Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Στην κόψη του ξυραφιού ο Λίβανος – Έρευνες σε Βουλγαρία και Νορβηγία για τους βομβητές

  • Ένταση στο Λίβανο μετά από επιθέσεις του Ισραήλ και αντίδραση της Χεζμπολάχ
  • Ο Νασράλα κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία
  • Κλιμάκωση της έντασης και αμφιβολία για επίτευξη συμφωνίας εκείνη τη στιγμή
  • Έρευνες σε Βουλγαρία και Νορβηγία για τους βομβητές της Χεζμπολάχ
  • Σοκ από βίντεο στη Δυτική Όχθη με Ισραηλινούς στρατιώτες να πετούν σορούς Παλαιστινίων

Εντείνονται οι φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά τις μαζικές επιθέσεις και το λουτρό αίματος στο Λίβανο. Λίγο πριν ξεκινήσει το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, το Ισραήλ εξαπέλυε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στο νότιο Λίβανο, και μάλιστα τις σφοδρότερες των τελευταίων μηνών. O Νασράλα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χτύπησε αθώους πολίτες και παιδιά, έκανε λόγο για σφαγή και γενοκτονία, και ορκίστηκε αντίποινα.

Η νύχτα έγινε μέρα μετά τα μαζικά πλήγματα του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του ηγέτη Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν περισσότερα από 100 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών, τα οποία αποτελούνταν από περίπου 1.000 σωλήνες με βλήματα που θα χρησιμοποιούνταν σε επικείμενες επιθέσεις της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τη σφοδρότερη επίθεση στο νότιο Λίβανο από την έναρξη του πολέμου.

«Εγκλήματα πολέμου ή κήρυξη πολέμου. Όπως και να το πεις δεν αλλάζει το νόημα» τόνισε ο Χασάν Νασράλα.

Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του Χασάν Νασράλα ισραηλινά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από τη Βηρυτό σπάζοντας το φράγμα του ήχου σε μία επίδειξη δύναμης και υπεροχής του Ισραήλ.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ παραδέχθηκε ότι το πλήγμα των Ισραηλινών με τις πρωτοφανείς εκρήξεις φορητών συσκευών με 37 νεκρούς, ήταν άνευ προηγουμένου ωστόσο δεν προσδιόρισε αν θα υπάρξει απάντηση. Όπως είπε «αναμφίβολα υποστήκαμε μία τεράστια επίθεση σε επίπεδο ασφαλείας και ανθρώπινων απωλειών άνευ προηγουμένου στην ιστορία της αντίστασης του Λιβάνου».

Ο Νασράλα έκανε λόγο για γενοκτονία τονίζοντας ότι το Ισραήλ ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές. Διαβεβαίωσε ότι τα ανώτερα στελέχη της ένοπλης οργάνωσης δεν φέρουν τα μοντέλα των βομβητών που εξερράγησαν και πως οι συντονισμένες επιθέσεις δεν κατάφεραν να κλονίσουν τις υποδομές της Χεζμπολάχ.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι να μην αφήσουμε το πλήγμα να μας λυγίσει, ανεξάρτητα πόσο μεγάλο και δυνατό ήταν και σας το λέω με πίστη στο θεό. Αυτό το πρωτόγνωρο χτύπημα δεν θα μας πτοήσει» υπογράμμισε ο Νασράλα.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι ο πόλεμος βρίσκεται σε νέα φάση: «αυτή είναι μία νέα φάση του πολέμου η οποία περιλαμβάνει ευκαιρίες αλλά σημαντικά ρίσκα. Η Χεζμπολάχ νιώθει ότι καταδιώκεται και οι δικές μας στρατιωτικές δράσεις θα συνεχιστούν».

Η διπλωματική λύση στη Μέση Ανατολή είναι «επείγουσα», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος ενώ έριξε το μπαλάκι στον ηγέτη της Χεζμπολάχ

«Κοιτάξτε, αν ο Νασράλα μπορούσε να σταματήσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ σας εγγυώμαι, αν το κάνει αυτό, θα πιέσουμε το Ισραήλ να συγκρατηθεί» τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ.

