- Η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο απαιτεί την επιλογή πιο φθινοπωρινών κοκτέιλ.
- Προτείνονται 5 κοκτέιλ για ομαλή μετάβαση στον φθινόπωρο.
- Old fashioned: Μπέρμπον, άσπρη ζάχαρη, Angostura bitters, πορτοκάλι.
- Manhattan: Rye ουίσκι, κόκκινο βερμούτ, Angostura bitter.
- Glasgow: Blended ουίσκι, γαλλικό βερμούτ, αψέντι, Peychaud's bitters.
- Negroni: Τζιν, Campari, γλυκό κόκκινο βερμούτ.
- Añejo New Fashioned: Casamigos añejo tequila, σιρόπι αγαύης, orange bitters, Angostura bitters.
Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου πλησιάζει σιγά – σιγά στο τέλος του και ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τις συνήθειες μας σχετικά με τα κοκτέιλ.
Μπορεί ο καιρός να είναι ακόμη ζεστός, ωστόσο, προ των πυλών βρίσκεται νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρούς ανέμους και καταιγίδες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να επιλέγουμε πιο φθινοπωρινά κοκτέιλ, αφήνοντας πίσω μας οριστικά το καλοκαίρι.
Ας δούμε, λοιπόν, μαζί πέντε προτάσεις για κοκτέιλ, ώστε να προετοιμάσετε ομαλά την μετάβαση σας από το καλοκαίρι στον φθινόπωρο ενόψει του χειμώνα.
Old fashioned
Συστατικά
- 60 ml μπέρμπον ή ουίσκι
- 1 κύβος άσπρης ζάχαρης ή 1 κοφτό κουτ. γλυκού
- 3 σταγόνες Angostura bitters
- 1 ακέρωτο πορτοκάλι
Εκτέλεση
Σ’ ένα ποτήρι του ουίσκι ρίχνουμε τη ζάχαρη και την βρέχουμε με την ανγκοστούρα. Αν είναι κύβος, τον πιέζουμε με το γουδοχέρι ή ένα κουταλάκι να λιώσει καλά. Αν είναι σκληρή και δεν λιώνει εύκολα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη σόδα (περίπου 1 κουταλιά της σούπας). Προσθέτουμε 4 – 5 παγάκια και το ουίσκι.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος του πορτοκαλιού δύο λωρίδες από τη φλούδα του.
Διπλώνουμε μία-μία τις λωρίδες στη μέση, πάνω από το ποτήρι, με το εξωτερικό μέρος του φλοιού τους προς τα έξω, έτσι ώστε να απελευθερωθούν μέσα στο ποτό τα αιθέρια έλαιά τους. Ανακατεύουμε λίγο με έναν αναδευτήρα για να ανακατευτεί το ουίσκι με την λιωμένη ζάχαρη.
Manhattan
Συστατικά
- 40 ml rye ουίσκι ή μπέρμπον (η αυθεντική συνταγή είναι με rye ουίσκι σίκαλης)
- 20 ml κόκκινο βερμούτ
- 5 ml angostura bitter
Εκτέλεση
Σε ένα ποτήρι αναδεύσεως βάζετε όλα τα υλικά και άφθονο σκληρό πάγο. Ανακατεύετε µε προσοχή – με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω και όχι κυκλικές (γιατί έτσι δεν λιώνει εύκολα ο πάγος) – και σερβίρετε σε old fashioned ποτήρια, χωρίς να προσθέσετε άλλο πάγο.
Για πιο ξηρή εκδοχή μπορείτε να αντικαταστήσετε το κόκκινο βερμούτ με λευκό extra dry.
Glasgow
Συστατικά
- 60 ml blended ουίσκι
- 30 ml γαλλικό βερμούτ
- 1 κουτ. γλυκού αψέντι
- 1 σταγόνα Peychaud’s bitters
Εκτέλεση
Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ μαζί με σπασμένο πάγο. Ανακατέψτε καλά και στην συνέχεια σουρώστε σε ένα παγωμένο ποτήρι.
Negroni
Συστατικά
- 30 ml τζιν
- 30 ml Campari
- 30 ml γλυκό κόκκινο βερμούτ
Εκτέλεση
Ανακατεύετε όλα τα συστατικά σε ένα σέικερ με πάγο και σουρώνετε σε παγωμένο ποτήρι με μία φέτα πορτοκάλι.
Añejo New Fashioned
Συστατικά
- 60 ml Casamigos añejo tequila
- 7,5 ml σιρόπι αγαύης
- 2 σταγόνες orange bitters
- 2 σταγόνες Angostura bitters
Εκτέλεση
Προσθέστε τα συστατικά σε ένα σέικερ. Προσθέστε πάγο και ανακατέψτε γρήγορα για 30 έως 40 δευτερόλεπτα.
Σουρώστε σ’ένα ποτήρι. Προσθέστε ένα μεγάλο παγάκι και γαρνίρετε με μια φλούδα ποστοκαλιού τυλιγμένη γύρω από ένα κεράσι Luxardo.