- Ο συνήγορος του Γιάννου Παπαντωνίου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αναφέρει ότι δεν υπήρξε ζημιά του Δημοσίου ή δωροδοκία από τον πρώην υπουργό.
- Η αθωωτική απόφαση βασίστηκε σε εξονυχιστική έρευνα του Εφετείου για τον εκσυγχρονισμό φρεγατών.
- Τα στοιχεία που απαλλάσσουν τον Παπαντωνίου από ζημίες προς το Δημόσιο περιλαμβάνουν την επίμονη φύλαξη θαλάσσιων συνόρων από τις φρεγάτες.
- Οι αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό λήφθηκαν από επιτροπές και η νομιμότητα επιβεβαιώθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
- Η υπόθεση δωροδοκίας δεν επιβεβαιώθηκε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.
- Ο Γιάννος Παπαντωνίου παρείχε εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων, ενώ η αθωότητά του αποδείχθηκε στη δικαστική διαδικασία.
«Ούτε ζημιά του Δημοσίου υπήρξε, ούτε δωροδοκία του Γιάννου Παπαντωνίου» αναφέρει σε δελτίο Τύπου που έβγαλε μετά την αθώωση του πρώην υπουργού για την υπόθεση του εκσυγχρονισμού των φρεγατών, ο συνήγορος του πρώην υπουργού, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Συγκεκριμένα, το δελτίο Τύπου για την υπόθεση με τις φρεγάτες αναφέρει: «Η ομόφωνη αθωωτική απόφαση του Γιάννου Παπαντωνίου από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών είναι δίκαιη για τους εξής λόγους:
Επί 8 μήνες το Εφετείο διερεύνησε εξονυχιστικά την ουσιαστική βασιμότητα των αδικημάτων της απιστίας και της παθητικής δωροδοκίας, γιατί σύμφωνα με την νομολογία του Αρείου Πάγου η στοιχειοθέτηση αυτών των βασικών αδικημάτων συνιστά τον πυρήνα της αντικειμενικής υπόστασης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Τα στοιχεία που βάρυναν για να κρίνει το δικαστήριο ότι δεν υπήρξε ζημιά σε βάρος του Δημοσίου από τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών S ήσαν:
1) Οι φρεγάτες αυτές φυλάττουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μέχρι σήμερα και δεν τις έχουμε ”φυγαδεύσει” για να φυλάνε τα σύνορα της Αλάσκας
2) Η απόφαση αυτή λήφθηκε από πολυμελείς επιτροπές του Πολεμικού Ναυτικού, και από το ΚΥΣΕΑ. Το κόστος εκσυγχρονισμού ήταν 381 εκατομμύρια και το κόστος αγοράς 6 νέων φρεγατών ήταν 4,2 δισ., τα οποία δεν υπήρχαν στον προϋπολογισμό. Πέρασαν 22 χρόνια για να αγορασθούν νέες φρεγάτες από την ίδια εταιρεία που εκσυγχρόνισε τις παλιές φρεγάτες
3) Η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το 2007 γνωμοδότησε ότι η σύμβαση εκσυγχρονισμού ήταν απολύτως νόμιμη και εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον.
Ως προς τη φερόμενη δωροδοκία η δικογραφία είχε την ίδια αποδεικτική ρηχότητα, όπως συνέβη και στην υπόθεση Novartis, με εποπτεύουσα εισαγγελέα την κυρία Ελένη Τουλουπάκη. Δεν βρέθηκαν τραπεζικές καταθέσεις, δεν βρέθηκε κάποιος μάρτυρας, δεν βρέθηκε κάποιο στοιχείο που να δομεί τη δωροδοκία.
Υπήρξε μόνο κάποιος νυν πεθαμένος, που το 2003 έκανε αναλήψεις μετρητών, οι οποίες ανεπιτυχώς επιχειρήθηκε να ταυτοποιηθούν με καταθέσεις μετρητών του Γιάννου Παπαντωνίου. Αυτές οι αναλήψεις και καταθέσεις μετρητών δεν ταυτίζονταν ούτε χρονικά, ούτε ποσοτικά.
Ο Γιάννος Παπαντωνίου έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων. Πάντα ισχυρίζομαι ότι πρέπει να σεβόμαστε το τεκμήριο αθωότητας και απεδείχθη αυτό εμπράκτως στην υπόθεση του πρώην υπουργού».