Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ένα πολιτικό τοπίο γεμάτο αβεβαιότητα και δυσαρέσκεια. Η Νέα Δημοκρατία, αν και σημειώνει μικρή αύξηση, παραμένει μακριά από την αυτοδυναμία, ενώ η μάχη για τη δεύτερη θέση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας είναι σφιχτή.
Το 59% των πολιτών κρίνει τα νέα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης ως ανεπαρκή, ενισχύοντας την αίσθηση αποσύνδεσης από την πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, με περιορισμένη αποδοχή, ενώ σχεδόν το 27% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν πολιτικό αρχηγό.
Οι πολίτες φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για νέες προτάσεις και πολιτική ανανέωση, με το 39% να επιθυμεί πρόωρες εκλογές.
Πιο αναλυτικά
Μέσα σε ένα κλίμα ρευστότητας και πολιτικής αβεβαιότητας, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της Interview και της PULSE που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τρίτη (29/4) αποτυπώνουν μια εικόνα πολιτικής φθοράς, χαμηλής εμπιστοσύνης και κοινωνικής κόπωσης.
Παρά τη μικρή δημοσκοπική ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας, το κυβερνών κόμμα δείχνει να κινείται σε ποσοστά μακριά από την αυτοδυναμία, με ένα εκλογικό ταβάνι που δεν ξεπερνά το 35%. Η κυβέρνηση επενδύει στα στοχευμένα μέτρα στήριξης για συνταξιούχους και ενοικιαστές, με στόχο να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα, ωστόσο τα μηνύματα από τους πολίτες είναι αντιφατικά. Ενώ μια μερίδα κρίνει θετικά τις πρωτοβουλίες, η πλειοψηφία τις θεωρεί ανεπαρκείς και προϊόν υπερφορολόγησης, ενισχύοντας την αίσθηση αποσύνδεσης μεταξύ πολιτικής διαχείρισης και κοινωνικής πραγματικότητας.
Η μάχη για τη δεύτερη θέση παραμένει αμφίρροπη. Η Πλεύση Ελευθερίας, αν και παρουσιάζει κάμψη, διατηρεί ισχνό προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, χωρίς να αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά του, ωφελείται από τη φθορά των υπόλοιπων. Το εκλογικό ταβάνι της Πλεύσης (14,9%) δείχνει να φτάνει στα όριά του, ενώ το ΠΑΣΟΚ με ανώτατη δυναμική το 18,5% διατηρεί μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου – αρκεί να πείσει. Και οι δύο πολιτικοί χώροι φαίνεται να λειτουργούν περισσότερο ως δεξαμενές δυσαρέσκειας, παρά ως φορείς πολιτικής εναλλακτικής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθηλωμένος κάτω από το 7%, με περιορισμένο εκλογικό ταβάνι και έντονα ερωτήματα γύρω από τον ρόλο του ως αντιπολιτευτική δύναμη. Η απουσία συνεκτικής στρατηγικής και η έλλειψη ηγετικής αποδοχής ενισχύουν τη διάχυτη εικόνα παρακμής. Η αδυναμία του να καρπωθεί την κοινωνική δυσαρέσκεια ή να εκφράσει τα μεσαία και λαϊκά στρώματα τον περιορίζει στον ρόλο του παρατηρητή, σε μια περίοδο που το πολιτικό σύστημα μεταβάλλεται.
Χαρακτηριστική είναι η αυξανόμενη επιρροή της αποχής και της αποδοκιμασίας. Σχεδόν το 27% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται κανέναν πολιτικό αρχηγό – ποσοστό που συναγωνίζεται ευθέως τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (29,7%) στην ερώτηση για την καταλληλότητα. Το έλλειμμα ηγεσίας και η γενικευμένη απογοήτευση αποτυπώνουν τη βαθιά κρίση αντιπροσώπευσης, με τον κόσμο να «ψάχνει» κάτι που ακόμη δεν έχει εμφανιστεί.
Παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις για πρόωρες εκλογές, σχεδόν 4 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι επιθυμούν προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο. Το ίδιο ποσοστό τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης της τετραετίας, δείχνοντας ότι η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής – ή και παθητικής αγωνίας. Η ανάγκη για νέα πρόταση, νέο πολιτικό λόγο και ουσιαστική αναδιατύπωση του δημόσιου αφηγήματος είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα για όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Δημοσκόπηση Interview: Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ – Τι λένε οι πολίτες για τα μέτρα στήριξης
Μετά από μήνες φθοράς, η ΝΔ καταγράφει μικρή άνοδο 2,1 μονάδων σε σχέση με τον Μάρτιο. Ωστόσο, η απόσταση από την αυτοδυναμία παραμένει σημαντική, όπως δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC, καθώς το 24,3% εξακολουθεί να θεωρείται ποσοστό χαμηλής συσπείρωσης για κυβερνών κόμμα.
Το ΠΑΣΟΚ δεν ενισχύεται ουσιαστικά, αλλά επωφελείται από τη μικρή πτώση της Πλεύσης Ελευθερίας η οποία χάνει 1,7 μονάδες σε σχέση με τον Μάρτιο και επιστρέφει στη δεύτερη θέση. Με 11,5%, έναντι 11% της Πλεύσης, το ΠΑΣΟΚ παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Μάρτιο (11%).
Η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ παραμένουν σε σταθερή τροχιά στο 8% και 7% αντίστοιχα, ενώ ΣΥΡΙΖΑ (4%), Κίνημα Δημοκρατίας (3,9%), Φωνή Λογικής (3,4%), ΜέΡΑ 25 (3,4%) και ΝΙΚΗ (3,2) κινούνται στα όρια κοινοβουλευτικής εισόδου.
Το ποσοστό των αναποφάσιστων αυξάνεται κατά 2,1 μονάδες (Μάρτιος: 11,1% – Απρίλιος: 13,2%), επιβεβαιώνοντας ότι η κοινωνία παραμένει σε αναζήτηση εναλλακτικής.
Χαμηλά εκλογικά ταβάνια – Η ΝΔ δεν φτάνει το ποσοστό των τελευταίων εκλογών
Το εκλογικό ταβάνι της Νέας Δημοκρατίας στο 35% αποδεικνύει ότι, ακόμη και στην καλύτερη εκδοχή της, δεν προσεγγίζει το 41% που κατέγραψε στις εθνικές εκλογές του 2023. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει εκλογικό ταβάνι 18,5%, δείχνοντας ότι έχει περιθώριο ανόδου, αλλά όχι εκρηκτικής.
Παρά τη δημοσκοπική της άνοδο τους προηγούμενους μήνες, η Πλεύση Ελευθερίας δείχνει να έχει φτάσει κοντά στα όριά της, καθώς το εκλογικό της ταβάνι (14,9%) είναι ουσιαστικά χαμηλότερο από αυτό του ΠΑΣΟΚ, περιορίζοντας τη δυνατότητα να ανατρέψει την όποια δυναμική του στον αντιπολιτευτικό χώρο.
Με εκλογικό ταβάνι μόλις 10%, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει δομική αδυναμία να ανακτήσει τον ρόλο της μεγάλης αντιπολιτευτικής δύναμης. Το όριο αυτό επιβεβαιώνει τη συνεχή πτώση και τη συρρίκνωση της βάσης του.
Το πολιτικό συμπέρασμα είναι σαφές: κανένα κόμμα δεν μπορεί να φτάσει την αυτοδυναμία, και το εκλογικό τοπίο παραμένει πολυκερματισμένο.
Πρώτος ο Μητσοτάκης
Σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες αρνείται να δώσει εμπιστοσύνη σε οποιονδήποτε πολιτικό αρχηγό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 29,7%, αλλά ο «κανένας» τον ακολουθεί με 27,3%.
Την ίδια στιγμή, οι υπόλοιποι αρχηγοί βρίσκονται σε χαμηλότατα επίπεδα αποδοχής, αδυνατώντας να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια.
