Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ για Μέση Ανατολή: Συγκρούσεις για το μεταναστευτικό, διαιρεμένοι σε μπλοκ οι 27 ηγέτες

  • Οι ηγέτες της ΕΕ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαχείριση του μεταναστευτικού, με διαιρέσεις μεταξύ χωρών και ανάγκη για κοινές λύσεις.
  • Η πρώτη Σύνοδος των 27 ηγετών έχει βαριά ατζέντα με το μεταναστευτικό στο επίκεντρο λόγω των εκρυθμιών στη Μέση Ανατολή.
  • Οι διαφωνίες και κόντρες μεταξύ των κρατών-μελών, όπως Γερμανία, Ολλανδία και Ουγγαρία, προκαλούν προβλήματα στην επίτευξη συμφωνιών για το μεταναστευτικό.

Η συναίνεση στη διαχείριση του μεταναστευτικού μετατρέπεται σε δυσεπίλυτη εξίσωση για τους «27», καθώς μεμονωμένες χώρες ήδη καταστρατηγούν τις κοινοτικές συμφωνίες, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπογραμμίζει εμφατικά πως το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που ζητά από κοινού λύσεις. Η πρόεδρος της Κομισιόν απέστειλε στους ηγέτες επιστολή με προτάσεις υπογραμμίζοντας πως χρειάζονται λύσεις σε συλλογικό επίπεδο.

Η πρώτη Σύνοδος της νέας σεζόν των 27 ηγετών, την Πέμπτη (17/10) αναμένεται να έχει βαριά ατζέντα – με το μεταναστευτικό να κυριαρχεί λόγω την έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και των αυξημένων ανησυχιών για νέα αύξηση των ροών από το Λίβανο.

Στο γράμμα που έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην πρόσκλησή του προς τους ηγέτες αναφέρει ότι θα συζητηθούν οι στρατηγικές για τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης, εστιάζοντας στον έλεγχο των συνόρων, τις εταιρικές σχέσεις και τις πολιτικές επιστροφής.

Ωστόσο, ήδη έχουν εκφραστεί διαφωνίες και κόντρες μεταξύ των κρατών – μελών. Η Γερμανία έχει θεσπίσει συστηματικούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της για έξι μήνες, η Ολλανδία και η Ουγγαρία ζητούν «αυτοεξαίρεση» (opt-out) από την κοινή μεταναστευτική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., να ζητήσει περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση για τις χώρες πρώτης υποδοχής αλλά και επιτάχυνση την επιστροφών- συνεργασία με τρίτες χώρες.

Στο επίκεντρο το «αγκάθι» του μεταναστευτικού και το χάσμα μεταξύ των χωρών

Οι «27» ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν ραντεβού στις Βρυξέλλες για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, στις εργασίες της οποίας κυριαρχεί η σκληρή μάχη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Η ατζέντα:

  • Μεσανατολικό.
  • Εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο.
  • Ανταγωνιστικότητα ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο Πρωθυπουργός προτάσσει τη σταθερή θέση της Αθήνας. Ευρωπαϊκή λύση σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Στις κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις για το μεταναστευτικό αναμένεται να αναδείξει:

  • Σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
  • Ενίσχυση των χωρών πρώτης γραμμής.
  • Εφαρμογή Συμφώνου για Μετανάστευση / Άσυλο.

Έχει προηγηθεί επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους «27» ηγέτες, στην οποία αναφέρεται στις συλλογικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων, προτείνοντας, μεταξύ άλλων:

  • Επιτάχυνση εφαρμογής του Συμφώνου για Μετανάστευση / Άσυλο.
  • Ανάπτυξη ολοκληρωμένων συνεργασιών με βασικές τρίτες χώρες.
  • Ενίσχυση εξωτερικών συνόρων.
  • Διασφάλιση δίκαιων / αποτελεσματικών διαδικασιών ασύλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κατάσταση στη Μέση ανατολή μας οδηγεί σε αυξημένη εγρήγορση. Αν διαβάσει κανείς την επίστολή της κα Φον Ντερ Λάιεν θα καταλάβει πόσο δικαιώνονται οι ελληνικές θέσεις. Η Ελλάδα έχει μιλήσει για την ανάγκη να μοιραστούν τα βάρη. Έχει βάλει συγκεκριμένες διατυπώσεις στο σύμφωνο που είναι δεσμευτικό. Σίγουρα υπάρχει μία αυξημένη ανησυχία».

Το κλίμα εντός του Συμβουλίου, με αφορμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αναμένεται συγκρουσιακό, μετά και την πρόσφατη απόφαση της Γερμανίας για την επαναφορά εσωτερικών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από κράτη-μέλη, την ίδια στιγμή που στο προσχέδιο των συµπερασµάτων οι «27» επιμένουν στην ανάγκη ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα.

