- Ο Ι. Καραϊτιανός προτείνει την επέκταση του προσυμπτωματικού ελέγχου έως τα 75 για χρόνιες νόσους.
- Ο καρκίνος μαστού και πεπτικού εμφανίζει κορυφαία ποσοστά μεταξύ 65-75 ετών.
- Η Ελλάδα υστερεί στην υγιή γήρανση, με απώλεια 3,4 ετών τα τελευταία χρόνια.
- Οι διαταραχές θρέψης αφορούν 15-20% των ηλικιωμένων, ακόμα και σε ανεπτυγμένες χώρες.
- Η οστεοπόρωση αποτελεί πρόβλημα πανδημίας, προκαλώντας 90.000 καταγμάτα ετησίως στην Ελλάδα.
- Η άνοια επιδεινώνεται από κακή ακοή, όραση και διατροφή στην τρίτη και τέταρτη ηλικία.
Την επιτακτική ανάγκη να καθιερωθεί ο προσυμπτωματικός έλεγχος έως τα 75 χρόνια για καρδιαγγειακά, οστεοπόρωση, καρκίνο προστάτη, μαστού ωοθηκών, πνεύμονα και παχέος εντέρου, υπό την προϋπόθεση ότι το άτομο είναι σε ικανοποιητική γενική κατάσταση.
Μιλώντας ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας που είναι αφιερωμένη στην Τρίτη Ηλικία την 1η Οκτωβρίου, ο κ. Καραϊτιανός ξεκινά τη συζήτηση με μια ευχάριστή είδηση: « Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat η απώλεια περίπου τριών ετών στο προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων λόγω της πανδημίας, αποκαθίσταται μέσα στο 2024 και φτάνει στο 80,6».
Μεταξύ 65-75 το πικ σε καρκίνο μαστού και πεπτικό
Όσον αφορά τον καρκίνο ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, τον χαρακτηρίζει αφενός χρόνια νόσο, αφετέρου νόσο της τρίτης ηλικίας, και μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα τους καρκίνους μαστού και πεπτικού συστήματος, που όπως λέει, το πικ τους απαντάται σε άτομα μεταξύ 65 και 75 ετών. «Ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες σε ηλικίες 65 έως 74 ετών και τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά από τα 75 -84».
Η Ελλάδα υστερεί στην υγιή γήρανση – Την τελευταία δεκαετία χάθηκαν 3,4 έτη
Το κυριότερο θέμα προς συζήτηση σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες είναι τα έτη υγιούς γήρανσης, δηλαδή η ποιότητα ζωής στην προχωρημένη ηλικία, αναφέρει ο καθηγητής σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, για να τονίσει στη συνέχεια ότι σε αυτό το κομμάτι η χώρα μας δυστυχώς, υστερεί έναντι πολλών ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και πολλών άλλων ανεπτυγμένων χωρών. «Είναι ένα μεγάλο ζητούμενο στο οποίο πρέπει να ενσκήψει η Πολιτεία, οι πάροχοι υγείας, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, διότι υπολογίζουμε ότι την τελευταία δεκαετία χάσαμε 3,4 χρόνια υγιούς ζωής. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που προκύπτουν από παράγοντες που μπορούμε να διορθώσουμε σχετικά εύκολα, όπως είναι πχ η διατροφή, καθώς ένα μεγάλο πρόβλημα για την ποιότητα ζωής των ατόμων στην τρίτη ηλικία είναι οι διαταραχές της θρέψης, οι οποίες αν προληφθούν συμβάλλουν στην αποφυγή χρονίων νοσημάτων. Είναι δυστυχώς, ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο παραβλέπεται ακόμα και από τους ίδιους τους γιατρούς. Με βάση τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζεται ότι περίπου 690 εκατ. άνθρωποι υποσιτίστηκαν το 2020. Δηλαδή, 60 εκατομμύρια περισσότεροι από το 2014».
Η δυσθρεψία αφορά έως και 20% των ηλικιωμένων στην κοινότητα
Όπως τονίζει ο κ. Καραϊτιανός, οι διαταραχές της θρέψης, ακόμη και ο υποσιτισμός, δεν αφορούν πλέον μόνο άτομα που διαμένουν σε οίκους μακροχρόνιας περίθαλψης, όπως θεωρείτο παλαιότερα, αλλά πλέον αυτές οι διαταραχές αφορούν ένα 15-20% των ηλικιωμένων στην κοινότητα, ακόμα και στις πιο προηγμένες χώρες, όπως πχ ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. «Μόνο στις ΗΠΑ 157 δισεκ. καταναλώνονται ετησίως για προβλήματα από ασθένειες που σχετίζονται με την κακή θρέψη. Είναι άκρως σημαντικό να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση για υποθρεψία και πλέον υπάρχει αυτή η δυνατότητα από την ιατρική κοινότητα. Αξίζει μόνο να αναφερθεί ότι ακόμα και παχύσαρκοι άνθρωποι ή υπέρβαροι, μπορεί να έχουν σαρκοπενία, έλλειψη μυϊκής μάζας».
90.000 κατάγματα από οστεοπόρωση ετησίως στην Ελλάδα
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, τα κυριότερα προβλήματα της τρίτης ηλικίας είναι νόσοι φθοράς του οργανισμού, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η υπέρταση, η κολπική μαρμαρυγή, η στεφανιαία νόσος, οι αποφρακτικές αγγειοπάθειες. «Μεγάλο πρόβλημα είναι η άνοια και ακόμα μεγαλύτερο, η οστεοπόρωση που είναι πλέον μια πανδημία και στα δύο φύλα και όχι μόνο στις γυναίκες, όπως πιστεύαμε στο παρελθόν. Οι πτώσεις με τα κατάγματα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα μας, όχι μόνο ιατρικό, αλλά και οικονομικό. Είναι ενδεικτικό ότι φτάνουμε να έχουμε περίπου 90.000 κατάγματα από οστεοπόρωση κάθε χρόνο και μόνο τα κατάγματα του ισχίου που είναι γύρω στις 16 -17.000 στοιχίζουν πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο».
Η κακή ακοή, η κακή όραση και η κακή διατροφή επιδεινώνουν την άνοια
Η άνοια που είναι η άλλη μεγάλη πανδημία της τρίτης και τέταρτης ηλικίας όπως λέει ο καθηγητής, επιδεινώνεται σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες με γενεσιουργές αιτίες την κακή ακοή, την κακή διατροφή και την κακή όραση: «H ηχορύπανση και η ρύπανση του περιβάλλοντος προδιαθέτουν σε διαταραχές ακοής σε προχωρημένη ηλικία. Επίσης, οι διαταραχές της όρασης που είναι βαθμιαίες και δημιουργούν προβλήματα στους μεγάλους ανθρώπους είναι προφανές ότι τους κάνουν να απομονώνονται από το κοινωνικό τους περιβάλλον και να παθαίνουν εγκλεισμό και κατάθλιψη. Όλα αυτά μαζί με την κακή διατροφή συμβάλλουν στην ανάπτυξη άνοιας που αποτελεί βασικό στοιχείο για τη νοσηρότητα σε αυτές τις ηλικίες».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)