Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Αδυνάτισμα: Χρήσιμα tips για να κάνετε τα γεύματα σας πιο υγιεινά

  • Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας επαναφοράς σε ισορροπημένη διατροφή με στόχο το αδυνάτισμα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
  • Τρόποι για να κάνετε τα γεύματα σας πιο υγιεινά: αλλαγές στο συνοδευτικό, αντικατάσταση της τηγανικής μαγειρέματος με φούρνο ή βράση, φτιάξιμο σπιτικού dressing με λίγες θερμίδες, αποφυγή "κενών" θερμίδων, χρήση όσπριων, προτίμηση προϊόντων ολικής άλεσης, προσθήκη ξυσμάτος λεμονιού στο φαγητό.
  • Αντικατάσταση πατάτας με πράσινα λαχανικά, καστανό ρύζι για πιο υγιεινό συνοδευτικό.
  • Μαγείρεμα στο φούρνο ή βράση αντί τηγανίσματος για λιγότερες θερμίδες.
  • Φτιάξτε σπιτικό dressing με ελαιόλαδο, λεμόνι, ξίδι, μουστάρδα για λιγότερες θερμίδες.
  • Αντικατάσταση αλεύρου με βρώμη στο μαγείρεμα για πιο υγιεινές επιλογές.

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που αρκετοί κάνουν restart μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, προσπαθώντας να επανέλθουν σε ισορροπημένη διατροφή με στόχο το αδυνάτισμα.

Άλλωστε, το καλοκαίρι προσφέρεται για χαλάρωση και ξεγνοιασιά και οι ατασθαλίες στην διατροφή μας επιβάλλονται, οπότε από το φθινόπωρο προέχει η απώλεια των περιττών κιλών, ούτως ώστε να πετύχουμε το πολυπόθητο αδυνάτισμα.

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη δίαιτα, υπάρχουν ορισμένα μυστικά για να κάνετε τα γεύματα σας, πιο υγιεινά.

Αλλάξτε το συνοδευτικό στο κυρίως γεύμα

Μπορεί να μαγειρεύετε το κυρίως γεύμα σας με αγνά υλικά στο φούρνο, όμως, ίσως, δεν δίνετε την αντίστοιχη σημασία και στο συνοδευτικό. Γιατί, πολλές φορές οι παραπανίσιες θερμίδες «κρύβονται» στο συνοδευτικό.

Αντί, λοιπόν, για πατάτες (σε όλες τις μορφές μαγειρέματος), είναι προτιμότερο να επιλέξετε πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, αλλά και καστανό ρύζι εναλλάξ. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο επιταχύνουν το αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να μένουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά προάγουν και την υγεία του πεπτικού μας συστήματος. 

Αντικαταστήστε το τηγάνι με τον φούρνο ή την κατσαρόλα

Μπορεί  το μαγείρεμα στο τηγάνι να κάνει τα φαγητά πιο τραγανά και να γλιτώνουμε χρόνο, ωστόσο, το έξτρα ελαιόλαδο αυξάνει τις θερμίδες. Γι’ αυτό το λόγο, η ιδανική επιλογή είναι να επιλέξετε να μαγειρεύετε τα φαγητά σας στο φούρνο ή να τα κάνετε βραστά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες διαλύουν τα λίπη του φαγητού, ενώ υπάρχουν κι αρκετά μπαχαρικά που μπορείτε να προσθέσετε, καθώς εκτός από νοστιμιά, έχουν και λιποδιαλυτική δράση.

Φτιάξτε σπιτικό dressing με λίγες θερμίδες

Για να δώσετε extra νοστιμιά στην σαλάτα σας, που μπορεί να περιέχει μαρούλι και ρόκα, μπορείτε να φτιάξετε ένα σπιτικό dressing με λίγες θερμίδες.

Υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί, ενώ μπορείτε να προσθέσετε και ορισμένους ξηρούς καρπούς. Μια απλή συνταγή είναι η εξής: 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού,1 κουταλιά της σούπας λευκό ξίδι, μια πρέζα μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε τα υλικά σ’ ένα μπολ και περιχύστε την βινεγκρέτ μουστάρδας πάνω από την σαλάτα σας. Επίσης, μια έξυπνη λύση είναι να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα εποχής ως σνακ ανάμεσα από τα γεύματα σας.

Αποφύγετε τις «κενές θερμίδες»

Αν σας αρέσει να φτιάχνετε σπιτικά κέικ ή μπισκότα, τότε το αλεύρι είναι σίγουρα ένα από τα βασικά συστατικά των συνταγών σας. Ωστόσο, μια έξυπνη λύση είναι να αντικαταστήσετε το αλεύρι με βρώμη.

Κι αυτό, διότι το αλεύρι που αποτελεί το κύριο συστατικό αρκετών αρτοσκευασμάτων, προσδίδει μόνο «κενές» θερμίδες, κάτι που σημαίνει ότι προσλαμβάνουμε θερμίδες που δεν έχουν, όμως, καμία διατροφική αξία.

Βάλτε στην διατροφή σας τα όσπρια

Τα όσπρια προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό, καθώς εκτός από φυτική πρωτεΐνη, περιέχουν φυτικές ίνες και μια σειρά από πολύτιμα μέταλλα για τον οργανισμό μας.

Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά όσπρια έχουν μικρότερο κίνδυνο για παχυσαρκία. Ρεβίθια στο φούρνο, σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια ή με φακές και ντοματίνια αποτελούν ενδεικτικές επιλογές που μπορείτε να εντάξετε στο μενού σας.

Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης

Μια διατροφή πλούσια σε προϊόντα ολικής άλεσης, εξασφαλίζει στον οργανισμό σας όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του.

Συν τοις άλλοις, τα προϊόντα ολικής είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Γι’ αυτό το λόγο, είναι καλύτερο να αντικαταστήσετε τα κλασικά μακαρόνια με ολικής άλεσης και το λευκό ψωμί, με πολύσπορο.

Προσθέστε ξύσμα λεμονιού στο φαγητό σας

Το λεμόνι δίνει γεύση σε αρκετά φαγητά. Εκτός από το ξύσμα του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το χυμό του σε αρκετά φαγητά, ούτως ώστε να περιορίσετε το αλάτι, που προκαλεί κατακράτηση υγρών και οδηγεί στην παχυσαρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Το πρώτο συνέδριο των Εργατικών ως κυβέρνηση με διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης

Το πρώτο ετήσιο συνέδριο των Εργατικών έχει ξεκινήσει στο...

Συνεδρίαση ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση Σπίρτζη για κατάθεση του Πόθεν Έσχες των υποψήφιων Προέδρων

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει για το χρονοδιάγραμμα...

Τα υποτιμητικά λόγια σημαδεύουν ένα παιδί και μειώνουν την αυτοεκτίμησή του σε όλη του τη ζωή

Τα υποτιμητικά λόγια που ακούσαμε ως παιδιά επηρεάζουν την...

Φωτιά στη Σαλαμίνα στην περιοχή Μεγάλο Ντοροτό: Σηκώθηκαν εναέρια μέσα

Συναγερμός λόγω φωτιάς στη Σαλαμίνα, περιοχή Μεγάλο Ντοροτό.Επιχείρηση κατάσβεσης...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου κόλλησε κορονοϊό και ακύρωσε τη φιλανθρωπική συναυλία που θα έδινε στον Λυκαβηττό

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου κόλλησε κορονοϊό και ακύρωσε φιλανθρωπική συναυλία στον Λυκαβηττό.Ο τραγουδιστής υποφέρει από έντονη αδιαθεσία και υψηλό πυρετό λόγω κορονοϊού.Η συναυλία "Ταξίδι Χωρίς...

Το House of Cards και ακόμη 6 πολιτικές σειρές με σκάνδαλα και ίντριγκες που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Τα πολιτικά δράματα είναι αγαπημένα είδη σειρών με φανατικούς θαυμαστές.Οι πολιτικές σειρές περιλαμβάνουν δολοπλοκίες, ίντριγκες και σκάνδαλα, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη.Καλές πολιτικές σειρές που αξίζει...

Μάρκος Σεφερλής: «Θα κινηθώ νομικά, κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος»

Ο Μάρκος Σεφερλής ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον όσων τον σπιλώνουν.Εξήγησε ότι η κριτική που δέχεται δεν αφορά τη δουλειά του, αλλά περιλαμβάνει...

Πέθανε ο πρώην σύζυγος της Σοφίας Βόσσου και πατέρας της κόρης της, Ερασμίας Μάνου

Ο Θεοφάνης Μάνος, πρώην σύζυγος της Σοφίας Βόσσου και πατέρας της Ερασμίας Μάνου, πέθανεΗ Ερασμία Μάνου ανακοίνωσε τον θάνατο του πατέρα της μέσω ανάρτησης...

Το ξέσπασμα του Mente Fuerte σε δημοσιογράφο: «Θα με ρωτήσεις κάτι για μένα;»

Ο Mente Fuerte αντιδρά ενοχλημένος όταν η δημοσιογράφος του ζητάει ερωτήσεις σχετικές με τη Μαρία Σολωμού.Το νέο τραγούδι του Mente Fuerte είναι αφιερωμένο στη...

Έρικ Ρόμπερτς: Η δημόσια συγγνώμη στην Τζούλια Ρόμπερτς – «Ελπίζω να τη δεχτεί, ήταν ανόητο αυτό που είπα για εκείνη»

Ο Έρικ Ρόμπερτς ζήτησε συγγνώμη από την αδερφή του, Τζούλια Ρόμπερτς, για ένα παλαιότερο σχόλιο που είχε κάνει σχετικά με την καριέρα της.Στα απομνημονεύματά...

Έρικ Ρόμπερτς: Η δημόσια συγγνώμη από την Τζούλια Ρόμπερτς – «Ελπίζω να τη δεχτεί, ήταν ανόητο αυτό που είπα»

Ο Έρικ Ρόμπερτς ζήτησε συγγνώμη από την αδερφή του, Τζούλια Ρόμπερτς, για ένα παλαιότερο σχόλιο που είχε κάνει για την καριέρα της.Στα απομνημονεύματά του,...

Το viral Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Μυκόνου που στολίστηκε μέσα στο «κατακαλόκαιρο»

Οι κάτοικοι της Μυκόνου άρχισαν να στολίζουν Χριστουγεννιάτικο δέντρο παρά τη θερμοκρασία των 30 βαθμών Κελσίου.Το δέντρο στο Anapolo στην Χώρα της Μυκόνου έχει...

Διονύσης Πρώιος: Σκοτώθηκε οδηγώντας την ίδια μηχανή με την οποία «έφυγε» και ο γιος του – Το «αντίο» των φίλων του από το Masterchef

Ο Διονύσης Πρώιος, πρώην παίκτης του Masterchef, πέθανε σε ηλικία 58 ετών σε τροχαίο με την μηχανή του, όπως και ο γιος του πριν...

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα;

Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 3 έως 4 μήνες σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία.Η αντικατάσταση γίνεται για να διατηρηθούν οι λειτουργικές τρίχες...