Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Copernicus: Ο Σεπτέμβριος ήταν ο δεύτερος θερμότερος μήνας στα χρονικά

  • Ο Σεπτέμβριος του 2024 καταγράφηκε ως ο δεύτερος θερμότερος μήνας στα χρονικά, με το έτος να πιθανώς καταγραφεί ως το θερμότερο παγκοσμίως.
  • Οι κλιματικές αλλαγές προκαλούν αυξημένη σφοδρότητα και συχνότητα σε καιρικά φαινόμενα, όπως ακραίες βροχοπτώσεις και καταιγίδες.
  • Ο στόχος μείωσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη μοιάζει ανέφικτος, με προβλέψεις ότι η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 2,9 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο δεύτερος θερμότερος Σεπτέμβριος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως σε ένα έτος που είναι “σχεδόν βέβαιο” ότι θα καταγραφεί ως το θερμότερο στα χρονικά, ανακοίνωσε σήμερα το Copernicus, το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Σεπτέμβριος κατέγραψε ακραίες βροχοπτώσεις και καταστροφικές καταιγίδες σε όλο τον κόσμο, καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται με μεγαλύτερη σφοδρότητα και συχνότητα καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον περασμένο μήνα ήταν η δεύτερη υψηλότερη μετά τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus, η οποία χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς για τις ανάγκες των υπολογισμών της.

Το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στα χρονικά, αλλά το 2024 φαίνεται ότι θα επαναλάβει το ρεκόρ αυτό.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν σημαίνει μόνο αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και το φαινόμενο της παγίδευσης στην ατμόσφαιρα και στις θάλασσες εξαιτίας της πλεονάζουσας θερμότητας.

Ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς και οι θερμότεροι ωκεανοί φέρνουν μεγαλύτερη εξάτμιση των υδάτων, γεγονός που επηρεάζει τις βροχοπτώσεις και έχει ως αποτέλεσμα αυτές να είναι εντονότερες και να σημειώνονται καταιγίδες.

Στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου κάποια τμήματα του κόσμου γνώρισαν ”βροχοπτώσεις μέσα σε λίγες ημέρες που κανονικά σημειώνονται στη διάρκεια ενός μήνα”, εξηγεί η Σαμάνθα Μπέρτζες, η υποδιευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus.

“Τα περιστατικά ακραίων βροχοπτώσεων αυτό τον μήνα, κάτι το οποίο παρατηρούμε όλο και συχνότερα, έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της θερμότερης ατμόσφαιρας. Ο κίνδυνος από τις ακραίες βροχοπτώσεις θα συνεχίσει να αυξάνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας”, προσθέτει η Μπέρτζες.

Σε έναν μήνα ακραίων καιρικών φαινομένων ο τυφώνας Ελίν σφυροκόπησε τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ο τυφώνας Κράθον την Ταϊβάν, ενώ η καταιγίδα Μπόρις προκάλεσε πλημμύρες και καταστροφές στην κεντρική Ευρώπη.

Οι τυφώνες Γιαγκί και Μπεμπίνκα άφησαν πίσω τους τεράστιες καταστροφές στην Ασία, ενώ φονικές πλημμύρες έπληξαν το Νεπάλ, την Ιαπωνία, τη δυτική και κεντρική Αφρική.

Σύμφωνα με το Copernicus, συνθήκες μεγαλύτερης από τον μέσο όρο υγρασίας παρατηρήθηκαν σε τμήματα της Αφρικής, στη Ρωσία, την Κίνα και την Αυστραλία, ενώ το Πακιστάν επλήγη έντονα από τους μουσώνες.

Νέα υψηλά ρεκόρ

Ο Copernicus ανακοίνωσε ότι η περίοδος από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο του 2024 έχει ήδη σημειώσει υψηλά ρεκόρ “καθιστώντας σχεδόν σαφές ότι το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος στα χρονικά”.

Δεκατέσσερις από τους τελευταίους 15 μήνες κατέγραψαν θερμοκρασίες τουλάχιστον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, δηλαδή την περίοδο 1850-1900.

Αυτό δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα, που έχει στόχο τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και κατά προτίμηση 1,5 γιατί αυτό το όριο μετριέται στη διάρκεια δεκαετιών και όχι μεμονωμένων ετών.

Αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο στόχος για 1,5 βαθμό μοιάζει ανέφικτος.

Οπως είναι σήμερα η κατάσταση, οι διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τις εκπομπές καυσαερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα θα έχουν ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη να αυξηθεί μέχρι και 2,9 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP).

