Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2024

Ανακαλύπτεται ο τάφος του Γιοακίμ ντυ Μπελέ: Ο διάσημος ποιητής της Γαλλικής Αναγέννησης ταυτοποιήθηκε μετά από αιώνες

  • Ο τάφος του διάσημου ποιητής της Γαλλικής Αναγέννησης, Γιοακίμ ντυ Μπελέ, ανακαλύφθηκε μετά την πυρκαγιά στην καθεδρική ναό Νοτρ Νταμ το 2019.
  • Ο ντυ Μπελέ πέθανε από χρόνια μηνιγγίτιδα λόγω φυματίωσης σε ηλικία 37 ετών το 1560.
  • Οι ειδικοί ταύτισαν το σώμα του ντυ Μπελέ μέσω αναλύσεων οστών και ιστών.
  • Ανακάλυψαν επίσης τον τάφο του κληρικού Αντουάν ντε λα Πόρτ, που παρείχε χρηματοοικονομική υποστήριξη στην εκκλησία.
  • Η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού Νοτρ Νταμ αναμένεται να ολοκληρωθεί και να επαναλειτουργήσει στις 8 Δεκεμβρίου φέτος.

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της καθεδρικής ναού Νοτρ Νταμ το 2019, οι αρχές του Παρισιού εντυπωσιάστηκαν όταν ανακάλυψαν δύο φέρετρα επενδυμένα με μόλυβδο 20 μέτρα κάτω από το δάπεδο της εκκλησίας.

Ένας σκελετός ταυτοποιήθηκε γρήγορα ως τοπικός κληρικός που γεννήθηκε τον 17ο αιώνα, αλλά οι ειδικοί έμειναν perplexed από τον δεύτερο, τον οποίο απλά περιέγραψαν ως «άγνωστο ευγενή».

Τώρα, ανακοινώνουν ότι ήταν το σώμα του Γιοακίμ ντυ Μπελέ, ενός διάσημου Γάλλου ποιητή και κριτικού της Αναγέννησης, που γεννήθηκε στο Λιρέ, στη δυτική Γαλλία το 1522. Ονομάστηκε «ο Ιππέας» λόγω της προτίμησής του για την ιππασία, ο ντυ Μπελέ πέθανε από χρόνια μηνιγγίτιδα λόγω φυματίωσης το 1560, σε ηλικία μόλις 37 ετών.

Μετά τον θάνατό του, οι υπόλοιποι του θεωρήθηκαν θαμμένοι στη Νοτρ Νταμ, αλλά ποτέ δεν ταυτοποιήθηκαν – μέχρι τώρα. Τα νέα ευρήματα αποκαλύφθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης III και το Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας της Γαλλίας (INRAP).

Ο Δρ. Ερίκ Κρουμπέζ, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης III, δήλωσε ότι πέθανε από «χρόνια φυματιώδη μηνιγγίτιδα τον 16ο αιώνα».

«Αυτή η ηλικία σπάνια εκπροσωπείται μεταξύ των ταφών σημαντικών προσώπων στον καθεδρικό ναό», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Μετά την πυρκαγιά της καθεδρικής ναού Νοτρ Νταμ τον Απρίλιο του 2019, δύο φέρετρα επενδυμένα με μόλυβδο βρέθηκαν κάτω από πλάκες σε ένα σημείο όπου συναντώνται η «κεντρική ναός» και ο «τρανσέπτος».

Σε έναν καθεδρικό ναό σε σχήμα σταυρού όπως η Νοτρ Νταμ, η κεντρική ναός και ο τρανσέπτος είναι τα δύο ευθεία μέρη που βρίσκονται σε ορθή γωνία μεταξύ τους.

Τα φέρετρα ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2022, αλλά το άνοιγμα των τάφων πραγματοποιήθηκε μόνο οκτώ μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο. Παρόλο που οι ταφές σε καθεδρικούς ναούς ήταν κοινές κατά τη διάρκεια της μεσαιωνικής και σύγχρονης περιόδου, η ταφή σε φέρετρο από μόλυβδο ήταν ιδιαίτερη – μια πράξη «αφιερωμένη σε μια ελίτ» – και οι άνδρες θεωρούνταν κάποτε πλούσιοι.

Ένα από τα φέρετρα αναγνωρίστηκε ότι περιείχε τον Αντουάν ντε λα Πόρτ – έναν κληρικό του καθεδρικού ναού που πέθανε το 1710 σε ηλικία 87 ετών – κυρίως χάρη σε μια ταυτότητα με το όνομά του στο φέρετρο.

Γεννημένος το 1627, ο Αντουάν ντε λα Πόρτ παρείχε χρηματοοικονομική υποστήριξη στην ανακαίνιση του περιβλήματος του χορού της Νοτρ Νταμ, εκπληρώνοντας την Υπόσχεση του Λουδοβίκου XIII.

Αν και δεν υπήρχε οργανικός ιστός στα οστά, οι υπόλοιποι ήταν ακόμα καλά διατηρημένοι – συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών και της γενειάδας του. Ωστόσο, το άλλο φέρετρο από μόλυβδο που ανακαλύφθηκε κατά την ανασκαφή παρέμεινε «ανώνυμο προς το παρόν» λόγω της έλλειψης οποιασδήποτε ταυτότητας. Η εξέταση των οστών αποκάλυψε ότι ήταν μεταξύ 25 και 40 ετών όταν πέθανε και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της πρώιμης ζωής του ιππεύοντας άλογα, δίνοντάς του το παρατσούκλι «λε Καβαλιέ» (ο Ιππέας).

Υπάρχουν αρκετές σημάνσεις που σχετίζονται με την ιππασία στα άνω άκρα του

Οι ιατροδικαστικοί εμπειρογνώμονες έχουν μπορέσει να συνδέσουν τέτοια φυσικά στοιχεία από τους υπόλοιπους με τη ζωή και τον θάνατο του Γιοακίμ ντυ Μπελέ, όπως περιγράφεται στη λογοτεχνία.

Ενδείξεις φυματίωσης των οστών και χρόνιας μηνιγγίτιδας βρέθηκαν στον σκελετό, από τον οποίο ο ποιητής παρουσίασε συμπτώματα τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

«Είναι σε συμφωνία με όλα τα κριτήρια του πορτρέτου», δήλωσε ο Δρ Κρουμπέζ σε συνέντευξη τύπου την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αναφέρθηκε από την La Croix και το Live Science.

«Είναι ένας επιδέξιος ιππέας, πάσχει και από τις δύο καταστάσεις που αναφέρονται σε μερικά από τα ποιήματά του, όπως στο «Η Καταγγελία του Απελπισμένου».

«Περιγράφει «αυτή την καταιγίδα που θολώνει [το] μυαλό του» και η οικογένειά του ανήκε στη βασιλική αυλή και στην κοντινή περιφέρεια του πάπα».

Ωστόσο, ο Κριστόφ Μπεσνιέ, αρχαιολόγος του INRAP και επικεφαλής της ανασκαφής, πρότεινε ότι παραμένουν κάποιες αμφιβολίες. «Ορισμένα στοιχεία δεν υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση», είπε ο Μπεσνιέ.

«Η ισοτοπική ανάλυση των δοντιών δείχνει ότι το άτομο ζούσε στην περιοχή του Παρισιού ή στη Ροναλπ μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

«Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ο Γιοακίμ ντυ Μπελέ μεγάλωσε στην Ανζού». Πιστεύεται ότι χωρίς την πυρκαγιά του καθεδρικού ναού πριν από πέντε χρόνια, οι σαρκοφάγοι θα παρέμεναν κρυμμένοι. Στις 15 Απριλίου 2019, εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν με τρόμο καθώς οι πυροσβέστες πάλευαν όλη τη νύχτα για να σώσουν τον καθεδρικό ναό καθώς μια φωτιά κατέστρεφε την στέγη του και έριχνε τον καμπαναριό.

Ο γοτθικός πύργος ύψους 300 ποδιών κατέρρευσε στις φλόγες νωρίς στην πυρκαγιά, προκαλώντας πόνους στους ντόπιους που είχαν μείνει μαγεμένοι από τη σκηνή που εκτυλισσόταν.

Ένα από τα πιο επισκεπτόμενα μνημεία της Ευρώπης, η σφοδρή φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 7 μ.μ. τοπική ώρα σε μια περιοχή της στέγης που ήταν υπό ανακαίνιση.

«Η Νοτρ Νταμ επέζησε από όλους τους πολέμους, όλες τις βομβαρδισμούς. Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να καεί. Νιώθω απίστευτα λυπημένος και κενός», δήλωσε ο Στεφάν Σενγκυρί, σύμβουλος που συμμετείχε σε άλλους σοκαρισμένους θεατές σε μια σεμνή εκτέλεση του «Ave Maria» καθώς παρακολουθούσαν τη φωτιά από μια κοντινή γέφυρα.

Οι πυροσβέστες εργάστηκαν γενναία για να σταματήσουν τις φλόγες και οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι το ιερό κτίριο βρισκόταν «15 με 30 λεπτά» από την πλήρη καταστροφή.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο καθεδρικός ναός ήταν τελικά σταθερός και ασφαλής αρκετά για να ξεκινήσει η εργασία για την αποκατάστασή του.

Μετά την αποκατάσταση που χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από 840 εκατομμύρια ευρώ (700 εκατομμύρια λίρες) από δωρητές, ο καθεδρικός ναός Νοτρ Νταμ αναμένεται να επαναλειτουργήσει στις 8 Δεκεμβρίου φέτος.

Πηγή: Daily Mail

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Η Γεσθημανή Κουτούζογλου αποχώρησε από τo Survivor – «Λύγισε» η Κίτρινη Ομάδα όταν την αποχαιρέτησαν

Η Γεσθημανή Κουτούζογλου αποχώρησε από το Survivor λόγω σοβαρού...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Οι εορτές των ονομάτων για σήμερα και αύριο είναι:ΣΗΜΕΡΑ...

Συνεχίζει την παρέλαση η Μπάρτσα

Η Μπαρτσελόνα κυριάρχησε στο πρώτο ημίχρονο κόντρα στη Χετάφε...

Δεν άντεξε στην πίεση της Γαλατά ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 2-1 στην Τουρκία από τη...

Δεν άντεξε στην πολιορκία της Γαλατά ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 2-1 στην πολιορκία της Γαλατά.Τα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πούτιν: «Διατηρούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επιθετικότητας εναντίον της Ρωσίας»

Ο Πούτιν δηλώνει ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επιθετικότητας.Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για σχέδια επιθέσεων σε...

Πέστο: Ο «υπερφυσικός» νεοσσός πιγκουίνος που έγινε viral στα social media

Ο Πέστο είναι ένας νεοσσός βασιλικός πιγκουίνος με αφύσικο μέγεθος και πυκνό φτέρωμα.Είναι μόλις 9 μηνών και ζυγίζει 23,5 κιλά, μεγαλύτερος από τους γονείς...

Ν. Χριστοδουλίδης – OHE: Η παρανομία που απορρέει από την εισβολή, την επιθετικότητα και τη χρήση βίας δεν μπορεί να αναγνωριστεί

Ο Ν. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη δέσμευση της Κύπρου στο διεθνές δίκαιο, την ειρήνη και τη διπλωματία.Καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την τρομοκρατία.Καταδίκασε...

Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης: 13 εκατ. ευρώ στο στρατό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας

Το Συμβούλιο Υπουργών ενέκρινε μέτρο βοήθειας 13 εκατομμυρίων ευρώ για τον Στρατό της Βόρειας Μακεδονίας.Η βοήθεια θα ενισχύσει τη συμμετοχή της χώρας σε επιχειρήσεις...

Μπάιντεν: Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι πιθανός, αλλά όχι αναπόφευκτος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναφέρει ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι πιθανός, αλλά υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης διπλωματικής λύσης.Υπογραμμίζει ότι υπάρχει...

Το ΕΡΤNews στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή – Σε νέα φάση ο πόλεμος μετά τα σφοδρά πλήγματα του Ισραήλ βόρεια της Βυρητού

Κλιμάκωση σύγκρουσης Ισραήλ - Λιβάνου στη Μέση ΑνατολήΧεζμπολάχ εξαπολύει βαλλιστικό πύραυλο κατά Τελ Αβίβ, αλλά αναχαιτίζεταιΙσραηλινά μαχητικά βομβαρδίζουν περιοχές στα βόρεια της χώραςΕκκένωση Βρετανών...

Ισραήλ: Δύο τραυματίες από επίθεση με ρουκέτες σε κιμπούτς – Οι IDF προειδοποιούν για πιθανή χερσαία εισβολή

Η Χεζμπολάχ συνεχίζει τα βομβαρδιστικά ραντάρ στο βόρειο ΙσραήλΟι IDF πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο και προειδοποιούν για πιθανή χερσαία επίθεσηΟ αρχηγός του γενικού...

Νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας επιτρέπει στους συνταξιούχους αναπηρίας να συνεχίσουν να εργάζονται

Νομοθετική ρύθμιση επιτρέπει στους συνταξιούχους αναπηρίας να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς να διακόπτουν την εργασία τους για να λάβουν τη σύνταξή τουςΔιάταξη στο σχέδιο...

Η εισαγγελία ερευνά τον ακροδεξιό ευρωβουλευτή Αλβίσε Πέρεθ, για παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός του

Η εισαγγελία ερευνά τον ακροδεξιό ευρωβουλευτή Αλβίσε Πέρεθ για παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός του SALF.Το κόμμα SALF κατέβηκε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές και...

Ο ύποπτος στην υπόθεση της Μαντλίν ΜακΚαν, Κρίστιαν Μπρούκνερ, «ομολόγησε ότι πήρε ένα κορίτσι από ένα διαμέρισμα στο Αλγκάρβε»

Ο ύποπτος στην υπόθεση της Μαντλίν ΜακΚαν, Κρίστιαν Μπρούκνερ, ομολόγησε ότι πήρε ένα παιδί από ένα διαμέρισμα στο Αλγκάρβε.Ο 47χρονος έχει φέρεται να είναι...