Το “λιοντάρι του Πειραιά” που φύλαγε την είσοδο στο λιμάνι της Αθήνας – Το πρωτότυπο βρίσκεται στην Ιταλία

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Ένα επιβλητικό μαρμάρινο γλυπτό σε σχήμα λιονταριού φυλάει την είσοδο στο λιμάνι του Πειραιά.
  • Το πρωτότυπο γλυπτό βρίσκεται στη Βενετία, ενώ το σημερινό είναι αντίγραφο.
  • Το λιοντάρι χρονολογείται γύρω στο 360 π.Χ. αλλά τοποθετήθηκε στο λιμάνι πολλούς αιώνες αργότερα.
  • Έχουν προταθεί διάφορες ημερομηνίες δημιουργίας του, από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τον 13ο αιώνα μ.Χ.
  • Οι επιγραφές πάνω στο γλυπτό έχουν συζητηθεί με τα χρόνια και περιέχουν ονόματα Βίκινγκς.
  • Υπάρχουν προσπάθειες ανάκτησης του γλυπτού και επιστροφής του στην αρχική του θέση.

Πρόκειται για ένα επιβλητικό μαρμάρινο γλυπτό σε σχήμα λιονταριού, ύψους άνω των τριών μέτρων, που για αιώνες φυλάει την είσοδο στο λιμάνι του Πειραιά. Ωστόσο, το σημερινό είναι αντίγραφο του πρωτοτύπου, καθώς πλέον πλαισιώνει άλλες πύλες, αυτές της Άρσεναλ της Βενετίας.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το Λιοντάρι του Πειραιά βρισκόταν αρχικά στο βάθος του λιμανιού, σε μια περιοχή γνωστή ως «Στοά». Η παρουσία του ήταν τόσο χαρακτηριστική που το λιμάνι ονομάστηκε «Πόρτο Λεόνε». Ωστόσο, οι αναφορές του γλυπτού αρχίζουν να εμφανίζονται στις αρχές του 14ου αιώνα. Το πρώτο γραπτό έγγραφο που αναφέρει την παρουσία του λιονταριού χρονολογείται από το 1318 και είναι ένας αρχαίος ναυτικός χάρτης της Γενουάτης του Pietro Vesconti.

Ωστόσο, είναι πιθανό το γλυπτό να βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά πολύ νωρίτερα. Έλληνες συγγραφείς όπως ο Παυσανίας και ο Στράβων, που περιγράφουν το λιμάνι κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, δεν αναφέρουν το λιοντάρι, παρά το γεγονός ότι περιγράφουν λεπτομερώς άλλα μνημεία. Αυτό οδηγεί στην πεποίθηση ότι μπορεί να είχε τοποθετηθεί εκεί τον 2ο αιώνα μ.Χ. Άλλες θεωρίες τοποθετούν την προέλευσή του στη βυζαντινή περίοδο ή και μεταξύ του 11ου και του 15ου αιώνα.

Το μνημειώδες γλυπτό παρέμεινε στην αρχική του θέση φυλάσσοντας την είσοδο του λιμανιού του Πειραιά μέχρι το 1687 όταν το πήρε ο Ενετός ναύαρχος Francesco Morosini ως λάφυρο μετά τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την κατάκτηση της Αθήνας. Το μετέφερε, μαζί με τρία μικρότερα λιοντάρια, στην πόλη της Βενετίας ως πολεμικά τρόπαια, όπου σήμερα τα τέσσερα γλυπτά εκτίθενται στην είσοδο του ενετικού οπλοστασίου ως σύμβολο του Αγίου Μάρκου, του πολιούχου της πόλης.

Σχετικά με την αρχική έννοια και σκοπό του Λέοντα του Πειραιά, υπάρχουν διάφορες ερμηνείες λόγω της έλλειψης οριστικών εγγράφων σχετικά με τη χρονολόγηση και το κατασκευαστικό του κίνητρο. Ορισμένες θεωρίες προτείνουν ότι παραγγέλθηκε από τον δούκα της Αθήνας, Γκυ ντε Λα Ρος, στη βυζαντινή περίοδο, ενώ άλλες αναφέρουν τη δημιουργία του μεταξύ του 11ου και του 15ου αιώνα. Έλληνες και διεθνείς μελετητές έχουν προτείνει επίσης διάφορες ημερομηνίες δημιουργίας, που κυμαίνονται από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τον 13ο αιώνα μ.Χ.

Σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι ότι το γλυπτό χρονολογείται γύρω στο 360 π.Χ. αλλά τοποθετήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά αρκετούς αιώνες αργότερα, γύρω στον 1ο ή 2ο αιώνα μ.Χ. Αντιπροσωπεύει ένα καθιστό λιοντάρι με ένα κοίλο λαιμό και το σημάδι ενός σωλήνα, που τώρα έχει χαθεί, που τρέχει κατά μήκος της πλάτης του, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ως σιντριβάνι με νερό να ρέει από το στόμα του σε μια στέρνα στα πόδια του.

Στα τέλη του 18ου αιώνα, ο Σουηδός διπλωμάτης Johan David Åkerblad παρατήρησε ότι το λιοντάρι έχει δύο μακριές επιγραφές με ρούνους στους ώμους και τις πλευρές του, ένα μυστήριο που έχει συζητηθεί με τα χρόνια. Περιέχουν ονόματα Βίκινγκς όπως ο Χάραλντ, ο Άσμουντ και ο Χάλφνταν που φέρεται να έκαναν επιδρομή στο λιμάνι τον 11ο αιώνα. Ωστόσο, μεταγενέστερες μελέτες τοποθετούν τις επιγραφές σε διαφορετικές εποχές, από τον 2ο αιώνα π.Χ. έως τον 13ο αιώνα μ.Χ.

Οι ρούνοι είναι λαξευμένοι με τη μορφή περίτεχνου ειλητάριου με κεφάλι δράκου και σώμα φιδιού, που θυμίζει σκανδιναβικές ρουνικούς λίθους. Οι Βίκινγκς που τα χάραξαν μπορεί να ήταν Βάραγγοι, σκανδιναβοί μισθοφόροι, που αποτελούσαν τη φρουρά των βυζαντινών αυτοκρατόρων.

Η πρώτη προσπάθεια μετάφρασης το 1854 από τον Carl Christian Rafn, γραμματέα της Βασιλικής Εταιρείας των Σκανδιναβικών Αρχαιοτήτων, πρότεινε ότι οι επιγραφές έλεγαν:

Ο Άσμουντ έκοψε αυτούς τους ρούνους με τον Ασγκέιρ και τον Θορλέιφ, τον Θορντ και τον Ίβαρ, μετά από αίτημα του Χάρολντ του Ψηλού, αν και οι Έλληνες το είδαν και το απαγόρευσαν / ο Χάκον με τον Ουλφ και ο Άσμουντ και ο Ορν κατέκτησαν αυτό το λιμάνι. Αυτοί οι άνδρες και ο Χάρολντ Χάφι επέβαλαν βαρύ πρόστιμο λόγω της εξέγερσης του ελληνικού λαού. Ο Νταλκ είναι αιχμάλωτος σε μακρινές χώρες. Ο Έγκιλ ξεκινά μια αποστολή με τον Ράγκναρ στη Ρουμανία και την Αρμενία.

