- Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας απειλεί με παγκόσμιο πόλεμο αν υπάρξουν ουκρανικά πλήγματα με δυτικούς πυραύλους κατά της Ρωσίας.
- Η Ρωσία υπόσχεται σκληρή απάντηση χρησιμοποιώντας πιο ισχυρά όπλα.
- Οι δηλώσεις αποτελούν απάντηση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιτρέψει στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικούς στόχους με δυτικά όπλα.
- Υπενθυμίζεται η ιστορική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
- Το όπλο RS-28 Sarmat θα μπορούσε να φθάσει το Στρασβούργο σε λίγα λεπτά.
- Η κρίση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, θυμίζοντας την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.
Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα ότι ουκρανικά πλήγματα κατά της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους θα οδηγήσουν σε παγκόσμιο πόλεμο με τη χρήση πυρηνικών όπλων και ότι η απάντηση της Μόσχας θα είναι σκληρή με πιο ισχυρά όπλα.
Ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, είπε ότι αν η Δύση δώσει την άδεια για τέτοιους είδους πλήγματα σε βάθος εντός της ρωσικής επικράτειας, τότε αυτό θα οδηγήσει σ’ ένα «παγκόσμιο πόλεμο με χρήση πυρηνικών όπλων».
«Η Ρωσία θα δώσει μια σκληρή απάντηση χρησιμοποιώντας πιο ισχυρά όπλα» είπε ο Βολόντιν, στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συχνά μεταφέρει απόψεις που επικρατούν στα ανώτερα κλιμάκια του Κρεμλίνου.
Οι δηλώσεις του Βολόντιν συνιστούν απάντηση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιτραπεί στο Κίεβο να πλήξει ρωσικούς στόχους με δυτικά όπλα.
Ο Βολόντιν είπε ότι στη Μόσχα φαίνεται ότι η Δύση έχει ξεχάσει τις τεράστιες θυσίες που έκανε η Σοβιετική Ένωση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Είπε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος RS-28 Sarmat, που είναι γνωστός σε κάποιους ως Satan II, θα χρειαζόταν μόλις 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα για να πλήξει το Στρασβούργο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 – η οποία θεωρείται η εποχή κατά την οποία οι δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου έφτασαν πιο κοντά από ποτέ σε έναν εσκεμμένο πυρηνικό πόλεμο.