Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

Ακίνητα: Άνοδος 20% στις εισπράξεις της εφορίας από τις 27.000 μεταβιβάσεις αξίας 2,5 δισ. ευρώ

  • Οι εισπράξεις της εφορίας από αγοραπωλησίες ακινήτων αυξήθηκαν κατά 20% στο α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
  • Οι εισπράξεις από φόρους μεταβίβασης ανήλθαν σε 314 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από γονικές παροχές και δωρεές μειώθηκαν.
  • Ο Δήμος Αθηναίων κατέχει την πρωτιά στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
  • Ο προϋπολογισμός για το 2024 προβλέπει εισπράξεις φόρων ύψους 570 εκατ. ευρώ από αγοραπωλησίες ακινήτων.
  • Υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ αντικειμενικών αξιών και εμπορικών τιμών σε περιοχές της Αθήνας.
  • Παρατηρούνται περιπτώσεις ανώμαλων τιμών σε ακίνητα σε σχέση με τις αντικειμενικές τους αξίες.

Σε «μηχανισμό» αύξησης των εσόδων του κράτους έχει εξελιχθεί η αγορά ακινήτων, καθώς η ανοδική πορεία της «τροφοδοτεί» τον κορβανά της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, κατά το α’ εξάμηνο τρέχοντος έτους, δείχνουν ότι σημειώθηκε αύξηση των εισπράξεων από τις αγοραπωλησίες ακινήτων κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι σε αντίθεση με το τι συμβαίνει με τα έσοδα από τις γονικές παροχές – δωρεές και κληρονομιές.

Τα τελευταία ήταν μειωμένα κατά 8,22% και 9,82% αντιστοίχως, λόγω της σταδιακής υποχώρησης της δυναμικής που είχε αναπτυχθεί μετά την 1η Οκτωβρίου 2021, οπότε και τέθηκε σε ισχύ το αυξημένο αφορολόγητο των 800.000 ευρώ, για τους συγγενείς πρώτης κατηγορίας (συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς), όπως αναφέρει το ερτnews.

Στο εξεταζόμενο διάστημα άλλαξαν χέρια περισσότερα από 27.000 ακίνητα συνολικής αξίας 2,52 δισ. ευρώ, με την πρωτιά να κατέχει ο Δήμος Αθηναίων με 3.921 μεταβιβάσεις ακινήτων συνολικής αξίας άνω των 327 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα:

  1. Οι εισπράξεις από φόρους μεταβίβασης έφθασαν τα 314 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 20,21% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 που είχαν ανέλθει σε 260,92 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των φορο-εσόδων προέρχονται από τις αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων και αγροτεμαχίων.
  2. Οι φόροι που εισέρρευσαν στα ταμεία του κράτους από γονικές παροχές και δωρεές υποχώρησαν στα 24,46 εκατ. ευρώ από 26,65 εκατ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023 (μείωση 8,22%).
  3. Μειωμένοι κατά 9,82% στα 85,24 εκατ. ευρώ ήταν και οι φόροι από κληρονομιές.

Για το 2024 ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι από τις αγοραπωλησίες ακινήτων θα εισπραχθούν φόροι ύψους 570 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 235 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ στο εξάμηνο οι αγοραπωλησίες ήταν πρώτες με 122.00 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης. Ακολούθησαν οι κληρονομιές με 61.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις, ενώ οι γονικές παροχές έλαβαν το «χάλκινο» με 55.000. Εκτός τριάδας οι δωρεές με 35.066 δηλώσεις ακινήτων.

Αποκλίσεις

Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων τα οποία δείχνουν ότι η «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών αξιών και εμπορικών τιμών, διευρύνεται. Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις εντοπίζονται κυρίως στις ακριβές περιοχές του κέντρου της Αθήνας και των νοτίων και βορείων προαστίων του Λεκανοπεδίου.

Παρά τις μεγάλες διαφορές μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή τιμών ούτε το 2025. Με το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών, του ΦΠΑ 24% (για ακόμα ένα χρόνο) και του φόρου υπεραξίας οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα παραμείνουν «φθηνές» και το επόμενο έτος.

Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις ακινήτων τα οποία άλλαξαν χέρια, έως και σε διπλάσια τιμή σε σχέση με την αντικειμενική.

