Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ αναλαμβάνει την ευθύνη να αποτελεί, μαζί με τον λαό που αγωνίζεται, τη μόνη πραγματική εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση

  • Ο Δ. Κουτσούμπας ανέλαβε την ευθύνη να αποτελεί μαζί με τον λαό την πραγματική εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση.
  • Αναφέρθηκε σε προβλήματα όπως η υπερφορολόγηση εργαζομένων, η δυσκολία επιβίωσης επαγγελματιών και αγροτών, οι συνέπειες των συγχωνεύσεων σε σχολεία και πανεπιστήμια, η βία κατά των γυναικών, και η ανεπάρκεια των συντάξεων.
  • Κριτική στη δημοσιονομική πολιτική και επενδύσεις σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς με στόχο την περιοριστική της δημοσιονομική πολιτική.
  • Αναφορά στην εξωστρέφεια στην οικονομία, την προώθηση του πολέμου σε παγκόσμια κλίμακα και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
  • Κριτική στην αντιφατική στάση ορισμένων μέσων ενημέρωσης και πολιτικών αναφορικά με τη γενοκτονία και τις επιπτώσεις του πολέμου.
  • Κλείνοντας, κάλεσε όλους όσους αγωνίζονται να συζητήσουν για τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και να αναζητήσουν λύσεις μαζί.

Πολιτική ομιλία στα πλαίσια του 50ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας το βράδυ του Σαββάτου στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Από αυτή τη μεγάλη συγκλονιστική συγκέντρωση του 50ου Φεστιβάλ, θέλουμε να απευθυνθούμε σε όλους εκείνους που ψάχνουν απαντήσεις για το σήμερα και αγωνιούν για το αύριο.

Στους εργαζόμενους που βλέπουν τον μισθό να μη φτάνει ούτε για το πρώτο δεκαπενθήμερο, ενώ διαβάζουν ότι οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις πάνε για νέο ρεκόρ κερδοφορίας φέτος, μετά το περσινό των 10,5 δισ.

Στους βιοπαλαιστές επαγγελματίες και στους αγρότες που αντιμετωπίζουν μόνιμα ζήτημα επιβίωσης εξαιτίας της υπερφορολόγησης, του υπέρογκου κόστους παραγωγής και της “περικύκλωσής” τους από τους μεγάλους ομίλους.

Στους μαθητές που στοιβάζονται σα σαρδέλες, με τις συγχωνεύσεις, πολλές από τις οποίες ακυρώνονται κάτω από τις αντιδράσεις γονιών – εκπαιδευτικών – μαθητών, στις τάξεις ενός σχολείου που εξοντώνει. Στους φοιτητές που θέλουν πτυχία με αξία, με τους γονείς τους που γονατίζουν από το υπέρογκο κόστος της δήθεν δωρεάν εκπαίδευσης.

Στις γυναίκες που βιώνουν την πολύμορφη βία, που παλεύουν να τα φέρουν βόλτα με τη δουλειά, ενώ πρώτες επωμίζονται την κρατική ανυπαρξία στην ανατροφή των παιδιών, στη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Στους απόμαχους της δουλειάς, που επειδή η σύνταξη δε φτάνει, τους παρουσιάζουν ως “παροχή”, τη δουλειά ως τα βαθιά γεράματα.

Σε όλους εκείνους που ζουν από πρώτο χέρι τις οριακές καταστάσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η υγεία, η πρόνοια, το φάρμακο, εξαιτίας της εμπορευματοποίησής τους.

Σε όλους εκείνους που αντιμετώπισαν για ένα ακόμα καλοκαίρι, ιδιαίτερα στην Ανατολική Αττική, τις συνέπειες της απουσίας μέτρων πρόληψης από τις φωτιές και όλες τις φυσικές καταστροφές, αφού αυτά λογίζονται ως κόστος χωρίς όφελος για το κεφάλαιο και το κράτος του.