Η δεύτερη προσπάθεια το 1914, από τον Eric Brate, Σουηδό γλωσσολόγο και ρουνολόγο, προσφέρει μια εναλλακτική ερμηνεία, συμπληρώνοντας τα κενά λόγω διάβρωσης:

Το γκρέμισαν εν μέσω των δυνάμεών τους. Αλλά στο λιμάνι, άνδρες έκοψαν ρούνους δίπλα στη θάλασσα στη μνήμη του Horsi, ενός καλού πολεμιστή. Οι Σουηδοί το έβαλαν στο λιοντάρι. Συνέχισε τον δρόμο του με καλές συμβουλές, χρυσό που κέρδισε στα ταξίδια του. Οι πολεμιστές έκοψαν ρούνους, τους χάραξαν σε ένα διακοσμητικό ειλητάριο. Ο Æskell (Áskell) (και άλλοι) και ο Þorlæifʀ (Þorleifr) τα είχαν σκαλισμένα καλά, αυτοί που ζούσαν στο Roslagen. Ο (ΝΝ) γιος του (ΝΝ) έκοψε αυτούς τους ρούνους. Οι Ulfʀ (Úlfr) και (NN) τα χρωμάτισαν στη μνήμη του Horsi. Κέρδισε χρυσό στα ταξίδια του.

Αυτή η τελευταία ερμηνεία θεωρείται η πιο ακριβής και πιστή ανάγνωση της επιγραφής.


Αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι η αρχική τοποθεσία του Λέοντα του Πειραιά δεν συνέπεσε με το σημείο που βρέθηκε τον 14ο αιώνα, περιοχή που κάποτε στέγαζε τις «Στοές» στην αρχαιότητα. Οι αναφορές πολλών ταξιδιωτών μεταξύ του 17ου και του 18ου αιώνα τοποθετούν σταθερά το λιοντάρι στο στόμιο του λιμανιού, κάπου ανάμεσα στο σημερινό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Με την πάροδο των ετών, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για την ανάκτηση του γλυπτού και την επιστροφή του στην αρχική του θέση. Ήδη από το 1945, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την επιστροφή του από το δημαρχείο της Βενετίας, αν και εσφαλμένα αναφέρθηκε ως δύο λιοντάρια αντί για ένα. Πιο πρόσφατα, το 2002, ιδρύθηκε στην Ελλάδα η «Επιτροπή για την Επιστροφή του Λιονταριού», η οποία παρήγγειλε αντίγραφο του γλυπτού με στόχο την ανταλλαγή του με το πρωτότυπο.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυστραλία: Ακόμη ένας ψαράς χάθηκε από τα φονικά κύματα στο Σίδνεϊ – Στους 6 οι θάνατοι το Σαββατοκύριακο του Πάσχα

Ισχυρή δόνηση 4,1 Ρίχτερ συγκλόνισε την Αμοργό

Ισχυρή δόνηση 4,1 Ρίχτερ συγκλόνισε την Αμοργό

Βαγγέλης Μαρινάκης: Με φλογερά ερυθρόλευκα αυγά οι πασχαλινές ευχές του “ηγέτη” του Ολυμπιακού

Κορωνήσι: Ο κρυμμένος παράδεισος απέναντι από το Τολό

Ελλάδα – Ουγγαρία: Ζωντανά η μάχη της Εθνικής πόλο γυναικών στον τελικό του World Cup

Γιάννης Αντετοκούνμπο μετά το σοκ των Μπακς από τους Πέισερς: «Δεν ήμασταν ο εαυτός μας, εξαιρετικά νέα για τον Λίλαρντ»

Σίσσυ Χρηστίδου – Μετά την Disneyland έκανε Ανάσταση στη Θεσσαλονίκη με τα αγόρια της

Κρήτη: 31χρονος οχυρώθηκε στο σπίτι του και απειλούσε με αυτοκτονία

ΗΠΑ-Ιράν: Αποκαλύπτουν «πρόοδο» στις χθεσινές διαπραγματεύσεις στη Ρώμη – Το περίπλοκο γεωπολιτικό παζλ του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης

Η Μπαρτσελόνα “πείραξε” τη Ρεάλ Μαδρίτης μετά την επική ανατροπή της επί της Θέλτα

Ο Κάιλ Κούζμα σόκαρε με αρνητικό ρεκόρ στο Ιντιάνα Πέισερς – Μιλγουόκι Μπακς με το απόλυτο μηδέν στη στατιστική του

Opel Mokka, εκπληκτική τιμή και αναβαθμισμένη ψηφιακή εμπειρία

Πάσχα στη Μόσχα: Ο Πούτιν στην Αναστάσιμη Λειτουργία εν μέσω της αμφιλεγόμενης εκεχειρίας – Το προκλητικό μήνυμα υπέρ της εισβολής

Γιάννα Τερζή: «Κηρύττουμε αγάπη και συγχώρεση ενώ βαφτίζουμε γιορτές με αίμα αθώων»

00:00 / 00:00

Γιαγιά τιμωρήθηκε με 4 χρόνια φυλάκιση…εξαιτίας παντόφλας στην εγγονή!

Μια 80χρονη γυναίκα στην Τουρκία, η Asiye Kaytan, καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση επειδή χτύπησε την 18χρονη εγγονή της, Vural, με μια παντόφλα κατά...

Η συγκλονιστική ανακάλυψη για τη σχέση σκιάς και φωτός, vid

Η ανακάλυψη σχετικά με τη σχέση σκιάς και φωτός αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία που μέχρι τώρα είχαν περάσει απαρατήρητα από πολλούς. Το άρθρο ενθαρρύνει τους αναγνώστες...

Το έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα: Το αστυνομικό τέχνασμα που ξεσκέπασε μία φρικτή δολοφονία

Στις 15 Απριλίου 1968, η Ελλάδα συγκλονίζεται από τη δολοφονία του Χαρίση Πάντου, του οποίου η εξαφάνιση αρχικά αποδόθηκε σε επαγγελματική μετανάστευση. Η κουνιάδα...

Η αινιγματική κληρονομιά του Τουταγχαμών – Τα μυστικά πίσω από τους σαρκοφάγους

Το άρθρο εξερευνά τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τη μούμια του Τουταγχαμών και άλλες αρχαίες μούμιες, αποκαλύπτοντας ενδιαφέροντα ευρήματα που συνδέονται με την...

Ο θρυλικός μπακάλης της Ηπείρου που βάφτισε διάσημη γειτονιά της Αθήνας

Ο θρυλικός μπακάλης Βασίλειος Έξαρχος από την Κόνιτσα, που εγκαταστάθηκε στα τέλη του 1800 στα Πιθαράδικα της Αθήνας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετονομασία της...

Grand Slam: Το κρυφό υπερόπλο των Βρετανών που σάρωνε τη γη

Η βόμβα των 22.000 λιβρών "Grand Slam", που σχεδιάστηκε από τον Barnes Wallis κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτέλεσε ένα από τα πιο καταστροφικά...

Οι Βλάχοι και η ελληνική καταγωγή και ταυτότητά τους

Οι Βλάχοι συνιστούν ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού, παρόλο που η καταγωγή τους αμφισβητείται πανταχόθεν. Οι ίδιοι οι Βλάχοι, όμως, καθώς και μία μεγάλη...

Τζένγκις Χαν: 4 συγκλονιστικά μυστικά για τον θρυλικό κατακτητή όλων των εποχών

Ο Τζένγκις Χαν, ο θρυλικός Μογγόλος κατακτητής και ιδρυτής της Μογγολικής Αυτοκρατορίας, παραμένει μια εμβληματική φιγούρα στην ιστορία. Το άρθρο αποκαλύπτει τέσσερα λιγότερο γνωστά στοιχεία...

Αριστοτέλης: Τα τέσσερα μυστικά του για απόλυτη ευτυχία στη ζωή

Ο Αριστοτέλης, γνωστός ως «πατέρας της ευδαιμονίας», προτείνει τέσσερις βασικούς κανόνες για την επίτευξη της ευτυχίας στη ζωή. Αυτοί περιλαμβάνουν το θάρρος, που επιτρέπει στον...

Η ανακαίνιση σπιτιού αποκαλύπτει μυστική σήραγγα διαφυγής στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Βέλγιο!...

Εργολάβοι που ανακαίνιζαν ένα ιστορικό σπίτι στο Βέλγιο έπεσαν πάνω στην είσοδο μιας μυστικής σήραγγας που προσδιορίστηκε από τους αρχαιολόγους ως οδός διαφυγής από...

Ο φοιτητής Αριστείδης Δόσιος που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τη βασίλισσα Αμαλία το 1861

Το 1861 αποτελεί έτος αναταραχών για την βασιλεία με τον Όθωνα να κατηγορείται για παραβίαση του Συντάγματος και Δεσποτισμό. Η κατάσταση οξύνεται ακόμα περισσότερο...

Μπορούν να παραβιάσουν…το DNA μας; Οι επιστήμονες γενετικής κρούουν τον κώδωνα κινδύνου

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η δημόσια προσβάσιμη έρευνα DNA είναι ευάλωτη σε κυβερνοεπιθέσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα και την εθνική ασφάλεια. Οι νέες...

Το «μυστήριο» της λίθινης πλάκας: Γιατί είναι χαραγμένες μόνο οι 9 από τις...

Μια λίθινη πλάκα, ηλικίας περίπου 1.500 ετών, που φέρει την παλαιότερη γνωστή επιγραφή των Δέκα Εντολών ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ το 1913.Για τριάντα χρόνια χρησίμευε...

Παιδί-φαινόμενο: Μόλις 10 ετών και ήδη εισάγεται στο πανεπιστήμιο!

Η 10χρονη Alisa Perales από το San Bernardino της Καλιφόρνια είναι έτοιμη να αποφοιτήσει από το Crafton Hills College με δύο πτυχία σε πολλαπλές...

Η NASA αποκαλύπτει: Ματωμένη Σελήνη μετά τη Σταύρωση του Ιησού

Η NASA ανακοίνωσε μια σημαντική ανακάλυψη που σχετίζεται με τη σταύρωση του Ιησού Χριστού, υποδεικνύοντας ότι μια σεληνιακή έκλειψη έκανε το φεγγάρι να φαίνεται...

Ο Άρης έκρυβε ένα μυστικό για 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια – Η συγκλονιστική ανακάλυψη της NASA

Επιστήμονες της NASA, μέσω του ρόβερ Curiosity, ανακάλυψαν σιδερίτη στον κρατήρα Gale του Άρη, προσφέροντας νέες ενδείξεις για την αρχαία ατμόσφαιρα του πλανήτη. Αυτό...

Α’ Βαλκανικός Πόλεμος: Η ένδοξη εκστρατεία που μεγαλούργησε την Ελλάδα

Ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος, που διεξήχθη από τον Οκτώβριο του 1912 έως τον Μάιο του 1913, σηματοδότησε την απόλυτη ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με...

Το μυστηριώδες τέλος του Μπρους Λι: Οι θεωρίες συνωμοσίας και η αποκάλυψη

Ο θάνατος του Μπρους Λι, το 1973, προκάλεσε πλήθος θεωριών συνωμοσίας, καθώς η ξαφνική απώλειά του σε ηλικία 32 ετών φαινόταν αναπάντεχη για έναν...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Αυτοί είναι οι Ινδιάνοι που θεωρούνται οι Έλληνες της αρχαίας Αμερικής!

Αυτή είναι η φυλή των Ινδιάνων, η οποία χρησιμοποιούσε...

Ρόμπερτ Πάουελ: Ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» στα 80 του μαγνητίζει ακόμα – Ανακαλύψτε...

Ο Ρόμπερτ Πάουελ, ο ηθοποιός που έγινε διάσημος το...

Βασίλης Καρράς: Το οικογενειακό δράμα που εξελίσσεται μετά την απώλειά του

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