όπου οι διαφορές στην πυκνότητα του αέρα δημιουργούν τοπικούς ανέμους ή ρεύματα που επηρεάζουν τις γραμμές, προκαλώντας τις να πάλλονται. Αυτό το φαινόμενο λέγεται επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση (induced atmospheric vibration) και μπορεί να οδηγήσει σε κραδασμούς, ταλαντώσεις σε μεγάλη κλίμακα ακόμη και μηχανικές καταπονήσεις που απειλούν τη δομική ακεραιότητα των γραμμών», συνεχίζει και συμπληρώνει πως «Είναι διαφορετικό από το συνηθισμένο galloping που προκαλείται από πάγο και άνεμο».
Και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσε να τονίσει με δημόσια ανακοίνωση της Κομισιόν ότι αποκλείεται εντελώς το ενδεχόμενο της κυβερνοεπίθεσης (κάτι που συνέβη, μυστηριωδώς, στη σειρά «Zero Day»), οι συνωμοσιολόγοι αρνούνται, όπως είναι αναμενόμενο, να πειστούν. Κάποιοι εξ αυτών προτιμούν να πιστεύουν ότι το μπλακ άουτ ήταν πχ ένα προειδοποιητικό «χαστούκι» για το τι μπορεί να συμβεί στη χώρα, στο πλαίσιο των υποτιθέμενων αντιποίνων, επειδή την τελευταία στιγμή ακύρωσε μεγάλη συμφωνία για πώληση πολεμοφοδίων στο Ισραήλ.