- Τα στοχευμένα χτυπήματα στη Χεζμπολάχ δείχνουν την τεχνολογική υπεροχή του Ισραήλ.
- Κάτοικοι στο Λίβανο έλαβαν μηνύματα να απομακρυνθούν από θέσεις της Χεζμπολάχ.
- Το Ισραήλ επισημαίνει ότι στέλνει ειδοποιήσεις πριν από βομβαρδισμούς για να μειώσει τις απώλειες αμάχων.
- Υπάρχουν ερωτήματα για το πώς το Ισραήλ απέκτησε πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία στο Λίβανο.
- Το Ισραήλ έχει αναπτύξει τεχνολογία για να εισβάλλει σε ηλεκτρονικές συσκευές χρησιμοποιώντας κακόβουλο λογισμικό.
- Οι αδυναμίες στις δομές ασφάλειας δεδομένων του Λιβάνου έχουν συμβάλλει στην επιτυχία των επιχειρήσεων του Ισραήλ.
Καθώς οι φόβοι για γενίκευση των συρράξεων στο Λίβανο κλιμακώνονται, γίνεται αντιληπτό ότι τα στοχευμένα χτυπήματα της προηγούμενης εβδομάδας σε μαχητές της Χεζμπολάχ, από τελούν ένδειξη της τεχνολογικής υπεροχής του Ισραήλ έναντι της σιιτικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά αυτή τη στιγμή, κάτοικοι χωριών στο νότιο Λίβανο και σε ορισμένες γειτονιές της Βηρυτού έλαβαν μηνύματα και τηλεφωνήματα από λιβανέζικο αριθμό νωρίς τη Δευτέρα, με εντολή να απομακρυνθούν από τα οχυρές θέσεις της Χεζμπολάχ. Ορισμένοι έλαβαν ηχογραφημένες κλήσεις στα κινητά τους τηλέφωνα ή στα σταθερά τους τηλέφωνα, ενώ κάποιοι έλαβαν μηνύματα κειμένου, όλα ίδια μεταξύ τους, αναφέρει ρεπορτάζ του Al Jazeera από τη Βηρυτό. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένα χαρακτηριστικό μήνυμα έλεγε: «Αν βρίσκεστε σε ένα κτίριο με όπλα της Χεζμπολάχ, μείνετε μακριά από το χωριό μέχρι νεωτέρας».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σε βιντεοσκοπημένη δήλωση στην πλατφόρμα X τη Δευτέρα αναφέρει ότι «ζητάμε από τους κατοίκους των χωριών του Λιβάνου να δώσουν προσοχή στην προειδοποίηση που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός και να την λάβουν υπόψη».
Το Τελ Αβίβ επισημαίνει ότι ειδοποιήσεις αυτού του είδους στέλνονται πάντα πριν από βομβαρδισμούς, ώστε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων. Εντούτοις, τα γεγονότα από το πεδίο της μάχης δεν επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Σε πολλά περιστατικά, οι ισραηλινές βόμβες έπεσαν σε κτίρια των οποίων οι κάτοικοι δεν έλαβαν καμία προειδοποίηση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις στη Γάζα, άμαχοι που τράπηκαν σε φυγή δέχθηκαν επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις.
Στη Βηρυτό, ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου, Ζιάντ Μακάρι, ήταν μεταξύ εκείνων που έλαβαν το ηχογραφημένο μήνυμα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας.
Το μεγάλο ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι πώς το Ισραήλ απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία όλων αυτών των ανθρώπων. Λόγω διαρροής δεδομένων ή επειδή το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές του Λιβάνου;
Και βέβαια αποτελεί ένα ισχυρό όπλο ψυχολογικού πολέμου – μια υπενθύμιση στους αντιπάλους ότι ο μηχανισμός ασφαλείας του Ισραήλ γνωρίζει ακριβώς πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή, όχι μόνο στην Γάζα πλέον, αλλά και στο Λίβανο.
Ο αναλυτής κινδύνου και συγκρούσεων Ελία Μανιέ δήλωσε στο Al Jazeera ότι πέρα από το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για Λιβανέζους αμάχους, έχει χακάρει εδώ και καιρό τα λιβανέζικα δίκτυα.
Πρόσθεσε ότι οι κατάσκοποι μπορούν να συλλέξουν χιλιάδες διευθύνσεις IP σε πόλεις και οικισμούς απλώς οδηγώντας στους δρόμους με τον εξοπλισμό τους. Όταν εντοπίσουν μεγαλύτερη του αναμενομένου συγκέντρωση τηλεφώνων σε μια συγκεκριμένη περιοχή, μπορεί να συμπεράνει ότι υπάρχει σε εξέλιξη κάποιο ασυνήθιστο γεγονός – όπως μια συνάντηση της Χεζμπολάχ, για παράδειγμα -.
Το Ισραήλ είναι επίσης γνωστό ότι έχει αναπτύξει τεχνολογία ικανή να εισβάλλει σε ηλεκτρονικές συσκευές χρησιμοποιώντας κακόβουλο λογισμικό.
Το Pegasus είναι ένα χαρακτηριστικό είδος τέτοιου κακόβουλου λογισμικού, το οποίο αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group και έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές χώρες για να κατασκοπεύουν πολίτες τους, σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2021 από τη Διεθνή Αμνηστία και μια σειρά από διεθνή μέσα.
Πάντως, όσο ισχυρές κι αν είναι οι τεχνολογικές δυνατότητες του Ισραήλ, δεν βοηθούν από την άλλη και οι αδυναμίες στις δομές ασφάλειας δεδομένων του Λιβάνου, στις οποίες πολλές φορές έχουν συμβάλλει οι ίδιοι οι κρατικοί παράγοντες του Λιβάνου.
Το σύνταγμα του Λιβάνου δεν εγγυάται ρητά το απόρρητο και οι νόμοι που προστατεύουν τα ηλεκτρονικά δεδομένα είναι «αδύναμοι», σύμφωνα με το Privacy International. Ενώ ο νόμος περί τηλεπικοινωνιών του 1999 προστατεύει τους ανθρώπους από την παρακολούθηση και τις υποκλοπές (εκτός από ποινικές έρευνες), μια οδηγία του 2013 απαιτεί από τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου, όπως ακόμη και καφετέριες ή άλλα καταστήματα που παρέχουν στους πελάτες πρόσβαση στο Διαδίκτυο, να διατηρούν τα δεδομένα των χρηστών για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Πηγή: Al Jazeera