Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Το ΕΚΠΑ για την Παγκόσμια ημέρα Επεμβατικής Καρδιολογίας

  • Η 16η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως διεθνής ημέρα Επεμβατικής Καρδιολογίας για την ευαισθητοποίηση για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Το ΕΚΠΑ αναγνωρίζει τον αντίκτυπο της επεμβατικής καρδιολογίας στην υγεία και τη ζωή, αποτελώντας αφορμή για ευαισθητοποίηση και προώθηση προόδων.
  • Η ημέρα αυτή συμπίπτει με την πρώτη στεφανιαία αγγειοπλαστική του Andreas Gruentzig το 1977, αλλά έχει εξελιχθεί σε πολλές θεραπευτικές επιλογές.
  • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, επομένως η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας.
  • Η Επεμβατική Καρδιολογία συμβάλλει στη βελτίωση της φροντίδας ασθενών και προάγει την καινοτομία και τη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Η ημέρα αυτή υπογραμμίζει επίσης την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και τη σημασία της θεραπείας για την αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

Με ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών καθιερώθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2022 η 16η Σεπτεμβρίου ως διεθνής ημέρα Επεμβατικής Καρδιολογίας προκειμένου να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τις σχετικές επιπλοκές αυτών καθώς και την ανάγκη πρόληψης και κατάλληλης αντιμετώπισής τους.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με το ίδιο ψήφισμα αναγνωρίζεται ο σημαντικός αντίκτυπος της επεμβατικής καρδιολογίας στην παγκόσμια υγεία και χρησιμεύει ως αφορμή για την ευαισθητοποίηση, την αναγνώριση των προόδων και την περεταίρω έμφαση στη σημασία της επεμβατικής καρδιολογίας για τη βελτίωση της υγείας, την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Είναι σημαντικό – επισημαίνεται – να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη ημέρα συμπίπτει με την ημερομηνία που ο Andreas Gruentzig πραγματοποίησε την πρώτη στεφανιαία αγγειοπλαστική πριν από 47 χρόνια στις 16 Σεπτεμβρίου 1977. Έκτοτε η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών είναι η επέμβαση που έχει σώσει τα περισσότερα «γραμμάρια μυοκαρδίου» παγκοσμίως.

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος αναφέρει ότι: «Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 17,9 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από καρδιαγγειακά νοσήματα το 2019, αντιπροσωπεύοντας το 32% όλων των θανάτων παγκοσμίως.

Από αυτούς τους θανάτους, το 85% οφείλονταν σε έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι σημαντικό να εντοπιστεί η καρδιαγγειακή νόσος όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα με τις κατάλληλες είτε φαρμακευτικές, είτε επεμβατικές θεραπείες».

  • Η Επεμβατική Καρδιολογία έχει συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της φροντίδας ασθενών που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται μπορούν να σώσουν ζωές (όπως η πρωτογενής αγγειοπλαστική στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου) και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Πέραν των στεφανιαίων αρτηριών, η ανάπτυξη νέων μεθόδων διαδερμικής παρέμβασης έχει προσφέρει θεραπεία σε ασθενείς που παλαιότερα δεν είχαν επιλογές λόγω υπερβολικά υψηλού χειρουργικού κινδύνου.

Έτσι, η διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, όπως και οι επεμβάσεις διαδερμικής επιδιόρθωσης ή και εμφύτευσης πλέον της μιτροειδούς και της τριγλώχινας βαλβίδας έχουν προσφέρει σωτήριες επιλογές για την επιβίωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

  • Άλλες επεμβάσεις επίσης για τη διαδερμική θεραπεία συγγενών καρδιοπαθειών και την αντιμετώπιση του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου έχουν επίσης σημειώσει σημαντική πρόοδο, ενώ στο άμεσο μέλλον, ανάλογες θεραπείες για την αντιμετώπιση πολύ συχνών παθολογιών όπως η πνευμονική εμβολή πιθανότατα θα αυξηθούν σημαντικά.

Σημασία της Παγκόσμιας ημέρας Επεμβατικής Καρδιολογίας

Ευαισθητοποίηση:
Η Παγκόσμια Ημέρα Επεμβατικής Καρδιολογίας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις και τον ρόλο της επεμβατικής καρδιολογίας στη διάγνωση και τη θεραπεία τους. Έχει σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης.

Επισήμανση της Καινοτομίας:
Αυτή η ημέρα χρησιμεύει ως αφορμή για την προβολή των τελευταίων καινοτομιών στην επεμβατική καρδιολογία. Αναγνωρίζει τις προσπάθειες των επαγγελματιών υγείας και των ερευνητών για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και τεχνικών αιχμής για τη βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης και της ποιότητας ζωής.

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων:
Οι επεμβατικές καρδιολογικές επεμβάσεις όχι μόνο αντιμετωπίζουν τις καρδιακές παθήσεις αλλά έχουν και προληπτική διάσταση. Έχουν στόχο την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με τακτικούς ελέγχους και έγκαιρη παρέμβαση μειώνοντας τον κίνδυνο από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Παγκόσμια Συνεργασία:
Η Παγκόσμια Ημέρα Επεμβατικής Καρδιολογίας ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης, κυβερνήσεων και επαγγελματιών υγείας σε όλο τον κόσμο. Τονίζει την ανάγκη για διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση του φορτίου των καρδιακών παθήσεων παγκοσμίως, καθώς επίσης ενισχύει την ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται στο συγκεκριμένο τομέα.

