- Η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας υποσχέθηκε επενδύσεις για την ανοικοδόμηση της χώρας.
- Προειδοποίησε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει οικονομική καταστροφή χωρίς σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών.
- Υποσχέθηκε ότι δεν θα επιστρέψει η πολιτική λιτότητας και δεν θα αυξήσει φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ ή φόρους εταιρειών.
- Παρουσίασε ενδείξεις για τον επερχόμενο προϋπολογισμό και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών και κληρονομιάς.
- Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών αμφισβητεί την ανάλυση της υπουργού και την κατηγορεί για έλλειψη σαφούς σχεδίου για την οικονομική ανάπτυξη.
«Η οικονομική σταθερότητα είναι το κρίσιμο θεμέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδομηθούν όλες οι φιλοδοξίες μας, λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις», θα επισημάνει στην πρώτη της ομιλία η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρέιτσελ Ριβς.
Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου
Η Ρέιτσελ Ριβς αναμένεται να προειδοποιήσει ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει οικονομική καταστροφή, εάν δεν σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά, ενώ η διαμάχη για την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης κυριαρχεί στο συνέδριο των Εργατικών στο Λίβερπουλ, όπου τα συνδικάτα αναμένεται να ψηφίσουν εάν θα αντιταχθούν στις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Η Υπουργός Οικονομικών θα εξηγήσει γιατί πρέπει να ληφθούν «δύσκολες αποφάσεις», υποστηρίζοντας ότι οι Τόρις άφησαν μια «μαύρη τρύπα » ύψους £22 δισ. στα δημόσια οικονομικά. Θα επιμείνει ότι η σταθερότητα είναι θεμελιώδης για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επίτευξη μιας διαρκούς ανάπτυξης. Η Ριβς θα υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην πολιτική λιτότητας, τονίζοντας ότι οι περικοπές των Συντηρητικών ήταν καταστροφικές για τις δημόσιες υπηρεσίες και την ανάπτυξη.
Η ομιλία της θα δώσει ενδείξεις για τον προϋπολογισμό που θα παρουσιάσει στις 30 Οκτωβρίου, τον οποίο ο Στάρμερ έχει περιγράψει ως «οδυνηρό». Παράλληλα, η Ριβς θα δεσμευτεί ότι δεν θα αυξήσει τους φόρους εισοδήματος, τον ΦΠΑ ή τον φόρο εταιρειών, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών και κληρονομιάς.
Ο Τζέρεμι Χαντ, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών, αμφισβητεί την ανάλυση της Ρέιτσελ Ριβς για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει τη φήμη της χώρας στο εξωτερικό για πολιτικό όφελος. Την κατηγορεί ότι δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σαφές σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη και ότι οι προτάσεις της μπορεί να οδηγήσουν σε αυξήσεις φόρων και νέους νόμους για την εργασία που θα αποθαρρύνουν τις επενδύσεις και την δημιουργία νέων θέσεων.