Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ντιμπέιτ Τραμπ – Χάρις: Τι αποκάλυψε η γλώσσα του σώματος

  • Η καταστροφική εμφάνιση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην προεκλογική συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον ανάγκασε να αποσύρει την υποψηφιότητά του.
  • Η Χάρις προκάλεσε τον Τραμπ προτείνοντας χειραψία στη συζήτηση.
  • Ένταση στην εκφορά του λόγου της Χάρις στην αρχή της συζήτησης.
  • Η Χάρις κοίταζε συνεχώς τον Τραμπ ενώ μιλούσε, ενώ ο Τραμπ δεν κοίταζε στα μάτια.
  • Η Χάρις έδειχνε δυσπιστία με τον τρόπο που αντιμετώπιζε τις κατηγορίες του Τραμπ.
  • Ο Τραμπ εμφάνιζε σφιγμένα χείλη όταν δεν του άρεσε κάτι.
  • Η Χάρις και ο Τραμπ χρησιμοποίησαν έντονα βλεφαρίσματα όταν διαφωνούσαν με αντίπαλες θέσεις.

Πριν από περίπου τρεις μήνες, η καταστροφική εμφάνιση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην προεκλογική τηλεοπτική συζήτηση με τον πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον ανάγκασε τελικά να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ. Χθες το βράδυ, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι είχαν την ευκαιρία να δουν την πρώτη άμεση και ζωντανή αντιπαράθεση των δύο τελικών υποψηφίων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων για τον Λευκό Οίκο τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Αλλά και για τους δύο υποψήφιους ήταν μια σημαντική ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους μπροστά στους πολίτες των ΗΠΑ, ενώ εξελίσσεται αυτή η πρωτόγνωρη για τα αμερικανικά χρονικά προεκλογική κούρσα.

Πολλές φορές έχει ακουστεί ότι, ιδιαίτερα στην πολιτική, οι λέξεις έχουν τον τρόπο να παρακάμπτουν την αλήθεια, όμως οι ειδικοί στη μη λεκτική επικοινωνία επισημαίνουν ότι τα μηνύματα που επικοινωνούμε με το σώμα μας – ένα ανασηκωμένο φρύδι, σφιγμένα χείλη, ένα σφιχτό χαμόγελο – εκφράζουν αυθεντικά συναισθήματα που σπάνια συναντάμε στις ξύλινες ομιλίες. Η εικόνα των δύο υποψήφιων στο ντιμπέιτ της Φιλαδέλφειας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Χειραψίες  

Ο Τραμπ και ο Μπάιντεν δεν είχαν δώσει τα χέρια στην αρχή της συζήτησής τους τον περασμένο Ιούνιο και πολλοί πίστευαν ότι οι δύο υποψήφιοι θα απέφευγαν και χθες να ανταλλάξουν κάποια χειραψία.

Ντιμπέιτ Τραμπ – Χάρις: Τι αποκάλυψε η γλώσσα του σώματος
(AP Photo/Alex Brandon)

Όμως η Χάρις είχε άλλα σχέδια. Αν και ο Τραμπ φάνηκε απρόθυμος, παίρνοντας τη θέση του πίσω από το βήμα του, η Χάρις διέσχισε το πάλκο, άπλωσε το χέρι της και τον χαιρέτησε. Μια χειραψία δεν είναι απλώς ένας χαιρετισμός: επικοινωνεί ευγένεια, ένα βασικό επίπεδο σεβασμού τόσο προς τον συνομιλητή, όσο και, στην περίπτωση ενός ντιμπέιτ, προς τον αμερικανικό λαό. Με την κίνηση αυτή, η Χάρις πέρασε το μήνυμά της για ενότητα έναντι του διχασμού και έδειξε ότι δεν φοβόταν να αντιμετωπίσει τον Τραμπ, που πιάστηκε απροετοίμαστος. Καθώς επέστρεφε στο βήμα της, το μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό της έδειχνε ότι πήρε αυτό που ήθελε και το ήξερε.

