- Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτείνει ευέλικτο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας σε περίοδο κρίσεων.
- Η γερμανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί το 2024 κατά 0,2% λόγω διαρθρωτικών προβλημάτων και γεωπολιτικών προκλήσεων.
- Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 2,9% τον Σεπτέμβριο, με ανατιμήσεις σε τρόφιμα, στέγαση, ένδυση-υπόδηση και άλλα.
Την υιοθέτηση ευέλικτου μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, όλων των τεχνολογιών, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περιόδους περιφερειακών κρίσεων όπως αυτή που σημειώθηκε φέτος το καλοκαίρι στη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα εισηγηθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που συνεδριάζει την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.
Στη δημιουργία μιας πλατφόρμας άντλησης δεδομένων για το περιβαλλοντικό προφίλ των επιχειρήσεων προχωρά η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε συνεργασία με τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα για κλιματικά βιώσιμες επενδύσεις, στο πλαίσιο των αυστηρότερων περιβαλλοντικών κανόνων που θεσπίζει η Ε.Ε. Να παρακολουθήσουμε το σχετικό θέμα που ετοίμασε ο Άκης Αθανασόπουλος.
Ύφεση προβλέπει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για την μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναθεωρώντας προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για το γερμανικό ΑΕΠ.
Ειδικότερα η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,2% το 2024. Η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 0,3% φέτος, καθώς η αναμενόμενη ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους δεν επιβεβαιώθηκε.
Μέχρι την αλλαγή του έτους, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι σταδιακά θα ανακάμψει αναμένοντας ανάπτυξη 1,1% για το 2025, από 1,0% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε πρόβλεψη για το 2026, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 1,6%.
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΑΕΠ)
2023: – 0,3%
2024: – 0,2%
2025: + 1,1%
2026: + 1,6%
Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για ύφεση φέτος, η Γερμανία θα είναι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το μοναδικό μέλος της Ομάδας των Επτά μεγάλων βιομηχανικών χωρών του επονομαζόμενου G7 που θα καταγράψει συρρίκνωση του ΑΕΠ της.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας της χώρας η οικονομία δεν αναπτύσσεται δυναμικά από το 2018 λόγω των διαρθρωτικών προβλημάτων και των γεωπολιτικών προκλήσεων. Η ισχύς του γερμανικού οικονομικού μοντέλου βασιζόταν σε δύο πυλώνες: φθηνή ενέργεια για τη βιομηχανία από τη Ρωσία και λειτουργικές παγκόσμιες αγορές για τις εξαγωγές της επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομίας.
Στο 2,9% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατά τον μήνα Σεπτέμβριο με το ποσοστό ανατιμήσεων στα τρόφιμα να παραμένει για ακόμη έναν μήνα πάνω από το 3%.
Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Γενικός δείκτης: +2,9%
Τρόφιμα: +3,2%
Στέγαση: +5,9%
Ένδυση-υπόδηση: +4,4%
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ
ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ
(για τον μήνα Σεπτέμβριο)
Ελαιόλαδο: +38,9%
Αεροπορικά εισιτήρια: +36,4%
Φυσικό αέριο: +20,2%
Ασφάλιστρα υγείας: +14%
Ηλεκτρισμός: +11,3%
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ
Στη Λίστα Παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση σε «Αναπτυγμένη Αγορά», μπήκε το χρηματιστήριο Αθηνών από τον οίκο FTSE Russell. H εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από 8 χρόνια παραμονής στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, ενώ την ίδια ώρα Μιχαήλ καταγράφεται και μία στάση αναμονής στις ευρωπαϊκές αγορές εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 17 του μήνα.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