Θεραπεία ασθενών (Saving lives):
Με αφορμή την ημέρα αυτή, υπογραμμίζεται πώς η επεμβατική καρδιολογία έχει αλλάξει το τοπίο της θεραπείας, επιτρέποντας λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες και ταχύτερη ανάρρωση. Τονίζεται ότι η έγκαιρη διάγνωση και οι κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με καρδιαγγειακές παθήσεις. Υπάρχουν όμως πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα με την επιστημονική Καρδιολογική κοινότητα πλήρως δεσμευμένη να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση ώστε να εκπληρώσει την κοινή αποστολή παροχής της καλύτερης δυνατής φροντίδας για κάθε ασθενή ξεχωριστά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Ένα ημίχρονο έφτασε στην Μπενφίκα του Παυλίδη

Η Μπενφίκα νίκησε τη Σερβία με σκορ 2-1, με...

Γ. Γεραπετρίτης: Το επιτελικό κράτος έχει αλλάξει το υπόδειγμα διακυβέρνησης στη χώρα

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε σε ημερίδα για...

Ιστορική νίκη και προβάδισμα πρόκρισης για τον Ηρακλή

Ο Ηρακλής κέρδισε την Κλουζ 61-50 στα προκριματικά του...

Μοίρασαν… ασπιρίνες στο “Ντε Κάιπ”

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν επικράτησε με 4-0 της Φέγενορντ στο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια «τρίτη κατάσταση ύπαρξης» πέρα από τη ζωή και τον θάνατο

Βιολόγοι ερευνητές ανακάλυψαν μια "τρίτη κατάσταση ύπαρξης" που πέρα ​​από τη ζωή και τον θάνατο.Κύτταρα νεκρών οργανισμών μπορούν να λειτουργούν μετά το θάνατό τους,...

Τα πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα και ροφήματα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μελέτη

Η κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων πλούσιων σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%.Οι φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, συνδέονται...

Ο αγώνας κατά του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας απειλείται από την κλιματική κρίση 

Το Παγκόσμιο Ταμείο διέθεσε πάνω από 5 δισ. δολάρια το 2023 στον αγώνα εναντίον AIDS, φυματίωσης και ελονοσίας.Ο αγώνας εναντίον των ασθενειών παρουσίασε πρόοδο...

Κινέζος την… «πάτησε» με το αυτόνομο αμάξι του! Το κυνήγαγε στον δρόμο, vid

Κάμερες ασφαλείας στην Κίνα κατέγραψαν περιστατικό με αυτόνομο αμάξιΤο αυτόνομο αυτοκίνητο αποφάσισε ότι η θέση στάθμευσης δεν του αρέσει και απομακρύνθηκεΒίντεο που δείχνει το...

To “Φεγγάρι του Θερισμού” όπως φάνηκε από τον Λυκαβηττό – Βίντεο

Παρουσίαση του "Φεγγαριού του Θερισμού" από τον Λυκαβηττό στην ΑθήναΒίντεο που δείχνει την εικόνα από τον ΛυκαβηττόΠλάνα από το κανάλι Action24Φωτογραφία από το eurokinissi...

Ρωσία, Κίνα, Ινδία σκέφτονται να φτιάξουν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Σελήνη

Ρωσία και Κίνα σχεδιάζουν κοινό πυρηνικό σταθμό στη ΣελήνηΥπογράφηκε κείμενο πρόθεσης επέκτασης συνεργασίας στο διάστημαΡωσία θα στείλει αποστολές Luna στο φεγγάριΠυρηνοκίνητος σεληνιακός αντιδραστήρας αναμένεται...

Παγκόσμια επίθεση από χάκερς στο Χ

Χάκερς παραβίασαν λογαριασμούς διασήμων χρηστών στο Χ (πρώην Twitter) για να προωθήσουν ένα περίεργο meme.Ανάμεσα στους παραβιασμένους λογαριασμούς ήταν αυτοί της Πυροσβεστικής, του People,...

Ατμοσφαιρική ρύπανση, υψηλές θερμοκρασίες και μεταβολικοί παράγοντες οδηγούν σε παγκόσμια αύξηση στα εγκεφαλικά

Αύξηση των περιστατικών εγκεφαλικών τα τελευταία 30 χρόνιαΗ αύξηση συνδέεται με υψηλές θερμοκρασίες, ατμοσφαιρική ρύπανση και μεταβολικούς παράγοντεςΟι εγκεφαλικά αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου...

Έρευνα: Πώς επιδρά η διαστημική ακτινοβολία στην υγεία των αστροναυτών

Έρευνα από NASA και ESA εξετάζει τη διαστημική ακτινοβολία και την επίδρασή της στην υγεία των αστροναυτώνΑποστολή "Άρτεμις Ι" το 2022 μέτρησε την ακτινοβολία...

Οι επιστήμονες τα “βάζουν” τώρα και με τους δορυφόρους του Έλον Μασκ!

Οι νέοι δορυφόροι Starlink παρεμβαίνουν περισσότερο στα ραδιοτηλεσκόπια από τις προηγούμενες εκδόσεις, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας.Οι επιστήμονες ανησυχούν για τις παρεμβολές στην...