Η ένταση της ομιλίας

Στην αρχή της συζήτησης, διακρινόταν μια ένταση στην εκφορά του λόγου της Χάρις, καθώς ξεροκατάπινε ενώ μιλούσε με ιδιαίτερα τεντωμένους τους μύες του λαιμού. Από μη λεκτική σκοπιά, για ένα εκπαιδευμένο μάτι αυτό το είδος έντασης δείχνει χαμηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης, αν και ανέκαμψε καθώς συνεχιζόταν η συζήτηση. Συγκριτικά, ο Τραμπ φαινόταν πιο έτοιμος, λιγότερο νευρικός από την αρχή της συζήτησης.

Βλέμμα απευθείας στα μάτια

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, θα δυσκολευόταν κάποιος να βρει μια στιγμή που ο Τραμπ κοίταζε την Χάρις στα μάτια. Όταν εκείνη μιλούσε, ο Τραμπ κοίταζε ευθεία μπροστά. Όμως ένας αληθινός ηγέτης απαιτείται να αντιμετωπίζει κατά μέτωπο τον αντίπαλο. Η άρνηση του Τραμπ να αντικρύσει την Χάρις στα μάτια για 90 λεπτά θα μπορούσε να διαβαστεί με πολλούς τρόπους: ως μια μορφή αδιαφορίας, ασέβειας ή ακόμη και φόβου.

Ντιμπέιτ Τραμπ – Χάρις: Τι αποκάλυψε η γλώσσα του σώματος
(AP Photo)

Αντίθετα, η Χάρις κοίταζε συνεχώς τον Τραμπ ενώ μιλούσε. Όταν του απευθυνόταν, έκανε χειρονομίες προς το μέρος του, ακόμα κι όταν δεν την κοιτούσε.

Η δυσπιστία της Χάρις

Όταν ο Τραμπ κατηγόρησε τη Χάρις ότι είναι «μαρξίστρια» λόγω της ακαδημαϊκής καριέρας του πατέρα της, εκείνη τον κοίταξε με το χέρι της στο πηγούνι, με ένα βλέμμα απόλυτης δυσπιστίας. Ήταν ένας σκόπιμα εντυπωσιακός τρόπος για να πει σιωπηλά ότι «δεν μπορώ καν να πιστέψω αυτό που λες».

Τη συμπεριφορά αυτή την επανέλαβε πολλές φορές, όταν ο Τραμπ έλεγε κάτι που η ίδια το αντιλαμβανόταν ως εξωφρενικό. Είναι μια στάση που δείχνει ότι η Χάρις είναι πρόθυμη να μεταφέρει τα συναισθήματά της άμεσα και απροκάλυπτα, χωρίς φόβο, κοιτάζοντας κατάματα τον Τραμπ.

Τα σφιγμένα χείλη του Τραμπ

Ο Τραμπ συχνά αντιδρά με τον ίδιο τρόπο όταν ακούει κάτι που δεν του αρέσει: σφίγγει τα χείλη του προς τα εμπρός και αυτή η συμπεριφορά συνδέεται συνήθως με διαφωνία προς τα λεγόμενα ή αντιπάθεια προς τον συνομιλητή. Είναι ο κλασικός μορφασμός του όταν του επισημαίνουν πόσοι από τους πρώην υπαλλήλους του – συμπεριλαμβανομένου του πρώην αρχηγού του επιτελείου του – δεν τον υποστηρίζουν πλέον.

