- Η πρωτεύουσα Κίτο βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω 27 πυρκαγιών και έξι τραυματίων.
- Η χειρότερη ξηρασία τα τελευταία 61 χρόνια επηρεάζει τη Λατινική Αμερική.
- Οι πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμούς και επηρεάζουν τη χλωρίδα.
- Σχεδόν 2.000 πυροσβέστες και στρατιωτικοί συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.
- Η υδρολογική κρίση απειλεί καλλιέργειες σε 20 επαρχίες.
- Καταγράφηκαν 3.302 πυρκαγιές τα τελευταία δώδεκα μήνες με σημαντικές καταστροφές.
Άνεμοι εξάπλωναν χθες Τετάρτη στάχτη και την οσμή καμένου στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, το Κίτο, που τέθηκε σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» καθώς είναι αντιμέτωπη με 27 δασικές πυρκαγιές, που μαίνονται σε βουνά που την περιβάλλουν, με τις αρχές να κάνουν λόγο για έξι τραυματίες, εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας στο κράτος της Λατινικής Αμερικής τα τελευταία 61 χρόνια.
Οι αρχές έκαναν λόγο προχθές Τρίτη το βράδυ για πέντε πυρκαγιές στην πόλη, που μετρά σχεδόν 3 εκατομμύρια κατοίκους.
Η εθνική επιτροπή επιχειρήσεων αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (COE) «κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, ανέφερε ο δήμαρχος του Κίτο, ο Πάβελ Μουνιός, ο οποίος ηγείται αυτού του οργάνου.
Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει μεταξύ άλλων να ζητηθούν από τράπεζες δάνεια ως και 500.000 δολαρίων για την ανοικοδόμηση αγαθών που καταστράφηκαν και την ανοικοδόμηση της χλωρίδας που απανθρακώθηκε από τις 27 πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν προχθές, πρόσθεσε.
Το Κίτο «δέχεται επίθεση», είπε νωρίτερα στον Τύπο η Καρολίνα Ανδράδε, υπεύθυνη για θέματα ασφάλειας στον δήμο, κάνοντας λόγο για τέσσερις τραυματίες, δυο ενήλικους και δυο ανήλικους.
Ο δήμαρχος Μουνιός πρόσθεσε πως δυο πυροσβέστες τραυματίστηκαν ενώ βοηθήσαν κατοίκους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους. Προχθές το βράδυ, ο αιρετός χαρακτήριζε «κρίσιμη» την κατάσταση.
Οι πυρκαγιές αυτές μαίνονται καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 61 ετών, με διακοπές της παροχής πόσιμου νερού και ηλεκτρικού ρεύματος για 12 συνεχόμενες ημέρες.
Η ξηρασία, την οποία επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή, πλήττει όλη την περιοχή — την Κολομβία, το Περού, τη Βολιβία, την Αργεντινή, την Παραγουάη και τη Βραζιλία. Πολλές από τις χώρες αυτές πλήττονται επίσης από καταστροφικές πυρκαγιές.
Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος ανέφερε τη Δευτέρα πως η περιοχή που διαρρέει ο Αμαζόνιος και ο υγροβιότοπος Παντανάλ βίωσαν τους τελευταίους μήνες τις «χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων δύο δεκαετιών».
Ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές του Ισημερινού, και οι 27 πυρκαγιές στο Κίτο οφείλονται σε εμπρησμούς και η ξηρασία συνέβαλε στην εξάπλωσή τους. Ανακοίνωσαν τη σύλληψη 19χρονου, που είχε στην κατοχή του δοχείο με καύσιμο.
Σχεδόν 2.000 πυροσβέστες, στρατιωτικοί και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, με την υποστήριξη ελικοπτέρων, συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης. Κάπου 107 οικογένειες απομακρύνθηκαν εσπευσμένα —προληπτικά— από τα σπίτια τους. Επτά σπίτια υπέστησαν ζημιές.
Ο πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα ακύρωσε την ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει προχθές Τρίτη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και επέστρεψε αυθημερόν.
Από τις 24 επαρχίες της χώρας, οι 20 έχουν τεθεί σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού εξαιτίας της υδρολογικής κρίσης, που θέτει σε κίνδυνο καλλιέργειες 200.000 στρεμμάτων.
Το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν καταγραφτεί 3.302 δασικές πυρκαγιές, που απανθράκωσαν 378.080 στρέμματα βλάστησης. Δεκατέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι πυροπαθείς έφθασαν τους 797, ενώ 44.742 εκτρεφόμενα ζώα χάθηκαν, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα προχθές Τρίτη η επιτροπή διαχείρισης κινδύνων.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP