Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Βαρύ πλήγμα για τη Χεζμπολάχ η επίθεση στη Βηρυτό: Νεκρός ο «παγκόσμιος τρομοκράτης» και αξιωματούχοι που σχεδίαζαν «την κατάκτηση της Γαλιλαίας»

  • Ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Βηρυτό σκοτώνει 10 ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ, μαζί με τον Ιμπραήμ Ακίλ.
  • Ο Ακίλ και η ανώτατη ηγεσία της Χεζμπολάχ σχεδίαζαν εισβολή στο βόρειο Ισραήλ για "κατάκτηση της Γαλιλαίας".
  • Επίθεση της Χεζμπολάχ με 140 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ ως απάντηση.
  • Ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιους σε βομβαρδισμούς στη Γάζα.
  • Συνεχής ανταλλαγή πυρών μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.
  • Ισραηλινός στρατός προχωρά βαθύτερα στη Ράφα σκοτώνοντας τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιους.

Περίπου 10 ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν μαζί με τον Ιμπραήμ Ακίλ, αρχηγό της μονάδας ειδικών δυνάμεων του κινήματος Radwan, στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό την Παρασκευή, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. «Η επίθεση αποσκοπούσε στην προστασία των πολιτών του Ισραήλ», είπε σε σύντομη δήλωση στον Τύπο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν επιζητά περιφερειακή κλιμάκωση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι τόνισε ότι ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ και η ανώτατη ηγεσία της επιχειρησιακής συστοιχίας της τρομοκρατικής ομάδας και της επίλεκτης δύναμης Radwan ήταν συγκεντρωμένοι υπόγεια όταν στοχοποιήθηκαν και σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

«Συγκεντρώθηκαν υπόγεια, κάτω από μια πολυκατοικία, στην καρδιά της Dahiyeh, ενώ χρησιμοποιούσαν πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα. Συναντήθηκαν για να συντονίσουν τρομοκρατικές δραστηριότητες εναντίον ισραηλινών πολιτών», αναφέρει ο Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου. «Ο Ακίλ και οι διοικητές της δύναμης Radwan που επιτεθήκαμε σχεδίαζαν να εισβάλουν στο βόρειο Ισραήλ, σε ένα πλάνο που αποκαλούσανΤο σχέδιο για την κατάκτηση της Γαλιλαίας”».

Σε αυτή τη σχεδιαζόμενη εισβολή, λέει ο Χαγκάρι, «η Χεζμπολάχ σκόπευε να εισβάλει στο ισραηλινό έδαφος, να καταλάβει τις κοινότητες της Γαλιλαίας και να δολοφονήσει και να απαγάγει ισραηλινούς πολίτες – όπως έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου». Υποστήριξε δε ότι «οι διοικητές που εξουδετερώσαμε σήμερα» σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών στις 8 Οκτωβρίου και σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν περισσότερες τέτοιες επιθέσεις.

Βαρύ πλήγμα για τη Χεζμπολάχ η επίθεση στη Βηρυτό: Νεκρός ο «παγκόσμιος τρομοκράτης» και αξιωματούχοι που σχεδίαζαν «την κατάκτηση της Γαλιλαίας»
(AP Photo/Bilal Hussein)

Το προφίλ του “παγκόσμιου τρομοκράτη”

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η αεροπορική του επιδρομή την Παρασκευή σε μια γειτονιά της Βηρυτού σκότωσε τον Ιμπραήμ Ακίλ, έναν ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο της Χεζμπολάχ. Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση του θανάτου του από τη Χεζμπολάχ.

Ο Ακίλ, γνωστός και ως “παγκόσμιος τρομοκράτης” έχει υπηρετήσει στο ανώτατο στρατιωτικό όργανο της Χεζμπολάχ, το Συμβούλιο Τζιχάντ, και έχει λάβει κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για συμμετοχή σε δύο τρομοκρατικές επιθέσεις το 1983 που σκότωσαν περισσότερους από 300 ανθρώπους στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό και στους στρατώνες του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Πέρυσι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσε επιβράβευση 7 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην ταυτοποίηση, τον εντοπισμό, τη σύλληψη ή την καταδίκη του και ενημέρωσε ότι ήταν υπεύθυνος για τη σύλληψη Αμερικανών και Γερμανών ομήρων στον Λίβανο τη δεκαετία του 1980.

Επικίνδυνη κλιμάκωση

Η επίθεση έγινε λίγο αφότου η Χεζμπολάχ σφυροκόπησε το βόρειο Ισραήλ με 140 ρουκέτες, ως απάντηση στη μαζική βομβιστική επίθεση σε βοβμητές και γουόκι-τόκι που ανήκουν σε μέλη της Χεζμπολάχ. Η επίθεση της Παρασκευής έπληξε την απέραντη συνοικία Dahiya σε ώρας αιχμής, καθώς οι άνθρωποι έφευγαν από τη δουλειά και τα παιδιά πήγαιναν σπίτι από το σχολείο.

Τα τοπικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα που έδειχνε ένα πολυώροφο κτίριο πλήρως ισοπεδωμένο στην περιοχή Τζαμούς, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Βηρυτού όπου κυριαρχεί η Χεζμπολάχ. Οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν έτρεξαν στους δρόμους και χτένισαν τα ερείπια τουλάχιστον δύο πολυκατοικιών που κατέρρευσαν για να αναζητήσουν περισσότερους αγνοούμενους. Οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι τουλάχιστον οκτώ από τους 59 τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Χεζμπολάχ είπε ότι εκτόξευσε ρουκέτες σε πολλές ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων πολλών βάσεων αεράμυνας καθώς και σε έδρα ισραηλινής τεθωρακισμένης ταξιαρχίας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι 120 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σε περιοχές στα Υψίπεδα του Γκολάν, στο Σαφέντ και στην Άνω Γαλιλαία, μερικοί από τους οποίους αναχαιτίστηκαν. Τα συνεργεία της πυροσβεστικής εργάζονταν για να σβήσουν τις φλόγες που προκλήθηκαν από κομμάτια συντριμμιών που έπεσαν στο έδαφος σε πολλές περιοχές, δήλωσε ο στρατός. Ο στρατός δεν είπε εάν κάποιος πύραυλος είχε πλήξει στόχους ή προκάλεσε θύματα.

Βαρύ πλήγμα για τη Χεζμπολάχ η επίθεση στη Βηρυτό: Νεκρός ο «παγκόσμιος τρομοκράτης» και αξιωματούχοι που σχεδίαζαν «την κατάκτηση της Γαλιλαίας»
(Photo by ANWAR AMRO / AFP)

Άλλοι 20 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στις περιοχές Meron και Netua, και οι περισσότεροι έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές, δήλωσε ο στρατός, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Η Χεζμπολάχ είπε ότι οι πύραυλοι ήταν αντίποινα για τα ισραηλινά χτυπήματα σε χωριά και σπίτια στο νότιο Λίβανο, όχι για τις επιθέσεις των δύο τελευταίων ημερών με τους βομβητές.

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά από τις 8 Οκτωβρίου, μια μέρα μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, αλλά οι ρουκέτες της Παρασκευής ήταν βαρύτεροι από το κανονικό.

Ο Νασράλα υποσχέθηκε την Πέμπτη να συνεχίσει τα καθημερινά χτυπήματα στο Ισραήλ παρά τη θανατηφόρα δολιοφθορά αυτής της εβδομάδας στις συσκευές επικοινωνίας των μελών του, την οποία περιέγραψε ως «σοβαρό πλήγμα».

Οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν βαθύτερα στη Ράφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιους σε βομβαρδισμούς με τεθωρακισμένα και αεροπορικά πλήγματα στη βόρεια και κεντρική Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ενώ προωθήθηκαν βαθύτερα στη βορειοδυτική Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές και το γραφείο Τύπου της Χαμάς, τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό δύο σπιτιών στη Ράφα.

Νωρίτερα, Παλαιστίνιοι υγειονομικοί δήλωσαν ότι σε βομβαρδισμό από ισραηλινά τεθωρακισμένα σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσέιρατ στη κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Άλλοι έξι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επίθεση σε κατοικία στην Πόλη της Γάζας.

Στη βόρεια πόλη Μπέιτ Χανούν ισραηλινό πλήγμα σε αυτοκίνητο είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τραυματιστούν αρκετοί Παλαιστίνιοι, δήλωσαν υγειονομικοί. Δεν ήταν σαφές πόσοι από τα θύματα ήταν μαχητές και πόσοι άμαχοι.

Στη νότια πόλη της Ράφα, όπου ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί από τον Μάιο, τεθωρακισμένα προχώρησαν περαιτέρω στη βορειοδυτική περιοχή με τη στήριξη αεροσκαφών, δήλωσαν κάτοικοι.

Ανέφεραν επίσης σφοδρά πυρά και εκρήξεις σε ανατολικές περιοχές της πόλης, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν αρκετά σπίτια, σύμφωνα με κατοίκους και μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη Χαμάς.

