- Το χούμους είναι κρεμώδης πουρές με διαφορετική διατροφική αξία ανάλογα με την προέλευση του.
- Η κατανάλωση χούμους μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ισορροπίας σακχάρου, μείωση κινδύνου καρδιακών παθήσεων και βελτίωση υγείας πεπτικού συστήματος.
- Αν καταναλώνεται με μέτρο, το χούμους μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.
Ωστόσο χρειάζεται προσοχή καθώς αν το παρακάνουμε, μπορεί να πάρουμε πρόσθετο περιττό λίπος.
Το χούμους είναι ένας απαλός, κρεμώδης πουρές που παραδοσιακά φτιάχνεται από ρεβίθια, ταχίνι, ελαιόλαδο και μπαχαρικά.
Διατροφική αξία του χούμους
Η διατροφική ταυτότητα του χούμους είναι διαφορετική ανάλογα με το αν το έχουμε φτιάξει σπίτι ή το έχουμε αγοράσει από σούπερ μάρκετ. Τα συστατικά και η μάρκα παίζουν επίσης ρόλο.
Μια μερίδα 2 κουταλιών της σούπας χούμους από το σούπερ μάρκετ έχει 71 θερμίδες και μπορεί να περιέχει:
Υδατάνθρακες: 4,6 γραμμάρια.
Λίπος: 5,4 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,66 γρ.
Πρωτεΐνη: 2,4 γρ.
Το χούμους παρέχει μια ποικιλία απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, όπως σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό και φυλλικό οξύ.
Αν αλείψετε το ψωμί με χούμους αντί για βούτυρο, μαρμελάδα ή μαγιονέζα, τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα: Αυξάνει τη λήψη πρωτεϊνών, φυτικών ινών και των απαραίτητων μετάλλων, ενώ μειώνει τις θερμίδες, τα κορεσμένα λιπαρά, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Αλλά αν καταναλώσετε μεγαλύτερη μερίδα, μπορείτε να προσλάβετε περισσότερο λίπος από όσο υπολογίζετε. Το ταχίνι είναι ένα υγιεινό φυτικό λίπος και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων υγιών λιπαρών, αλλά μερικές φορές, δεν συνειδητοποιούμε πόσο λίπος καταναλώνουμε από το σουσάμι και το λάδι.
Οφέλη από το χούμους
1. Βοηθάει στη διατήρηση της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα
Τα συστατικά του χούμους είναι τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI), επειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αφομοιώνονται αργά. Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν γλυκόζη (ζάχαρη) στην κυκλοφορία του αίματός σας πιο αργά – αποφεύγοντας την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Ο συνδυασμός των συστατικών δίνει στο χούμους χαμηλότερο GI από τα σκέτα ρεβίθια.
2 . Μειώνει τον κίνδυνο για παθήσεις της καρδιάς
Υπάρχει περιορισμένη έρευνα για το χούμους και την υγεία της καρδιάς, αλλά τα συστατικά του χούμους μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις:
Τα ρεβύθια, δεν έχουν χοληστερόλη και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πολυακόρεστων λιπών και φυτικών ινών, που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Ελαιόλαδο: Σύμφωνα με την American Heart Association, η κατανάλωση μισής κουταλιάς της σούπας ή περισσότερο ελαιόλαδο καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Το μονοακόρεστο λίπος που περιέχει μπορεί να μειώσει την «κακή» LDL χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Οι φυτικές ενώσεις στο ελαιόλαδο μπορούν επίσης να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Ταχίνι: Το σουσάμι μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και κατ’ επέκταση και τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Ορισμένες εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι το σουσάμι μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
3. Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος
Το χούμους παρέχει σχεδόν 2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα. Η American Society for Nutrition αναφέρει ότι μόνο το 7% των ενηλίκων λαμβάνει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα φυτικών ινών – 14 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες.
Η πρωτεΐνη και το λίπος στο χούμους βοηθούν στην πέψη. Ως πυκνή τροφή, το χούμους χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί, δίνοντας στο σώμα περισσότερο χρόνο να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.
(με πληροφορίες από healthstories. gr / photo: pixabay)