Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Σοκ και δέος στη Βηρυτό με άγνωστη την τύχη του ηγέτη της Χεζμπολάχ – «Αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού» προειδοποιεί η ιρανική πρεσβεία

  • Σοκ και ανησυχία στη Βηρυτό λόγω σαρωτικής επίθεσης
  • Αμφιβολία για το εάν ο στόχος ήταν ο Χασάν Νασράλα
  • Η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι επλήγησαν έξι κτίρια, αλλά αμφιβολίες για τον ηγέτη της
  • Αναμονή για αντίδραση της Χεζμπολάχ και ετοιμότητα του Ισραήλ
  • Εκκλησία στον ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός και ανησυχία για ανθρωπιστική κρίση στη Βηρυτό
  • Η ισραηλινή κυβέρνηση δίνει σημασία στην αποκρούση τυχόν αντίποινων

«Πολύ νωρίς» να εξακριβωθεί εάν ο στόχος της σαρωτικής επίθεσης στη Bηρυτό ήταν ο Χασάν Νασράλα, δήλωσε ισραηλινή πηγή στο πρακτορείο Reuters, καθώς οι αντικρουόμενες πληροφορίες πληθαίνουν και από τις δύο πλευρές. Η ισραηλινή εφημερίδα Ηaaretz αναφέρει ότι ήδη οι νεκροί είναι 300, το Ιράν καταγγέλλει «έγκλημα πολέμου» και η αμερικανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση, για την οποία το Πεντάγωνο δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων.

Για επικίνδυνη κλιμάκωση που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, προειδοποιεί η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, που δέχτηκε το χειρότερο ισραηλινό πλήγμα ίσως και από την έναρξη της σύρραξης το 2006. Η απεσταλμένη του ΕΡΤΝews Αλεξία Καλαϊτζή με τον οπερατέρ Αντώνη Κατσογιαννόπουλο και ηχολήπτη τον Αντώνη Κυπραίο περιγράφει το έδαφος να σείεται από «10 – 15 διαδοχικές εκρήξεις κατά μήκος πολλών κτιρίων».

Ώρα επτά παρά είκοσι, το Ισραήλ έπληξε το «αρχηγείο» της Χεζμπολάχ

 Οι απεσταλμένοι του Ertnews σε Βηρυτό και Τελ Αβίβ, μεταδίδουν πρώτοι ότι βόμβες έχουν διαπεράσει το επίγειο μέρος ολόκληρου οικοδομικού τετραγώνου. Στόχος των ισραηλινών δυνάμεων είναι τα υπόγεια όπου εκτιμούν ότι βρίσκεται ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Η σιϊτική οργάνωση επιβεβαιώνει αρχικά ότι επλήγησαν έξι κτίρια. Φιλο – ιρανικά μέσα σπέυδουν να δώσουν την πληροφορία ότι ο «στόχος», Χασάν Νασράλα είναι καλά, ενώ την ίδια ώρα πληροφορίες θέλουν νεκρό τον ξάδερφό του και φερόμενο διάδοχο, αλλά στη συνέχεια διαψεύδονται.

«Οι πρώτες επίσημες πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφεραν δύο νεκρούς και 76 τραυματίες ενώ δημοσιεύματα μιλούν ήδη για 300 νεκρούς», είπε η Αλεξία Καλαϊτζή. «Δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε, αλλά φίλα προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο, το Αλ Μανάρ μεταδίδει εικόνες από τον τεράστιο κρατήρα, τις φλόγες, το σύννεφο καπνού. Συνεχώς αντικρουόμενες οι πληροφορίες από τη Χεζμπολάχ», είπε η δημοσιογράφος.

Σοκ και δέος στη Βηρυτό με άγνωστη την τύχη του ηγέτη της Χεζμπολάχ – «Αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού» προειδοποιεί η ιρανική πρεσβεία

Από το Τελ Αβίβ ο Κωστής Κωνσταντίνου ενημερώνει ότι «η ίδια πηγή που έδωσε την πληροφορία ότι ο Νασράλα ήταν στο κτίριο πριν αυτό επιβεβαιωθεί επιμένει πάντως ότι τα περί διαφυγής του ηγέτη της Χεζμπολάχ δεν επιβεβαιώνονται». Παρόμοιο σενάριο υπήρξε με και με την περίπτωση του Μοχάμεντ Ντέιφ καθώς η Χαμάς επί ημέρες διέψευδε τον θάνατό του ακριβώς λόγω της φοβερής ισχύος των διατρητικών βομβών από τις οποίες δεν είχε απομείνει τίποτα.

Επισπεύδει την επιστροφή του στο Ισραήλ ο Βενιαμίν Νετανιάχου και αναχωρεί από τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε το Πρωθυπουργικό Γραφείο, καθώς όλα δείχνουν πως αναμένονται κρίσιμες εξελίξεις.