Η κλιμάκωση της έντασης Ισραήλ Λιβάνου φαίνεται να θολώνει και τις τελευταίες προσπάθειες ανακωχής. Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στη WSJ δήλωσε ότι «Καμία συμφωνία δεν είναι επικείμενη και ότι δεν είναι σίγουρος ότι θα συμβεί ποτέ. Η εφημερίδα επικαλείται επίσης πηγές του Πενταγώνου σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία επιχείρηση στο Λίβανο.

Έρευνες σε Βουλγαρία και Νορβηγία για τους παγιδευμένους βομβητές

Μαίνεται το θρίλερ με την προέλευση των βομβητών των μελών της Χεζμπολάχ, που εξερράγησαν στον Λίβανο. Στο στόχαστρο μπαίνουν τώρα εταιρείες σε Βουλγαρία και Νορβηγία. Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail ανέφερε ότι ο ινδικής καταγωγής Νορβηγός Ρένσον Γιόσι, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της βουλγαρικής εταιρείας «Norta Global Ltd» που ασχολείται με την προμήθεια συσκευών τηλεειδοποίησης, εξαφανίστηκε την ημέρα των  εκρήξεών  στον Λίβανο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στις 17 Σεπτεμβρίου ο Yossi άφησε το διαμέρισμά του σε προάστιο του Όσλο και πήγε για προγραμματισμένο επαγγελματικό ταξίδι και έκτοτε η διοίκηση του νορβηγικού ομίλου μέσων ενημέρωσης «NHST», κύριος εργοδότης του, δεν μπορεί να επικοινωνήστε μαζί του.

Ο 39χρονος επιχειρηματίας φέρεται να πλήρωσε στην Βρετανή Cristiana Arcidiacono-Barsony 1,3 εκατομμύρια λίρες «ως μέρος συμφωνίας ενορχηστρωμένης από τη Mossad για την απόκτηση των βομβητών».

Ο Χοσέ, ο οποίος μετακόμισε στο Όσλο το 2015 μετά από δύο χρόνια εργασίας σε μια συμβουλευτική εταιρεία μετανάστευσης στο Λονδίνο , φαίνεται ότι έφυγε για ένα προσχεδιασμένο επαγγελματικό ταξίδι την Τρίτη

Από την πλευρά της, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ακόμη λόγος να πιστεύεται ότι ο Γιόσι γνώριζε τυχόν επιχειρήσεις εγκατάστασης εκρηκτικών σε βομβητές.

Νωρίτερα, η ουγγρική ιστοσελίδα «Telex» ανέφερε το ενδεχόμενο η βουλγαρική εταιρεία «Norta Global Ltd» να αγοράσει τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο, από την ταϊβανέζικη εταιρεία «Gold Apollo».

Ο ιστότοπος ανέφερε ότι η εταιρεία «BAC Consulting», εγγεγραμμένη στη Βουδαπέστη, ενήργησε μόνο ως μεσάζων και συνήψε συμφωνία με εταιρεία της Ταϊβάν, ενώ βουλγαρική εταιρεία από τη Σόφια πραγματοποίησε απευθείας την αγορά των προαναφερθέντων βομβητών.

Ο ιστότοπος ισχυρίστηκε ότι η βουλγαρική εταιρεία που «κανόνισε την παράδοση και την πώληση» βομβητών σε εκπροσώπους της HZ. Η ZB.L.L., ιδρύθηκε το 2022 και ανήκει σε Νορβηγό πολίτη.

Δυτική Όχθη: Βίντεο καταγράφει Ισραηλινούς στρατιώτες να πετούν σορούς Παλαιστινίων από την οροφή κτηρίου

Σοκ προκαλεί βίντεο από τη Δυτική όχθη, που απεικονίζει Ισραηλινούς στρατιώτες να σκοτώνουν Παλαιστίνιους, και να τους πετούν από οροφή κτηρίου. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι εξετάζει το συγκεκριμένο οπτικό υλικό ενώ οι δημοσιογράφοι που κατέγραψαν το συμβάν ανέφεραν ότι οι στρατιώτες του Ισραήλ άνοιξαν πυρ και εναντίον τους.

Ιουλία Βελισσαράτου, Βάνα Κουτρουλού, Άγις Μενούτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Ελένη Μενεγάκη για Άγγελο Λάτσιο: «Έναν τον έχω αλλά κάνει για πολλούς»

Η Ελένη Μενεγάκη έκανε τρυφερή ανάρτηση στο Instagram για...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκρηκτικό κλίμα παραμονή της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει για να αποφασίσει...