Διαβάστε ακόμα:

Πρώην πράκτορας του Ισραήλ στο ΕΡΤNews: Οι αθέατες πτυχές της επιχείρησης παγίδευσης των συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολάχ – Πώς στήθηκε

Έρευνα από τον ισραηλινό στρατό για τους στρατιώτες που σπρώχνουν πτώματα από ταράτσα στη Δυτική Όχθη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Οι εορτές των ονομάτων για σήμερα και αύριο είναι:ΣΗΜΕΡΑ...

Πάτησε πεντάδα η Αλαβές

Η Αλαβές νίκησε τη Σεβίλλη 2-1, ενώ έπιασε θέση...

Έκανε σεφτέ η Μάιντς

Η Μάιντς ήταν κυνική στον αγώνα ενάντια στην ΆουγκσμπουργκΟ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν «εργάζεται» για την επιστροφή των αμάχων στο βόρειο Ισραήλ και τον νότιο Λίβανο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εργάζεται για την επιστροφή των αμάχων στο βόρειο Ισραήλ και τον νότιο Λίβανο.Θέλει να εξασφαλίσει την επιστροφή του...

«O μύθος γίνεται 90 ετών»: Η Σοφία Λόρεν γιορτάζει τα γενέθλιά της στη Ρώμη

Η Σοφία Λόρεν, η διάσημη Ιταλίδα σταρ, γιορτάζει τα 90 της χρόνια στη Ρώμη.Η γιορτή της θα περιλαμβάνει ένα δείπνο με 150 φίλους και...

ΗΠΑ: Η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο για την αύξηση του επιπέδου ασφαλείας των υποψηφίων προέδρων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πρόταση νόμου για αύξηση ασφάλειας υποψηφίων προέδρων.Το νομοσχέδιο υποβλήθηκε από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές μετά από προηγούμενες απόπειρες δολοφονίας.Διευθυντής Μυστικής Υπηρεσίας...

Βαρύ πλήγμα για τη Χεζμπολάχ η επίθεση στη Βηρυτό: Νεκροί αξιωματούχοι που σχεδίαζαν «την κατάκτηση της Γαλιλαίας»

Ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Βηρυτό σκότωσε 10 ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ και τον Ιμπραήμ Ακίλ.Στελέχη σχεδίαζαν εισβολή στη Γαλιλαία, χρησιμοποιώντας πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα.Ο...

Φουντώνει η προεκλογική μάχη στις ΗΠΑ: «Ισοπαλία» δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Στις ΗΠΑ, η προεκλογική μάχη είναι σε εξέλιξη με τους δύο υποψήφιους να επιδιώκουν την προσέλκυση ομάδων ψηφοφόρων.Η Κάμαλα Χάρις αποκάλυψε ότι κρατάει όπλο,...

Ποιοι και πού παγίδευσαν τους βομβητές: Οι διάδρομοι των συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολάχ και τα σενάρια για τους σαμποτέρ

Κλιμάκωση έντασης στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου και θρίλερ για τις συσκευές επικοινωνίας της ΧεζμπολάχΈρευνες σε 4 χώρες (Ταϊβάν, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Νορβηγία) για παγιδευμένους...

Σοκ και καταδίκη: Στρατιώτες σπρώχνουν πτώματα από ταράτσα στη Δυτική Όχθη – Έρευνα από τον ισραηλινό στρατό

Ισραηλινός στρατός ξεκίνησε έρευνα για πτώματα που σπρώχνονται από ταράτσα στη Δυτική ΌχθηΒίντεο δείχνουν στρατιώτες να σέρνουν και να πετούν πτώματα από κτίριο στην...

Η Λετονία περιορίζει τη Ρωσική γλώσσα στην αγορά εργασίας και στα ATM

Το κοινοβούλιο της Λετονίας ενέκρινε νομοθετικά μέτρα για περιορισμό της ρωσικής γλώσσας στην αγορά εργασίας και στις οθόνες των ATM.Η πρώτη τροπολογία του Εργατικού...

Ιμπραχίμ Ακίλ: Ποιο ήταν το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε στη Βηρυτό

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, Ιμπραχίμ Ακίλ, σκοτώθηκε σε «στοχευμένο πλήγμα» στη Βηρυτό από το Ισραήλ.Ήταν διοικητής της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων Radwan της Χεζμπολάχ...

Η Ρωσία ενισχύει την υπεράσπιση των συμφερόντων της στην Αρκτική: Στρατιωτική και διπλωματική αντίδραση στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ

Ο ρωσικός υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποσχέθηκε ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην Αρκτική σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.Η Ρωσία αντιδρά...