- Η εισπνοή μενθόλης βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Η μενθόλη προέρχεται από τα έλαια των μέντας και χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα.
- Η έκθεση στη μενθόλη μπορεί να εμποδίσει τη γνωστική εξασθένιση και να βελτιώσει τις γνωστικές ικανότητες σε ζώα με νόσο Αλτσχάιμερ.
Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Cima Universidad de Navarra ανακάλυψαν ότι η εισπνοή της μενθόλης – μιας οργανικής ένωσης που δημιουργείται με τη χρήση διαφόρων τύπων μέντας – ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία.
Η μενθόλη είναι μια οργανική ένωση η οποία παρασκευάζεται συνθετικά ή λαμβάνεται από τα έλαια των διαφορετικών ειδών μέντας, όπως είναι η άγρια μέντα.
Διαθέτει τη χαρακτηριστική μυρωδιά της μέντας, που δημιουργεί την αίσθηση της φρεσκάδας, όταν καταναλώνεται. Συμπεριλαμβάνεται σε διαφορετικά προϊόντα, όπως σε σκευάσματα για το βήχα ή τον πονόλαιμο, σε καλλυντικά, σε τρόφιμα και ποτά αλλά και σε προϊόντα καπνού.
Προκειμένου να διαπιστωθούν τα οφέλη στην εγκεφαλική λειτουργία, οι ερευνητές διεξήγαγαν ορισμένα πειράματα σε ζώα, διαπιστώνοντας ότι η μυρωδιά αυτής της ουσίας, έστω και για λίγο, μπορεί να εμποδίσει τη γνωστική εξασθένιση.
Μια λεπτομερής περαιτέρω μελέτη αποκάλυψε ότι η μυρωδιά του αρώματος μείωσε τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-1-β (IL-1β), μιας κρίσιμης πρωτεΐνης που μεσολαβεί στη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. Όταν οι επιστήμονες ανέστειλαν περαιτέρω αυτή την πρωτεΐνη με ένα φάρμακο για αυτοάνοσα νοσήματα, οι γνωστικές ικανότητες των ποντικιών με τη νόσο Αλτσχάιμερ βελτιώθηκαν.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, ο εγκέφαλός μας εξαρτάται από μια εύθραυστη ισορροπία αλληλεπιδράσεων μεταξύ νευρικών κυττάρων, ανοσοποιητικών κυττάρων και νευρικών βλαστικών κυττάρων, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά.
Τα ερευνητικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι μυρωδιές θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση αυτών των υγιών αλληλεπιδράσεων. Ακόμα, η απώλεια της όσφρησης είναι συχνά ένα από τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
«Παραδόξως, παρατηρήσαμε ότι η σύντομη έκθεση σε αυτή την ουσία για έξι μήνες απέτρεψε τη γνωστική εξασθένιση στα ποντίκια με τη νόσο Αλτσχάιμερ και, το πιο ενδιαφέρον, βελτίωσε επιπλέον τη γνωστική ικανότητα των υγιών νεαρών ποντικιών», δήλωσε ο δρ. Juan José Lasarte, διευθυντής του Προγράμματος Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Cima και κύριος συγγραφέας της έρευνας.
Η ερευνητική ομάδα ανέφερε επιπλέον ότι ο αποκλεισμός της δραστηριότητας των Τ ρυθμιστικών κυττάρων (ένας τύπος ανοσοποιητικού κυττάρου) βοήθησε στη βελτίωση των γνωστικών επιδόσεων των ποντικιών με τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά και στα νεότερα, υγιή ποντίκια.
«Τόσο η έκθεση στη μενθόλη όσο και ο αποκλεισμός των κυττάρων T προκάλεσαν μείωση της IL-1β, μιας πρωτεΐνης που θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από τη γνωστική έκπτωση που παρατηρήθηκε σε αυτά τα ζωικά μοντέλα», τόνισε η συν-συγγραφέας δρ. Ana García-Osta.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Immunology.
(Με πληροφορίες από ygeiamou. gr / photo: pixabay)