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια παρότι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ αυτή τη δεκαετία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Δημήτρης Σκαρμούτσος: “Με προκαλείτε, αλλά δεν θα συγκρατηθώ, θα πω την αλήθεια μου κι αν το κάνω τελείωσε!”

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος παρουσίασε κοκκινιστά κεφτεδάκια κοτόπουλου με πατάτες...

Δύο τραυματίες από πυρκαγιά σε κέντρο ανακύκλωσης αυτοκινήτων στο Κορωπί

Φωτιά ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας σε κέντρο ανακύκλωσης...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών –...

Μητσοτάκης στο Υπουργικό για τον προϋπολογισμό: Αντιμετωπίζει την ακρίβεια στηρίζοντας διπλά το εισόδημα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στο Υπουργικό ότι ο προϋπολογισμός...

Η στιγμή της πτώσης του αεροπλάνου της DHL στη Λιθουανία – Παρακολουθήστε το σοκαριστικό βίντεο

Στη Λιθουανία, αεροπλάνο της DHL κατέπεσε κοντά στο αεροδρόμιο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γυναίκα βρήκε ένα χαμένο οικοσύστημα 280 εκατομμυρίων χρόνων ενώ πεζοπορούσε στις ιταλικές Άλπεις

Μια γυναίκα ανακάλυψε ένα χαμένο οικοσύστημα 280 εκατομμυρίων ετών κατά τη διάρκεια πεζοπορίας της στις ιταλικές Άλπεις, εντοπίζοντας απολιθώματα και ίχνη προϊστορικών ζώων.Οι επιστήμονες...

Ένθετο Social Media: Η Generation “Ζ” αναζητά εργασία μέσω του TikTok

Η Generation Z χρησιμοποιεί το TikTok για να αναζητήσει εργασία, ανεβάζοντας βιογραφικά και χρησιμοποιώντας σχετικούς hashtags.Οι εταιρείες προσαρμόζονται στη νέα τάση και αρχίζουν να...

Η σημαντική οικολογική αξία της Ρεματιάς Χαλανδρίου

Η Ρεματιά Χαλανδρίου είναι μια περιοχή με σημαντική περιβαλλοντική αξία, που απειλείται από καταπατήσεις και τσιμεντοστρώσεις, με τον Δήμο Χαλανδρίου να παρεμβαίνει για την...

Ιός του Δυτικού Νείλου: Στα 218 περιστατικά λοίμωξης – 34 θάνατοι από την αρχή του έτους

Από την αρχή του 2024, έχουν καταγραφεί 218 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, με 156 από αυτά να...

AI Ιησούς: Σε έναν ναό στην Ελβετία οι πιστοί έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με μια ΑΙ εκδοχή του Χριστού

Στην Ελβετία, το παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου εγκατέστησε μια ΑΙ εκδοχή του Ιησού, που επιτρέπει στους πιστούς να συνομιλούν μαζί του σε 100 γλώσσες,...

Αλτσχάιμερ: Πώς τα ηχητικά μέσα θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν πρώιμα σημάδια της πάθησης

Επιστήμονες από τον Καναδά και τις ΗΠΑ αναπτύσσουν τεχνολογία που χρησιμοποιεί μικρόφωνα ακουστικών για να ανιχνεύσουν προειδοποιητικά σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ, εστιάζοντας στις...

ΗΠΑ: Γυναίκα υπεβλήθη στην πρώτη ολοκληρωμένη ρομποτική διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων

Μια γυναίκα στις ΗΠΑ υποβλήθηκε στην πρώτη πλήρως ρομποτική διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων, με στόχο την ταχύτερη ανάρρωση και τη μείωση της παραμονής στο νοσοκομείο.Η...

Ερευνητές βρήκαν ανέπαφο νεογνό σμιλόδοντα ηλικίας 32.000 ετών

Ανακαλύφθηκε ένα ανέπαφο νεογνό σμιλόδοντα ηλικίας 32.000 ετών στη βορειοανατολική Ρωσία, σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης λόγω του μόνιμου παγετού.Το κουτάβι, που ήταν περίπου τριών...

Γ. Χατζημαρκάκης σχετικά με τη χρήση από την ΕΕ ενέργειας προερχόμενης από το υδρογόνο: Αφορά επανάσταση, προχωράμε σε μια κυκλική οικονομία

Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, CEO της Hydrogen Europe, τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης της ενέργειας από το υδρογόνο στην ΕΕ, αναφέροντας ότι η Ευρώπη είναι...

Έρευνα συσχετίζει την κλιματική αλλαγή με την όραση

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο δείχνει ότι οι επισκέψεις ασθενών με οφθαλμικές παθήσεις αυξάνονται 2,2 φορές όταν τα επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα...