- Το σπανάκι μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο σε πολλούς τρόπους.
- Οφέλη του σπανακιού στην υγεία των ματιών, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη διαχείριση του διαβήτη, στη βελτίωση των συμπτωμάτων του άσθματος, στην υγεία των οστών, καθώς και στην επιδερμίδα και τα μαλλιά.
- Η διατροφική αξία του σπανακιού σε 30 γραμμάρια.
- Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε σπανάκι: άτομα με ιστορικό πέτρας στα νεφρά, προβλήματα στις αρθρώσεις, αν λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα.
Μπορείτε να απολαύσετε το σπανάκι με αρκετούς τρόπους: ωμό σε σαλάτες, smoothies, σάντουιτς ή μαγειρεμένο ως συνοδευτικό ή μέρος ενός κυρίως πιάτου, σε κρέπες ή ακόμη και σε μια λαχταριστή σπανακόπιτα.
Ακολουθούν τα οφέλη που προσφέρει το σπανάκι στον οργανισμό:
Προάγει την υγεία των ματιών
Το σπανάκι περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (καροτενοειδή), τα οποία ως αντιοξειδωτικά, προάγουν την υγεία των ματιών, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες στους ιστούς των ματιών. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.
Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Το σπανάκι συγκαταλέγεται στα λαχανικά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα. Κάτι που σημαίνει ότι αυξάνει την ποσότητα νιτρικού οξειδίου, μιας ένωσης που προκαλεί χαλάρωση και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, κάτι που συνεπάγεται προστασία της καρδιάς.
Το μαγειρεμένο σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αποβάλλοντας επιπλέον νάτριο από το σώμα μέσω των ούρων. Το κάλιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη χαλάρωση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη
Το σπανάκι έχει αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αλλά χαμηλή σε υδατάνθρακες. Το σπανάκι περιέχει επίσης άλφα-λιποϊκό οξύ (ALA), που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο μπορεί να καταπολεμήσει τις επιπλοκές που προκαλεί ο διαβήτης.
Βελτιώνει τα συμπτώματα του άσθματος
Η μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά άσθματος. Τα αντιοξειδωτικά στο σπανάκι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής των αεραγωγών, ανακουφίζοντας τον οργανισμό από τα δυσάρεστα συμπτώματα.
Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση των ανοσολογικών αποκρίσεων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του άσθματος.
Υποστηρίζει την υγεία των οστών
Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Κ σχετίζεται με βελτιωμένη οστική πυκνότητα και χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων, ειδικά του ισχίου.
Το σπανάκι περιέχει επίσης ασβέστιο, το οποίο είναι επίσης σημαντικό για την υγεία των οστών.
Ενισχύει την υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών
Το σπανάκι προσφέρει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, C και K, σιδήρου και φυλλικού οξέος, τα οποία βελτιώνουν την υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ξηροδερμίας και στην προώθηση της ανάπτυξης υγιών νέων κυττάρων στο δέρμα.
Η βιταμίνη C βοηθά στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι μια δομική πρωτεΐνη που βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.
(photo: freepik)
Η διατροφική αξία σε 30 γραμμάρια σπανάκι:
- Θερμίδες : 6,9
- Πρωτεΐνη : 0,86 γρ
- Λιπαρά : 0,12 γρ
- Υδατάνθρακες : 1,09 γρ
- Φυτικές ίνες : 0,66 γρ
- Νερό : 91%
- Μαγγάνιο : 0,27 χιλιοστόγραμμα (mg)
- Βιταμίνη C : 8,4 mg
- Μαγνήσιο : 23,7 mg
- Σίδηρος : 0,81 mg
- Βιταμίνη Κ : 145 μικρογραμμάρια (mcg)
- Βιταμίνη Α : 141 mcg
- Φολικό οξύ : 58,2 mcg
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε σπανάκι
Εάν έχετε ιστορικό πέτρας στα νεφρά: Όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα οξαλικού οξέος (ένωση που εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου) στον οργανισμό λόγω της υψηλής κατανάλωσης του λαχανικού, το σώμα μας δυσκολεύεται να το απομακρύνει επιτυχώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση λίθων οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά.
Εάν υποφέρετε από προβλήματα στις αρθρώσεις: Μαζί με το οξαλικό οξύ, το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε πουρίνες. Αυτές οι δύο ενώσεις μαζί μπορεί να προκαλέσουν ουρική αρθρίτιδα, μια επώδυνη μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Για όσους υποφέρουν ήδη από πόνο στις αρθρώσεις, πρήξιμο και φλεγμονή, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
Εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα: Το σπανάκι αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, που μπορεί να αντιδράσει με αντιπηκτικά φάρμακα. Έτσι, μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της βαρφαρίνης (αραιωτικό του αίματος), ενός φαρμάκου που αποτρέπει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.
(με πληροφορίες από newsit. gr / photo: pixabay)