Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Debate – ΠΑΣΟΚ: Ενότητα Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα – Ευρωπαϊκή Ένωση

  • Στο debate του ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι αναπτύσσουν θέσεις σε έξι θεματικές ενότητες.
  • Η Νάντια Γιαννακοπούλου υποστηρίζει την ανάγκη για ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
  • Η Άννα Διαμαντοπούλου εκφράζει αντίθεση στη Συμφωνία των Πρεσπών και αναφέρεται στο πρόβλημα της Τουρκίας.
  • Ο Χάρης Δούκας τονίζει την ανάγκη για ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στην εξωτερική πολιτική.
  • Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρεται στην ανάγκη να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ τον πατριωτικό του χαρακτήρα και να χρησιμοποιήσει το βέτο ως όπλο εναντίον της Τουρκίας.

Τις θέσεις τους σε έξι θεματικές ενότητες καλούνται να αναπτύξουν κατά το αποψινό debate, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης.

Παρακολουθείστε live από το ΕΡΤNews το debate των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Νάντια Γιαννακοπούλου

Ερώτηση: Κυρία Γιαννακοπούλου, η ελληνική κυβέρνηση είναι από τις πιο φιλικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι του Ισραήλ. Σε αυτή τη σύγκρουση που μαίνεται στη Μέση Ανατολή θεωρείτε ότι πράττουμε το σωστό; Και σας το ρωτάω αυτό γιατί το κόμμα σας έχει μια μακρά παράδοση στήριξης του παλαιστινιακού αγώνα.

Σήμερα, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα στη Μέση Ανατολή, εσείς θεωρείτε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε άμυνα στην επίθεση;

Απάντηση: Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή και εγώ βεβαίως βγήκαμε να πούμε ότι ναι, ήταν μια αντίδραση. Πήραμε το μέρος του Ισραήλ όταν έγινε η πρώτη επίθεση. Η τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς. Και βγήκαμε και είπαμε ότι το καταδικάσαμε με κάθε τρόπο. Γιατί ναι, ήταν απαράδεκτο, όμως όλο αυτό το οποίο συνέβη μετά είναι αδιανόητο. Έχει ξεπεράσει τα εσκαμμένα. Χιλιάδες παιδιά, άμαχοι σκοτώνονται κάθε μέρα και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί πια να συνεχιστεί.

Χρειάζεται λοιπόν να υπάρξει άμεσα ειρηνευτική διαδικασία, γιατί δεν τιμά κανέναν αυτό το οποίο γίνεται με τα μικρά παιδιά, τα οποία σκοτώνονται και είναι μέσα στη Γάζα.

Άννα Διαμαντοπούλου

Ερώτηση: Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζει πτυχές της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός της χώρας αποκαλεί τη χώρα του Μακεδονία. Πώς πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα; Εσείς θεωρείτε πως καλώς το ΠΑΣΟΚ δεν στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών και εν τέλει καλώς η κυβέρνηση δεν φέρνει προς κύρωση στη Βουλή τα μνημόνια που προβλέπει η Συμφωνία;

Απάντηση: «Πρώτον, η Συμφωνία αυτή είχε πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα. Προσωπικά είχα αρθρογραφήσει και είχα εξηγήσει γιατί θα έχουμε προβλήματα στο μέλλον, όπως και τα έχουμε τώρα. Όμως όταν μια συμφωνία γίνεται και έχει διακρατικά χαρακτηριστικά, είναι πολύ δύσκολο και για εμάς αλλά και για την άλλη χώρα να κάνουν πίσω.

Η Βόρεια Μακεδονία αυτή τη στιγμή βλέπετε ότι συνεχώς ο πρωθυπουργός της κάνει υποχωρήσεις και θεωρώ ότι έχουμε όλα τα μέσα στα χέρια μας για να περιφρουρήσουμε τουλάχιστον τα βασικά στοιχεία που είχε η συμφωνία αυτή.

Όμως μου δίνεται η δυνατότητα αυτή τη στιγμή να αναφερθώ στο πιο σοβαρό θέμα που έγινε σήμερα.

Σήμερα ο κ.Ερντογάν στον ΟΗΕ μίλησε για το ψευδοκράτος, για την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ουσιαστικά έβαλε τον πρωθυπουργό με την πλάτη στον τοίχο, ενώ είχαν μετά από λίγα λεπτά την δική τους συνάντηση.

Λοιπόν, είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα και βεβαίως αφορά την Κύπρο και η Κύπρος είναι η πρώτη που πρέπει να αντιδράσει, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει γρήγορα μια ελληνοκυπριακή συνάντηση.

Γιατί σας θυμίζω ότι ο ΟΗΕ ξεκινά με τον κ. Γκουτέρες στην Κύπρο τον νέο γύρο συζητήσεων. Εμείς πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο. Είμαστε πάλι χωρίς σχέδιο και πάμε στα τυφλά και πάμε όλο και πιο πίσω.

Και ο Ερντογάν φέρνει όλο και περισσότερα ζητήματα στην ατζέντα».

Χάρης Δούκας

Ερώτηση: Κύριε Δούκα, σας άκουσα στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ να λέτε ότι το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ θα γύριζε την Ελλάδα ανάποδα με αυτά που συνέβησαν το καλοκαίρι στην Κάσο. Θέλω να σας ρωτήσω αν ήσασταν πρωθυπουργός, εσείς θα επεκτείνετε τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο; Υπενθυμίζω ότι καμία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα.

Απάντηση: «Απαντάμε λέγοντας ότι αυτό που έγινε στην Κάσο δεν είναι απλώς ένα κρίσιμο θέμα για τα κυριαρχικά δικαιώματα. Είναι η εθνική κυριαρχία.

Διότι στην πραγματικότητα πήγε να γίνει πόντιση καλωδίου για τον εξηλεκτρισμό της Κύπρου και ήρθαν τουρκικά και φύγαμε άρον άρον.

Και νομίζω ότι και σαν ΠΑΣΟΚ σταθήκαμε μόνο σε μια ανακοίνωση και αυτό διατύπωσα και στην Κεντρική Επιτροπή ότι θα έπρεπε να σηκώσουμε τον κόσμο ανάποδα, διότι ο Ερντογάν και αυτό συζητάμε και σε όλη αυτή τη συζήτηση που έχουμε στον τελευταίο γύρο, έχει μια αναθεωρητική προσέγγιση και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές.

Διότι θα μου επιτρέψετε να πω και πήγα και στη Μυτιλήνη, αλλά πήγα και πάνω στα σύνορα, στον Έβρο και η συνθήκη είναι ξεριζωμός διότι φεύγουν οι κάτοικοι. Διότι ακόμα και τα σχολεία συγχωνεύονται εκεί και έχουμε ξεχάσει αυτό που έλεγε η Μελίνα Μερκούρη ότι προφανώς τα σύνορα δεν είναι ποινή αλλά τιμή και ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκινάει από τα σύνορά μας. Και γι’ αυτό και λέω ότι πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες, απολύτως ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και το θέμα της ΑΟΖ και μόνο αυτό να διευθετηθεί στη Χάγη και τίποτα άλλο.

Για να συμβεί βεβαίως αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να έχει προσυπογράψει το Δίκαιο της Θαλάσσης, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει».

Μιχάλης Κατρίνης

Ερώτηση: Το κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής άμυνας στην Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η καθεμία για διαφορετικούς λόγους, έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Αθήνα. Τι πρέπει να κάνει κατά τη γνώμη σας η χώρα μας;

Να πιέσει, να ενσωματωθούν μια ώρα αρχύτερα ή να βάλει εμπόδια στην ευρωπαϊκή τους πορεία ως μια διαπραγματευτική τακτική;

Απάντηση: «Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα. Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να βάλει και πάλι τις κόκκινες γραμμές μιας εθνικής εξωτερικής πολιτικής που υιοθετήθηκε από το 1974 μέχρι σήμερα και έγινε αποδεκτή και από τον Ανδρέα Παπανδρέου και από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και από όλους τους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης. Δυστυχώς φαίνεται να γκριζάρει την τελευταία 5ετία του κ. Μητσοτάκη.

Δεν είναι δυνατόν σήμερα να χαριεντίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον κύριο Ερντογάν λίγο μετά την εμπρηστική τοποθέτηση του κυρίου Ερντογάν στον ΟΗΕ που ζητάει αναγνώριση ψευδοκράτους της Κύπρου. Και προφανώς δεν είναι μόνο θέμα αντίδρασης της Κύπρου. Εκτός αν συμφωνούμε με τη στρατηγική Μητσοτάκη που έχει βάλει το Κυπριακό στο ράφι. Εδώ είναι ο Ελληνισμός, είναι ενιαίος και αδιαίρετος.

Επισκέφθηκα την Κύπρο και είπα ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί το αμυντικό δόγμα Ελλάδας Κύπρου και βεβαίως το Κυπριακό είναι ζήτημα διεθνούς δικαίου και δεν είναι διμερές ζήτημα αυτό. Εμείς ως χώρα και ως ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε. Αλβανία και το κράτος των Σκοπίων δορυφορικά της Τουρκίας. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια στενή σύνδεση και πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση.

