Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

Φαρμακαποθηκάριοι: «Ο ΠΦΣ, κατά την προσφιλή του τακτική, επιχειρεί σκοπίμως να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη»

  • Κόντρα μεταξύ φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκαρίων λόγω κυκλωμάτων
  • Αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων σε κατηγορίες
  • Φαρμακαποθηκάριοι αντεπιθέτουν για το σκάνδαλο του ΕΟΠΥΥ
  • Ερωτήματα για τις εξαγωγές φαρμάκων από συνεταιρισμούς
  • Επικριτική στάση του ΠΦΣ από τους φαρμακαποθηκάριους
  • Αμφιβολίες για το αντίκτυπο των δράσεων του ΠΦΣ στη δημόσια υγεία

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκάριων καταγγέλλοντας κυκλώματα.

Η αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικών Σύλλογος, μέσω της οποίας κατήγγειλε παράνομα κυκλώματα που δρουν στο χώρο των Φαρμακαποθηκών και αναζητούν φάρμακα που είναι σε έλλειψη, με σκοπό να τα εξάγουν παράνομα στο εξωτερικό ήταν άμεση και σκληρή.

Οι Φαρμακαποθηκάριοι πέρασαν στην αντεπίθεση σήμερα (24.09.2024), με ανακοίνωσή τους, στην οποία επισημαίνουν πως το πρόσφατο σκάνδαλο του ΕΟΠΥΥ στο οποίο εμπλέκεται κύκλωμα με φαρμακοποιούς και γιατρούς, αφαιρεί φερεγγυότητα και αξιοπιστία από τον κλάδο.

«Την ώρα που σχεδόν όλη η Ελληνική κοινωνία έχει μείνει έκπληκτη και συγκλονισμένη από το σκάνδαλο ΕΟΠΥΥ, ο ΠΦΣ, κατά την προσφιλή του τακτική, επιχειρεί σκοπίμως να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Αναφέρουμε την λέξη, σχεδόν, διότι δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι το Δ.Σ. του ΠΦΣ δεν γνώριζε για τις παράνομες και αδήλωτες δραστηριότητες ορισμένων μελών του. Αλήθεια, ας μας απαντήσει ο ΠΦΣ – γνώριζε ή όχι για τις παράνομες και αδήλωτες εξαγωγές ορισμένων φαρμακείων. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο πρόεδρος του ΠΦΣ είχε δηλώσει «Υπάρχουν μικρά φαρμακεία, που μπορεί να εξαγάγουν, όμως οι περισσότεροι φαρμακοποιοί δεν ρισκάρουν να χάσουν την αξιοπιστία τους και την καλή σχέση που έχουν με τους πολίτες. Αλλά και να γίνεται αυτό, πώς το κάνουν, από τη στιγμή που απαγορεύεται; Ευχόμαστε αυτή του η απορία να απαντήθηκε επιτέλους….», αναφέρουν οι Φαρμακαποθηκάριοι .

Φαρμακαποθηκάριοι: «Εντέλει οι Συνεταιρισμοί πουλάνε ή όχι σε φαρμακαποθήκες προϊόντα για εξαγωγή;»

Σε ότι αφορά στο χθεσινό Δελτίο Τύπου του ΠΦΣ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων τονίζει πως αναφέρεται ψευδώς ότι ο πρόεδρος του «άφησε υπονοούμενα για την εμπλοκή συνάδελφων φαρμακοποιών σε ελλείψεις φαρμάκων».

Η πραγματικότητα είναι, εξηγούν, πως ο πρόεδρός του ΠΣΦ μίλησε και πάλι για κυκλώματα που δύνανται να περιλαμβάνουν φαρμακεία, φαρμακαποθήκες, ιατρούς και φαρμακευτικές εταιρείες, τα οποία ο Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων εδώ και χρόνια επισημαίνει.

«Είναι σαφές ότι τα μέλη του ΔΣ του ΠΦΣ συνεχίζουν να αρνούνται την ύπαρξη τέτοιων κυκλωμάτων και να θεωρούν ότι όλοι φταίνε για τις, κατά κοινή παραδοχή λιγοστές, ελλείψεις πλην των ιδίων. Είναι δε σαφέστερο ότι διαψεύδονται από την επικαιρότητα!»

Πέραν των παραπάνω διαπιστώσεων, από το χθεσινό δελτίο τύπου του ΠΦΣ προκύπτουν και κάποια ερωτήματα, σύμφωνα με τους Φαρμακαποθηκαρίων:

Εν τέλει, οι Συνεταιρισμοί πουλάνε ή όχι σε φαρμακαποθήκες προϊόντα για εξαγωγή;

«Εξ’ όσων θυμόμαστε και κατά δήλωση του, ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών στο εποπτικό του οποίου βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΦΣ, εξάγει μόνο όσες ποσότητες πλεονάζουν. Οι συγκεκριμένες εξαγωγές δεν είναι προβληματικές και είναι όλων των άλλων συναδέλφων; Πέραν του παντογνώστη ΠΦΣ , ποιος συνηγορεί ότι τα εν λόγω φάρμακα είναι «ελλειπτικά»; Κατόπιν ενδελεχούς έρευνας στη λίστα ελλείψεων του ΕΟΦ αλλά και στα δελτία που εκδίδουνε οι Φαρμακευτικές εταιρείες με τις ελλείψεις τους δεν εντοπίστηκαν κάποια από τα προϊόντα.»

