Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Για «ισραηλινή κυβερνοεπίθεση» κάνει λόγο ο Λίβανος – Τι προκάλεσε τις εκρήξεις των βομβητών και πώς εμπλέκεται η Ταϊβάν

  • Εκρήξεις σε βομβητές της Χεζμπολάχ στο Λίβανο προκαλούν φόβο νέας κλιμάκωσης βίας στη Μέση Ανατολή.
  • Υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου χαρακτηρίζει τις εκρήξεις ως "ισραηλινή κυβερνοεπίθεση" κατά της κυριαρχίας του λαού.
  • 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 2.800 τραυματίστηκαν στις εκρήξεις.
  • Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε βομβητές από την Ταϊβάν.
  • Υποψίες για το τι προκάλεσε τις εκρήξεις περιλαμβάνουν υπερθέρμανση μπαταριών ή ενδεχόμενη διείσδυση του Ισραήλ στην εφοδιαστική αλυσίδα των βομβητών.
  • Διεθνείς αντιδράσεις προειδοποιούν για κλιμάκωση της έντασης και αναζητούν διεθνή αντίδραση για την εξοντωτική κατάσταση.

Υπό το φόβο νέας κλιμάκωσης της βίας ζει η Μέση Ανατολή, μετά τo λουτρό αίματος στον Λίβανο από τις εκρήξεις σε βομβητές των μελών της Χεζμπολάχ που στοίχισαν τη ζωή σε 12 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

Εκατοντάδες ασύρματες συσκευές εξερράγησαν ταυτόχρονα σε όλο τον Λίβανο την Τρίτη, ώρες αφότου το Ισραήλ δήλωσε ότι διεύρυνε τους στόχους του πολέμου στη Γάζα για να συμπεριλάβει τον αγώνα του εναντίον της συμμάχου της Χαμάς, Χεζμπολάχ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου χαρακτήρισε τις εκρήξεις «ισραηλινή κυβερνοεπίθεση», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς είχε φτάσει στο αυτό το συμπέρασμα. Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου δήλωσε ότι η επίθεση ήταν μια επίθεση κατά της κυριαρχίας του Λιβάνου.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ δήλωσε ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.750 έως 2.800 τραυματίστηκαν, αναθεωρώντας τον απολογισμό. Μεταξύ των νεκρών ήταν ένα κορίτσι και ένα αγόρι καθώς και τέσσερις εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας από ιδιωτικά νοσοκομεία στα νότια προάστια της Βηρυτού που είχαν βομβητές. Ο Αμπιάντ είπε ότι “η επίθεση ήταν πολύ μεγάλη” με περίπου 2.800 τραυματίες να εισέρχονται στα νοσοκομεία του Λιβάνου “μέσα σε μισή ώρα”.

Οι βομβητές πυροδοτήθηκαν στα κύρια προπύργια της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό και στα ανατολικά και νότια του Λιβάνου. Ορισμένα κρούσματα υπήρξαν στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου. Περίπου 750 τραυματίες εντοπίστηκαν στο νότο, περίπου 150 στην κοιλάδα Μπεκάα και περίπου 1.850 στη Βηρυτό και στα νότια προάστια της.

Οι εκρήξεις ξεκίνησαν γύρω στις 3:30 μ.μ. (1230 GMT) στο νότια προάστια της Βηρυτού. Διήρκεσαν περίπου μία ώρα, με μάρτυρες του Reuters να λένε ότι μπορούσαν ακόμα να ακούσουν εκρήξεις στις 4:30 μ.μ. Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας και βίντεο που εξετάστηκαν, ορισμένες από τις εκρήξεις σημειώθηκαν μετά από ειδοποίηση στους βομβητές, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να βάλουν τα χέρια τους πάνω τους ή να τα φέρουν μέχρι τα πρόσωπά τους για να ελέγξουν τις οθόνες.

«Λίγο λιγότεροι από 300 ασθενείς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», με κάποιους να υποφέρουν από τραυματισμούς στο πρόσωπο και αιμορραγία στον εγκέφαλο, είπε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου. «Οι τραυματίες που έφτασαν στα επείγοντα δεν ήταν όλοι νεαροί άνδρες. Είδαμε παιδιά και ηλικιωμένους» πρόσθεσε.

