Η χαμένη ελληνική πόλη στο Αφγανιστάν και η επιγραφή με τα Δελφικά παραγγέλματα

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Αυτός ο αρχαίος οικισμός ήταν το σπίτι μιας σημαντικής ελληνιστικής πόλης από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. έως τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ., της οποίας το αρχικό όνομα παραμένει άγνωστο. Πιθανότατα ιδρύθηκε από έναν πρώιμο ηγεμόνα της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών και χρησίμευσε ως στρατιωτικό και οικονομικό κέντρο για τους ηγεμόνες του ελληνοβακτριανικού Βασιλείου.

Η ακρόπολή του δέσποζε σε μια τεράστια έκταση που ορίζεται από τις όχθες των δύο ποταμών, που περιβάλλεται από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και προστατεύεται από ισχυρούς και ψηλούς βράχους, καθώς και εκτεταμένες οχυρώσεις ύψους έως 10 μέτρων και πάχους 6 μέτρων, με μεγάλους πύργους και φαρδιά τάφρο.

Η τοποθεσία αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τον Jules Barthoux το 1925, ο οποίος αναγνώρισε την ύπαρξη αρχαίων οικισμών. Το 1961, ο βασιλιάς του Αφγανιστάν, Μοχάμεντ Ζαχίρ Σαχ, παρατήρησε τα ερείπια κατά τη διάρκεια μιας κυνηγετικής αποστολής και τα ανέφερε στη Γαλλική Αρχαιολογική Αντιπροσωπεία στο Αφγανιστάν (DAFA), η οποία είχε ανασκαφές τοποθεσίες στη χώρα από το 1923.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1963 υπό τη διεύθυνση του Daniel Schlumberger, ο οποίος διαπίστωσε ότι πιθανότατα επρόκειτο για ελληνική τοποθεσία. Ο Paul Bernard ανέλαβε στη συνέχεια το έργο μέχρι τη σοβιετική εισβολή το 1979, η οποία διέκοψε την εξερεύνηση αυτού που σήμερα θεωρείται ο πιο αντιπροσωπευτικός χώρος της ελληνικής παρουσίας στο Αφγανιστάν.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο χώρος λεηλατήθηκε και πολλά αντικείμενα πουλήθηκαν στην αγορά ως αντίκες σε ιδιώτες συλλέκτες. Οι τοίχοι χρησιμοποιούνταν ως λατομείο για οικοδομικά υλικά, ενώ πολλά κιονόκρανα και άλλα ασβεστολιθικά διακοσμητικά στοιχεία κατέληγαν σε ασβεστοκάμινο. Στην κορυφή της ακρόπολης τοποθετήθηκε συστοιχία κανονιών.

Από τη δημιουργία της το 1922, η Γαλλική Αρχαιολογική Αντιπροσωπεία στο Αφγανιστάν (DAFA) είχε αναζητήσει να βρει υλικά στοιχεία για την παρουσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των διαδόχων του στη χώρα αυτή. Αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν η πόλη Αλεξάνδρεια Οξιάνα, που ίδρυσε ο Μακεδόνας βασιλιάς.

Ωστόσο, το πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό πρόγραμμα που αποκαλύφθηκε μπορεί να χρονολογηθεί στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., επομένως δεν αποδίδεται στον Μέγα Αλέξανδρο αλλά πιο πιθανό στον στρατηγό του Σέλευκο Α’ Νικάτορα, ιδρυτή της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών. Η πόλη πιστεύεται ότι εγκαταλείφθηκε στα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. και δεν ξανακαταλήφθηκε σημαντικά, γεγονός που εξηγεί την καλή κατάσταση διατήρησής της.

Η πόλη προστατευόταν από ένα ισχυρό τείχος και την όχθη του Amu Darya, χωρισμένη σε ένα χαμηλότερο τμήμα και μια υπερυψωμένη ακρόπολη. Στο κάτω μέρος βρισκόταν το ανακτορικό συγκρότημα, μεγάλων διαστάσεων, με μνημειακή αυλή 27.000 τετραγωνικών μέτρων που περιβάλλεται από 118 κορινθιακούς κίονες ύψους μεταξύ 5,5 και 10 μέτρων. Το παλάτι είχε διαφορετικές περιοχές, όπως διοικητικές περιοχές, κατοικημένες ζώνες και το θησαυροφυλάκιο, με πολυτελή αντικείμενα που λεηλατήθηκαν από τις ινδικές εκστρατείες.