Ο ΠΦΣ ενδιαφέρεται για τη Δημόσια Υγεία ή για την κερδοφορία των άλλων κλάδων;

«Αν θεωρούν ότι υπάρχει κάτι παράνομο γιατί δεν πήγανε στην εισαγγελία; Από το 2022 αναμένουμε μάταια την καταγγελία του ΠΦΣ για τον υπό-εφοδιασμό της Ελληνικής αγοράς εκ μέρους των πολυεθνικών εταιρειών.

Όσον αφορά το θέμα των ελλείψεων, ο κλάδος των φαρμακαποθηκών έχει δουλέψει σκληρά και με αφοσίωση για την εύρεση και εφαρμογή των πιο αποδοτικών λύσεων. Οι προτάσεις μας έχουν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί στο σύνολο τους από τους θεσμούς της χώρας. Κατά κοινή ομολογία, οι φαρμακαποθήκες αποτελούν αξιόπιστο θεσμικό συνομιλητή της Πολιτείας. Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. έχοντας τις λιγότερες καταγεγραμμένες ελλείψεις την ώρα που όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχουν σχεδόν διασφαλίσει την εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Απόδειξη της βαρύτητας που δίνουμε ως φαρμακαποθήκες στον ρόλο μας ως κρίσιμο κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου, είναι πως εδώ και ΕΙΚΟΣΙ ημέρες έχουμε ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας να επιβάλλει απαγόρευση εξαγωγών για το εμβόλιο Bexsero,(το οποίο με τόση αγωνία κατονομάζει χθες μόλις ο Π.Φ.Σ) διαβλέποντας ότι θα επέλθει πρόβλημα επάρκειας στο εν λόγω σκεύασμα».

Παρόλα αυτά, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό και σίγουρα τίποτα καλύτερο από εκπροσώπους που βασίζουν την συνδικαλιστική τους ύπαρξη στο να πετούν αδιάκοπα λάσπη σε έναν κλάδο και τους εργαζομένους του ενώ ταυτόχρονα σπείρουν τον τρόμο στους Έλληνες ασθενείς, λένε οι Φαρμακαποθηκάριοι και καταλήγουν:

«Ωστόσο, επειδή οι Έλληνες πολίτες επιβάλλεται να γνωρίζουν πως προκαλούνται οι ελλείψεις παραθέτουμε στην κρίση της κοινής γνώμης ένα χωρίο από την πρόσφατη έκθεση της νομικής υπηρεσίας του ΕΟΦ που διέρρευσε στον τύπο μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη«… Με το άρθρο του ν. 4999/2022 δόθηκε το δικαίωμα στα φαρμακεία να εφοδιάζουν τα φαρμακεία πλοίων, τα οποία οφείλουν να έχουν πλήρως οργανωμένο φαρμακείο με συγκεκριμένα φάρμακα και ποσότητες. Όμως, η δραστηριότητα αυτή (που κατ’ ουσίαν συνιστά χονδρική πώληση και μάλιστα χωρίς την προβλεπόμενη από την ενωσιακή φαρμακευτική νομοθεσία άδεια του ΕΟΦ) υπονομεύει την επάρκεια της εγχώριας αγοράς, αφού τα φάρμακα που προορίζονται για λιανική πώληση στην Ελλάδα, διαρρέουν μαζικώς σε ποσότητες χονδρικής, χωρίς καμία ιχνηλασιμότητα, καθώς ακόμη και στην περίπτωση που πωλούνται πχ. Σε πλοία υπό ξένη σημαία δεν ακυρώνεται η ταινία γνησιότητας, όπως προβλέπεται για τους κατόχους αδείας χονδρικής πώλησης όταν πραγματοποιούν εξαγωγές.»

Υ.Γ 1)Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων δεν είναι πρόεδρος των «ιδιωτών φαρμακεμπόρων». Στο Σύλλογο επίσης συμμετέχουν πολλοί  συνεταιρισμοί φαρμακοποιών. Φυσικά και δεν αναρωτιέται κανείς γιατί ο ΠΦΣ αφιέρωσε τόσο χρόνο για να μας πει κάτι που το έχουμε πει δημόσια δέκα χρόνια τώρα καθώς είναι προφανές πως το ζητούμενο για αυτούς είναι η αλλαγή της …επώδυνης ατζέντας και όχι η δημόσια υγεία.

Y.Γ.2)Δηλώνουμε απερίφραστα ότι έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση των θεσμών και της Πολιτικής ηγεσίας, σε ότι αφορά το ποιες πρακτικές πλήττουν το δημόσιο συμφέρον, την δημόσια υγειά και την αξιοπρέπεια του Έλληνα ασθενή. Αλώστε τόσο οι πρόσφατες αποκαλύψεις όσο και η συνέντευξη του Υπουργού Υγείας στο Κανάλι 1 του Πειραιά τεκμηριώνουν την πεποίθηση μας ότι «έχουσιν γνώσιν οι φύλακες».

O Θεός αγαπάει τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη. Πλέον, και στην πράξη».

Πηγή: Iatropedia.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Σούπερ Καπ (video)

Το Σούπερ Καπ ξεκινάει στη Ρόδο με τέσσερις ομάδες:...

Σε εξέλιξη η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη - Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.Θέματα...

Την Τετάρτη (25/09) στην Αθήνα για τον Πανιώνιο ο Τσερίσεφ

Ο Πανιώνιος ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον 33χρονο μεσοεπιθετικό...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τρένο περνάει ξυστά από τουριστικό λεωφορείο σε διάβαση στην Κωνσταντινουπόλεως

Σύγκρουση ανάμεσα σε τρένο και τουριστικό λεωφορείο στην Κωνσταντινουπόλεως αποφεύχθηκε μετά από εγκλωβισμό του λεωφορείου σε διάβασηΤο τρένο πέρασε ξυστά από το λεωφορείο, αλλά...

Ντοκουμέντο σοκ από τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα

Ντοκουμέντο από άγριο ξυλοδαρμό 14χρονης στη Γλυφάδα από ομάδα 30 ανήλικων Ομάδα κοριτσιών πλησιάζει την 14χρονη έξω από εμπορικά καταστήματα στη Γλυφάδα Κορίτσι...

Βίντεο ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα

Ένα βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τον άγριο ξυλοδαρμό μιας 14χρονης στη Γλυφάδα από ομάδα 30 ανήλικων ατόμων.Η ομάδα πλησιάζει την 14χρονη έξω από εμπορικά καταστήματα...

Ποιες είναι οι άγονες περιοχές και ποια τα κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών

Το Υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει έλλειψη γιατρών σε άγονες περιοχές με κίνητρα προσέλκυσης.Οι άγονες περιοχές κατηγοριοποιούνται σε Α’ και Β’ κατηγορίες με βάση τη σοβαρότητα...

Τέμπη: Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων – Τι θα περιέχει η έκθεση του ΕΜΠ

Το ΕΜΠ διορίστηκε ως "διαιτητής" για τη διαφωνία σχετικά με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.Υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τις αιτίες της πυρκαγιάς, με...

Οι ελληνικές θάλασσες φλέγονται: Πάνω από 1,5°C η αύξηση της θερμοκρασίας τα τελευταία 30 χρόνια

Επιφανειακή θερμοκρασία ελληνικών θαλασσών ανέβηκε πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου τα τελευταία 30 χρόνιαΜελέτη του Meteo ανέλυσε τις τάσεις κλιματικών παραμέτρων στην Ελλάδα 1991-2020Δεδομένα...

Καλοκαίρι με θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου μέχρι την Κυριακή – «Βουτιά» 5°C τη Δευτέρα

Υψηλές θερμοκρασίες μετά τον Σεπτέμβριο, ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου.Προγνώσεις για ηλιόλουστες ημέρες, αλλά με αλλαγή καιρού από την Κυριακή προς τη Δευτέρα.Κυριακή με...

ΤΖΟΚΕΡ: Στις 22:00 η κλήρωση για τα 15.700.000 ευρώ

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ στις 22:00 με έπαθλο 15,7 εκατ. ευρώΚατάθεση δελτίων μέχρι 21:30 σε καταστήματα ΟΠΑΠ ή onlineΚλήρωση ζωντανά στο YouTube από το ΟΠΑΠΔεύτερη κατηγορία...

«Αν εκλεγεί ο Κασσελάκης πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρω τα άσπρα μου μαλλιά και θα πάω σπίτι μου», λέει ο Γκλέτσος

Ο Απόστολος Γκλέτσος δηλώνει ότι αν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, θα πάρει τα άσπρα του μαλλιά και θα πάει σπίτι του.Το...

Συνελήφθη παλαιοημερολογίτης ιερέας που αυνανιζόταν έξω από σχολείο στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά έλεγε πως προσευχόταν

Παλαιοημερολογίτης ιερέας συνελήφθη στη Νέα Φιλαδέλφεια για αυνανισμό έξω από σχολείοΟ ιερέας υποστήριζε ότι προσευχόταν όταν αντιλήφθηκε από τους μάρτυρεςΑστυνομικοί της Άμεσης Δράσης τον...