- Η δαπάνη για φάρμακα αυξήθηκε κατά 6,3% το 2023 στην Ελλάδα, με αύξηση 107 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022.
- Οι ποσοστώσεις που κατέβαλλαν οι ασθενείς περιλαμβάνουν Θεσμοθετημένη Συμμετοχή, Επιβάρυνση από διαφορά τιμών, ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., Αρνητική Λίστα και Φάρμακα χωρίς αποζημίωση.
- Η φαρμακευτική δαπάνη για αποζημιούμενα φάρμακα αναμένεται να αυξηθεί στα 7,1 δισ. ευρώ το 2023.
- Ζητείται μείωση των συμμετοχών στα φάρμακα από την Ένωση Ασθενών Ελλάδος, ειδικά για ηλικιωμένους και ασθενείς με χαμηλά εισοδήματα.
- Επισημαίνεται ότι οι ασθενείς με χαμηλά εισοδήματα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση στα φάρμακα λόγω αυξημένων αναγκών και περιορισμένων εσόδων.
- Η Ένωση Ασθενών ζητεί αναδιάρθρωση των συμμετοχών και παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο που αφορούν τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων.
Το 2023 οι πολίτες στην Ελλάδα πλήρωσαν 107 εκατ. ευρώ περισσότερα για φάρμακα, καταγράφοντας αύξηση 6,3% σε σχέση με το 2022.
Αναλυτικότερα, τα ποσά που κατέβαλλαν οι ασθενείς για φάρμακα το 2023 κατανέμονται ως εξής:
Θεσμοθετημένη Συμμετοχή (0% ή 10% ή 25% επί της τιμής αποζημίωσης): 434 εκατ. ευρώ, έναντι 413 εκατ. ευρώ το 2022 (+ 5%).
Επιβάρυνση που προκύπτει από τη διαφορά Λιανικής Τιμής και Τιμής Αποζημίωσης όταν ο ασθενής επιλέγει φάρμακο με Λιανική Τιμή Υψηλότερη της Τιμής Αποζημίωσης: 300 εκατ. ευρώ, από 276 εκατ. ευρώ (+ 8,7%).
Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.): 391 εκατ. ευρώ, από 349 εκατ. ευρώ (+ 12%).
Συνταγογραφούμενα που δεν αποζημιώνονται (Αρνητική Λίστα): 130 εκατ. ευρώ, από 127 εκατ. ευρώ (+2,4%).
Συνταγογραφούμενα φάρμακα που, όμως, ο ασθενής επέλεξε να μην κάνει χρήση του ασφαλιστικού του δικαιώματος και επέλεξε να τα πληρώσει εξ’ ολοκλήρου από την τσέπη του: 557 εκατ. ευρώ, από 540 εκατ. ευρώ (+ 3,1%).
Η φαρμακευτική δαπάνη για αποζημιούμενα φάρμακα (εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή) διαμορφώθηκε στα 6,2 δισ. ευρώ το 2022, με εκτίμηση για περαιτέρω άνοδο, στα 7,1 δισ. ευρώ το 2023.
Η αύξηση αποδίδεται αφενός στην εισαγωγή νέων σκευασμάτων με υψηλότερες τιμές, αφετέρου στις οι αυξημένες ανάγκες περίθαλψης. Βάσει των εκτιμήσεων για το 2023 εκτός από τη συμμετοχή των ασθενών, περαιτέρω αύξηση αναμένεται και στη συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας, φτάνοντας τα 3,5 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, το 2023 θα είναι η δεύτερη χρονιά που η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη φαρμακευτική δαπάνη θα υπερβαίνει αυτήν του κράτους.
Μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα, ζητούν οι ασθενείς
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδος ζητά την αναπροσαρμογή των συμμετοχών, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες ασθενείς αγγίζουν ένα από τα υψηλότερα ποσά στα ΕΕ φάρμακα, ενώ το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 με χρόνιες παθήσεις αγγίζει το 40%.
Η Ένωση καλεί την Πολιτεία να επανεξετάσει τα ποσοστά συμμετοχής, ειδικά για ηλικιωμένους και ασθενείς με χαμηλά εισοδήματα, καθώς η πρόσθετη επιβάρυνση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της ζωής τους.
Όπως τονίζουν οι ασθενείς, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει αυξημένες ανάγκες σε φάρμακα λόγω συννοσηροτήτων και παράλληλα περιορισμένα εισοδήματα (χαμηλές συντάξεις κτλ.) και δυσκολεύεται περισσότερο να ανταποκριθεί στα έξοδα της αγοράς ή της συμμετοχής στα φάρμακα.
Με βάση τα παραπάνω η Ένωση Ασθενών καλεί την Πολιτεία:
Να επανεξετάσει και να προβεί σε παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων, και δη για κατηγορίες χρονίων ασθενών που δεν είναι σήμερα ενταγμένες στο καθεστώς της μηδενικής συμμετοχής ή αυτής του 10% καθώς και για ηλικιωμένους ασθενείς με συννοσηρότητες και χαμηλά εισοδήματα, επεκτείνοντας με στοχευμένα εισοδηματικά κριτήρια το θετικό μέτρο της πλήρους απαλλαγής πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
«Αυτές οι παρεμβάσεις θα ανακουφίσουν τις κατηγορίες ασθενών και πολιτών που πλήττονται περισσότερο από τις αυξήσεις, και για τις οποίες η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσβαση στη φαρμακευτική τους αγωγή, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους», τονίζει.
Να διασφαλίσει και να διευκολύνει την δωρεάν και έγκαιρη πρόσβαση όλων των ασθενών σε γιατρούς των κατάλληλων ειδικοτήτων που θα προβαίνουν στη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, ώστε η δαπάνη των ασθενών να περιορίζεται στο ποσό της συμμετοχής και να μην αναγκάζονται να καλύπτουν το σύνολο της δαπάνης από την τσέπη τους, συμπιέζοντας ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα τους, σε μια εποχή όπου οι βασικές δαπάνες διαβίωσης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Συνολικά, η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε το 2023 σε 1,812 εκατ. ευρώ, από 1.705 εκατ. το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στην έκθεση «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2023» (ΙΟΒΕ- ΣΦΕΕ).
Της Γιάννας Σουλάκη / iatropedia.gr