Εκτός με Ρεμς οι Ασένσιο και Ντοναρούμα

Σχετικά ελαφρύς αποδείχθηκε ο τραυματισμός του Μάρκο Ασένσιο στον...

Ανδρέας Μικρούτσικος: Τα on air δάκρυα για τον αδερφό του, Θάνο Μικρούτσικο – «Δεν μπόρεσα να πάω χωρίς αυτόν»

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος συγκινήθηκε στην εκπομπή Buongiorno μιλώντας για...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Harrods: 37 γυναίκες διεκδικούν αποζημιώσεις δηλώνοντας θύματα βιασμού από τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ 

37 γυναίκες καταθέτουν αστικές αξιώσεις για αποζημίωση από το Harrods, δηλώνοντας ότι ήταν θύματα βιασμού από τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ.Υπήρξε αποτυχία εταιρικής ευθύνης και...

Λετονία: Περιορισμός της ρωσικής γλώσσας στην αγορά εργασίας – Την αφαιρούν και από τα ΑΤΜ των τραπεζών

Το κοινοβούλιο της Λετονίας ενέκρινε νομοθετικά μέτρα για περιορισμό της ρωσικής γλώσσας στην αγορά εργασίας και στις οθόνες των τραπεζικών ΑΤΜ.Η πρώτη τροπολογία αφορά...

Η Σουηδία κατηγορεί μια γυναίκα για εγκλήματα πολέμου επειδή φέρεται να βασάνισε γυναίκες και παιδιά Γιαζίντι στη Συρία

Η Σουηδία κατηγορεί μια 52χρονη γυναίκα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε σχέση με πράξεις στη Συρία κατά των Γιαζίντι το 2014-2016.Η γυναίκα αντιμετωπίζει...

Πεντάχρονο αγόρι πνίγηκε σε water park και οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι δεν ήταν απαραίτητοι οι ναυαγοσώστες

Το 5χρονο αγόρι Robin πνίγηκε σε πισίνα water park Atlantic ReachΟι δικηγόροι του water park υποστήριξαν ότι δεν ήταν απαραίτητοι οι ναυαγοσώστεςΟ Robin δέχτηκε...

«Μπλόκο» στο κάπνισμα και στους εξωτερικούς χώρους προτείνει η Κομισιόν – Ποιους χώρους αφορά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει απαγόρευση καπνίσματος και στους υπαίθριους χώρους για προστασία από παθητικό κάπνισμα και αερολύματα.Προτείνει χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων EU4Health και Horizon για...

BBC: Πάνω από 70.000 οι Ρώσοι νεκροί στον πόλεμο – Οι περισσότεροι ήταν εθελοντές

Πάνω από 70.000 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία, με τον πραγματικό αριθμό να υποτίθεται ότι είναι μεγαλύτερος.Οι περισσότεροι νεκροί ήταν εθελοντές,...

ΟΗΕ: Νέα καταδίκη του Ισραήλ για παραβίαση της παγκόσμιας συνθήκης για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών

Επιτροπή του ΟΗΕ καταδίκασε το Ισραήλ για παραβίαση της παγκόσμιας συνθήκης για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.Οι στρατιωτικές ενέργειες στη Λωρίδα της Γάζας...

Βίντεο σοκ από τη Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες πετούν σορούς Παλαιστινίων από οροφή κτηρίου – Σκληρές εικόνες

Βίντεο από τη Δυτική Όχθη δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να πετούν Παλαιστίνιους από οροφή κτηρίου.Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι εξετάζει το οπτικό υλικό.Οι δημοσιογράφοι που...

Wall Street Journal: Δεν αναμένεται συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πριν τον Ιανουάριο.Υπάρχουν κενά στη συμφωνία που σχετίζονται...

ΗΠΑ: Η Όπρα Γουίνφρι υποδέχθηκε την Κάμαλα Χάρις – Ηχηρά ονόματα του Χόλιγουντ στους καλεσμένους

Η Όπρα Γουίνφρι πρωταγωνίστησε σε εκδήλωση υποστήριξης της Κάμαλα Χάρις στο Μίσιγκαν.Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλοί διάσημοι αστέρες του Χόλιγουντ.Η Χάρις προωθεί την ενότητα και...