Για «ισραηλινή κυβερνοεπίθεση» κάνει λόγο ο Λίβανος – Τι προκάλεσε τις εκρήξεις των βομβητών και πώς εμπλέκεται η Ταϊβάν
(Photo by ANWAR AMRO / AFP)

Βομβητές από την Ταϊβάν ή την Ευρώπη;

Μια ανώτερη πηγή της ασφάλειας του Λιβάνου και μια άλλη πηγή δήλωσαν στο Reuters ότι η ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας Μοσάντ τοποθέτησε εκρηκτικά μέσα σε 5.000 βομβητές που εισήγαγε η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ μήνες πριν από τις εκρήξεις της Τρίτης.

Λιβανέζικη πηγή είπε ότι η ομάδα είχε παραγγείλει να κατασκευαστούν βομβητές από την Gold Apollo με έδρα την Ταϊβάν. Η πηγή αναγνώρισε μια φωτογραφία του μοντέλου του βομβητή, ενός AR-924. Εικόνες κατεστραμμένων τηλεειδοποιητών που αναλύθηκαν από το Reuters δείχνουν αυτοκόλλητα στο πίσω μέρος που παραπέμπουν στην Gold Apollo, έναν κατασκευαστή τηλεειδοποίησης με έδρα την Ταϊβάν.

Ο ιδρυτής της Gold Apollo είπε ότι η εταιρεία δεν κατασκεύασε τους βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν στις εκρήξεις στο Λίβανο. Αυτοί κατασκευάστηκαν, όπως είπε, από εταιρεία στην Ευρώπη που είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το εμπορικό σήμα της ταϊβανέζικης εταιρείας.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ άρχισαν να χρησιμοποιούν βομβητές πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν να αποφύγουν τον εντοπισμό των τοποθεσιών τους από το Ισραήλ, είπαν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν τις επιχειρήσεις της ομάδας. Τρεις πηγές ασφαλείας είπαν στο Reuters ότι οι βομβητές που πυροδοτήθηκαν ανήκουν στο τελευταίο μοντέλο που έφερε η Χεζμπολάχ τους τελευταίους μήνες.

Για «ισραηλινή κυβερνοεπίθεση» κάνει λόγο ο Λίβανος – Τι προκάλεσε τις εκρήξεις των βομβητών και πώς εμπλέκεται η Ταϊβάν
(Photo by ANWAR AMRO / AFP)

Τι προκάλεσε τις εκρήξεις

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ είπε ότι ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια των εκρήξεων και ότι το Ισραήλ θα λάβει «τη δίκαιη τιμωρία του». Διπλωματικές πηγές και πηγές ασφαλείας εικάζουν ότι η εκρήξεις ίσως προκλήθηκαν από τις μπαταρίες των συσκευών, πιθανώς λόγω υπερθέρμανσης.

Αλλά άλλοι είπαν ότι το Ισραήλ μπορεί να είχε διεισδύσει στην εφοδιαστική αλυσίδα για βομβητές της Χεζμπολάχ. Οι New York Times ανέφεραν ότι το Ισραήλ έκρυψε εκρηκτικό υλικό μέσα σε μια νέα παρτίδα βομβητών πριν εισαχθούν στο Λίβανο, επικαλούμενοι αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους που είχαν ενημερωθεί για την επιχείρηση.

Αρκετοί εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο Ρόιτερς είπαν ότι αμφιβάλλουν για το εάν η μπαταρία από μόνη της θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει τις εκρήξεις. Ο Πολ Κρίστενσεν, ειδικός στην ασφάλεια των μπαταριών στο Newcastle University, δήλωσε ότι η ζημιά δεν φαίνεται να συνάδει με προηγούμενες περιπτώσεις βλάβης τέτοιων μπαταριών.

Ένας άλλος λόγος για να αμφιβάλλει κανείς ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από υπερθέρμανση των μπαταριών είναι ότι συνήθως μόνο μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία μπορεί να πάρει φωτιά ή να εκραγεί, δήλωσε ο Ofodike Ezekoye, ένας καθηγητής μηχανολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν.

Για «ισραηλινή κυβερνοεπίθεση» κάνει λόγο ο Λίβανος – Τι προκάλεσε τις εκρήξεις των βομβητών και πώς εμπλέκεται η Ταϊβάν
(AP Photo)

Διεθνείς αντιδράσεις

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε την Τετάρτη ότι μια επίθεση κατά της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ και άλλων με τη χρήση εκρηκτικών βομβητών θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση και ζήτησε να τιμωρηθούν οι δράστες.

«Αυτό που συνέβη, ό,τι κι αν ήταν, σίγουρα οδηγεί σε μια κλιμάκωση της έντασης. Η ίδια η περιοχή (η Μέση Ανατολή) βρίσκεται σε μια εκρηκτική κατάσταση και σίγουρα ένα περιστατικό όπως αυτό, μπορεί να κάνει την κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα τηλεφωνικά στο λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι τη θλίψη του για τις θανατηφόρες εκρήξεις βομβητών στο Λίβανο, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης στο Μικάτι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους ότι οι απόπειρες του Ισραήλ να επεκτείνει στην ευρύτερη περιοχή τη σύγκρουση, που μαίνεται στη Γάζα, είναι επικίνδυνες και ότι θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για να σταματήσει το Ισραήλ, πρόσθεσε το Anadolu.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι είπε στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μετά τις εκρήξεις των βομβητών, ότι το Κάιρο απορρίπτει οποιεσδήποτε απόπειρες κλιμάκωσης στην περιοχή και υποστηρίζει το Λίβανο, ανακοινώθηκε σήμερα από την αιγυπτιακή προεδρία.

«Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος απορρίπτει απόπειρες να κλιμακωθεί η σύγκρουση και να επεκταθεί περιφερειακά, επισημαίνοντας την ανάγκη όλα τα μέρη να ενεργούν υπεύθυνα και επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της Αιγύπτου προς το Λίβανο», προστίθεται στην ανακοίνωση. Ο Μπλίνκεν επισκέπτεται την Αίγυπτο με την ελπίδα να δώσει ώθηση στις προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και να ενισχύσει τις σχέσεις με το Κάιρο.

Στο Αμμάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ ωθεί ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στο χείλος ενός περιφερειακού πολέμου συντηρώντας μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε αρκετά μέτωπα. Σε σχόλιά του έπειτα από μια συνεδρίαση υπουργών της ομάδας επαφής ισλαμικών και αραβικών χωρών στο Αμμάν, ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι υπογράμμισε πως η ειρήνη δεν θα επικρατήσει χωρίς μια λύση δύο κρατών.

Για «ισραηλινή κυβερνοεπίθεση» κάνει λόγο ο Λίβανος – Τι προκάλεσε τις εκρήξεις των βομβητών και πώς εμπλέκεται η Ταϊβάν
(AP Photo/Hussein Malla)

Οι επιπτώσεις στη σύγκρουση Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Οι αναλυτές βλέπουν την απειλή κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, οι οποίες ανταλλάσσουν διασυνοριακά πυρά από τις έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο.

Αλλά οι ειδικοί είναι πιο επιφυλακτικοί, προς το παρόν, για το ενδεχόμενο πρόκλησης ενός επικείμενου ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ Ισραήλ – Χεζμπολάχ, τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να αποτρέψουν.

Ο Matthew Levitt, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών και συγγραφέας ενός βιβλίου για τη Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι οι εκρήξεις των βομβητών θα μπορούσαν να διαταράξουν τις επιχειρήσεις της για κάποιο χρονικό διάστημα.

Πηγή: Reuters, AFP, New York Times, ΑΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

  • Θ. Λιόλιος για την ανατίναξη των βομβητών της Χεζμπολάχ: Αν είχαν περάσει από ακτίνες Χ θα είχαν εντοπιστεί τα εκρηκτικά
  • Κάτοικος Λιβάνου στο ΕΡΤNews: Ήταν κρίσιμη νύχτα, περιμέναμε εισβολή από το Ισραήλ
  • Ειδ. συντονίστρια ΟΗΕ για Λίβανο: Προτρέπω όλους τους ενδιαφερόμενους να απόσχουν από οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια ή πολεμική ρητορική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Ενίσχυση με Αϊζάια Τέιλορ για την Dubai BC

Η Dubai BC προσθέτει τον Αϊζάια Τέιλορ στο ρόστερ...

Ισραήλ: Μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν περίπου 1.000 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο...

Επίθεση Μπαχτσελί κατά Δένδια: Λαχταρά τον βυθό της θάλασσας, όπως οι παππούδες του

Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης εξαπέλυσε λεκτική επίθεση...

«Αθήνα 20 χρόνια μετά»: Η μεγάλη γιορτή του ελληνικού αθλητισμού στο Καλλιμάρμαρο (ΦΩΤΟρεπορτάζ)

Η βραδιά στο Παναθηναϊκό Στάδιο γιόρτασε την ιστορική χρονιά...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στις 26 Σεπτεμβρίου οι συναντήσεις Ζελένσκι με Μπάιντεν και Χάρις

Ο Μπάιντεν και η Χάρις θα συναντήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι στις 26 Σεπτεμβρίου.Στη συνάντηση θα συζητηθεί η κατάσταση του πολέμου μεταξύ Ρωσίας...

Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο πολύτιμοι και σημαντικοί σύμμαχοι

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι στην κοινή άμυνα και ασφάλεια.Υπογραμμίζει τη σημασία του διμερούς διαλόγου για...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένας νεκρός από ρωσικό πλήγμα σε γηροκομείο της πόλης Σούμι

Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν γηροκομείο στη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία.Αναφέρθηκε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εννέα τραυματίστηκαν.Το γηροκομείο φιλοξενούσε 221 άτομα, με 87 από αυτούς...

ΗΠΑ: Επιβολή νέων κυρώσεων σχετικές με Ρωσία και Βόρεια Κορέα

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε ομάδες και άτομο που επέτρεψαν πληρωμές μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας.Οι κυρώσεις στοχεύουν σε οικονομικά σχήματα που υποστηρίζουν προγράμματα...

Timelapse από το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό

Ένα βίντεο δείχνει το μπαράζ εκρήξεων ασυρμάτων στη Βηρυτό, με το BBC να το δημοσιεύει.Εκρήξεις σε άλλες τοποθεσίες του Λιβάνου συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.Έχουν...

Timelapse από τη στιγμή που οι ασύρματοι εκρήγνυνται σε όλη τη Βηρυτό

Ένα βίντεο δείχνει τις εκρήξεις ασύρματων στη Βηρυτό, με ασύρματα να σκοτώνουν 20 άτομα και τραυματίζουν 450, ενώ επιπλέον εκρήξεις βομβητών σκοτώνουν 12 και...

Ρωσία: Απειλεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να επιστρέψει στο Κίεβο να πλήξει ρωσικούς στόχους με δυτικά όπλα

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας απειλεί με παγκόσμιο πόλεμο αν υπάρξουν ουκρανικά πλήγματα με δυτικούς πυραύλους κατά της Ρωσίας.Η Ρωσία υπόσχεται σκληρή απάντηση χρησιμοποιώντας...

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ.Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε από drone, ενώ ο άλλος από αντιαρματικό πύραυλο των μαχητών της...

Πούτιν: Η Ρωσία αυξάνει την παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα 1.400.000

Ο Πούτιν δηλώνει ότι η Ρωσία αυξάνει την παραγωγή drones σε 1,4 εκατομμύρια φέτος για νίκη στην Ουκρανία.Παραδίδονται 140.000 drones στις ένοπλες δυνάμεις το...

Χ. Μίτσκοσκι: Η χώρα έχει κουραστεί να παραμερίζουν τα εμπόδια που είναι διμερή και δεν αποτελούν μέρος των αντικειμενικών κριτηρίων για την ένταξη στην...

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, συμμετείχε σε γεύμα στις Βρυξέλλες με ηγέτες των χωρών Δυτικών Βαλκανίων.Κουρασμένη η περιοχή και η χώρα από...