Στην οικιστική περιοχή έχουν ανασκαφεί μεγάλα αριστοκρατικά σπίτια, με ευρύχωρες αυλές και λουτρά διακοσμημένα με ψηφιδωτά. Στα θρησκευτικά κτίρια ξεχωρίζει ο κυρίως ναός, με κλιμακωτές κόγχες στους τοίχους και αρχιτεκτονικά στοιχεία περσικής και αχαιμενιδικής επιρροής. Βρέθηκαν επίσης ένα οπλοστάσιο, ένα γυμνάσιο και ένα θέατρο χωρητικότητας 6.000 θεατών.

Αν και δεν ήλεγχε καμία σημαντική εμπορική οδό, η τοποθεσία της πόλης ήταν στρατηγική, επειδή τα ορυχεία της άνω Κόκτσα στο Μπανταχσάν ήταν σημαντικά και παρήγαγαν επίσης χαλκό, σίδηρο, μόλυβδο και ρουμπίνια.

Νομισματικά ευρήματα παρέχουν στοιχεία για τη μακρόχρονη κατοχή της πόλης και τον οικονομικό της ρόλο, με νομίσματα από διάφορους Έλληνες ηγεμόνες. Έχασε τη σημασία της με την απόσχιση του Διοδότου Α’ γύρω στο 250 π.Χ., ο οποίος αποσχίστηκε από την αυτοκρατορία των Σελευκιδών για να δημιουργήσει το Ελληνο-Βακτριανό Βασίλειο. Ωστόσο, αναπτύχθηκε ξανά υπό τον Ευθύδημο Α’ και τον διάδοχό του Δημήτριο Α’, που επέκτεινε τον έλεγχό τους στη βορειοδυτική ινδική υποήπειρο.

Πολλά από τα σημερινά ερείπια χρονολογούνται από την εποχή του Ευκρατίδη Α’, ο οποίος αναμόρφωσε την πόλη και πιθανότατα τη μετονόμασε σε Ευκρατίδεια . Λίγο μετά τη δολοφονία του, γύρω στο 145 π.Χ., το ελληνοβακτριανικό Βασίλειο κατέρρευσε και η πόλη κατελήφθη από τους εισβολείς Σάκα. Ορισμένα τμήματα παρέμειναν σποραδικά κατειλημμένα, πιστεύεται ότι ήταν από τους νομάδες που το είχαν επιτεθεί.

Μια ασημένια ράβδος χαραγμένη με ρουνικά γράμματα (αρχαίο αλφάβητο) που βρέθηκε θαμμένη στην αίθουσα του θησαυρού, υποστηρίζει αυτή την υπόθεση, όπως και η ανακάλυψη τάφων με τυπικά κτερίσματα των Σάκα στην ακρόπολη και το γυμνάσιο.

Το πότε έφυγαν οι τελευταίοι κάτοικοι της πόλης παραμένει άγνωστο, αλλά οι τελευταίες ενδείξεις δείχνουν τον 2ο αιώνα μ.Χ. Μέχρι εκείνη την εποχή, πάνω από δυόμισι μέτρα χώματος είχαν συσσωρευτεί πάνω από το παλάτι.

Ένα από τα πιο μοναδικά μνημεία της πόλης είναι ένα μικρό ηρώον που εμφανίστηκε βόρεια του παλατιού στην κάτω πόλη. Είναι προσκυνητάρι χτισμένο σε εξέδρα με τρία σκαλοπάτια, με δύο κίονες στην είσοδο. Κάτω από την πλατφόρμα βρέθηκαν τέσσερα φέρετρα, δύο από ξύλο και δύο από πέτρα.


Δεδομένου ότι το ιερό προηγείται οποιασδήποτε άλλης κατασκευής στην κάτω πόλη, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το πρόσωπο προς τιμή του οποίου χτίστηκε ήταν είτε ο ιδρυτής της πόλης είτε ένας από τους πρώτους αξιόλογους πολίτες της. Το παλαιότερο φέρετρο συνδεόταν με τον επάνω ναό με ένα άνοιγμα και έναν αγωγό μέσω του οποίου μπορούσαν να γίνουν προσφορές. Πιθανότατα περιείχε τα λείψανα αυτού του επιφανούς πολίτη, ενώ τα άλλα προορίζονταν για τα μέλη της οικογένειάς του.

Γεγονός είναι ότι γνωρίζουμε το όνομά του από μια επιγραφή: ονομαζόταν Κινέας και ήταν ο επιστάτης (κυβερνήτης) των πρώτων αποίκων της πόλης ή οι οικιστής (ιδρυτής της).

Στο ηρώον του υπήρχε και η βάση μιας στήλης στην οποία είναι χαραγμένες οι πέντε τελευταίες γραμμές από τα 147 παραγγέλματα του Μαντείου των Δελφών (που πρέπει να κάλυπταν την υπόλοιπη χαμένη στήλη).

Σύμφωνα με την επιγραφή, τα παραγγέλματα χαράχτηκαν από έναν άνδρα ονόματι Κλέαρχο, ο οποίος τα είχε αντιγράψει στους Δελφούς και που μπορεί να ήταν ο Κλέαρχος από τους Σόλους της Κύπρου, μαθητής του Αριστοτέλη.

ἀνδρῶν τοι σοφὰ ταῦτα παλαιοτέρων ἀνάκει(τα)ι / ῥήματα ἀριγνώτων Πυθοὶ ἐν ἠγαθέαι / ἔνθεν ταῦτ(α) Κλέαρχος ἐπιφραδέως ἀναγράψας / εἵσατο τηλαυγῆ Κινέου ἐν τεμένει. / παῖς ὢν κόσμιος γίνου / ἡβῶν ἐγκρατής / μέσος δίκαιος / πρεσβύτης εὔβουλος / τελευτῶν ἄλυπος.

Σε μετάφραση: Σαν παιδί, να φέρεσαι καλά / Σαν νέος, να έχεις εγκράτεια / Στην ωριμότητα, να είσαι δίκαιος / Σαν γέρος, να είσαι καλός σύμβουλος / Κι όταν φτάσεις στο τέλος, μην λυπάσαι.)

Η επιγραφή αυτή, που χρονολογείται γύρω στο 300-250 π.Χ., είναι η αρχαιότερη στην οποία εμφανίζονται τα δελφικά ρητά, καθώς δεν υπάρχει κανένα ίχνος τους στους Δελφούς.

Ο διάσημος ιστορικός τέχνης John Boardman πιστεύει ότι ο Aϊ – Χανούμ μπορεί να ήταν ένας από τους αγωγούς μέσω των οποίων η ελληνική τέχνη επηρέασε την αρχαία Ινδία. Μεταξύ των πολυάριθμων νομισμάτων που βρέθηκαν στην τοποθεσία είναι ινδικές ασημένιες δραχμές που κόπηκαν από τον Αγαθοκλή, τον πέμπτο βασιλιά του Ελληνο-Βακτριανού Βασιλείου, που φέρουν τις παλαιότερες γνωστές παραστάσεις ινδουιστικών θεοτήτων.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τη Μαρέβα γιόρτασαν το Πάσχα στην ιερή Τήνο

Κύπρος: Σοκ στην Λευκωσία – 22χρονος σκοτώθηκε ακαριαία κατά το στήσιμο πασχαλινού εθίμου

Κωνσταντινούπολη: Επεισόδια ξέσπασαν σε διαδήλωση του CHP υπέρ των Παλαιστινίων

«Εκρηκτικός» Βαγγέλης Παυλίδης σκόρπισε δύο γκολ στο Γκιμαράες – Μπενφίκα

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Κλιμακώνει τη σύγκρουση με τη Χαμάς – «Δεν θα υποκύψω στους τρομοκράτες»

Άγκυρα: Κρίσιμη συνομιλία του Χακάν Φιντάν με την ηγεσία της Χαμάς

Πούτιν: Γιατί εκτόξευσε τώρα το «μπαλάκι» στο Κίεβο και η μυστική στρατηγική του έναντι του Τραμπ – Αποκαλυπτική ανάλυση των New York Times

