Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Ερευνητές στην Κίνα θεράπευσαν για πρώτη φορά ασθενή με διαβήτη τύπου 1

  • Έρευνα στην Κίνα θεράπευσε πρώτη φορά ασθενή με διαβήτη τύπου 1 με επαναπρογραμματισμένα βλαστικά κύτταρα
  • Η γυναίκα άρχισε να παράγει τη δική της ινσουλίνη λιγότερο από τρεις μήνες μετά τη μεταμόσχευση
  • Μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Cell" και συμφωνεί με άλλες παρόμοιες έρευνες
  • Χρήση βλαστοκυττάρων για θεραπεία διαβήτη, που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους
  • Τα επαναπρογραμματισμένα κύτταρα αποτέλεσαν επιτυχή λύση στη θεραπεία
  • Ερευνητές ελπίζουν να επεκτείνουν τη μεθοδολογία και να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τον διαβήτη.

Μια 25χρονη γυναίκα με διαβήτη τύπου 1 άρχισε να παράγει τη δική της ινσουλίνη λιγότερο από τρεις μήνες μετά τη μεταμόσχευση επαναπρογραμματισμένων βλαστικών κυττάρων. Είναι το πρώτο άτομο με τη νόσο που λαμβάνει θεραπεία με κύτταρα που προέρχονται από το ίδιο της το σώμα.

«Τώρα μπορώ να τρώω ζάχαρη», δήλωσε στο Nature η γυναίκα η οποία ζει στην πόλη Tianjing της Κίνας. Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τη μεταμόσχευση και, όπως λέει, «απολαμβάνω να τρώω τα πάντα».

Ο Τζέιμς Σαπίρο, χειρουργός μεταμοσχεύσεων και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στο Έντμοντον του Καναδά, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης είναι εκπληκτικά. «Αντέστρεψαν πλήρως τον διαβήτη στην ασθενή, η οποία προηγουμένως χρειαζόταν σημαντικές ποσότητες ινσουλίνης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Cell», συμφωνούν με αυτά μιας άλλης μελέτης που διεξήγαγε μια ερευνητική ομάδα από τη Σαγκάη, η οποία ανέφερε τον Απρίλιο ότι μεταμόσχευσε με επιτυχία νησίδια που παράγουν ινσουλίνη στο ήπαρ ενός 59χρονου άνδρα με διαβήτη τύπου 2. Τα νησίδια προήλθαν από επαναπρογραμματισμένα βλαστοκύτταρα που ελήφθησαν από το σώμα του άνδρα, ο οποίος δεν λαμβάνει πια ινσουλίνη.

Αυτές οι δυο μελέτες χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα για τη θεραπεία του διαβήτη, ο οποίος πλήττει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν διαβήτη τύπου 2, στον οποίο ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή η ικανότητά του να χρησιμοποιεί την ορμόνη μειώνεται. Στον διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα των νησιδίων στο πάγκρεας. Οι μεταμοσχεύσεις νησιδίων μπορούν να θεραπεύσουν την ασθένεια, αλλά δεν υπάρχουν αρκετοί δότες για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση και οι λήπτες πρέπει να χρησιμοποιούν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να εμποδίσουν τον οργανισμό να απορρίψει τον ιστό του δότη.

Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη οποιουδήποτε ιστού στο σώμα και μπορούν να καλλιεργηθούν επ’ αόριστον στο εργαστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι προσφέρουν δυνητικά μια απεριόριστη πηγή παγκρεατικού ιστού. Με τη χρήση ιστού που παρασκευάζεται από τα ίδια τα κύτταρα ενός ατόμου, οι ερευνητές ελπίζουν επίσης να αποφύγουν την ανάγκη για ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Επαναπρογραμματισμένα κύτταρα

Στην πρώτη δοκιμή του είδους της, ο Ντενγκ Χονγκκούι, κυτταρικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου στο Πεκίνο, και οι συνεργάτες του συνέλεξαν κύτταρα από τρία άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τα επανέφεραν σε πολυδύναμη κατάσταση, από την οποία θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε οποιονδήποτε τύπο κυττάρων του σώματος. Αυτή η τεχνική αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τον Σίνια Γιαμανάκα από το Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες. Όμως ο Ντενγκ και οι συνεργάτες του τροποποίησαν την τεχνική και αντί να εισάγουν πρωτεΐνες που προκαλούν γονιδιακή έκφραση, όπως είχε κάνει ο Γιαμανάκα, εξέθεσαν τα κύτταρα σε μικρά μόρια. Αυτό προσέφερε μεγαλύτερο έλεγχο της διαδικασίας. Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα χημικά επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS) για να δημιουργήσουν τρισδιάστατες συστάδες νησιδίων. Δοκίμασαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των κυττάρων σε ποντίκια και μη ανθρώπινα πρωτεύοντα.