Πίσω από όλα αυτά και πολλά ακόμα προβλήματα, δεν κρύβονται κάποιοι “εξωγενείς παράγοντες”, κάποια “φυσικά φαινόμενα”, κάποια υποτιθέμενη “έλλειψη πόρων” και οι δήθεν “περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες” για τις οποίες τολμά να μιλά η κυβέρνηση της ΝΔ και να σιγοντάρουν οι υπόλοιποι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ.

Ποιος μπορεί να μιλά για έλλειψη πόρων σε μια κοινωνία με δισεκατομμυριούχους που νοικιάζουν διαστημόπλοια για να φωτογραφηθούν στο διάστημα; Ποιος μπορεί, να μιλά για έλλειψη τεχνικών δυνατοτήτων στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, των μεγάλων τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων;

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ αναλαμβάνει την ευθύνη να αποτελεί, μαζί με τον λαό που αγωνίζεται, τη μόνη πραγματική εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση

Όλα αυτά φυσικά δεν αξιοποιούνται για την ευημερία του εργαζόμενου ανθρώπου αλλά για την παραπέρα εκμετάλλευση και πολύμορφη υποδούλωσή του στις αξίες και τις ανάγκες του κεφαλαίου. Αντί να μπαίνουν στην υπηρεσία του ανθρώπου, αξιοποιούνται μέσα στον καπιταλισμό, για την επιβολή μεγαλύτερης βαρβαρότητας και καταστροφής.

Άλλωστε, το μεγάλο πρόβλημα που εδώ και χρόνια πασχίζουν να αντιμετωπίσουν οι κρατούντες, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, είναι ακριβώς η αφθονία κεφαλαίων τα οποία λιμνάζουν γιατί δεν βρίσκουν ικανοποιητικές επενδυτικές διεξόδους και όχι βέβαια η έλλειψή τους. Και κάθε προσωρινή λύση που βρίσκουν σε αυτό το πρόβλημα τους δίνει μεν μια μικρή, παροδική ανάσα, η οποία όμως, μετά από λίγο, αρχίζει να μην “τραβάει” όπως υπολόγιζαν ή και να δημιουργεί πολλαπλάσια προβλήματα.

Γι’ αυτό βλέπουμε κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες, υπερεθνικούς οργανισμούς, όλους τους σπουδαγμένους τεχνοκράτες που τα στελεχώνουν, να βολοδέρνουν, από την περιοριστική στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, όταν λιγοστεύουν οι επενδύσεις και πάλι πίσω, όταν εκτοξεύεται ο πληθωρισμός.

Όλα αυτά βέβαια τα πληρώνουν πάντα οι λαοί. Γι’ αυτό τη μία τους ακούμε να μιλάνε για τα «οφέλη της εξωστρέφειας στην οικονομία» και την άλλη, αναγκάζονται να παραδεχτούν τα προβλήματα που προκαλεί ο υπερτουρισμός, με την ακρίβεια σε ακτοπλοϊκά και ενοίκια, την αλλοίωση ολόκληρων νησιών, την κατασπατάληση πόρων, όπως είναι το νερό.

Γι’ αυτό τους βλέπουμε τη μία να ποντάρουν στους υδρογονάνθρακες και την άλλη να τους δαιμονοποιούν και να αποθεώνουν τις ΑΠΕ, μέχρι που μετά “ανακαλύπτουν” ότι με αυτές μόνο δεν γίνεται δουλειά, γιατί το βράδυ δεν έχει ήλιο –μεγάλη ανακάλυψη αυτή- και γιατί δεν φυσάει όσο θέλει ο υπουργός Ενέργειας. Ρεμπεσκέδες που ούτε επιχειρήματα δεν βρίσκουν να πουν και αραδιάζουν ανοησίες για να τις χάψει το πόπολο.

Στο μεταξύ οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν, ενώ κάποιοι θησαυρίζουν και κανείς δεν απολογείται για τα ψέματα που είπε. Γι’ αυτό τη μία δοξάζουν και βάζουν υπερφίαλους στόχους για την ηλεκτροκίνηση και την άλλη ετοιμάζονται να κλείσουν εργοστάσια της Volkswagen στη Γερμανία, γιατί τελικά “δεν υπάρχει αγορά”, όπως λένε. Και φυσικά, εννοούν, ότι τα κέρδη δεν είναι αυτά που προσδοκούσαν».

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ αναλαμβάνει την ευθύνη να αποτελεί, μαζί με τον λαό που αγωνίζεται, τη μόνη πραγματική εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Συνεχίζοντας ο κ. Κουτσούμπας, δήλωσε: «Ποιος μπορεί να μιλάει για “περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες”, όταν δαπανώνται δισεκατομμύρια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς κυρίως για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ; Όταν, μάλιστα, τα επόμενα χρόνια θα απογειωθούν, μιας και η στροφή στην πολεμική οικονομία είναι η καινούρια τους γραμμή μήπως και υπάρξει αναθέρμανση επενδύσεων, όπως προβλέπει και το περιβόητο σχέδιο Ντράγκι.

Γι’ αυτό, φίλες και φίλοι, θέλουμε να συζητήσουμε με όλους και όλες, όσοι, όσες, και στη χώρα μας αγωνιούν για τις εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου σε ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως στη γειτονιά μας. Που βλέπουν, ότι από εκεί που ξεκίνησαν πριν δυόμιση χρόνια να συζητάνε αν θα στείλουν στο καθεστώς Ζελένσκι κράνη και ανθρωπιστική βοήθεια, πέρασαν στις σφαίρες και τα πυρομαχικά, μετά στα τεθωρακισμένα, στα F-16, και τώρα έχουν φτάσει στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που θα μπορούν να χτυπήσουν βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι αναλύσεις για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου, λες και είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο. Δεν θα μπούμε στον κόπο να ρωτήσουμε, πού – αλήθεια – κρύβονται σήμερα, όσοι ρωτούσαν στην αρχή του πολέμου “πού τη βλέπει το ΚΚΕ την εμπλοκή του ΝΑΤΟ;”. Μάλλον κρύβονται εκεί που χώνονται πάντα όταν χρεοκοπεί η προπαγάνδα τους.

Θέλουμε να συζητήσουμε με όλους όσοι δεν το σηκώνει η καρδιά τους να βλέπουν σε ζωντανή σύνδεση ένα χρόνο τώρα μια πραγματική γενοκτονία, αυτή του λαού του Παλαιστίνης από το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ, το οποίο με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ βάζουν μπουρλότο στη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, για να προωθήσουν τα σχέδιά τους σε μια περιοχή με τεράστια αποθέματα φυσικού πλούτου και από την οποία περνούν οι σημαντικότεροι δρόμοι μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας.

Και βέβαια, δεν θα ρωτήσουμε πού κρύφτηκαν οι τηλεοπτικοί ιεροεξεταστές που απαιτούσαν καταδίκες της Χαμάς από όποιον καταδίκαζε τη γενοκτονία στη Γάζα, τώρα που η σφαγή έχει επεκταθεί στη Δυτική Όχθη, εκεί όπου δεν υπάρχει Χαμάς. Τώρα που έχει ανάψει η φωτιά του πολέμου στον Λίβανο και αλλού. Που το Ισραήλ σκοτώνει, χρησιμοποιώντας ασύμμετρες απειλές και πρακτικές δολοφονίας αμάχων, όπως τώρα στο Λίβανο».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δ. Κουτσούμπα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Ισημερινός: Πέντε νεκροί από πυρά σε βόρειο προάστιο της πρωτεύουσας

Επίθεση σε κατάστημα στο Πισουλί, βόρειο προάστιο του Κίτο,...

Νίκες για Ψυχικό, Αιγάλεω και Μεγαρίδα

Το Ψυχικό νίκησε τον Πανερυθραϊκό και θα παίξει με...

Οι ΗΠΑ προτρέπουν τους υπηκόους τους στον Λίβανο να φύγουν όσο γίνονται ακόμη πτήσεις

Η Ουάσιγκτον προτρέπει τους Αμερικανούς στον Λίβανο να εγκαταλείψουν...