Ο καγχασμός της Χάρις

Ντιμπέιτ Τραμπ – Χάρις: Τι αποκάλυψε η γλώσσα του σώματος
(AP Photo/Alex Brandon)

Πολλές φορές, ένας ισχυρισμός είναι τόσο εξωφρενικός που δεν αξίζει καμία άμεση απάντηση, παρά μόνο το γέλιο. Όταν ο Τραμπ ισχυρίστηκε για άλλη μια φορά χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ότι οι μετανάστες τρώνε τα κατοικίδια ζώα των ανθρώπων, η Χάρις γέλασε ανοιχτά με τα λεγόμενά του – μια έντονη αντίθεση με τον σοβαρό ύφος που είχε πάρει ο Τραμπ. Αυτή η χρήση συναισθηματικής αντίθεσης υπονομεύει δραματικά το επιχείρημα του συνομιλητή και ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για τεχνική που παρατηρείται συχνά στα δικαστήρια, όταν οι δικηγόροι χρησιμοποιούν χιούμορ για να ξεφουσκώσουν έναν εξαιρετικά σοβαρό και παραπλανητικό ισχυρισμό.

Το χαμόγελο «Τζόκερ» του Τραμπ

Ντιμπέιτ Τραμπ – Χάρις: Τι αποκάλυψε η γλώσσα του σώματος
(AP Photo/Alex Brandon)

Όταν ο Τραμπ άκουσε κάτι που απορρίπτει – όταν η Χάρις τον επέκρινε για τη στάση του στις 6 Ιανουαρίου 2020 – τράβηξε τα χείλη του σε ένα σφιχτό, υπερβολικά δραματοποιημένο χαμόγελο, σηκώνοντας τα φρύδια του ψηλά, σαν τον «Τζόκερ» από την ομώνυμη ταινία. Αποτελεί ένα απορριπτικό μορφασμό, που εκφράζει σαρκασμό ή περιφρόνηση. Σε ένα αληθινό χαμόγελο, τα μάτια δημιουργούν ρυτίδες με φυσικό τρόπο καθώς ο κύριος ζυγωματικός μυς τραβάει τις γωνίες του στόματος σε ένα εύκολο γέλιο. Στον Τραμπ, η σταθερότητα των χειλιών του πρόδιδε την ψεύτικη έκφραση και είναι μια συμπεριφορά που έχει επιδείξει και σε προηγούμενες συζητήσεις.

Βλεφαρίσματα

Η Χάρις και ο Τραμπ έχουν σαφώς πολύ λίγα πράγματα κοινά και ένα από αυτά είναι ότι και οι δύο βλεφαρίζουν υπερβολικά και έντονα όταν ακούν κάτι που βρίσκουν παράλογο. Οι άνθρωποι γενικά έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε συχνά επαναλαμβανόμενα βλεφαρίσματα για να δείξουμε διαφωνία ή δυσπιστία. Είναι μια αποτελεσματική επικοινωνιακή συμπεριφορά επειδή είναι εξαιρετικά οπτική: οι θεατές το παρατηρούν αμέσως και δεν διαταράσσει τη ροή της επικοινωνίας.

Οι δύο υποψήφιοι επανειλημμένα επέδειξαν αυτή τη συμπεριφορά στη χθεσινοβραδινή τους συζήτηση. Η Χάρις το έκανε ιδιαίτερα όταν ο Τραμπ την κατηγορούσε ότι αντέγραψε τα πολιτικά σχέδια του Μπάιντεν, επιχειρώντας να απορρίψει μη λεκτικά το επιχείρημά του ως στερούμενο σοβαρότητας.

Χωρίς χειραψία στο τέλος

Η Χάρις μπορεί να εξανάγκασε τον Τραμπ σε χειραψία στην αρχή της συζήτησης, όμως το ντιμπέιτ δεν ολοκληρώθηκε με τον ίδιο τρόπο. Όταν τελείωσαν, ο πρώην πρόεδρος αποχώρησε αμέσως από το πάλκο, πριν καν η Χάρις προλάβει να μαζέψει τις σημειώσεις της. Δεν έδειξε καμία διάθεση για αβρότητες με την αντιπρόεδρο, αποφεύγοντας κάθε προσπάθεια χειραψίας ή κοινωνικής επαφής.

