- Ο Εμμανουέλ Μακρόν εκτιμά ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
- Καλεί για μια νέα διεθνή τάξη και μια νέα μορφή οργάνωσης της Ευρώπης.
- Προτείνει την οικοδόμηση μιας νέας διεθνούς τάξης που θα είναι δίκαιη και αξιοπρεπής.
- Τονίζει τη σημασία της συνύπαρξης και της αναγνώρισης του δικαιώματος του καθενός να ζει ειρηνικά.
- Υπογραμμίζει ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι κλειδί για το μέλλον.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εκτίμησε ότι πρέπει να «ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τη Ρωσία» μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζήτησε «μια νέα διεθνή τάξη», την Κυριακή, στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της «Συνάντησης για την Ειρήνη» που διοργάνωσε η θρησκευτική κοινότητα Sant’Egidio, σημειώνει το AFP.
«Θα πρέπει να σκεφτούμε μια νέα μορφή οργάνωσης της Ευρώπης και να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μακρόν κατά την έναρξη των συναντήσεων αυτής της καθολικής κοινότητας κοντά στο Βατικανό.
Στο θέμα των σχέσεων με τη Μόσχα, ο Εμμανουέλ Μακρόν επικρίθηκε έντονα επειδή δήλωσε τον Μάιο του 2022, περισσότερο από δύο μήνες αφότου η Μόσχα ξεκίνησε τα στρατεύματά της εναντίον της Ουκρανίας, ότι η Ρωσία δεν πρέπει να «ταπεινωθεί», και δύο χρόνια αργότερα, του ασκήθηκε έντονη κριτική από τη Δύση επειδή αρνήθηκε να αποκλείσει την αποστολή στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος.
«Πρέπει να είμαστε αρκετά ευφάνταστοι για να σκεφτούμε την αυριανή ειρήνη, μια ειρήνη στην Ευρώπη με μια νέα μορφή», δήλωσε κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων που συγκέντρωσαν κληρικούς, πολιτικούς και ειδικούς. Θα είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη «η συμφιλίωση με τα Βαλκάνια και η πραγματικότητα μιας Ευρώπης στη γεωγραφική της μορφή, που δεν είναι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Ο Μακρόν προέτρεψε για «την οικοδόμηση μιας νέας διεθνούς τάξης», επειδή «η σημερινή μας τάξη είναι ελλιπής και άδικη» γιατί «πολλές από τις πολυπληθέστερες χώρες δεν υπήρχαν όταν μοιράστηκαν οι έδρες».
Χρειαζόμαστε «μια τάξη μέσα στην οποία ο ένας και ο άλλος δεν θα μπορεί να μπλοκάρει τους άλλους και στην οποία οι χώρες θα εκπροσωπούνται με αξιοπρέπεια και, επομένως, να το κάνουμε αυτό με πολύ δικαιότερους φορείς, είτε είναι τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» είπε ο Γάλλος αρχηγός του κράτους.
«Η ειρήνη δύναται να υπέχει μόνο με τη συνύπαρξη» και «θα υπάρχει τόπος, γη, κράτος, συνύπαρξη, αναγνώριση της ύπαρξης του καθενός, αναγνώριση του δικαιώματος του καθενός να ζει ειρηνικά», είπε επίσης, τονίζοντας ότι «για αυτό που διακυβεύεται σήμερα στη Μέση Ανατολή, αυτό είναι το κλειδί».
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου