Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Προεδρικές εκλογές στη Σρι Λάνκα: Ο ηγέτης συμμαχίας της αριστεράς Ντισανάικε οδεύει σε νίκη

  • Ο υποψήφιος της αριστεράς Ανούρα Κουμάρα Ντισανάικε οδεύει προς νίκη στις προεδρικές εκλογές στη Σρι Λάνκα.
  • Ο Ντισανάικε εξασφαλίζει το 52% των ψήφων με μεγάλη διαφορά έναντι των αντιπάλων του.
  • Ο απερχόμενος πρόεδρος Ουικρεμεσίγκε αναγνώρισε τη νίκη του Ντισανάικε.
  • Ο Ντισανάικε έκανε εκστρατεία κατά των "διεφθαρμένων" ελίτ και υποστήριξε την ανάκαμψη της χώρας.
  • Η ψηφοσυμμετοχή ήταν υψηλή, αλλά η οικονομία της Σρι Λάνκα παραμένει ασθενική.
  • Ο Ντισανάικε εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η εκλογική διαδικασία θα σημάνει καμπή στην ιστορία της Σρι Λάνκα.

Ο υποψήφιος συμμαχίας της αριστεράς Ανούρα Κουμάρα Ντισανάικε οδεύει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στη Σρι Λάνκα, δυο χρόνια μετά την πτώχευση του κράτους και την βαθιά οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου στη χώρα, την οποία ακολούθησε η επιβολή πολιτικών σκληρής λιτότητας, τις οποίες απορρίπτει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα ως τώρα προκαταρκτικά αποτελέσματα, βασισμένα στα περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοδέλτια που έχουν ενσωματωθεί, ο πεισμένος μαρξιστής-λενινιστής, 55 ετών, εξασφαλίζει το 52% των ψήφων.

Προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι του απερχόμενου προέδρου Ρανίλ Ουικρεμεσίγκε, 75 ετών, και του ηγέτης της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, του Σάτζιθ Πριμαντάσα, 57 ετών, το περιβάλλον του οποίου ήδη αναγνώρισε την ήττα του.

Ο κ. Ουικρεμεσίγκε δεν είχε αντιδράσει ως πριν από λίγο στα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την εκλογική επιτροπή. Πάντως παρέτεινε ως το μεσημέρι (τοπική ώρα· 08:30 ώρα Ελλάδας) την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε τη βραδιά της ψηφοφορίας στη χώρα, όπου πάντως επικρατεί ατμόσφαιρα ηρεμίας.

Βασικός σύμμαχός του, ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Σάμπρι, αναγνώρισε πάντως τη νίκη του κ. Ντισανάικε.

«Μολονότι έκανα εκστρατεία υποστηρίζοντας σθεναρά τον πρόεδρο Ρανίλ Ουικρεμεσίγκε, ο λαός της Σρι Λάνκα έλαβε την απόφασή του και σέβομαι πλήρως την εντολή που εμπιστεύτηκε στον Ανούρα Κουμάρα Ντισανάικε», σημείωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας μέσω X.

Άλλοι υποψήφιοι επίσης κατέγραψαν τη νίκη του υποψήφιου της αριστεράς.

Ψηφίζοντας χθες, ο κ. Ντισανάικε ήταν βέβαιος για το αποτέλεσμα.

«Μετά τη νίκη, παροτρύνω όλο τον κόσμο να παραμείνει ήρεμος», είπε χαμογελώντας στον Τύπο. «Νομίζω πως αυτή η εκλογική διαδικασία θα σημάνει τη μεγαλύτερη καμπή στην ιστορία της Σρι Λάνκα», πρόσθεσε.

Επικεφαλής του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού (JVP), με μαρξιστική ιδεολογία, ο Ανούρα Κουμάρα Ντισανάικε έκανε εκστρατεία εναντίον των «διεφθαρμένων» ελίτ που ευθύνονταν, όπως το βλέπει, για το χάος του 2022.

Το JVP, άλλοτε οργάνωση ανταρτών η οποία αποτελούσε τη μια πλευρά στην εμφύλια σύρραξη τα χρόνια του 1970 και του 1980 με πάνω από 80.000 νεκρούς, αποκήρυξε τον ένοπλο αγώνα και μετενσαρκώθηκε σε πολιτικό κόμμα, που δεν αμφισβητεί τη λεγόμενη οικονομία της αγοράς.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ήταν υψηλή (περί το 76%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή), με φόντο την κόπωση των πολιτών από τη σκληρή θεραπεία λιτότητας μετά την κατάρρευση της οικονομίας το 2022.

Ο αρχηγός του κράτους τα τελευταία δυο χρόνια, ο Ρανίλ Ουικρεμεσίγκε, έκανε εκστρατεία με μοναδικό πρόγραμμα τη συνέχιση του προγράμματος προσαρμογής. «Έκανα ήδη πολλά, έβγαλα τη χώρα από τη χρεοκοπία», επανέλαβε χθες, ψηφίζοντας στην πρωτεύουσα Κολόμπο. «Τώρα θέλω να κάνω τη Σρι Λάνκα χώρα με οικονομία, κοινωνικό και πολιτικό σύστημα που θα έχουν υψηλό επίπεδο ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Ο κ. Ουικρεμεσίγκε διαδέχθηκε τον Ιούλιο του 2022 τον πρόεδρο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, που τράπηκε σε φυγή από το προεδρικό παλάτι προτού το κυριεύσουν διαδηλωτές έξαλλοι για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και τις πελώριες ελλείψεις.

Σε αντάλλαγμα για δάνειο 2,6 δισεκ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), επέβαλε πολιτική λιτότητας στους 22 εκατ. κατοίκους της Σρι Λάνκα, που περιλάμβανε αυξήσεις των φόρων και μείωση των δημοσίων δαπανών.

Δυο χρόνια αργότερα, η τάξη έχει αποκατασταθεί κι η οικονομία έχει αρχίσει να ξαναπαίρνει χρώμα, αλλά είναι ακόμα πολύ ασθενική, προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Η έναρξη της ανάκαμψης έγινε με τίμημα την εξάπλωση της φτώχειας, που πλέον πλήττει πάνω από το ένα τέταρτο των 22 εκατ. κατοίκων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο κ. Πριμαντάσα, άλλοτε στενός συνεργάτης του κ. Ουικρεμεσίγκε, υποσχόταν αν κέρδιζε να χαλαρώσει την πολιτική λιτότητας. Όμως το ΔΝΤ δεν μοιάζει και πολύ διατεθειμένο να δεχτεί αλλαγή πολιτικών, ούτε επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. «Έχουν επιτευχθεί πρόοδοι, αλλά η χώρα είναι ακόμα μακριά» από το να έχει ξεπεράσει την κρίση, προειδοποιούσε την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπός του, η Τζούλι Κόζακ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Δέδας: «Δεν είχαμε πλήρες ρόστερ»

Η ομάδα του Στέφανου Δέδα αγωνίστηκε χωρίς τους τρεις...

Η παραλία: Η επιστροφή της Νικολίνας στο σπίτι διαταράσσει τις ισορροπίες

Η επιστροφή της Νικολίνας στο σπίτι των Αρχοντάκηδων προκαλεί...

“Στροφή” των Ευρωπαίων στα βιολογικά προϊόντα – Αυξάνεται η βιολογική καλλιέργεια και στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει την παραγωγή βιολογικών προϊόντων για...

Έλυσαν το μυστήριο των «εξωγήινων» θορύβων από το βαθύτερο μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού – Βίντεο

Οι ασυνήθιστοι ήχοι από την Τάφρο των Μαριανών προκάλεσαν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ιράν: Τουλάχιστον 19 νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο – 30 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι 

Έκρηξη ανθρακωρυχείου στην επαρχία Νότιο Χορασάν του Ιράν προκάλεσε 19 νεκρούς και 12 τραυματίες30 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στο ορυχείοΠληροφορίες από την κρατική...

Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ιαπωνία: Ένας νεκρός, έξι αγνοούμενοι

Κεντρική Ιαπωνία απειλείται από πλημμύρες και κατολισθήσεις, με έναν νεκρό και έξι αγνοούμενους.Ποτάμια έχουν φουσκώσει, ενώ πλημμύρες πλήττουν πολλές κατοικίες και προκαλούν ζημιές.Αρχές έδωσαν...

Μιανμάρ: Αλματώδης αύξηση του απολογισμού των θυμάτων του τυφώνα Γιάγκι στους 384 νεκρούς

Ο τυφώνας Γιάγκι στη Μιανμάρ προκάλεσε τουλάχιστον 384 νεκρούς και 89 αγνοούμενους.Η καταστροφή επηρέασε επίσης το Βιετνάμ, το Λάος, και την Ταϊλάνδη με εκατοντάδες...

Ισραήλ: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ξανά στο Τελ Αβίβ ζητώντας συμφωνία για να γυρίσουν οι όμηροι από τη Γάζα

Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ ζητώντας συμφωνία για επιστροφή ομήρων από τη Γάζα.Κριτική προς την κυβέρνηση του Νετανιάχου για έλλειψη συμφωνίας με τη Χαμάς.Ανακοινώθηκε...

Δυτική Όχθη: Έφοδος ισραηλινών δυνάμεων στα γραφεία του Al Jazeera στη Ραμάλα και «μαύρο» για 45 ημέρες

Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στα γραφεία του Al Jazeera στη Ραμάλα, στη Δυτική ΌχθηΕπέβαλαν κλείσιμο 45 ημερών στο κανάλιΒαριά οπλισμένοι, μασκοφόροι Ισραηλινοί στρατιώτες παρέδωσαν την...

Η Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία) «ανησυχεί σοβαρά» για τις εντάσεις στη Νότια και την Ανατολική Σινική Θάλασσα

Οι ηγέτες της Quad εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για εντάσεις στη Νότια και την Ανατολική Σινική Θάλασσα.Δεν αναφέρθηκαν ρητώς στην Κίνα αλλά φωτογράφισαν την χώρα...

Πλημμύρες στο Τσαντ: 503 νεκροί και πάνω από 1,7 εκατ. πληγέντες από τον Ιούλιο

Πλημμύρες στο Τσαντ από τον Ιούλιο: 503 νεκροί και 1,7 εκατ. πληγέντεςΚαταστράφηκαν 212.111 σπίτια και 3.578.320 στρέμματα καλλιεργειώνΥπάρχει κίνδυνος για νέες πλημμύρες στους ποταμούς...

Ισραήλ: Επίθεση της Χεζμπολάχ με 100 πυραύλους στην αεροπορική βάση Ramat David

Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε με 100 πυραύλους στην ισραηλινή αεροπορική βάση Ramat David.Η επίθεση αυτή ήταν απάντηση σε επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο.Αναφέρθηκαν διακοπές ρεύματος...

Ισημερινός: Πέντε νεκροί από πυρά σε βόρειο προάστιο της πρωτεύουσας

Επίθεση σε κατάστημα στο Πισουλί, βόρειο προάστιο του Κίτο, Ισημερινός, με πέντε νεκρούς και μία τραυματία.Οι επιθέσεις από συμμορίες συνδεόμενες με ναρκωτικά αυξάνονται στο...

Οι ΗΠΑ προτρέπουν τους υπηκόους τους στον Λίβανο να φύγουν όσο γίνονται ακόμη πτήσεις

Η Ουάσιγκτον προτρέπει τους Αμερικανούς στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ.Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώνει ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες επιλογές επιβατικών...