Για παράδειγμα, διαμέρισμα 213 τ.μ., 1ου ορόφου στο Κολωνάκι το οποίο κατασκευάστηκε το 1953 αγοράστηκε στην τιμή των 1,8 εκατ. ευρώ ή 8.450 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν η αντικειμενική αξία στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται σε 4.250 ευρώ (+98%).
Άλλο διαμέρισμα 119 τ.μ., 4ου ορόφου, κατασκευής 1967, στα Εξάρχεια, πουλήθηκε στην τιμή των 405.000 ευρώ ή 3.403 ευρώ το τετραγωνικό ενώ στην περιοχή η αντικειμενική αξία έχει οριστεί στα 2.200 ευρώ/τ.μ. (+ 54%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Πέντε συλλήψεις για ναρκωτικά στην Τρίπολη

Πραγματοποιήθηκαν 5 συλλήψεις στην Τρίπολη για ναρκωτικά.Οι συλληφθέντες είχαν...

Τα διαβόητα «freak-offs» του Sean «Diddy» Combs με ναρκωτικά, σεξ και baby oil που ερευνούν οι εισαγγελείς

Ο μεγιστάνας της μουσικής Sean «Diddy» Combs ερευνάται για...

To ντεμπούτο στην υποκριτική της Νοτιοκορεάτισσας Ολυμπιονίκη του Παρισιού Κιμ Γε-τζι

Η Νοτιοκορεάτισσα ολυμπιονίκης Κιμ Γε-τζι θα κάνει ντεμπούτο στην...

Οι ελληνικές θάλασσες φλέγονται: Πάνω από 1,5°C η αύξηση της θερμοκρασίας τα τελευταία 30 χρόνια

Επιφανειακή θερμοκρασία ελληνικών θαλασσών ανέβηκε πάνω από 1,5 βαθμό...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιδόματα: Ποια θα είναι τα όρια καταθέσεων και ακινήτων στο Α21 – Κριτήριο κινητής περιουσίας στο επίδομα στέγασης

Νέα κριτήρια για το επίδομα τέκνων Α21 παρουσιάστηκαν από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.Το ανώτατο όριο καταθέσεων για το ελάχιστο εγγυημένο...

ΔΥΠΑ: Αυξάνονται κατά 25.000 οι εργαζόμενοι στο νέο πρόγραμμα πράσινων δεξιοτήτων

Αύξηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα πράσινων δεξιοτήτων της ΔΥΠΑ από 50.000 σε 75.000 άτομα.Υλοποίηση του μεγαλύτερης κλίμακας προγράμματος ΣΕΚ που έχει γίνει στην Ελλάδα,...

ΕΕ: Εγκρίθηκε οικονομική ενίσχυση 1,02 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών – Πόσα θα λάβει η Ελλάδα

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε οικονομική ενίσχυση 1,02 δισ. ευρώ για Ιταλία, Σλοβενία, Αυστρία, Ελλάδα και Γαλλία για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.Το Ταμείο Αλληλεγγύης της...

Ξεκινάει η διαδικασία επιστροφής χρημάτων στους παίκτες της BetShop

Η ΕΕΕΠ δρομολογεί τη διαδικασία επιστροφής χρημάτων στους παίκτες της BetShop μετά την ανάκληση της άδειας της εταιρείας.Η διαδικασία περιλαμβάνει έλεγχο και επεξεργασία δεδομένων...

Παπαθανάσης: Έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του έργου Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει τη χρηματοδοτική συνεισφορά για το έργο "Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης".Το συνολικό επιλέξιμο κόστος μέσω ΕΣΠΑ για το...

Παπαθανάσης: Έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του έργου «Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου "Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης" στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014-2020.Το συνολικό επιλέξιμο...

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» 243 εκατ. ευρώ σε 1,9 εκατ. πολίτες – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πόσα θα λάβουν

1,9 εκατ. πολίτες θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 243 εκατ. ευρώ λόγω είσπραξης εισφοράς από εταιρείες διύλισηςΗ δήλωση Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης πρέπει να υποβληθεί...

ΔΥΠΑ: Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις για τις 30 Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις 30 Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) της ΔΥΠΑ λήγει στις 23 Σεπτεμβρίου 2024.Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι κάτοχοι...

Επιχειρήσεις: Ποιες εξαιρούνται από το ψηφιακό δελτίο αποστολής 

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εφαρμόζει το ψηφιακό δελτίο αποστολής για την παρακολούθηση της διακίνησης εμπορευμάτων από επιχειρήσεις.Η παρακολούθηση γίνεται real time για...

Τέλος δια νόμου στις μειώσεις του κατώτατου μισθού – Τι θα προβλέπει το νέο πλαίσιο

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο θα απαγορεύει μελλοντικές μειώσεις στον κατώτατο μισθό.Υπάρχει πιθανότητα μόνο για "πάγωμα" του κατώτατου μισθού στο μέλλον.Το νομοσχέδιο θα ενσωματώνει κοινοτική...