Άγριο επεισόδιο στο Μενίδι: Νεαρός μαχαίρωσε δύο άτομα σε αιματηρή έκρηξη βίας

Ηράκλειο: 65χρονος ανεφοδίαζε το όχημά του και τυλίχθηκε στις φλόγες – Δίνει μάχη για τη ζωή του σε ΜΕΘ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έλαμψε αλλά παρέμεινε τραγικά αβοήθητος στο Ιντιάνα Πέισερς – Μιλγουόκι Μπακς

Συναγερμός στο Κίεβο – Στρατός προειδοποιεί για «πυραυλική επίθεση»

Ιντιάνα Πέισερς – Μιλγουόκι Μπακς 117-98: Πρεμιέρα με εύκολη ήττα για την ομάδα του Αντετοκούνμπο στα πλέι οφ του NBA

Σερβία: Φοιτητές κρατούν σε ομηρία τη δημόσια τηλεόραση της χώρας

Τί αποκαλύπτουν οι εντυπωσιακές οθόνες του νέου Opel Mokka;

Στην αντεπίθεση ο Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεσμεύεται για εκεχειρία το Πάσχα – Προτείνει παράταση και μετά τις 20 Απριλίου

00:00 / 00:00

Η συγκλονιστική ανακάλυψη για τη σχέση σκιάς και φωτός, vid

Η ανακάλυψη σχετικά με τη σχέση σκιάς και φωτός αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία που μέχρι τώρα είχαν περάσει απαρατήρητα από πολλούς. Το άρθρο ενθαρρύνει τους αναγνώστες...

Το έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα: Το αστυνομικό τέχνασμα που ξεσκέπασε μία φρικτή...

Στις 15 Απριλίου 1968, η Ελλάδα συγκλονίζεται από τη δολοφονία του Χαρίση Πάντου, του οποίου η εξαφάνιση αρχικά αποδόθηκε σε επαγγελματική μετανάστευση. Η κουνιάδα...

Η αινιγματική κληρονομιά του Τουταγχαμών – Τα μυστικά πίσω από τους σαρκοφάγους

Το άρθρο εξερευνά τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τη μούμια του Τουταγχαμών και άλλες αρχαίες μούμιες, αποκαλύπτοντας ενδιαφέροντα ευρήματα που συνδέονται με την...

Ο θρυλικός μπακάλης της Ηπείρου που βάφτισε διάσημη γειτονιά της Αθήνας

Ο θρυλικός μπακάλης Βασίλειος Έξαρχος από την Κόνιτσα, που εγκαταστάθηκε στα τέλη του 1800 στα Πιθαράδικα της Αθήνας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετονομασία της...

Grand Slam: Το κρυφό υπερόπλο των Βρετανών που σάρωνε τη γη

Η βόμβα των 22.000 λιβρών "Grand Slam", που σχεδιάστηκε από τον Barnes Wallis κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτέλεσε ένα από τα πιο καταστροφικά...

Οι Βλάχοι και η ελληνική καταγωγή και ταυτότητά τους

Οι Βλάχοι συνιστούν ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού, παρόλο που η καταγωγή τους αμφισβητείται πανταχόθεν. Οι ίδιοι οι Βλάχοι, όμως, καθώς και μία μεγάλη...

Τζένγκις Χαν: 4 συγκλονιστικά μυστικά για τον θρυλικό κατακτητή όλων των εποχών

Ο Τζένγκις Χαν, ο θρυλικός Μογγόλος κατακτητής και ιδρυτής της Μογγολικής Αυτοκρατορίας, παραμένει μια εμβληματική φιγούρα στην ιστορία. Το άρθρο αποκαλύπτει τέσσερα λιγότερο γνωστά στοιχεία...

Αριστοτέλης: Τα τέσσερα μυστικά του για απόλυτη ευτυχία στη ζωή

Ο Αριστοτέλης, γνωστός ως «πατέρας της ευδαιμονίας», προτείνει τέσσερις βασικούς κανόνες για την επίτευξη της ευτυχίας στη ζωή. Αυτοί περιλαμβάνουν το θάρρος, που επιτρέπει στον...