Σοκ και δέος στη Βηρυτό με άγνωστη την τύχη του ηγέτη της Χεζμπολάχ – «Αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού» προειδοποιεί η ιρανική πρεσβεία

Η ισραηλινή κυβέρνηση και ο στρατός έδωσαν μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη στιγμή της εντολής του Νετανιάχου για το χτύπημα ενώ με διαφορά λεπτών είχε εκφωνήσει την  ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με βασικό μήνυμα «ως εδώ με τη Χεζμπολάχ» ενώ προειδοποίησε το Ιράν ότι σε περίπτωση επίθεσης θα δεχτεί ανάλογα αντίποινα.

Κατά τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε «χτύπημα ακριβείας» στο Κεντρικό Αρχηγείο της Χεζμπολάχ, πλήττοντας ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νότια προάστια της Βηρυτού.

Σοκ και δέος στη Βηρυτό με άγνωστη την τύχη του ηγέτη της Χεζμπολάχ – «Αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού» προειδοποιεί η ιρανική πρεσβεία
Photo by Ibrahim AMRO / AFP


Σύμφωνα με τις πληροφορίες του απεσταλμένου του ΕΡΤΝews, Γιώργου Σιδέρη, τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη φορτωμένα με διατρητικές βόμβες χιλιάδων λιβρών διαπέρασαν το καταφύγιο στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί ανώτατα στελέχη της Σιιτικής οργάνωσης. 

Η απάντηση της Χεζμπολάχ αναμένεται και το Ισραήλ βρίσκεται σε ετοιμότητα. «Αεράμυνα, νοσοκομεία, στρατος, δήμοι θα διαχειριστούν μια ενδεχόμενη επίθεση ενώ είναι δεδομένο ότι δεν έχουν να κάνουν με την Χαμάς αλλά με τον δορυφόρο του Ιράν στα σύνορα τους, την Χεζμπολάχ, η οποία έχει μεγάλο οπλοστασιο στην διάθεση της. 
Οι Ισραηλινοί λένε ότι είναι αντιμετωπίσιμο αλλά σημασία έχει, αν ξεκινήσουν μαζικά αντίποινα, τι θα μπορέσει να αποκρούσει ο «Σιδερένιος Θόλος». 

Λίγο πριν από τις εκρήξεις το βράδυ της Παρασκευής, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν σε άλλο μέρος των προαστίων της Βηρυτού για την κηδεία τριών μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν σε προηγούμενα χτυπήματα, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της μονάδας drone της ομάδας, Μοχάμεντ Σουρούρ.

Έκκληση στον ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός «πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη» έκανε νωρίτερα ο Υπουργός εξωτερικών του Λιβάνου, την ώρα που ισραηλινές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα βόρεια σύνορα με το Ισραήλ, όπως κατέγραψε η κάμερα του ΕΡΤNews.

«Προετοιμαζόμαστε από κοινού με τη Βόρεια Διοίκηση για μια χερσαία επιχείρηση», τόνισε ο επικεφαλής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, την ώρα που Ουάσινγκτον και Παρίσι εκφράζουν δυσφορία καθώς οδηγείται σε «ναυάγιο» το σχέδιο εκεχειρίας είκοσι μίας ημερών.

«Η πρόταση βασίστηκε σε προσεκτικές διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή του Ισραήλ. Δεν θα προχωρούσαμε αν πιστεύαμε ότι δε θα γίνει δεκτή με σοβαρότητα. Τι προκάλεσε τα σχόλια του Νετανιάχου; Μόνο αυτός μπορεί να πει», σχολίασε ενδεικτικά ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι , την ώρα που και ο Εμανουέλ Μακρόν κάνει λόγο για λάθος του Ισραήλ.

Βηρυτός: Οι εκτοπισμένοι έφτασαν το μισό εκατομμύριο

Η απεσταλμένη του ΕΡΤΝews Αλεξία Καλαϊτζή από την ανατολική Βηρυτό μετέδωσε ότι διογκώνεται η ανθρωπιστική κρίση καθώς συρρέουν εκτοπισμένοι από το νότο, οι οποίοι σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου, ανέρχονται σε μισό εκατομμύριο – το 10% του πληθυσμού της χώρας-.

«Βλέπουμε μια μεγάλη δυσκολία στο να ανταποκριθεί στο τεράστιο κύμα εκτοπισμού η εθνική αρχή μια χώρας σε οικονομική κρίση κι εν μέσω capital controls με υπερδανεισμένα νοικοκυριά, είπε η δημοσιογράφος. Η εθνική αρχή ενέργειας του Λιβάνου μίλησε για κατάρρευση του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Unicef αναφέρει ότι ήδη δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό 30.000 άνθρωποι, τόνισε η Αλεξία Καλαϊτζή.

