Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ιαπωνία: Ένας νεκρός, έξι αγνοούμενοι

  • Κεντρική Ιαπωνία απειλείται από πλημμύρες και κατολισθήσεις, με έναν νεκρό και έξι αγνοούμενους.
  • Ποτάμια έχουν φουσκώσει, ενώ πλημμύρες πλήττουν πολλές κατοικίες και προκαλούν ζημιές.
  • Αρχές έδωσαν εντολή για εκκένωση 75.000 ανθρώπων λόγω των καταρρακτώδων βροχών.
  • Οι κακοκαιρικές συνθήκες έχουν θέσει την περιοχή σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού.
  • Ο στρατός συμμετέχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ενώ οι επίπεδοι των βροχοπτώσεων σπάνε ρεκόρ λόγω της κλιματικής αλλαγής.
  • Ειδικοί επισημαίνουν την εντεινόμενη συχνότητα, σφοδρότητα και απρόβλεπτη φύση των φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η κεντρική Ιαπωνία, όπου συνεχίζονται οι καταρρακτώδεις βροχές, απειλείται για δεύτερη ημέρα σήμερα από πλημμύρες και κατολισθήσεις, που ήδη στοίχισαν τη ζωή σε έναν άνθρωπο, ενώ άλλοι τουλάχιστον έξι αγνοούνται.

Ποτάμια με λασπωμένα νερά έχουν φουσκώσει στην Αναμίζου, στη χερσόνησο Νότο, όπου είναι ακόμη εμφανείς οι φοβερές ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός της 1ης Ιανουαρίου, όταν χάθηκαν 318 ζωές, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εστάλη μήνυμα στους κατοίκους της πόλης από την υπηρεσία πρόληψης καταστροφών, προειδοποιώντας τους πως η βροχή ενδέχεται να προκαλέσει υπερχείλιση υπονόμων και απόβλητα νερά ίσως να βγουν στην επιφάνεια.

«Το σπίτι μου καταστράφηκε εντελώς από τον σεισμό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χιντεάκι Σάτο, 74 ετών, πάνω σε γέφυρα, με βλέμμα ανήσυχο, στραμμένο στα ορμητικά νερά στο κανάλι από κάτω του.

«Ζω τώρα σ’ ένα μικρό διαμέρισμα. Αν υπερχειλίσει το ρέμα, θα έχω αληθινό πρόβλημα», πρόσθεσε, δείχνοντας ξύλινο κτίσμα πίσω του.

Οι ιαπωνικές αρχές έδωσαν εντολή σε περίπου 75.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους, χαρακτηρίζοντας τις βροχοπτώσεις «άνευ προηγουμένου», ενώ η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε χθες έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που παραμένει σε ισχύ σήμερα.

Εντυπωσιακές πλημμύρες έπληξαν πολλές κατοικίες, όπως και οκτώ κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σεισμοπαθών στις πόλεις Ουατζίμα και Σούζου. Στα κέντρα αυτά διέμεναν πολλοί από όσους έχασαν τα σπίτια τους όταν έγινε ο σεισμός 7,5 βαθμών της Πρωτοχρονιάς.

Πέρα από τα κτίρια που πλημμύρισαν, δρόμοι κόπηκαν εξαιτίας κατολισθήσεων και περίπου 6.200 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα —και κάποια από αυτά ούτε νερό—, σύμφωνα με τις αρχές στον νομό Ισικάουα.

Οι τοπικές αρχές στην Ισικάουα ανακοίνωσαν πως έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος, άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά και τρεις αγνοούνται.

Σε εργοτάξιο αποκατάστασης δρόμου στην Ουατζίμα, ακόμη τρεις άνθρωποι, εργάτες, αγνοούνται από χθες, όταν έγινε κατολίσθηση, συμπλήρωσε τοπικός αξιωματούχος.

Συνάδελφός τους που θεωρείτο αρχικά επίσης αγνοούμενους μπόρεσε να «βρει καταφύγιο σε υπόγεια σήραγγα» μαζί με άλλους 26 εργάτες, σύμφωνα με τον ίδιο.

Επρόκειτο να ξαναρχίσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στις 05:00 (τοπική ώρα· χθες Σάββατο στις 23:00 ώρα Ελλάδας), όμως ανεστάλη εν μέσω βροχοπτώσεων και πλέον αναμενόταν να επαναληφθεί «περί τις 11:00».

Στην περιοχή έχουν φουσκώσει κάπου δέκα ποτάμια ή ρέματα, τα νερά των οποίων μεταφέρουν ξεριζωμένα δέντρα και άλλα συντρίμμια, που ενίοτε καταλήγουν να πέφτουν πάνω σε γέφυρες.

Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία έχει θέσει τον νομό Ισικάουα σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού, προειδοποιώντας εναντίον «θανάσιμων» κινδύνων.