«Υπάρχουν δυνάμεις και στη χώρα μας που έχουν πολιτική ανοιχτών συνόρων. Υπάρχουν άλλες δυνάμεις που δεν ξέρουμε τι ακριβώς λένε: θεωρούν φυσικό τους σύμμαχο του κ. Όρμπαν ο οποίος λέει το εξής. Εκπροσωπεί την αντίληψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει είδος φυλακής όλων των μεταναστών. (…) Αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων των ροών στη θάλασσα. Δεν είναι μόνο ζήτημα εθνικό, είναι σίγουρα, αλλά να γίνει και ζήτημα ευρωπαϊκό» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Οι δυσκολίες στις συζητήσεις επιβαρύνονται και από τη θέση Ολλανδίας και Ουγγαρίας, που ζητούν εξαίρεση από τη κοινή μεταναστευτική πολιτική. Από την πλευρά της, η Πολωνία θα ζητήσει από την ΕΕ να επικυρώσει την απόφασή της για προσωρινή αναστολή παροχής καθεστώτος ασύλου σε όσους περνούν τα σύνορα από τη γειτονική Λευκορωσία, καταγγέλλοντας τη Ρωσία για «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού.

Ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Η μεταναστευτική της Ε.Ε., δείχνει να αλλάζει. Στον πυρήνα της είναι το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. (…) Σε επίπεδο διμερών συμφωνιών, νομίζω ότι αυτό δε θα οδηγήσει πουθενά. Κανένας δε μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του το πρόβλημα».

Σε εφαρμογή τίθεται πλέον και η συμφωνία Ρώμης-Τιράνων, η οποία προβλέπει ότι για μία περίοδο πέντε ετών, η Αλβανία θα δέχεται έως και 36.000 μετανάστες ετησίως και οι αιτήσεις ασύλου τους θα διεκπεραιώνονται σε δύο κέντρα. Ήδη, οι πρώτοι 16 μετανάστες έφτασαν στο λιμάνι Σενγκίν της Αλβανίας και θα φιλοξενηθούν στο Τζάντερ. Μία πρώην στρατιωτική εγκατάσταση αεροδρομίου, που θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση των μεταναστών.

Αποστολή ΕΡΤNews: Γεωργία Σκιτζή

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Αποχώρησε η Εθνική από το Λονδίνο | Με πτήση τσάρτερ για Θεσσαλονίκη

Η Εθνική ομάδα αναχώρησε από το Λονδίνο για Θεσσαλονίκη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Νετανιάχου αν βρεθεί σε βρετανικό έδαφος

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συλληφθεί αν φτάσει στο βρετανικό έδαφος, μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εναντίον...

Λίβανος: Καταστρεπτική επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό – Καρέ καρέ η δραματική έκρηξη σε κτήριο

Το Ισραήλ συνεχίζει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Λίβανο με στόχο τη Χεζμπολάχ, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός εντείνονται.Σημαντική καταστροφή σημειώθηκε στη...

Ουκρανία: Έκτακτη συνάντηση με το ΝΑΤΟ – Οι πυρηνικοί όροι του Oreshnik και οι απειλές του Πούτιν

Η Ρωσία εκτόξευσε τον πύραυλο Oreshnik, πυρηνικών προδιαγραφών, ως απάντηση στους αμερικανικούς Atacms και βρετανικούς Storm Shadow, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία και κλιμάκωση της σύγκρουσης...

Σουηδία: «Οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν δεν μας τρομάζουν – Συνεχίζουμε την υποστήριξη στην Ουκρανία»

Ο Υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, Παλ Γιόνσον, δήλωσε ότι οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν δεν θα τρομάξουν τη χώρα και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν...

Ένθετο Κόσμος: Σπάνιο αντίτυπο του «Μικρού Πρίγκιπα» αναμένεται να δημοπρατηθεί πάνω από 1,25 εκατομμύρια δολάρια

Ένα σπάνιο αντίτυπο του «Μικρού Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ αναμένεται να δημοπρατηθεί με τιμή άνω των 1,25 εκατομμυρίων δολαρίων.Το αντίτυπο περιέχει χειρόγραφες σημειώσεις...

Συνάντηση Ρούτε και Τραμπ στη Φλόριντα σχετικά με το ΝΑΤΟ εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Ο Μαρκ Ρούτε επισκέφθηκε τη Φλόριντα για να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον του ΝΑΤΟ εν μέσω της κλιμάκωσης...

Ολλανδία: Φιλοπαλαιστινιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας να διακοπούν οι ολλανδικές πωλήσεις όπλων προς το Ισραήλ

Φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις προσέφυγαν στη δικαιοσύνη στην Ολλανδία, ζητώντας να απαγορευθούν οι εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ, κατηγορώντας το κράτος ότι δεν κάνει αρκετά για...

Το ίντερνετ δεν χορταίνει τον Μπάρον Τραμπ: Viral τα βίντεο από τα χρόνια της παιδικής του ηλικίας

Ο Μπάρον Τραμπ, 18 ετών και μοναχογιός του Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των προεδρικών...

Με 11 Mach και έξι στρατιωτικές κεφαλές χτύπησε την Ουκρανία ο βαλλιστικός πύραυλος του Πούτιν – «Απαιτήθηκαν μόνο 15 λεπτά»

Ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε η Ρωσία στις 21 Νοεμβρίου 2024, χτύπησε την πόλη Ντνίπρο στην Ουκρανία, φτάνοντας ταχύτητες πάνω από 11 Mach και...

Ντόναλντ Τουσκ: Η επικινδυνότητα για μία διεθνή σύγκρουση είναι αληθινή

Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρωθυπουργός της Πολωνίας, προειδοποίησε για τον πραγματικό κίνδυνο ενός παγκόσμιου πολέμου μετά την εκτόξευση ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου κατά ουκρανικής πόλης.Δήλωσε ότι...