Μια κυβέρνηση και τη χώρα μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει ξεκάθαρες γραμμές. Μια κυβέρνηση η οποία δεν θέτει τα ζητήματα στα φόρα. Μια κυβέρνηση η οποία αυτή τη στιγμή έχει λογική εφησυχασμού, ενδοτισμού και κατευνασμού. Και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για το σύνολο της χώρας (…)

Νομίζω ότι αν πάρουμε και τις δηλώσεις τις σημερινές του κυρίου Ερντογάν, τις προκλητικές στη Συνέλευση του ΟΗΕ, ο οποίος ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους και αν δούμε την επιθετική ρητορική του απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα, θα είναι νομίζω εξαιρετικά επικίνδυνο να βάλουμε θέμα άρσης του βέτο για ζητήματα ιδιαίτερα που αφορούν την εξωτερική πολιτική. Άρα ναι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το βέτο ως όπλο της χώρας απέναντι σε μια ορατή απειλή»

Κείμενο σε εξέλιξη…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Νέος ισραηλινός βομβαρδισμός σε περιοχή κοντά στη Βηρυτό

Ισραηλινός βομβαρδισμός στην περιοχή Σααντίγιατ, κοντά στη ΒηρυτόΣτόχος του...

Έχασε τον τελικό του 2027 το “Σαν Σίρο”

Ο τελικός του Champions League 2027 δεν θα διεξαχθεί...

Σχεδόν μισό εκατομμύριο εκτοπισμένοι στον Λίβανο

Υπάρχουν περίπου 500.000 εκτοπισμένοι πολίτες στο Λίβανο λόγω βομβαρδισμών.Πριν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ – Επιβεβαίωση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Αιγύπτου

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Abdelatty στη Νέα Υόρκη.Επιβεβαίωση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Αιγύπτου.Συζήτηση για τον ρόλο της Αιγύπτου ως...

Debate – ΠΑΣΟΚ: Ενότητα Επόμενη Μέρα

Στο debate του ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι θα αναπτύξουν θέσεις τους σε έξι θεματικές ενότητες.Ο Μιχάλης Κατρίνης εκφράζει την πίστη του στο ΠΑΣΟΚ και προτείνει...

Debate – ΠΑΣΟΚ: Ενότητα Κλιματική κρίση – Πολιτική προστασία – Ενεργειακή μετάβαση

Σε ένα debate στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ αναπτύσσουν θέσεις σε έξι θεματικές ενότητες.Ο Χάρης Δούκας αναφέρει την προσπάθειά του για φύτευση...

Debate – ΠΑΣΟΚ: Ενότητα Κράτος – Θεσμοί – Αυτοδιοίκηση

Στο debate του ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι θα αναπτύξουν θέσεις σε έξι θεματικές ενότητες.Η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στο ζήτημα των υποκλοπών και της τραγωδίας στα...

Π. Μαρινάκης σε Αλ. Τσίπρα: Αφού αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του, ας ασχοληθεί πρώτα με τα του οίκου του

Ο Π. Μαρινάκης κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα για αποτυχίες και αποδοκιμασία από τους πολίτες.Καλεί τον Τσίπρα να ασχοληθεί πρώτα με τα λάθη του και...

Debate – ΠΑΣΟΚ: Ενότητα Κοινωνικό κράτος – Νέα γενιά – Δημογραφικό

Στο debate του ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι αναπτύσσουν θέσεις σε έξι θεματικές ενότητες.Ο Παύλος Γερουλάνος σχολιάζει το δημογραφικό θέμα και τη μετανάστευση.Αναφέρει ότι χρειάζεται ανάπτυξη...

Debate – ΠΑΣΟΚ: Ενότητα Οικονομία – Ανάπτυξη

Στο debate του ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι θα αναπτύξουν θέσεις σε έξι θεματικές ενότητες.Οι υποψήφιοι είναι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης...

Debate ΠΑΣΟΚ: Live στο ΕΡΤNews ο διάλογος των έξι υποψηφίων

Σε απευθείας μετάδοση από το ertnews.gr, το Debate των 6 υποψηφίων για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στο EPTNews.Οι υποψήφιοι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος,...

Μαξίμου για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό — Η ανακοίνωση της Τουρκικής προεδρίας

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό για την εξάρθρωση...

Μαξίμου για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο...