Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

30 χρόνια από την ημέρα που προβλήθηκε το 1ο επεισόδιο της επικής σειράς «Τα Φιλαράκια»

  • Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο των "Φιλαράκια"
  • Η σειρά αφήνει εποχή στην τηλεόραση και έχει εκατομμύρια θαυμαστές παγκοσμίως
  • Η ιδέα για τη δημιουργία της σειράς προήλθε από την ανάγκη για μία νέα σειρά με φίλους
  • Οι 6 πρωταγωνιστές ζούσαν μία παρατεταμένη εφηβεία και σχολίαζαν ευαίσθητα θέματα της εποχής
  • Το φινάλε της σειράς εστίασε στην οικογένεια και τον έρωτα
  • Η σειρά άφησε θλιβερή νότα με τον θάνατο του Μάθιου Πέρι και τον αντίκτυπό του στην κοινότητα
  • Παρά τον θάνατό του, οι "Φιλαράκια" παραμένουν δημοφιλής και συγκινούν τους θαυμαστές τους

Σαν σήμερα πριν από 30 ολόκληρα χρόνια (22 Σεπτεμβρίου 1994), μεταδόθηκε για πρώτη φορά το πρώτο επεισόδιο της αμερικάνικης σειράς «Φιλαράκια» που έμελλε να αφήσει εποχή στην τηλεόραση και να καθηλώσει στους καναπέδες δισεκατομμύρια τηλεθεατές από όλον τον κόσμο.

Τα «Φιλαράκια» αποδείχθηκε με το πέρασμα του χρόνου πως ήταν κάτι παραπάνω από μία απλή κωμική σειρά καθώς ουσιαστικά «δίδαξε» έναν νέο τρόπο ζωής σε όλον τον πλανήτη.

Από το πρώτο επεισόδιο της σειράς, όπου ξεκίνησε με την Ρέιτσελ Γκριν (Τζένιφερ Άνιστον) να εισβάλλει στο Central Perk με το νυφικό της έχοντας σκάσει από την εκκλησία, τα «Φιλαράκια» έδειξαν ακριβώς τι πρόκειται να δουν οι τηλεθεατές στα επόμενα 236 επεισόδια.

Έξι 20χρονοι άβγαλτοι που δεν ήξεραν από σχέσεις, δουλειές και γενικότερα τη ζωή, μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια που έπαιζαν στην τηλεόραση, κατάφεραν να γίνουν η συνήθεια που έγινε λατρεία σε αμέτρητους θαυμαστές.

Aταίριαστα έπιπλα και χαλασμένοι καναπέδες η έμπνευση για τη δημιουργία της επικής σειράς

Το 1993, δημιουργήθηκε η ανάγκη για μία νέα σειρά που θα βασίζεται σε μία ομάδα φίλων, έναντι των κλασικών σειρών που εστίαζαν στον έγγαμο βίο και τις οικογένειες.

Οι δημιουργοί Marta Kauffman και ο David Crane πολύ πρόσφατα είχαν μετακομίσει στο Λος Άντζελες, αφήνοντας πίσω τους δικούς τους φίλους στη Νέα Υόρκη.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι η Kauffman είδε μία παρέα νεαρών να μεταφέρει αταίριαστα έπιπλα και χαλασμένους καναπέδες, πυροδότησαν την ιδέα.

Η σειρά θα βασιζόταν στην φιλία, μιας και όταν κάποιος μετακομίζει, η πραγματική του οικογένεια γίνονται οι φίλοι του.

Το «μυστικό» που έκανε αυτήν την σειρά να έχει τέτοια απήχηση ήταν το ότι επέλεξαν να συμπεριλάβουν παιδιά από οικογένειες με προβλήματα (διαζύγια, αυτοκτονία), σε μία εποχή που τα ποσοστά των διαζυγίων είχαν κορυφωθεί.

Οι 6 πρωταγωνιστές μας, Ρέιτσελ Γκριν (Τζένιφερ Άνιστον), Μόνικα (Κόρτνεϊ Κοξ), Φοίβη (Λίζα Κούντροου), Τσάντλερ (Μάθιου Πέρι), Τζόι (Ματ ΛεΜπλάνκ) και Ρος (Ντέιβιντ Σουίμερ) ζούσαν μία παρατεταμένη εφηβεία.

Αρκετά μεγάλοι για να ζήσουν με τους γονείς τους, πολύ μικροί για να παντρευτούν, επέλεξαν για αδέλφια τους φίλους τους. Αγαπήθηκαν πραγματικά, στήριξαν ο ένας τον άλλον και κάποιοι έγιναν μεταξύ τους ζευγάρια.

