- Το αρχαιότερο χαλί στον κόσμο ανακαλύφθηκε σε τάφο της εποχής του σιδήρου, που χρονολογείται περίπου 2.000 ετών.
- Το χαλί είναι κατασκευασμένο από μαλλί προβάτου με περίπου 1.125.000 κόμπους, υφασμένο με προηγμένη τεχνική για την εποχή του.
- Υπάρχουν θεωρίες για την προέλευση του χαλιού από την περιοχή των βουνών Αλτάι και την Αρμενία, ενώ υπάρχει και πρόταση για κρυμμένο μήνυμα στη διακόσμησή του.
Αυτοί ήταν οι πρόδρομοι για αυτό που αργότερα θα υφαινόταν σκόπιμα με την προηγμένη τεχνολογία και είναι γνωστό σήμερα ως χαλί. Πότε ακριβώς συνέβη αυτό; Το αρχαιολογικό αρχείο μας λέει ότι το αρχαιότερο χαλί στον κόσμο είναι άνω των 2.000 ετών .Η Ice Maiden είχε ύψος 1,67 μέτρα, ξαπλωμένη στο πλάι και δεν είχε μαλλιά – την είχαν ξυρίσει – αλλά φορούσε περούκα και τσόχα με χρυσά κεντήματα. Όπως ο αρχηγός, είχε τατουάζ στο δέρμα της, με ζωικά και φυτικά μοτίβα. Η μπλούζα που φορούσε ήταν φτιαγμένη από άγριο μετάξι, το οποίο πιστεύεται ότι προήλθε από την Ινδία. Αυτό, μαζί με άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στα ταφικά της αγαθά (όπως οι σπόροι ιρανικού κόλιανδρου), πυροδότησε μεγάλο ενδιαφέρον για τη φαντασία των εμπορικών οδών που θα μπορούσαν να υπήρχαν μεταξύ αυτών των περιοχών και του πολιτισμού της Σιβηρίας.Όσον αφορά το παλαιότερο χαλί στον κόσμο, ήταν ο ίδιος ο Σεργκέι Ρουντένκο που το βρήκε το 1949, στο τέλος εκείνης της εκστρατείας των ανασκαφών, στον τάφο μιας ευγενούς φιγούρας. Χρονολογείται γύρω στο 40 π.Χ., έχει μήκος 2 μέτρα, πλάτος 1,83 μέτρα και πάχος 2,4 χιλιοστά. Είναι κατασκευασμένο από μαλλί προβάτου και υφασμένο με περίπου 1.125.000 κόμπους (3.600 κόμβους ανά τετραγωνικό δεκατόμετρο, μεγαλύτερη πυκνότητα από τα σύγχρονα χαλιά, υποδηλώνοντας τόσο αποτελεσματική μαεστρία της τεχνικής που χρονολογείται μια χιλιετία νωρίτερα).
Χάρη στην κατάψυξη του στον μόνιμο παγετό , λόγω της πλημμύρας που αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι αρκετά καλά διατηρημένο ώστε να εκτιμηθούν τα κόκκινα και χρυσά χρώματα του υφάσματος, καθώς και οι λεπτομέρειες της διακόσμησής του. Το κεντρικό τμήμα είναι ένα τετράγωνο υποδιαιρούμενο σε πλέγματα που μοιάζουν με σκάκι (στην πραγματικότητα, έχει προταθεί ότι μπορεί να ήταν ένας μεγάλος πίνακας για παιχνίδι με ζάρια), το καθένα στολισμένο με φυτικά μοτίβα. Αυτό το κέντρο πλαισιώνεται από περιγράμματα που κινούνται προς τα έξω, εμφανίζοντας, με αυτή τη σειρά, γρύπες, άλκες, άλογα (μερικοί με καβαλάρηδες, άλλοι κατεβασμένοι) και πάλι γρύπες.
Μερικοί, όπως ο Talbot Rises, βλέπουν το χέρι των Σκυθών, ενώ άλλοι, όπως ο S. Tolstov, προτείνουν τους Massagetae, ένας αρχαίος ιρανικός λαός. Ωστόσο, η πλειοψηφία, με επικεφαλής τον Ρουντένκο, έγειρε περισσότερο προς έναν Ιρανό τεχνίτη, είτε Πέρση, είτε Μήδα είτε Πάρθιο. Οι υποστηρικτές αυτής της υπόθεσης επισημαίνουν ότι ο τόπος καταγωγής πρέπει να ήταν η περιοχή γύρω από την Αρμενία και το Τουρκεστάν, καθώς ορισμένα χαλιά φτιαγμένα με παρόμοιες τεχνικές (ο λεγόμενος κόμπος torkībāf ) έχουν βρεθεί σε αυτήν την περιοχή, η οποία έχει μεγάλη παράδοση στο χαλί.
Αυτό θα σήμαινε ότι το χαλί εξήχθη στην περιοχή των βουνών Αλτάι και ίσως κατασκευάστηκε κατόπιν παραγγελίας, καθώς ο εξοπλισμός στα άλογα είναι χαρακτηριστικός αυτής της περιοχής. Παραμένει η τολμηρή θεωρία του F. Balonov, ο οποίος, με βάση την ασυμμετρία των διακοσμητικών μοτίβων, την κατανομή των χρωμάτων σε ορισμένα τμήματα και άλλες ιδιαιτερότητες, προτείνει ότι το χαλί περιέχει ένα κωδικοποιημένο μήνυμα. Είναι απίστευτο πόσα πολλά μπορεί να προσφέρει ένα χαλί.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: pixabay