EΡΤΝews: Αποστολή στη Χάιφα: Γιώργος Σιδέρης, Γιάννης Παρίσης (κάμερα), Γιάννης Παπαχρήστος (ήχος) – Αποστολή: Βηρυτός: Αλεξία Καλαιτζή, Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος (κάμερα), Αντώνης Κυπραίος (ήχος)

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Οδοιπορικό ΕΡΤNews στον Λίβανο: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες παιδιών που βιώνουν τη φρίκη του πολέμου

«Αν επιτεθεί το Ιράν θα απαντήσουμε» – Στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Νετανιάχου εν μέσω αποδοκιμασιών και αποχωρήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Survivor: Αποχωρούν από τον Άγιο Δομίνικο οι αδελφές Κερασιώτη – Συγκλόνισε η Μαρία

Η Παρασκευή Κερασιώτη ανακοίνωσε αποχώρησή της από το Survivor...

Survivor: Αποχωρεί από τον Άγιο Δομίνικο η Παρασκευή Κερασιώτη – Συγκλόνισε η αδελφή της

Η Παρασκευή Κερασιώτη αποχωρεί από το Survivor για προσωπικούς...

Άκης Σακελλαρίου: Η φωτογραφία μετά το χειρουργείο στο πόδι από το σοβαρό τροχαίο

Ο Άκης Σακελλαρίου χειρουργήθηκε μετά το σοβαρό τροχαίο που...

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου ξεκίνησε για το «Roadshow» με «ντου» σε Μακρυπούλια, Κιούση, Χατζηνικολάου

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου ξεκίνησε το «Roadshow» με τη Ζέτα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ζελένσκι: «Εποικοδομητική» η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.Και οι δύο συμφώνησαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει...

Επίθεση στη Βηρυτό: Οι ΗΠΑ λένε ότι δεν ενεπλάκησαν στην επιχείρηση και δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων

Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν στο ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό και δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων.Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό...

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 17 νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Χέλεν στη Φλόριντα και την Τζόρτζια

Τουλάχιστον 11 νεκροί στην Τζόρτζια και 5 στη Φλόριντα από τον τυφώνα ΧέλενΟ τυφώνας προκάλεσε μεγάλες πλημμύρες και πτώσεις δέντρων στην περιοχήΣτα παράλια της...

Οι ΗΠΑ κατηγορούν Ιρανούς για απόπειρες κυβερνοπειρατείας με στόχο τη διατάραξη των αμερικανικών εκλογών

Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί Ιρανούς για απόπειρες κυβερνοπειρατείας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ξένες παρεμβάσεις στις εκλογές μεταξύ Τραμπ...

Μίτσιγκαν: Αγόρι σκοτώθηκε σε σχολική εκδρομή – Δέντρο έπεσε στο κεφάλι του

12χρονο αγόρι σκοτώθηκε από δέντρο σε σχολική εκδρομή στο ΜίτσιγκανΤο αγόρι μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο όπου αργότερα πέθανεΟ αγόρι συμμετείχε σε ολονύκτια εκδρομή...

Βίκτορ Όρμπαν: «Ιστορικό λάθος» της ΕΕ η αποσύνδεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας από αυτή της Β. Μακεδονίας

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, θεωρεί ιστορικό λάθος την αποσύνδεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας από τη Βόρεια Μακεδονία από την ΕΕ.Η απόφαση...

Πάπας Φραγκίσκος από το Βέλγιο: Χρειαζόμαστε μια κουλτούρα που διευρύνει τα σύνορα

Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε στο καθολικό πανεπιστήμιο της Λέβεν στο Βέλγιο για την ανάγκη μιας κουλτούρας που διευρύνει τα σύνορα.Ανέφερε την ανάγκη να διευρυνθούν...

Βηρυτός: Ισραηλινοί πύραυλοι με διατρητικές κεφαλές στόχευσαν το «αρχηγείο» της Χεζμπολάχ -«Ζωντανός» ο Χασάν Νασράλα

Ισραηλινοί πύραυλοι με διατρητικές κεφαλές στόχευσαν το «αρχηγείο» της Χεζμπολάχ στον Βηρυτό.Ο Χασάν Νασράλα βρισκόταν σε υπόγεια κατά τη διάρκεια της επίθεσης.Η επίθεση έγινε...

Βηρυτός: Ισραηλινοί πύραυλοι με διατρητικές κεφαλές στόχευσαν το «αρχηγείο» της Χεζμπολάχ – Θρίλερ με τον Χασάν Νασράλα

Ισραηλινοί πύραυλοι με διατρητικές κεφαλές στόχευσαν το «αρχηγείο» της Χεζμπολάχ στον Βηρυτό.Ο Νασράλα και άλλοι ηγέτες βρίσκονταν σε υπόγεια κτίρια κατά την επίθεση.Ο Νετανιάχου...

Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: Τουλάχιστον 60 γυναίκες καταγγέλλουν ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον πρώην ιδιοκτήτη των Harrods

Τουλάχιστον 60 γυναίκες καταγγέλλουν σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην ιδιοκτήτη των Harrods, Μοχάμεντ αλ ΦαγέντΔικηγόροι εκπροσωπούν 60 επιζήσασες και υπογραμμίζουν τη διεθνή εμβέλεια της...