Μόνο ανώδυνη πολιτικά δεν θα είναι, άνευ δραματικού απροόπτου, η πορεία εισόδου του Στέφανου Κασσελάκη στο Κοινοβούλιο.
Η παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου μπορεί να ανοίγει θεωρητικά τμήμα του δρόμου, από κει και πέρα όμως υπάρχουν πέντε επιλαχόντες των οποίων των «ναι» ή το «όχι» θα έχει ιδιαίτερη πολιτική νοηματοδόηση.
Πόπη Τσαπανίδου: Είναι η πρώτη επιλαχούσα και άρα η πρώτη που θα κληθεί να ορκιστεί στη θέση του παραιτηθέντος συναδέλφου της καταλαμβάνοντας την έδρα του. Υπήρξε ως γνωστόν η επιλογή του Αλ. Τσίπρα για την εκπροσώπηση του κόμματος στις εκλογές του 2023.
Μιχάλης Καλογήρου: Μέλος του Ινστιτούτου Τσίπρα και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού. Ακόμη περισσότερο από αυτό της κ. Τσαπανίδου, το δικό του «ναι» ή «όχι», εφόσον κληθεί να τοποθετηθεί για μια πιθανή παραίτηση υπέρ Κασσελάκη, θα έχει πολιτικές παρενέργειες.
Η Τζένη Λειβαδάρου δεν έχει, τουλάχιστον στο πρόσφατο παρελθόν, εκδηλώσει τις προθέσεις της, αλλά τα πράγματα δυσκολεύουν ούτως η άλλως καθώς οι επόμενοι επιλαχόντες ταξιδεύουν ήδη μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη.
Ο κ. Αθανάσιος Τσακρής βρίσκεται σε συμπόρευση με τον «Κόσμο» του Πέτρου Κόκκαλη, έχοντας μάλιστα βάλει υποψηφιότητα ως ευρωβουλευτής με το εν λόγω κόμμα, ενώ και η Ζωρζέτα Λάλη, ήδη παραιτηθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωνε από τον Μάρτιο αρνητική στην προοπτική να παραδώσει την έδρα της.
«Ο Αλέξης Τσίπρας με τίμησε τοποθετώντας με στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εάν έρθει η σειρά μου, θα τιμήσω την απόφασή του από τη θέση του μέλους του ελληνικού κοινοβουλίου» ήταν η απάντησή της στον Στέφανο Κασσελάκη τον περασμένο Μάρτιο όταν είχε υπάρξει διερεύνηση εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Εν ολίγοις του είχε γνωστοποιήσει ότι δεν επρόκειτο να παραιτηθεί.
Πιέσεις
Πάντως οι πιέσεις προς τους επιλαχόντες έχουν ήδη ξεκινήσει.
Σειρά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έσπευδαν το βράδυ του Σαββάτου σχεδόν εν χορώ, να υπομνήσουν προς τους δυνάμει συναδέλφους τους το νόημα της παραίτησης Ηλιόπουλου, με σχεδόν… ερμηνευτικές δηλώσεις.
Ενδεικτικά είναι τα αποσπάσματα των τοποθετήσεών τους
Αλ Αυλωνίτης, τομεάρχης Δικαιοσύνης και βουλευτής Κέρκυρας
«Άλλωστε είναι ξεκάθαρη η βούληση του άξιου συναδέλφου, του μέγιστου επιστήμονα Όθωνα Ηλιόπουλου στην επιστολή παραίτησής του: «…παραιτούμαι υπέρ του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη» αναφέρει και υπερασπιζόμενος τους αγώνες που δώσαμε για μια σύγχρονη και δίκαιη Ελλάδα, δηλώνει την πεποίθησή του ότι η σκέψη του αυτή αντανακλά τη βούληση των χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό.
Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι οι έδρες αυτές ανήκουν αποκλειστικά στο κόμμα μας. Συνυπογράφω λοιπόν τα όσα υποστηρίζει ο Όθωνας Ηλιόπουλος και θεωρώ ότι η έδρα ανήκει στον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη».
Πέτρος Παππάς, βουλευτής Κιλκίς αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας
«Η παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου ανοίγει τον δρόμο ώστε ο εκλεγμένος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη να εκπροσωπήσει το κόμμα και στην Βουλή.
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη πολιτική συγκυρία για όλους τους Έλληνες, θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση των υπολοίπων επιλαχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , να διευκολύνουν την παράταξή μας, ώστε να έχει τον Πρόεδρο της στα έδρανα του Κοινοβουλίου».
Νίνα Κασιμάτη, βουλευτής Πειραιάς
«Η ευκαιρία αυτή είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, να γίνει ο πρώτος Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μελλοντικός Πρωθυπουργός, όντας ο ίδιος Απόδημος Έλληνας και πανάξιο τέκνο του Ελληνισμού της Διασποράς.
Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ανήκει πρωταρχικά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους ψηφοφόρους του, που έχουν ήδη εκλέξει Πρώτο μεταξύ ίσων τον Στέφανο Κασσελάκη.
Πρόεδρε, σε περιμένουμε στο έδρανό σου στη Βουλή για τις μεγάλες μας μάχες!»