Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

  • Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
  • Η μείωση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
  • Κάποια υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ενώ άλλα με χαμηλότερο.
  • Η αντικατάσταση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με μη επεξεργασμένα/ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 14%.
  • Η αντικατάσταση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με επεξεργασμένα τρόφιμα μείωσε τον κίνδυνο κατά 18%.

Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερων τέτοιων τροφίμων.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές του University College London, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Imperial College του Λονδίνου, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του βαθμού επεξεργασίας των τροφίμων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε 311.892 άτομα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τους οποίους παρακολούθησε για 11 χρόνια κατά μέσο όρο.

Όπως διαπιστώθηκε, κάθε 10% αύξηση της ποσότητας των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου συνδέεται με 17% αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Τα φαγώσιμα που συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο ήταν τα αλμυρά σνακ, τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως επεξεργασμένα κρέατα, τα έτοιμα γεύματα και τα ζαχαρούχα ποτά. Αντίθετα, άλλα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμιά, μπισκότα, δημητριακά πρωινού, γλυκά και επιδόρπια, καθώς και οι εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ο κίνδυνος της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων, όπως εντόπισαν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση στη διατροφή του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% μη επεξεργασμένων/ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αυγά, γάλα, φρούτα) και τροφίμων με επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά (αλάτι, βούτυρο, λάδι) μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 14%. Επίσης, η αντικατάσταση του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αλατισμένοι ξηροί καρποί, χειροποίητα ψωμιά, κονσέρβες ψαριών, τυρί, μπύρα) μείωσε τον κίνδυνο κατά 18%.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Μ. Κουζινοπούλου / photo: freepik)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Εκλογές στην Ουρουγουάη: Η κεντροαριστερά προσδοκά να επανέλθει στην Κυβέρνηση

Η κεντροαριστερά στην Ουρουγουάη, εκπροσωπούμενη από τον Ζαμαντού Ορσί,...

Τζο Μπάιντεν: Σκανδαλώδης η απόφαση του ΔΠΔ για τη σύλληψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ

Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τα εντάλματα σύλληψης του...

Χάνει την πλήρη σεζόν ο Φατάου στην Λέστερ

Ο 20χρονος παίκτης Φατάου υπέστη σοβαρό τραυματισμό στον...

Συρία: Στους 82 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα

Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε πολλά...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο καρκίνος περιορίζει κατά 33% τις πιθανότητες για Αλτσχάιμερ – Η ανακάλυψη που ανοίγει προοπτικές για νέες θεραπείες

Έρευνες δείχνουν ότι οι επιζώντες από καρκίνο έχουν 33% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου Αλτσχάιμερ, με αντίστοιχα ευρήματα να επιβεβαιώνουν την αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ...

Το αμφιλεγόμενο φυτό που προφυλάσσει από καρδιά, οστεοπόρωση και ρίχνει την πίεση του αίματος

Το ραβέντι, αν και θεωρείται λαχανικό στη βοτανική και φρούτο στη μαγειρική, προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η προστασία από καρδιακές παθήσεις,...

Γάμος: Τα 5 προειδοποιητικά σήματα ότι οδηγείται σε… «γκρίζο» διαζύγιο

Το άρθρο αναλύει τα προειδοποιητικά σήματα που μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένας γάμος οδηγείται σε «γκρίζο» διαζύγιο, με έμφαση στην αύξηση των διαζυγίων μετά...

Καρκίνος του παγκρέατος: Αυξάνεται σε νεότερες ηλικίες και στις γυναίκες-Πού οφείλεται

Ο καρκίνος του παγκρέατος παρουσιάζει αύξηση στις νεαρές ηλικίες και στις γυναίκες, αν και η θνησιμότητα παραμένει σταθερή, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει αύξηση στους...

Χοληστερίνη: Το φρούτο που πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά για να τη μειώσετε, σύμφωνα με ιατρούς

Η κατανάλωση αβοκάντο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cureus και το...

Πόνος στο στήθος: 5 περιπτώσεις που δεν συνδέονται με πρόβλημα στην καρδιά σας

Ο πόνος στο στήθος δεν συνδέεται πάντα με καρδιολογικά προβλήματα, καθώς οι μισοί από τους ασθενείς που επισκέπτονται καρδιολόγο δεν έχουν καρδιακή πάθηση.Υπάρχουν πέντε...

Χάνετε βάρος και το επιστρέφετε πάλι; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το λίπος «θυμάται» την παχυσαρκία

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο λιπώδης ιστός «θυμάται» την προηγούμενη παχυσαρκία, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση του χαμένου βάρους μετά από δίαιτα ή βαριατρική επέμβαση.Οι...

Με προσωπικό προστασίας λειτουργούν σήμερα τα νοσοκομεία

Οι γιατροί, νοσηλευτές και οδοντίατροι συμμετέχουν σε 24ωρη απεργία διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών...

Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στο πιγούνι που ενδέχεται να είναι ένδειξη σπάνιου συνδρόμου – Απαιτείται άμεση παρέμβαση

Το μούδιασμα στο πιγούνι μπορεί να είναι ένδειξη του συνδρόμου μουδιάσματος του πιγουνιού (NCS), το οποίο, αν και συνήθως αβλαβές, μπορεί να σχετίζεται με...

Η κορυφαία υπερτροφή που πρέπει πάντα να καταναλώνετε για πρωινό – Μειώνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και καρκίνο

Οι σπόροι chia θεωρούνται η Νο1 υπερτροφή για το πρωινό, καθώς είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος B...