Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στο Περού- Μεγάλες ζημιές σε αρχαιολογικούς χώρους

  • Πυρκαγιές μαίνονται στο Περού, προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες και αρχαιολογικούς χώρους.
  • Η προσπάθεια ελέγχου των πυρκαγιών γίνεται δυσκολότερη, με πυροσβέστες να αναγκάζονται να υποχωρούν από μέτωπα πυρκαγιών.
  • Η πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κινητοποιεί πόρους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
  • Οι πυρκαγιές συνδέονται με δραστηριότητες αγροτών και ενδέχεται να αναζωπυρωθούν λόγω ξηρασίας και δυσπρόσιτων περιοχών.
  • Φθορές σε αρχαιολογικούς χώρους, τραυματισμοί ανθρώπων και καταστροφή καλλιεργειών αποτελούν τα αποτελέσματα των πυρκαγιών.
  • Φωτιές σαρώνουν και άλλες περιοχές στη νότια Αμερική, με τις πυρκαγιές να σπάνε ρεκόρ ετησίως.

Οι περουβιανές αρχές προσπαθούν εσπευσμένα να καταρτίσουν σχέδιο για να ελέγξουν τις πυρκαγιές που μαίνονται τομείς της χώρας, ρημάζοντας καλλιέργειες, προκαλώντας ζημιές σε αρχαιολογικούς χώρους και αφήνοντας πίσω κατάσταση καταστροφής.

Πυροσβέστες τόνιζαν χθες πως η προσπάθεια να ελεγχθούν τα μέτωπα γίνεται ολοένα πιο δύσκολη.

«Είμαστε εξαντλημένοι», είπε εθελοντής πυροσβέστης στον νομό Αμασόνας (βόρεια). «Σβήνουμε μια φωτιά, αναζωπυρώνεται. Τη σβήνουμε ξανά, αναζωπυρώνεται ξανά».

Πυροσβέστες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από κάποια μέτωπα χθες.

Οι φωτιές «είναι ανεξέλεγκτες», τόνισε ο Αρτούρο Μοράλες, άλλος εθελοντής πυροσβέστης. «Χρειαζόμαστε βοήθεια», επέμεινε.

Η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε κήρυξε προχθές Τετάρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διάρκειας 60 ημερών, στους νομούς Σαν Μαρτίν, Αμασόνας και Ουκαγιάλι, υποσχόμενη πως θα κινητοποιηθούν επιπλέον μέσα για να αποτραπεί ο κίνδυνος να εξαπλωθούν περαιτέρω τα μέτωπα.

«Κινητοποιούμε κάθε πόρο που διαθέτουμε», διαβεβαίωσε η πρόεδρος Μπολουάρτε σε ομιλία της, απαιτώντας παράλληλα αγρότες να σταματήσουν να κάνουν καύσεις σε βοσκότοπους, καθώς όπως εξήγησε η κατάσταση συχνά ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.

Οι πυρκαγιές είναι συνηθισμένο φαινόμενο στο Περού την περίοδο από τον Αύγουστο ως τον Νοέμβριο. Σε αρκετές περιπτώσεις, αποδίδονται σε δραστηριότητες αγροτών ή ανθρώπων που επιδιώκουν να αρπάξουν γη, σύμφωνα με τις αρχές.

Την τρέχουσα περίοδο έχουν ξεσπάσει κάπου 240 πυρκαγιές σε 22 από τους 25 νομούς της χώρας, από αυτές πάντως περί το 80% είχε ελεγχθεί ως προχθές.

Ορισμένες, ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος να αναζωπυρωθούν, λόγω ξηρασίας, ισχυρών ανέμων και λόγω του ότι έχουν εκδηλωθεί σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη.

Οι φλόγες έχουν ήδη προκαλέσει φθορές σε επτά αρχαιολογικούς χώρους, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ απειλούν κοινότητα αυτοχθόνων στο τμήμα του Αμαζονίου που διαρρέει την περουβιανή επικράτεια.

Σχεδόν 23.000 στρέμματα καλλιεργειών έχουν καεί κι έχουν τραυματιστεί 140 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα ως προχθές.