Ο Σατόσι Σουγκιμότο, ειδικός της υπηρεσίας, αναφέρθηκε σε «καταρρακτώδεις βροχές εύρους χωρίς προηγούμενο», που έφθασαν τα 120 χιλιοστά σε ωριαία βάση στην Ουατζίμα χθες — επίπεδο που δεν είχε καταγραφτεί ποτέ αφότου άρχισαν να τηρούνται δεδομένα, το 1929.

Ο στρατός κλήθηκε να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και αρωγής στην επαρχιακή περιοχή, κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

Κάπου 16.800 κάτοικοι του γειτονικού νομού Νιιγκάτα και του νομού Γιαμαγκάτα, πιο βορειοανατολικά, έχουν κληθεί να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους από τις αρχές, εντολή που παραμένει σε ισχύ σήμερα.

Τα επίπεδα των βροχοπτώσεων στην Ιαπωνία σπάνε ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις στοιχίζουν ζωές.

Ειδικοί επισημαίνουν πως η κλιματική αλλαγή εντείνει τη συχνότητα, τη σφοδρότητα και την απρόβλεπτη φύση αυτών των φαινομένων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Κ. Μητσοτάκης: Επιμένουμε στον «πολιτισμό της καθημερινότητας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται σε παρεμβάσεις κυβερνητικής πολιτικής όπως...

Οι 16 βασικοί κανόνες που θα σας κάνουν gentleman

Ένας gentleman είναι ο άντρας με καλή συμπεριφορά και...

«Υπό αστυνομική προστασία η Σουλούκου και τα παιδιά της, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρόμα»

Η Σουλούκου δέχθηκε διαδικτυακές και λεκτικές επιθέσεις, ενώ υπήρξε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία) «ανησυχεί σοβαρά» για τις εντάσεις στη Νότια και την Ανατολική Σινική Θάλασσα

Οι ηγέτες της Quad εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για εντάσεις στη Νότια και την Ανατολική Σινική Θάλασσα.Δεν αναφέρθηκαν ρητώς στην Κίνα αλλά φωτογράφισαν την χώρα...

Πλημμύρες στο Τσαντ: 503 νεκροί και πάνω από 1,7 εκατ. πληγέντες από τον Ιούλιο

Πλημμύρες στο Τσαντ από τον Ιούλιο: 503 νεκροί και 1,7 εκατ. πληγέντεςΚαταστράφηκαν 212.111 σπίτια και 3.578.320 στρέμματα καλλιεργειώνΥπάρχει κίνδυνος για νέες πλημμύρες στους ποταμούς...

Ισραήλ: Επίθεση της Χεζμπολάχ με 100 πυραύλους στην αεροπορική βάση Ramat David

Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε με 100 πυραύλους στην ισραηλινή αεροπορική βάση Ramat David.Η επίθεση αυτή ήταν απάντηση σε επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο.Αναφέρθηκαν διακοπές ρεύματος...

Ισημερινός: Πέντε νεκροί από πυρά σε βόρειο προάστιο της πρωτεύουσας

Επίθεση σε κατάστημα στο Πισουλί, βόρειο προάστιο του Κίτο, Ισημερινός, με πέντε νεκρούς και μία τραυματία.Οι επιθέσεις από συμμορίες συνδεόμενες με ναρκωτικά αυξάνονται στο...

Οι ΗΠΑ προτρέπουν τους υπηκόους τους στον Λίβανο να φύγουν όσο γίνονται ακόμη πτήσεις

Η Ουάσιγκτον προτρέπει τους Αμερικανούς στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ.Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώνει ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες επιλογές επιβατικών...

Αργεντινή: Σεισμός 6 Ρίχτερ στην πόλη Σαν Λουίς

Σεισμός μεγέθους 6 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή του Σαν Λουίς στην Αργεντινή.Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 129 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της...

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν πολυώροφο κτίριο διαμερισμάτων στο Χάρκοβο

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Χάρκοβο, δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας, πλήττοντας πολυώροφο κτίριο διαμερισμάτων.Η επίθεση έγινε με τηλεκατευθυνόμενες βόμβες και δεν αναφέρθηκαν...

Γαλλία: «Λευκός καπνός» για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ

Η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ απαρτίζεται από 39 υπουργούς, με κυριαρχία μακρονιστών και συντηρητικών.Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό γίνεται υπουργός Εξωτερικών, ο...

Ισραήλ: Νέο κύμα επιθέσεων κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Νέες επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ανακοινώθηκαν από τον ισραηλινό στρατόΣκοτώθηκε ο επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν της Χεζμπολάχ, Ιμπραήμ Ακίλ, κατά την...

Το πρώτο συνέδριο των Εργατικών ως κυβέρνηση με διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης

Το πρώτο ετήσιο συνέδριο των Εργατικών έχει ξεκινήσει στο Λίβερπουλ.Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επιδιώκει να ανατρέψει το κλίμα που προκάλεσαν δεκάδες δωρεές που δέχτηκε.Η...