Στο Ηράκλειο, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για τις επικίνδυνες ρωγμές που εντοπίστηκαν στον οικισμό Βούτες, ο οποίος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός επεσήμανε την ανάγκη για επαγρύπνηση και ψυχραιμία, ενώ συστάθηκε ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα για τη διερεύνηση και αντιμετώπιση του φαινομένου.
Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι οι ρωγμές μπορεί να σχετίζονται με προηγούμενα κατολισθητικά φαινόμενα και τόνισαν τη σημασία της υγρασίας και των παλαιών υποδομών. Η κατάσταση απαιτεί άμεσες ενέργειες για την ασφάλεια των κατοίκων.
Πιο αναλυτικά
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον δήμο Ηρακλείου το μεσημέρι της Τρίτης (29.4.25), με επίκεντρο τις ρωγμές, οι οποίες εντοπίζονται τα τελευταία 24ωρα στον οικισμό Βούτες, που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, ζητούμενο της σύσκεψης ήταν να δημιουργηθεί ένας «οδικός χάρτης» που θα «περιλαμβάνει τη διερεύνηση, την αξιολόγηση του φαινομένου των ρωγμών, τη διερεύνηση των αιτιών και φυσικά την αντιμετώπιση».
Ο δήμαρχος Ηρακλείου μάλιστα επεσήμανε ότι «δεν προκύπτει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας» και πως «χρειάζεται επαγρύπνηση, χρειάζεται επιφυλακή, αλλά χρειάζεται και ψυχραιμία και γρήγορες κινήσεις», ενώ διευκρίνισε πως ήδη προωθούνται κινήσεις για την άμεση στέγαση των ενοίκων των εννέα κατοικιών, που κρίθηκαν ότι θα πρέπει να επισκευαστούν.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, συστάθηκε ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα που συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη στη σύσκεψη, με στόχο την παρακολούθηση, καταγραφή και αντιμετώπιση του φαινομένου.
«Ο σχηματισμός ρηγματώσεων είναι επικίνδυνος»
Σε δηλώσεις του ο καθηγητής στον Τομέα Γεωλογικών Επιστημών, της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων–Μεταλλουργών του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Λουπασάκης, ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το φαινόμενο προϋπήρχε, καθώς όπως τόνισε, εντοπίστηκαν σε οικίες ρωγμές, οι οποίες είχαν εκδηλωθεί πριν από ένα ή και δύο χρόνια, «ρωγμές ύποπτες για τη συσχέτισή τους με τα κατολισθητικά φαινόμενα που βλέπουμε τώρα».
Ο κ. Λουπασάκης αναφέρθηκε στην άμεση κινητοποίηση του δήμου, αλλά και του κρατικού μηχανισμού, όπως και του επιστημονικού κόσμου, ενώ σε ό,τι αφορά τα αίτια εκδήλωσης του φαινομένου προχώρησε σε μια εκτίμηση που συνδέεται με το νερό, τις διαρροές, την υγρασία και όλα αυτά υπό το πρίσμα των κατασκευών και την παλαιότητάς τους, των δικτύων αλλά και των συνθηκών.
«Ο σχηματισμός αυτός είναι επικίνδυνος. Όταν βραχεί, δηλαδή όταν αυξηθεί η υγρασία, ο σχηματισμός αυτός δίνει μετακινήσεις», εξήγησε ο κ. Λουπασάκης, επισημαίνοντας πως «όταν αναφερόμαστε σε διαρροές του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, ουσιαστικά θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και τις ενδεχόμενες διαρροές, που γίνονται από το εσωτερικό δίκτυο. Δηλαδή από τα δίκτυα των παλιών οικιών τα οποία βρίσκονται στην περιοχή».
«Έχουμε μία σειρά από παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να μας δώσουν αύξηση της υγρασίας μέσα στους σχηματισμούς», τόνισε ο Κωνσταντίνος Λουπασάκης, εξηγώντας πως «ο ακριβής μηχανισμός της κατολίσθησης δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί από μία αυτοψία».
Μάλιστα επεσήμανε ότι αυτό συμβαίνει επειδή «βλέπουμε μετακινήσεις, οι οποίες εκδηλώνονται με διαφορετικές διευθύνσεις κίνησης. Δηλαδή, βλέπουμε κάποια τμήματα να κινούνται προς τη μία μεριά του χωριού, και κάποια άλλα τμήματα αντίθετα. Αυτό μπορεί να οφείλεται και στον τρόπο με τον οποίο είναι κατασκευασμένες οι κατασκευές», πρόσθεσε ο καθηγητής.