Οι σημαντικότερες στιγμές του Παρτίζαν – Παναθηναϊκός (video)

Παρουσίαση των Πράσινων στο ιστορικό φιλικόΑφιέρωμα στον Παύλο ΓιαννακόπουλοΑνάκρουση...

Αργεντινή: Σεισμός 6 Ρίχτερ στην πόλη Σαν Λουίς

Σεισμός μεγέθους 6 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συνεδρίαση ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση επίσπευσης των διαδικασιών κατέθεσε ο Π. Πολάκης

Ο Παύλος Πολάκης αντιτίθεται στο χρονοδιάγραμμα που πρότεινε η πλειοψηφία για το συνέδριο και την εκλογή προέδρου και ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.Κατέθεσε πρόταση για επίσπευση...

To ΠΑΣΟΚ για το θάνατο του πρώην υπουργού και βουλευτή Μανώλη Παπαστεφανάκη

Ο Μανώλης Παπαστεφανάκης, πρώην υπουργός και βουλευτής, πέθανε σε ηλικία 84 ετών.Διετέλεσε υπουργός και βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ από το 1981 έως το...

Σε εκρηκτικό κλίμα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Στο επίκεντρο ο οδικός χάρτης για τις εσωκομματικές εκλογές

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει σε εκρηκτικό κλίμαΟ οδικός χάρτης για τις εσωκομματικές εκλογές βρίσκεται στο επίκεντροΚατάθεση υποψηφιοτήτων έως τις 24 Οκτωβρίου και...

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση για «ορθό και σύντομο» χρονοδιάγραμμα συνεδρίου και εκλογής προέδρου και ΚΕ, κατέθεσε η Θ. Τζάκρη

Η Θεοδώρα Τζάκρη πρότεινε διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου στις 5-6 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου και ΚΕ στις 3 Νοεμβρίου, με δεύτερο γύρο στις 9 Νοεμβρίου...

Ό. Γεροβασίλη για Στ. Κασσελάκη: Η ανασφάλεια στην πολιτική είναι ένδειξη αδυναμίας

Η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη, αναφέρει ότι η ανασφάλεια στην πολιτική είναι ένδειξη αδυναμίας.Κριτική προς τον Στέφανο Κασσελάκη για την επίσκεψή...

Στ. Καλαφάτης: 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή – Δεν ξεχνάμε, τιμάμε, αγωνιζόμαστε

Ο Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε στην ημερίδα για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το μήνυμα "Δεν ξεχνάμε - Τιμάμε - Συνεχίζουμε...

ΣΥΡΙΖΑ – Ν. Παππάς: Οι ηγεσίες είναι ελεγκτέες και ανακλητές – Υποψηφιότητες έως τις 24 Οκτωβρίου εισηγείται η ΠΓ

Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στην ανάγκη να συζητηθεί το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ και τη συνέχιση της προσπάθειας για μετασχηματισμό του κόμματος.Οι ηγεσίες στο ΣΥΡΙΖΑ...

ΣΥΡΙΖΑ – Ν. Παππάς: Οι ηγεσίες είναι ελεγκτέες και ανακλητές – Τι εισηγείται η ΠΓ

Ο Νίκος Παππάς στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε την ανάγκη για χρονοδιάγραμμα και μέθοδο που ακουμπά στα κοινά κεκτημένα.Υπογράμμισε την ανάγκη...

ΣΥΡΙΖΑ – Ν. Παππάς : Οι ηγεσίες είναι ελεγκτέες και ανακλητές – Το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς υπογράμμισε την ανάγκη να συζητηθεί το Καταστατικό και επικρίθηκαν οι φήμες περί πραξικοπημάτων.Ο Παππάς ανέφερε...

Σε εκρηκτικό κλίμα συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Συνεχείς κόντρες και αλληλοκατηγορίες μεταξύ των στελεχών

Στο ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή για τον οδικό χάρτη εκλογής νέου προέδρου.Υποψηφιότητες αναμένονται από Κασσελάκη, Φάμελλο, και Πολάκη.Ο Φαραντούρης δεν θα είναι υποψήφιος...