Η ανακαίνιση σπιτιού αποκαλύπτει μυστική σήραγγα διαφυγής στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Βέλγιο!...

Εργολάβοι που ανακαίνιζαν ένα ιστορικό σπίτι στο Βέλγιο έπεσαν πάνω στην είσοδο μιας μυστικής σήραγγας που προσδιορίστηκε από τους αρχαιολόγους ως οδός διαφυγής από...

Ο φοιτητής Αριστείδης Δόσιος που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τη βασίλισσα Αμαλία το 1861

Το 1861 αποτελεί έτος αναταραχών για την βασιλεία με τον Όθωνα να κατηγορείται για παραβίαση του Συντάγματος και Δεσποτισμό. Η κατάσταση οξύνεται ακόμα περισσότερο...

Μπορούν να παραβιάσουν…το DNA μας; Οι επιστήμονες γενετικής κρούουν τον κώδωνα κινδύνου

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η δημόσια προσβάσιμη έρευνα DNA είναι ευάλωτη σε κυβερνοεπιθέσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα και την εθνική ασφάλεια. Οι νέες...

Το «μυστήριο» της λίθινης πλάκας: Γιατί είναι χαραγμένες μόνο οι 9 από τις...

Μια λίθινη πλάκα, ηλικίας περίπου 1.500 ετών, που φέρει την παλαιότερη γνωστή επιγραφή των Δέκα Εντολών ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ το 1913.Για τριάντα χρόνια χρησίμευε...

Παιδί-φαινόμενο: Μόλις 10 ετών και ήδη εισάγεται στο πανεπιστήμιο!

Η 10χρονη Alisa Perales από το San Bernardino της Καλιφόρνια είναι έτοιμη να αποφοιτήσει από το Crafton Hills College με δύο πτυχία σε πολλαπλές...

Η NASA αποκαλύπτει: Ματωμένη Σελήνη μετά τη Σταύρωση του Ιησού

Η NASA ανακοίνωσε μια σημαντική ανακάλυψη που σχετίζεται με τη σταύρωση του Ιησού Χριστού, υποδεικνύοντας ότι μια σεληνιακή έκλειψη έκανε το φεγγάρι να φαίνεται...

Ο Άρης έκρυβε ένα μυστικό για 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια – Η συγκλονιστική ανακάλυψη της NASA

Επιστήμονες της NASA, μέσω του ρόβερ Curiosity, ανακάλυψαν σιδερίτη στον κρατήρα Gale του Άρη, προσφέροντας νέες ενδείξεις για την αρχαία ατμόσφαιρα του πλανήτη. Αυτό...

Α’ Βαλκανικός Πόλεμος: Η ένδοξη εκστρατεία που μεγαλούργησε την Ελλάδα

Ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος, που διεξήχθη από τον Οκτώβριο του 1912 έως τον Μάιο του 1913, σηματοδότησε την απόλυτη ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με...

Το μυστηριώδες τέλος του Μπρους Λι: Οι θεωρίες συνωμοσίας και η αποκάλυψη

Ο θάνατος του Μπρους Λι, το 1973, προκάλεσε πλήθος θεωριών συνωμοσίας, καθώς η ξαφνική απώλειά του σε ηλικία 32 ετών φαινόταν αναπάντεχη για έναν...

Όταν οι Έλληνες χρυσοπλήρωσαν την προίκα της βασίλισσας Σοφίας (φωτό)

Το άρθρο αναφέρεται στη μεγάλη προίκα που δόθηκε στην πριγκίπισσα Σοφία κατά τον γάμο της με τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, όπου ο βασιλιάς...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Βασίλης Καρράς: Το οικογενειακό δράμα που εξελίσσεται μετά την απώλειά του

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία...

«Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Η απαγορευμένη σκηνή της Ανάστασης που έκρυψε ο ΑΝΤ1 –...

Η τηλεοπτική μίνι σειρά «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» αποτελεί...

Αυτοί είναι οι Ινδιάνοι που θεωρούνται οι Έλληνες της αρχαίας Αμερικής!

Αυτή είναι η φυλή των Ινδιάνων, η οποία χρησιμοποιούσε...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