Πηγή: Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Ενίσχυση με Αϊζάια Τέιλορ για την Dubai BC

Η Dubai BC προσθέτει τον Αϊζάια Τέιλορ στο ρόστερ...

Ισραήλ: Μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν περίπου 1.000 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο...

Επίθεση Μπαχτσελί κατά Δένδια: Λαχταρά τον βυθό της θάλασσας, όπως οι παππούδες του

Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης εξαπέλυσε λεκτική επίθεση...

«Αθήνα 20 χρόνια μετά»: Η μεγάλη γιορτή του ελληνικού αθλητισμού στο Καλλιμάρμαρο (ΦΩΤΟρεπορτάζ)

Η βραδιά στο Παναθηναϊκό Στάδιο γιόρτασε την ιστορική χρονιά...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στις 26 Σεπτεμβρίου οι συναντήσεις Ζελένσκι με Μπάιντεν και Χάρις

Ο Μπάιντεν και η Χάρις θα συναντήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι στις 26 Σεπτεμβρίου.Στη συνάντηση θα συζητηθεί η κατάσταση του πολέμου μεταξύ Ρωσίας...

Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο πολύτιμοι και σημαντικοί σύμμαχοι

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι στην κοινή άμυνα και ασφάλεια.Υπογραμμίζει τη σημασία του διμερούς διαλόγου για...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένας νεκρός από ρωσικό πλήγμα σε γηροκομείο της πόλης Σούμι

Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν γηροκομείο στη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία.Αναφέρθηκε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εννέα τραυματίστηκαν.Το γηροκομείο φιλοξενούσε 221 άτομα, με 87 από αυτούς...

ΗΠΑ: Επιβολή νέων κυρώσεων σχετικές με Ρωσία και Βόρεια Κορέα

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε ομάδες και άτομο που επέτρεψαν πληρωμές μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας.Οι κυρώσεις στοχεύουν σε οικονομικά σχήματα που υποστηρίζουν προγράμματα...

Timelapse από το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό

Ένα βίντεο δείχνει το μπαράζ εκρήξεων ασυρμάτων στη Βηρυτό, με το BBC να το δημοσιεύει.Εκρήξεις σε άλλες τοποθεσίες του Λιβάνου συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.Έχουν...

Timelapse από τη στιγμή που οι ασύρματοι εκρήγνυνται σε όλη τη Βηρυτό

Ένα βίντεο δείχνει τις εκρήξεις ασύρματων στη Βηρυτό, με ασύρματα να σκοτώνουν 20 άτομα και τραυματίζουν 450, ενώ επιπλέον εκρήξεις βομβητών σκοτώνουν 12 και...

Ρωσία: Απειλεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να επιστρέψει στο Κίεβο να πλήξει ρωσικούς στόχους με δυτικά όπλα

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας απειλεί με παγκόσμιο πόλεμο αν υπάρξουν ουκρανικά πλήγματα με δυτικούς πυραύλους κατά της Ρωσίας.Η Ρωσία υπόσχεται σκληρή απάντηση χρησιμοποιώντας...

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ.Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε από drone, ενώ ο άλλος από αντιαρματικό πύραυλο των μαχητών της...

Πούτιν: Η Ρωσία αυξάνει την παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα 1.400.000

Ο Πούτιν δηλώνει ότι η Ρωσία αυξάνει την παραγωγή drones σε 1,4 εκατομμύρια φέτος για νίκη στην Ουκρανία.Παραδίδονται 140.000 drones στις ένοπλες δυνάμεις το...

Χ. Μίτσκοσκι: Η χώρα έχει κουραστεί να παραμερίζουν τα εμπόδια που είναι διμερή και δεν αποτελούν μέρος των αντικειμενικών κριτηρίων για την ένταξη στην...

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, συμμετείχε σε γεύμα στις Βρυξέλλες με ηγέτες των χωρών Δυτικών Βαλκανίων.Κουρασμένη η περιοχή και η χώρα από...