Τον Ιούνιο του 2023, σε μια επέμβαση που διήρκεσε λιγότερο από μισή ώρα, έγχυσαν περίπου 1,5 εκατομμύρια νησίδια στους κοιλιακούς μύες της γυναίκας – ένα νέο σημείο για μεταμοσχεύσεις νησιδίων. Οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις νησιδίων εγχέονται στο ήπαρ, όπου τα κύτταρα δεν μπορούν να παρατηρηθούν. Με την τοποθέτησή τους όμως στην κοιλιά, οι ερευνητές μπορούν να παρακολουθούν τα κύτταρα χρησιμοποιώντας απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού και ενδεχομένως να τα αφαιρούν αν χρειαστεί.

Χωρίς ινσουλίνη

Δυόμισι μήνες αργότερα, ο οργανισμός της γυναίκας παρήγαγε αρκετή ινσουλίνη ώστε να μην επιπλέον συμπλήρωμα, και διατήρησε αυτό το επίπεδο παραγωγής για περισσότερο από ένα χρόνο. Μέχρι τότε, η γυναίκα είχε σταματήσει να βιώνει τις επικίνδυνες αιχμές και πτώσεις των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, τα οποία παρέμεναν εντός του εύρους-στόχου για περισσότερο από το 98% της ημέρας.

Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθούν σε περισσότερους ανθρώπους, επισήμανε ο Τζέι Σκάιλερ, ενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στη Φλόριντα, ο οποίος μελετά τον διαβήτη τύπου 1. Σύμφωνα με τον Σκάιλερ, τα κύτταρα της γυναίκας θα πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν ινσουλίνη για έως και πέντε χρόνια, προτού θεωρηθεί ότι έχει θεραπευτεί πλήρως.

Ο Ντενγκ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα από τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων σε δυο άλλους ασθενείς είναι «επίσης πολύ θετικά» και ότι θα συμπληρώσουν ένα χρόνο τον Νοέμβριο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ελπίζουν να στρατολογήσουν άλλα 10 ή 20 άτομα.

Επειδή η γυναίκα λάμβανε ήδη ανοσοκατασταλτικά για προηγούμενη μεταμόσχευση ήπατος, οι ερευνητές δεν μπορούσαν να αξιολογήσουν αν τα κύτταρα iPS μείωναν τον κίνδυνο απόρριψης του μοσχεύματος. Ακόμα και αν ο οργανισμός δεν απορρίψει το μόσχευμα, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος ο οργανισμός να επιτεθεί στα νησίδια. Οι ερευνητές θέλουν να αναπτύξουν κύτταρα που να μπορούν να αποφύγουν αυτή την αυτοάνοση αντίδραση.

Κύτταρα του δότη

Οι μεταμοσχεύσεις που χρησιμοποιούν τα ίδια τα κύτταρα του λήπτη έχουν πλεονεκτήματα, αλλά οι διαδικασίες είναι δύσκολο να επεκταθούν και να εμπορευματοποιηθούν, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αρκετές ομάδες έχουν ξεκινήσει δοκιμές νησιδιακών κυττάρων που δημιουργήθηκαν με τη χρήση βλαστοκυττάρων δότη.

Τον Ιούνιο ανακοινώθηκαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μίας κλινικής δοκιμής, με επικεφαλής την εταιρεία Vertex Pharmaceuticals με έδρα τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Δώδεκα ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 έλαβαν νησίδια προερχόμενα από εμβρυϊκά βλαστοκυτταρα που εγχύθηκαν στο ήπαρ τους. Παράλληλα, λάμβαναν και θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Τρεις μήνες μετά τη μεταμόσχευση, όλοι οι συμμετέχοντες άρχισαν να παράγουν ινσουλίνη όταν υπήρχε γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματός τους. Ορισμένοι μάλιστα είχαν ανεξαρτητοποιηθεί από την ινσουλίνη.

Πέρυσι, η Vertex ξεκίνησε μια άλλη δοκιμή στην οποία νησιδιακά κύτταρα που προέρχονταν από βλαστοκύτταρα τοποθετήθηκαν σε μια συσκευή σχεδιασμένη να τα προστατεύει από επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Η μεταμόσχευση έγινε σε άτομο με διαβήτη τύπου 1, το οποίο δεν έλαβε ανοσοκατασταλτικά. «Αυτή η δοκιμή βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο Σαπίρο.

ΠΗΓΗ: Nature

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Ο Αντετοκούνμπο δεν προπονήθηκε στη Ρόδο και ο αμφίβολος Μπράουν έκανε ατομικό

Ο τραυματίας Κώστας Αντετοκούνμπο δεν προπονήθηκε στη Ρόδο μετά...

Ιταλία: Η κυβέρνηση τιμωρεί και όσους αεροπορικώς προστρέχουν σε βοήθεια προσφύγων και μεταναστών στη θάλασσα

Η ιταλική κυβέρνηση επιβάλλει πρόστιμα σε πιλότους αεροσκαφών που...

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Αποζημίωση 250 ευρώ ανά ζώο που θανατώθηκε, εξήγγειλε ο Τσιάρας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε αποζημίωση 250...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ένας…«Maestro» στο χειρουργείο παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη

Το ρομποτικό σύστημα "Maestro" σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει χειρουργούς σε εκατομμύρια επεμβάσεις μαλακών ιστών.Παρέχει αυτονομία στον χειρουργό σε λαπαροσκοπικές επεμβάσεις και χρησιμοποιεί την Τεχνητή...

ΗΠΑ: Οι επισκέψεις παιδιών στα επείγοντα λόγω ζέστης αυξήθηκαν κατά 170% την τελευταία δεκαετία

Ο αριθμός των παιδιών που αναζήτησαν θεραπεία στα επείγοντα τμήματα νοσοκομείων στις ΗΠΑ για ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη αυξήθηκε κατά 170% από...

«Βραδιά του Ερευνητή 2024»: Η γιορτή της Επιστήμης είναι και πάλι εδώ σε 15 πόλεις της Ελλάδας

Η «Βραδιά του Ερευνητή» είναι η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή της Επιστήμης που διοργανώνεται σε περισσότερες από 350 ευρωπαϊκές πόλεις.Στην Αττική, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο...

Παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής: Ζωντανά από το ERTFLIX η τελετή έναρξης και οι αγώνες από τις 27-29/9

Η Ελλάδα φιλοξενεί τον παγκόσμιο διαγωνισμό μαθητικής ρομποτικής "FIRST Global Challenge 2024".Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο, με την ERT να μεταδίδει ζωντανά τα...

Live η Τελετή Έναρξης του First Global Challenge Ρομποτικής και Καινοτομίας στην Αθήνα

Τελετή Έναρξης της Ολυμπιάδας Ρομποτικής και Καινοτομίας στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.Περιλαμβάνει παρέλαση των Εθνών του First Global Challenge και ειδική παράσταση από τους Black Eyed...

“Βρήκαν” πώς θα τελειώσει…η Γη – Νέα έρευνα!

Ανακαλύφθηκε πλανήτης που παραπέμπει σε παλιότερη Γη που περιέφερε αστέρα, αλλά αποκολλήθηκε λόγω θανάτου του αστέρα.Ο ήλιος μας θα ξεκινήσει τη διαδικασία θανάτου του...

Τηλεσκόπιο αιχμαλωτίζει τον πιο λεπτομερή χάρτη του Γαλαξία μας

Επιστημονική ομάδα παρακολούθησε τις κεντρικές περιοχές του Γαλαξία μας για περισσότερα από 13 χρόνια με χρήση υπέρυθρης κάμερας VIRCAM του VISTA.Ο χάρτης περιλαμβάνει 200.000...

Θ. Ψαλτοπούλου: Βασικά στοιχεία για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια -Τι είναι, πώς προκαλούνται και πώς προλαμβάνονται

Η παθολόγος Θ. Ψαλτοπούλου συνοψίζει τα δεδομένα για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.Υπάρχουν δύο κύριες αιτίες εγκεφαλικών: ισχαιμικό και αιμορραγικό εγκεφαλικό.Οι παράγοντες που σχετίζονται με...

Η Google περιόρισε τη δημιουργία λογαριασμών στη Ρωσία

Η Google περιόρισε τη δημιουργία νέων λογαριασμών στη Ρωσία λόγω πιέσεων.Καταγράφηκε μείωση στον αριθμό των γραπτών μηνυμάτων προς τους Ρώσους χρήστες.Το υπουργείο προτείνει στους...

DATALAND: Το πρώτο Μουσείο Τέχνης από Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργείται στο Λος Άντζελες

Το DATALAND είναι το πρώτο Μουσείο Τέχνης από Τεχνητή Νοημοσύνη που θα εγκαινιαστεί το 2025 στο Λος Άντζελες.Το μουσείο θα είναι αφιερωμένο στην οπτικοποίηση...