- Υπάρχει πρόταση για αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τους κοινωνικά ευάλωτους
- Η αύξηση αυτή θα επιτρέψει σε περισσότερα νοικοκυριά να ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία και να λάβουν τα σχετικά δικαιώματα
- Το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως
- Υπάρχουν κριτήρια για προσαύξηση στο εισόδημα για μονογονεϊκές οικογένειες και νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα
- Υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τη φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας και τις καταθέσεις για τα νοικοκυριά
Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων προκειμένου να ενταχθεί ένα νοικοκυριό στην κατηγορία των κοινωνικά ευάλωτων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr. Σε αυτή την περίπτωση θα διευρυνόταν το πλήθος εκείνων οι οποίοι θα μπορούσαν να ενταχθούν στην εν λόγω κατηγορία και άρα στα δικαιώματα τα οποία αυτή έχει.
Μεταξύ αυτών, είναι ο υποχρεωτικός εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης χρεών, αλλά και το επίδομα στέγασης, καθώς και τα δύο πλαίσια διέπονται από τα ίδια κριτήρια. Υπενθυμίζεται πως τα υφιστάμενα εισοδηματικά κριτήρια προβλέπουν πως το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Επίσης, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.
Παράλληλα, οι καταθέσεις (συμπεριλαμβάνονται μετοχές, ομόλογα κτλ), δεν μπορούν να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.