Μεγάλο μέρος της νότιας Αμερικής σαρώνεται από φωτιές το τρέχον διάστημα, ιδίως η περιοχή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και οι μεγαλύτεροι υγροβιότοποι του κόσμου στη Βραζιλία, καθώς και δάση στη Βολιβία· έχει ήδη σπάσει το ρεκόρ των πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε ετήσια βάση στην περιφέρεια αυτή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Χειροπέδες σε γνωστό δικηγόρο που προσπάθησε να περάσει ναρκωτικά στις φυλακές

Δικηγόρος συνελήφθη για προσπάθεια περάσματος ναρκωτικών σε τρεις πελάτες...

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο – Στο στόχαστρο συστήματα εκτόξευσης ρουκετών της Χεζμπολάχ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο νότιο...

ΗΠΑ: Σερίφης στο Κεντάκι πυροβόλησε και σκότωσε δικαστή προτού παραδοθεί

Ο σερίφης στο Κεντάκι πυροβόλησε και σκότωσε δικαστή πριν...

Ενισχύθηκε στη μεσαία γραμμή με Κέρθι η Καβάλα

Η ΠΑΕ Α.Ο Καβάλα ανακοίνωσε τη συνεργασία της με...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μπαράζ επιθέσεων του Ισραήλ σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο – Φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή

Μεγάλη ανησυχία για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις στο Λίβανο.Το Ισραήλ εξαπέλυσε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στο νότιο Λίβανο, καταστρέφοντας εκατοντάδες εκτοξευτές...

Οι ΗΠΑ καλούν τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τις «τρομοκρατικές» επιθέσεις κατά του Ισραήλ

Η αμερικανική διπλωματία καλεί τη Χεζμπολά να σταματήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.Ο ηγέτης της Χεζμπολά αναγνωρίζει τις επιθέσεις και απειλεί με τρομερή...

Εμ. Μακρόν προς τους πολίτες του Λιβάνου: «Υπάρχει διπλωματικός δρόμος. Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, απευθύνθηκε στους πολίτες του Λιβάνου με ένα βίντεο που μεταδόθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.Υποστήριξε ότι υπάρχει διπλωματικός δρόμος...

Παράταση της αναστολής πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ από Lufthansa, Air France και Delta

Lufthansa και Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ και Βηρυτό λόγω εντάσεων στην περιοχή.Lufthansa αναστέλλει πτήσεις προς Τελ Αβίβ έως 24 Σεπτεμβρίου...

WSJ: Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μέχρι το τέλος της θητείας του Μπάιντεν

Η ΗΠΑ δεν προβλέπει συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα μέχρι το τέλος της θητείας του ΜπάιντενΑμερικανικοί αξιωματούχοι παραδέχονται την απίθανη επίτευξη συμφωνίαςΚαίρια εμπόδια περιλαμβάνουν...

Τουλάχιστον 15 νεκροί μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά σε κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε

Κατάρρευση επταώροφης πολυκατοικίας στη Σιέρα Λεόνε με 15 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 5 παιδιών κάτω των 5 ετώνΟκτώ άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια και νοσηλεύονταιΣυνεχίζονται...

Ολλανδία: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση οπλισμένου με μαχαίρι – Συνελήφθη ο δράστης

Ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε έναν στο ολλανδικό λιμάνι Ρότερνταμ.Ο ύποπτος συνελήφθη, ενώ ήταν σοβαρά τραυματισμένος και διακομίστηκε σε...

Ολλανδία: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση οπλισμένου με μαχαίρι

Ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε έναν δεύτερο στο ολλανδικό λιμάνι Ρότερνταμ.Συνελήφθη ύποπτος, ο οποίος επίσης τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε...

Μιανμάρ: Στους 293 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον τυφώνα Γιάγκι – Αγνοούνται 89 άτομα

Ο τυφώνας Γιάγκι προκάλεσε πλημμύρες στη Μιανμάρ, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 293 και 89 άτομα να αγνοούνται.Τα πλημμυρισμένα εδάφη ανέρχονται...

Ισραήλ: Μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν περίπου 1.000 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.Καταστράφηκαν εκατοντάδες εκτοξευτές ρουκετών που ήταν έτοιμοι για επίθεση κατά του Ισραήλ.Ισραηλινά αεροσκάφη πλήγωσαν περισσότερα...