Κωνσταντοπούλου: 9,4%
Ανδρουλάκης: 7,7%
Βελόπουλος: 6,3%
Κουτσούμπας: 5,2%
Τα μέτρα δεν πείθουν – 6 στους 10 λένε πως κινούνται σε λάθος κατεύθυνση
Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για συνταξιούχους και ενοικιαστές δεν αλλάζουν το κλίμα. Το 59% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι κινούνται σε λάθος κατεύθυνση, σε αντίθεση με το 36% που τα κρίνει θετικά.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το εύρημα σύμφωνα με το οποίο, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (69%) θεωρεί ότι τα χρήματα για τις παροχές προέρχονται από την υπερφορολόγηση, και μόλις το 6% αποδίδει τα ποσά σε οικονομική ανάπτυξη. Το 21% αποδίδει τα ποσά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Το 77% των πολιτών δηλώνει ότι δεν ωφελήθηκε από κάποιο κυβερνητικό μέτρο. Μόνο το 10% λέει ότι τα μέτρα «τους έπιασαν», ενώ 13% δεν είναι ακόμη σίγουρο.
Δημοσκόπηση PULSE: Πρωτιά για ΝΔ, «ντέρμπι» Πλεύσης Ελευθερίας και ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση – Πώς κρίνουν οι πολίτες τα μέτρα
Την αύξηση της εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας, καθώς τα μέτρα στήριξης προς ενοικιαστές και χαμηλοσυνταξιούχους φαίνεται να βελτίωσαν την εικόνα της κυβέρνησης, και τη διατήρηση της Πλεύσης Ελευθερίας στη δεύτερη θέση με οριακή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ καταγράφει η δημοσκόπηση της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 25 – 28 Απριλίου 2025 σε δείγμα 1.144 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου.
Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία δείχνει να κερδίζει σχεδόν μία μονάδα, η Πλεύση Ελευθερίας, παρ’ ότι παρουσιάζει πτώση στα ποσοστά της, διατηρεί, με ισχνό προβάδισμα, τη 2η θέση έναντι του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 6%, ενώ πέντε κόμματα βρίσκονται στο όριο εισόδου στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει 24% και ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 11,5%, το ΠΑΣΟΚ με 11%, η Ελληνική Λύση με 8%, το ΚΚΕ με 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 6%, η Νίκη με 3%, η Φωνή Λογικής, το ΜέΡΑ25, η Νέα Αριστερά και το Κίνημα Δημοκρατίας με 2,5% αντίστοιχα, οι Σπαρτιάτες με 1%, ενώ η αναποφάσιστη ψήφος αγγίζει το 13,5%.
Στην εκτίμηση ψήφου η δύναμη των κομμάτων διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ 29%, Πλεύση Ελευθερίας 14%, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13%, Ελληνική Λύση 9,5%, ΚΚΕ 8,5%, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 7%, Νίκη 3,5%, Φωνή Λογικής, ΜέΡΑ25, Νέα Αριστερά, Κίνημα Δημοκρατίας 3% αντίστοιχα και Σπαρτιάτες; 1%.
Το μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση των ενοικιαστών, επικροτείται από το 57% του γενικού συνόλου και από το 62% των ενοικιαστών.
Θετική αποτίμηση και για το μέτρο υπέρ των συνταξιούχων
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι απαντήσεις και σε ό, τι αφορά το μέτρο για την ενίσχυση των συνταξιούχων. Το 59% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το μέτρο βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί μεν θετική την απόφαση της κυβέρνησης, αλλά όχι αρκετή για να επιλύσει τα προβλήματα ρευστότητας της κοινωνίας.
Επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης
Όσον αφορά στα επιπλέον μέτρα που απαιτούνται για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, το μήνυμα των πολιτών, μέσω της δημοσκόπησης της Pulse, προς την κυβέρνηση, είναι σαφές. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (82%), δήλωσε ότι χρειάζονται, ενώ μόλις το 8% δήλωσε ότι διαφωνεί.
Εκλογές… σύντομα ή το 2027;
Ακριβώς στη… μέση είναι κομμένες οι απόψεις των πολιτών για το πότε πρέπει να διεξαχθούν εθνικές εκλογές. Το 39% επιθυμεί η χώρα να πάει στις κάλπες το συντομότερο δυνατό, ενώ ένα άλλο 39% θέλει οι εκλογές να διεξαχθούν όπως προβλέπεται το 2027. Υπάρχει και ένα «ενδιάμεσο» 14%, που «προτείνει» οι εκλογές να γίνουν το 2026.