- Οι Ρωμαίοι ναυτικοί χρησιμοποιούσαν κριθαρένιο ψωμί και ψάρεμα για τη διατροφή τους στη θάλασσα.
- Οι εργασίες μαγειρικής εξειδικεύονταν σε μέλη του πληρώματος και χρησιμοποιούσαν μεγάλα κεραμικά καζάνια.
- Το μαγείρεμα στα πλοία εξαρτιόταν από τις συνήθειες των ναυτικών και τη διαθεσιμότητα των τροφίμων, ενώ παρουσιάζονταν και προβλήματα με παρατεταμένες νηστείες.
Σε μια συναρπαστική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Maritime Archaeology , ο ειδικός στη ναυτική ιστορία Herman J. van Vliet αποκαλύπτει τα μυστήρια του πώς οι Ρωμαίοι ναυτικοί ετοίμαζαν το φαγητό τους ενώ βρίσκονταν στη θάλασσα. Το βασικό ερώτημα που τίθεται από τη μελέτη του είναι: πώς κατάφεραν να μαγειρεύουν στην ανοιχτή θάλασσα και ποια τρόφιμα ήταν μέρος της διατροφής τους κατά τη διάρκεια αυτών των μεγάλων ταξιδιών;Το ψωμί ήταν ένα από τα βασικά τρόφιμα στο πλοίο. Ήταν κριθαρένιο ψωμί, μια τροφή που μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να χαλάσει. Ωστόσο, οι Ρωμαίοι ναυτικοί βασίζονταν επίσης στο ψάρεμα για να συμπληρώσουν τη διατροφή τους.Η έκθεση του Van Vliet τονίζει τη σημασία της καλής διατροφής για το ηθικό και την αποτελεσματικότητα του πληρώματος. Αν και οι ελεύθεροι επιβάτες ήταν υπεύθυνοι για την τροφή τους, η σίτιση των σκλάβων και των στρατιωτών ήταν ευθύνη του Κράτους , αντικατοπτρίζοντας τη σημασία να διατηρούνται όλοι οι επιβαίνοντες καλά σιτισμένοι για να διασφαλιστεί η επιβίωση και η επιτυχία των αποστολών.
Καθώς τα πλοία μεγάλωναν και τα πληρώματα πλήθαιναν, οι εργασίες μαγειρικής έγιναν εξειδικευμένες και ανατέθηκαν σε συγκεκριμένα μέλη του πληρώματος.
Η μελέτη του Van Vliet ρίχνει φως στην ανάπτυξη δημιουργικών λύσεων για το μαγείρεμα στη θάλασσα. Εκτός από τα φορητά μαγκάλια και τα συστήματα πυροπροστασίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπολείμματα μεγάλων κεραμικών καζανιών που άντεχαν στο θερμικό σοκ, επιτρέποντας το μαγείρεμα των τροφίμων εν μέσω σκληρών θαλάσσιων συνθηκών.
Ανάμεσα στα σημαντικότερα ναυάγια που αναφέρονται στη μελέτη είναι αυτό του Yassi Ada , όπου βρέθηκαν πλακάκια, μαγκάλια και μεγάλες κατσαρόλες που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα. Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι το μαγείρεμα στο σκάφος όχι μόνο ήταν δυνατό αλλά και ευρέως διαδεδομένο κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων.
Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό που μαγειρεύτηκε εξαρτιόταν από τις συνήθειες των ναυτικών και την τοπική διαθεσιμότητα των προϊόντων. Υπήρχαν διάφορες λύσεις για το ζέσταμα του φαγητού. Η προετοιμασία ψαριών, ο χυλός και οι σούπες, η μεταφορά ψωμιού από την ηπειρωτική χώρα και η κατανάλωση κονσερβοποιημένων τροφίμων θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ότι οι ναυτικοί δεν θα λιμοκτονούσαν. Ωστόσο, ορισμένες πηγές κάνουν λόγο για παρατεταμένες ακούσιες νηστείες που άφηναν τα πληρώματα εξαντλημένα.
photo: pixabay