Μέσα από τη σειρά, οι δημιουργοί σχολίασαν ευαίσθητα θέματα για την εποχή. Γάμους ομόφυλων ζευγαριών, υιοθεσία, παρένθετη μητρότητα, υπογονιμότητα και μονογονεϊκότητα.

Αν και για πολλά από αυτά τα ζητήματα γράφτηκαν αρνητικές κριτικές, αναμφίβολα τα Φιλαράκια έσπασαν τα ταμπού ανοίγοντας τον ορίζοντα και σε άλλες σειρές να μιλήσουν για ζητήματα που μέχρι τότε έμπαιναν απλά κάτω από το «χαλάκι».

Κάποιες από τις άστοχες τοποθετήσεις της σειράς επιβεβαίωσε και η Kauffman όπου σε δηλώσεις της είχε πει πως κάποια σημεία, όπως οι σκηνές με τον τρανσέξουαλ πατέρα του Τσάντλερ, θα ήθελε να τις είχε αλλάξει.

Τα Φιλαράκια υπήρξαν τόσο προοδευτικά και τόσο οπισθοδρομικά ταυτόχρονα. Σχολίασαν την ομοφυλοφιλία (που χλευαζόταν εκείνη την εποχή) και έδειξαν την αληθινή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων Candace Gingrich.

Θέλοντας όμως να τιμήσουν τον έρωτα και την οικογένεια, οι δημιουργοί της σειράς επέλεξαν στο φινάλε η Ρέιτσελ να θυσιάζει την καριέρα της και να επιστρέφει στον Ρος για να μεγαλώσουν μαζί την κόρη τους.

Από την άλλη, η Μόνικα και ο Τσάντλερ απέκτησαν παιδιά και μετακόμισαν εκτός πόλης. Η Φοίβη παντρεύτηκε τον Μάικ και ο Τζόι έμεινε ελεύθερος.

Πολλές σειρές με παρέες φίλων βγήκαν μετά τα Φιλαράκια, καμία από αυτές δεν έφτασε την επιτυχία τους.

20 ολόκληρα χρόνια μετά το φινάλε, η επική σειρά των 6 φίλων έχει κερδίσει επάξια μία θέση στις καρδιές των millennials και των εφήβων. Το 2018 και το 2019, τα Φιλαράκια ήταν η σειρά με τις περισσότερες μεταδόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

H μοναδική θλιβερή νότα στο έπος που άφησε πίσω της η σειρά, είναι ο θάνατος του Μάθιου Πέρι στις 28 Οκτωβρίου 2023.

Ο αγαπημένος «Τσάντλερ» βρέθηκε νεκρός μέσα στην μπανιέρα του από υπερβολική δόση κεταμίνης.

Αν και ο εθισμός του ηθοποιού ήταν γνωστός, ο προσωπικός του βοηθός Kenneth Iwamasa ομολόγησε πως εκείνος του χορήγησε την θανατηφόρα ένεση.

Ο θάνατός του έβγαλε στο φως ένα ολόκληρο εγκληματικό δίκτυο προμηθευτών κεταμίνης.

Μέχρι στιγμής έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 5 ανθρώπους, στον βοηθό του, σε δύο γιατρούς από την Καλιφόρνια, στη «βασίλισσα της κεταμίνης», Τζασβίν Σανγκά και στον φερόμενο ως διανομέα ναρκωτικών.

«Αυτοί οι κατηγορούμενοι εκμεταλλεύτηκαν τα προβλήματα εθισμού του κ. Πέρι για να πλουτίσουν. Ήξεραν ότι αυτό που έκαναν ήταν λάθος», δήλωσε ο εισαγγελέας, Μάρτιν Εστράδα, απαγγέλοντας τις κατηγορίες για τον θάνατο του ηθοποιού.

Μάλιστα, ένας από τους κατηγορούμενους για τον θάνατο του Μάθιου Πέρι, ο Δρ. Σαλβαδόρ Πλασένθια, είχε γράψει σε μήνυμά του: «Αναρωτιέμαι πόσα θα πληρώσει αυτός ο ηλίθιος», αναφερόμενος στον διάσημο ηθοποιό.

Τα Φιλαράκια μία εβδομάδα μετά τον θάνατο του Μάθιου Πέρι ανέβηκαν και πάλι στην κορυφή των αμερικανικών charts streaming, με τους θαυμαστές της σειράς να μην μπορούν να πιστέψουν πως ο Τσάντλερ τους δεν βρίσκεται πια μαζί τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Πακιστάν: Νεκρός αστυνομικός σε έκρηξη βόμβας με στόχο αυτοκινητοπομπή διπλωματών

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν σε έκρηξη βόμβας...

Χειρουργήθηκε ο Μαλινόφσκι

Ο Ρουσλάν Μαλινόφσκι χειρουργήθηκε στον δεξιό του αστράγαλο από...

Γερμανία: Πώς είδαν το εκλογικό αποτέλεσμα στο Βρανδεμβούργο τα γερμανικά ΜΜΕ

Τα γερμανικά ΜΜΕ αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών στο...

Στραβοπάτημα στο “Βαγιέκας” για την Ατλέτικο

Η Ατλέτικο έχασε ευκαιρίες στην αρχή του αγώνα και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Η κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα» κάνει πρεμιέρα στον Alpha την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου

"Η κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα" ξεκινά στον Alpha στις 24 Σεπτεμβρίου 2024 με διπλό επεισόδιο.Το σενάριο και η σκηνοθεσία ανήκουν στους Θανάση Παπαθανασίου και...

Απόψε στις 21:00 η μεγάλη πρεμιέρα της Φάρμας με παρουσιαστή τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο

Η Φάρμα έχει πρεμιέρα σήμερα με παρουσιαστή τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο στο κανάλι του Star.Οι δύο ομάδες θα αντιμετωπίσουν σκληρές δοκιμασίες και αγροτική ζωή.Μόνο ένας...

Η παραλία: Η επιστροφή της Νικολίνας στο σπίτι διαταράσσει τις ισορροπίες

Η επιστροφή της Νικολίνας στο σπίτι των Αρχοντάκηδων προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα.Ο Δημητρός αντιμετωπίζει έντονα συναισθήματα άγχους και ενοχής με την επιστροφή της μητέρας του.Η...

Αγαπημένο πρόσωπο του Μιχάλη Κεφαλογιάννη έφυγε από τη ζωή – Η συγκινητική ανάρτηση

Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε τον θάνατο ενός αγαπημένου του προσώπου, πιθανότατα τη μητέρα του.Κοινοποίησε μία συλλογή φωτογραφιών αφιερωμένη στο συγγενικό του πρόσωπο που έφυγε.Έγραψε...

Κώστας Πρέκας: Η Αλίκη Βουγιουκλάκη δεν κατάφερε να φτάσει το μοντέλο ιδανικής γυναίκας που είχε φτιάξει μέσα της

Ο Κώστας Πρέκας μιλά για την Αλίκη Βουγιουκλάκη ως μη επιτυχημένο μοντέλο ιδανικής γυναίκας.Η Αλίκη δεν κατάφερε να φτάσει το μοντέλο ιδανικής γυναίκας που...

Ο Τιμωρός: Η δραματική σειρά κάνει πρεμιέρα στον Alpha με διπλό επεισόδιο την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου

Η δραματική σειρά "Ο Τιμωρός" κάνει πρεμιέρα στον Alpha στις 23 Σεπτεμβρίου με διπλό επεισόδιο.Η σειρά υπόσχεται έντονες εντάσεις και περιέχει θέματα όπως έρωτας,...

Ertflix: Ο ασπρόμαυρος κινηματογράφος σε ένα μοναδικό αφιέρωμα – Ο Αρτίστας και άλλες 9 ταινίες

Αφιέρωμα στον ασπρόμαυρο κινηματογράφο με τίτλο ErtflixΤαινίες χωρίς χρώμα, με έμφαση στο φως και το σκοτάδιΣκηνοθεσία από τον Μισέλ ΧαζαναβίσιουςΠρωταγωνιστούν Ζαν Ντιζαρντέν, Μπερενίς Μπεζό,...

Στο «σφυρί» το σπαθί του Jon Snow, ο «σιδερένιος θρόνος» και άλλα 2.000 αντικείμενα της επικής σειράς Game of Thrones

Αντικείμενα της σειράς Game of Thrones θα βγουν σε δημοπρασία.Οι θαυμαστές μπορούν να αποκτήσουν όπλα, σκηνικά, κοστούμια, αυγά δράκου και άλλα.Game of Thrones είναι...

Η Φαίη Σκορδά «λύγισε» on air για τον θάνατο του πατέρα της: «Δεν καταλάβαινα τι γινόταν, όχι ότι τώρα καταλαβαίνω»

Η Φαίη Σκορδά δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη συγκίνησή της στην αναφορά του θανάτου του πατέρα της.Σε εκπομπή με τη Σίσσυ Χρηστίδου μίλησε ανοιχτά...

Γιώργος Παπαδάκης: «Τα χρόνια περνάνε και έχω αρχίσει να με βαριέμαι μερικές φορές»

Ο Γιώργος Παπαδάκης δηλώνει ότι θα εγκαταλείψει την εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" όταν υπάρχουν διάδοχες καταστάσεις.Θεωρεί ότι η εκπομπή είναι δικό του παιδί και έχει...