- Ο επικεφαλής της χούντας της Μιανμάρ έκανε έκκληση για βοήθεια από το εξωτερικό μετά τις φονικές πλημμύρες.
- Οι πλημμύρες προκάλεσαν θάνατο τουλάχιστον 33 ανθρώπων και ανάγκασαν 236.649 κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
- Η χούντα της Μιανμάρ έχει στο παρελθόν αρνηθεί ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό.
- Στο παρελθόν, οι στρατιωτικοί που είχαν καταλάβει την εξουσία κατηγορήθηκαν ότι μπλόκαραν την επείγουσα βοήθεια κατά τη διάρκεια κυκλώνων.
- Στη Μιανμάρ μαίνεται εμφύλιος πόλεμος από το 2021, όταν οι στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία.
Ο επικεφαλής της χούντας της Μιανμάρ, ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Λάινγκ, απηύθυνε έκκληση για βοήθεια από το εξωτερικό μετά τις φονικές πλημμύρες στη χώρα του.
«Κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με ξένες χώρες ώστε να παραληφθεί ανθρωπιστική βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς», δήλωσε ο Μιν Αούνγκ Λάινγκ την Παρασκευή, σύμφωνα με την εφημερίδα Global New Light of Myanmar.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της χούντας Ζάου Μιν Τουν ανακοίνωσε πως οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Γιάγκι στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 33 ανθρώπους και υποχρέωσαν 236.649 κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Συμπλήρωσε ότι διερευνώνται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για αγνοούμενους εργάτες έπειτα από κατολίσθηση σε περιοχή εξόρυξης χρυσού κοντά στην πόλη Μανταλέι.
Στο παρελθόν, η χούντα της Μιανμάρ έχει αρνηθεί ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό. Τον Ιούνιο του 2023 είχε αναστείλει τις άδειες εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που προσπαθούσαν να βοηθήσουν σχεδόν ένα εκατομμύριο πληγέντες από τον κυκλώνα Μόκα. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είχε καταγγείλει τότε την «ακατανόητη» απόφαση.
Το 2008, όταν ο κυκλώνας Ναργκίς είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 138.000 ανθρώπους, οι στρατιωτικοί που είχαν καταλάβει τότε την εξουσία κατηγορήθηκαν ότι μπλόκαραν την επείγουσα βοήθεια και απαγόρευσαν την είσοδο σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Σε αυτήν τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος από το 2021, όταν στρατιωτικοί κατέλαβαν με πραξικόπημα την εξουσία.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP