Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Yποθαλάσσιοι βιότοποι υπόσχονται να κάνουν τους ανθρώπους…”υδρόβιους”

  • Η εταιρεία DEEP έχει ως αποστολή να κάνει τους ανθρώπους υδρόβιους μέσω υποθαλάσσιων βιοτόπων.
  • Το σύστημα Sentinel επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν και να εργάζονται σε βάθος 200 μέτρων για έως και ένα μήνα.
  • Ο Sentinel αποτελείται από διασυνδεδεμένες μονάδες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς.
  • Η DEEP ελπίζει ότι αυτές οι υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις θα γίνουν μόνιμες όπως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός για τον ϩκεανό.
  • Το Vanguard είναι ένας μικρότερος υποθαλάσσιος βιότοπος που θα χρησιμοποιηθεί για ανάπτυξη συστημάτων και θα είναι έτοιμος το 2025.
  • Ο Sentinel θα εκτυπωθεί 3D και θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ θα έχει ποικίλες εφαρμογές όπως εκπαίδευση, τουρισμός και υποστήριξη υποθαλάσσιων υποδομών.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, πήραν κάποιες απαντήσεις. Η DEEP, μια εταιρεία τεχνολογίας ωκεανών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που αγόρασε το σημείο κατάδυσης ως ερευνητικό κέντρο και εταιρική πανεπιστημιούπολη αποκάλυψε την αποστολή της να «κάνει τους ανθρώπους υδρόβιους».

Ο ακρογωνιαίος λίθος του σχεδίου του είναι ένας υποθαλάσσιος βιότοπος που ονομάζεται σύστημα Sentinel , το οποίο λέει ότι θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν και να εργάζονται σε βάθος 200 μέτρων (656 πόδια) για έως και ένα μήνα.

Το σύστημα Sentinel αποτελείται από διασυνδεδεμένες μονάδες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς που κυμαίνονται από τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη χημεία των ωκεανών έως την ανασκαφή ιστορικών ναυαγίων. Ο επεκτάσιμος βιότοπος μπορεί να διαμορφωθεί σε διαφορετικά σχήματα, καθιστώντας τον εξίσου κατάλληλο για μια αποστολή έξι ατόμων με έναν ερευνητικό σταθμό 50 ατόμων, σύμφωνα με το DEEP.

Η εταιρεία ελπίζει ότι τα ενδιαιτήματά της μπορούν να κάνουν μόνιμη την υποβρύχια ανθρώπινη παρουσία όπως ένας Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) – ο οποίος, από το 2000 , επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν και να εργάζονται στο διάστημα – για τον ωκεανό.

Την περασμένη εβδομάδα, η DEEP ανακοίνωσε έναν πρόδρομο του Sentinel, έναν μικρότερο υποβρύχιο βιότοπο τον οποίο η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη συστημάτων για το Sentinel, αλλά θα κυκλοφορήσει επίσης ως ξεχωριστό προϊόν.

Το Vanguard, ένας βιότοπος 12 μέτρων (40 πόδια) επί 7,5 μέτρα (25 πόδια) με αρκετό χώρο για τρία άτομα να παραμείνουν κάτω από το νερό για έως και μια εβδομάδα, θα είναι έτοιμο να πάει στο νερό στην πανεπιστημιούπολη του DEEP στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 2025.

Ο πιλοτικός βιότοπος θα μπορούσε να έχει σημαντικές χρήσεις όταν απαιτείται γρήγορη ανάπτυξη, όπως η αποστολή αναζήτησης τον Αύγουστο για επιζώντες από ένα σούπερ γιοτ που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Σικελίας , είπε στο CNN ο Sean Wolpert, πρόεδρος του DEEP.

Με το σκάφος να βυθίζεται σε βάθος 50 μέτρων (164 πόδια), οι δύτες μπορούσαν να μείνουν κάτω από το νερό μόνο για περίπου 12 λεπτά πριν βγουν ξανά στην επιφάνεια. Ένας υποβρύχιος βιότοπος τοποθετημένος στον βυθό της θάλασσας κοντά στο ναυάγιο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για δύτες, είπε ο Wolpert.

Εάν όλα πάνε καλά, το Sentinel θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει μέχρι το 2027 και ο Wolpert ελπίζει να τους δει να αναπτύσσονται σε τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Αλλά η DEEP αναγνωρίζει ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της.

«Γιατί δεν έχει γίνει στο παρελθόν με τον τρόπο που προσπαθούμε να το κάνουμε;» ρώτησε ο Βόλπερτ. «Επειδή είναι πολύ δύσκολο. Έτσι, εργαζόμαστε ακούραστα».


Οι μονάδες του Sentinel θα εκτυπωθούν 3D από μια ομάδα έξι ρομπότ, χρησιμοποιώντας χάλυβα ενισχυμένο με ένα υπερκράμα με βάση το νικέλιο που ονομάζεται Inconel, το οποίο μπορεί να αντέξει σε ακραίες συνθήκες και έχει χρησιμοποιηθεί σε εξαρτήματα για το Space Shuttle και τους πυραύλους SpaceX.

Ένας σημαντήρας στήριξης(ή σημαδούρα) στην επιφάνεια θα είναι εξοπλισμένος με διεπαφή Starlink για συνδεσιμότητα και ο βιότοπος θα τροφοδοτείται με ανανεώσιμες πηγές όπως ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάνελ στην επιφάνεια.

Άλλες χρήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν παρακολούθηση και επισκευή κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών, τουρισμό, εκπαίδευση για το διάστημα, αποκατάσταση κοραλλιών, εκπαίδευση ναυτικών καταδύσεων και ιατρική έρευνα. Όταν ολοκληρωθεί η δουλειά του, ο βιότοπος μπορεί να επανατοποθετηθεί σε μια νέα τοποθεσία.

Αλλά τα ενδιαιτήματα θα μπορούσαν επίσης να επιτρέψουν στους θαλάσσιους βιολόγους να κατανοήσουν τον ωκεανό πράγμα που δεν είναι εφικτό κατά τη διάρκεια μικρότερων επισκέψεων, μέσω καταδύσεων ή χρησιμοποιώντας υποβρύχια σκάφη, καταλήγει το άρθρο του CNN.

photo: pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Ενίσχυση με Αϊζάια Τέιλορ για την Dubai BC

Η Dubai BC προσθέτει τον Αϊζάια Τέιλορ στο ρόστερ...

Ισραήλ: Μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν περίπου 1.000 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο...

Επίθεση Μπαχτσελί κατά Δένδια: Λαχταρά τον βυθό της θάλασσας, όπως οι παππούδες του

Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης εξαπέλυσε λεκτική επίθεση...

«Αθήνα 20 χρόνια μετά»: Η μεγάλη γιορτή του ελληνικού αθλητισμού στο Καλλιμάρμαρο (ΦΩΤΟρεπορτάζ)

Η βραδιά στο Παναθηναϊκό Στάδιο γιόρτασε την ιστορική χρονιά...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παλλάντιον: Η θρυλική ελληνική πόλη που οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι υπήρχε εκεί όπου ιδρύθηκε αργότερα η Ρώμη

Ο θρύλος του Παλλάντιου αναφέρεται σε πολλά έργα της κλασικής λογοτεχνίας, με την Αινειάδα του Βιργίλιου να είναι το πιο γνωστό.Η πόλη Παλλάντιο ιδρύθηκε...

Το «πιο επικίνδυνο» φυτό του κόσμου μπορεί να προκαλέσει πόνο που διαρκεί μήνες με ένα μόνο άγγιγμα!

Το φυτό Dendrocnide moroides, γνωστό ως "Deadly Stinger", μπορεί να προκαλέσει πόνο που διαρκεί μήνες με ένα άγγιγμα.Οι τρίχες του φυτού λειτουργούν ως υποδερμικές...

Αρουραίοι… ταξιτζήδες; Δείτε το βίντεο!

Αρουραίοι μπορούν να μάθουν πώς να οδηγούν και να καθοδηγούν μικρά αυτοκίνητα.Το συγκεκριμένο βίντεο παρουσιάζει τη διαδικασία αυτή.Η πληροφορία προέρχεται από τους λογαριασμούς The...

Ο «κομήτης του αιώνα» που βρισκόταν σε τροχιά εδώ και 80.000 χρόνια θα είναι ορατός από τη Γη σε λίγες μέρες

Ο κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) θα είναι ορατός στο βόρειο ημισφαίριο σε λίγες μέρες.Ο κομήτης προκάλεσε ενθουσιασμό από το 2022 και αναμένεται να είναι...

Φίδι εισβάλλει σε αποικία μυρμηγκιών και ιδού τί παθαίνει! Απίστευτο βίντεο

Ένα φίδι εισβάλλει σε αποικία μυρμηγκιών και αντιμετωπίζει τις συνέπειες.Το βίντεο δείχνει το φίδι να καταστρέφεται από τα μυρμήγκια.Το μήνυμα της φώτο είναι ότι...

Ανακαλύφθηκε στην Σμύρνη… αρχαίο Eyeliner 8.200 ετών!

Οι ανασκαφές στον τύμβο Yesilova στη Σμύρνη ανακάλυψαν αρχαίο eyeliner 8.200 ετών.Το eyeliner ήταν κατασκευασμένο από κολ, που περιείχε οξείδιο μαγγανίου.Τα ευρήματα αποκαλύπτουν πληροφορίες...

Η πανοπλία της «αθανασίας» που φορούσαν οι Κινέζοι βασιλιάδες – Από τί ήταν φτιαγμένη

Η ταφική στολή από νεφρίτη φορούνταν από βασιλικά μέλη της δυναστείας Χαν της Κίνας.Τα κοστούμια κατασκευάζονταν από χιλιάδες κομμάτια νεφρίτη με χρυσή κλωστή.Προστατευαν τον...

Εκπληκτικό: Πρωτότυπα ζωντανά χρώματα επιγραφών αποκαλύφθηκαν στον ναό του αιγύπτιου “θεού” Ώρου

Ο Ναός του Εντφού είναι αιγυπτιακός ναός στην δυτική όχθη του Νείλου στην Άνω Αίγυπτο.Ανακαλύφθηκαν πρωτότυπα ζωντανά χρώματα επιγραφών και χρυσός στολισμός κατά τη...

«Ολόκληρο οικοσύστημα» απολιθωμάτων 8,7 εκατομμυρίων ετών βρέθηκε κάτω από γυμνάσιο του Λος Άντζελες

Ανακαλύφθηκαν δύο τοποθεσίες με απολιθώματα, συμπεριλαμβανομένων ενός σολομού με δόντια και ενός μεγαλόδοντα.Τα απολιθώματα περιλαμβάνουν οστά 8,7 εκατομμυρίων ετών και οστράκα 120.000 ετών.Οι ερευνητές...

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ετοιμάζει νέα ακρόαση για τα UFO! Έρχονται αποκαλύψεις;

Η Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Αμερικανικής Γερουσίας οργανώνει ακρόαση για τα UFO.Το Γραφείο επίλυσης ανωμαλιών σε όλους τους τομείς ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2022.Η...