Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον προσυμπτωματικό έλεγχο

  • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι συχνός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανήκει στα τρία συχνότερα νεοπλάσματα μαζί με τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη.
  • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι θανατηφόρος, αποτελώντας μία από τις τέσσερις πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε πολλές περιπτώσεις, με την ανίχνευση αλλοιώσεων σε προκαρκινικό στάδιο.

Τρεις ειδικοί του ΕΚΠΑ απαντούν σε 10 ερωτήσεις για τις μη επεμβατικές μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου στον καρκίνο παχέος εντέρου και τον ρόλο των σύγχρονων τεχνικών με το self-test.

Ειδικότερα, οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), δρ. Μαρία Καπαρέλου (παθολόγος-ογκολόγος), Παναγιώτα Ζαχαράκη (βιολόγος) και Θάνος Δημόπουλος (τ. πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) παραθέτουν ορισμένες από αυτές τις ερωτήσεις και τις αντίστοιχες απαντήσεις.

  1. Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος παχέος εντέρου βρίσκεται στα τρία συχνότερα νεοπλάσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EU Science Hub, δεδομένα Οκτωβρίου 2023) μαζί με τον καρκίνο του μαστού (πρώτος σε συχνότητα) και τον καρκίνο του προστάτη (τρίτος σε συχνότητα).

  1. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι θανατηφόρος;

Οι τέσσερις πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο καρκίνος του πνεύμονα (19,5% όλων των θανάτων από καρκίνο), που ακολουθείται από τον καρκίνο του παχέος εντέρου (12,3%), τον καρκίνο του μαστού (7,5%) και τον καρκίνο του παγκρέατος (7,4%).

  1. Σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Εμφανίζεται τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, με μεγαλύτερη επίπτωση στους άντρες. Παρουσιάζεται, κυρίως, μετά την ηλικία των 50 ετών, μπορεί όμως να παρουσιαστεί σπανίως και σε μικρότερη ηλικία, με μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου, σύμφωνα με τα European cancer mortality predictions (2024).

  1. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου; Και επομένως ποια είναι η πρωτογενής πρόληψη;

Υπάρχουν μη τροποποιήσιμοι και τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με το Knowledge for Policy (της ΕΕ).

Στους μη τροποποιήσιμους ανήκουν η μεγαλύτερη ηλικία, η γενετική προδιάθεση και το ιατρικό ιστορικό (όπως ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, ύπαρξη αδενωματωδών πολυπόδων, ατομικό ιστορικό χρόνιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου), όπως και το μεγαλύτερο ύψος ενήλικα.

Στους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου ανήκουν η ανθυγιεινή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το κάπνισμα, όπως και η παχυσαρκία με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

  1. Ποιος είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος (δευτερογενής πρόληψη) για τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί στο 90% των περιπτώσεων με την εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου. Τη διενέργεια, δηλαδή, ελάχιστα επεμβατικών ή μη επεμβατικών εξετάσεων για τον εντοπισμό μίας αλλοίωσης σε προκαρκινικό στάδιο (πολύποδας) ή ενός καρκίνου σε αρχόμενο ή πιο προχωρημένο στάδιο, και τη θεραπευτική αντιμετώπισή τους, οπότε και η πρόγνωση του ασθενούς είναι καλύτερη και οι πιθανότητες ίασης ιδιαίτερα αυξημένες.

Οι πιο πρόσφατες συστάσεις της European Commission Initiative on Colorectal Cancer αναφέρουν ότι σε ασυμπτωματικούς ενήλικες 50-69 ετών με μέτριο κίνδυνο καρκίνο παχέος εντέρου συνιστάται προσυμπτωματικός έλεγχος με οργανωμένο πληθυσμιακά πρόγραμμα. Ειδικότερα, εξέταση επιλογής θεωρείται η ανοσοϊστοχημική (self-test, Faecal Immunochemical Testing -FIT), η οποία, ανάλογα με το αποτέλεσμα, χρήζει να ακολουθηθεί με ενδοσκόπηση (κολονοσκόπηση). Το FIT είναι ένα τεστ που αναζητά μικροσκοπικά ίχνη αίματος στα κόπρανα (δεν φαίνονται με γυμνό οφθαλμό). Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να προκληθεί από μία σειρά ιατρικών παθήσεων, αλλά μπορεί, επίσης, να είναι σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό το self-test (σε ειδική συσκευασία) μπορεί να διεξαχθεί στο σπίτι, με συλλογή δείγματος, ανάλυση του δείγματος αφού τοποθετηθεί στο ειδικό σημείο του self-test και διαθεσιμότητα των αποτελεσμάτων σε λίγα λεπτά.

  1. Τι σημαίνει το αρνητικό αποτέλεσμα σε αυτήν την εξέταση;

Ένα αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης σημαίνει ότι δεν βρέθηκε αίμα στα δείγματα και προς το παρόν δεν χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι αποκλείεται ο καρκίνος του εντέρου ή ότι δεν θα εμφανιστεί ποτέ καρκίνος του εντέρου. Αυτό συμβαίνει γιατί ορισμένοι καρκίνοι του εντέρου δεν αιμορραγούν ή αιμορραγούν μόνο μερικές φορές και διότι το τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του εντέρου ανιχνεύει τη συντριπτική πλειοψηφία, αλλά όχι όλους τους καρκίνους του παχέος εντέρου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό το τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου να διεξάγεται ανά 1-3 χρόνια. Εάν το αποτέλεσμα δοκιμής είναι αρνητικό, δεν χρειάζεται κάποια άλλη ενέργεια. Εάν υπάρχουν συμπτώματα καρκίνου του εντέρου (που δεν είναι ειδικά, αλλά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αίμα στα κόπρανα, αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, απώλεια βάρους, κοιλιακά άλγη), ακόμη και μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης, χρειάζεται άμεση επίσκεψη σε γιατρό.

  1. Τι σημαίνει το θετικό αποτέλεσμα σε αυτήν την εξέταση;

Ένα θετικό αποτέλεσμα της δοκιμής σημαίνει ότι κάποια μικρογραμμάρια αιμοσφαιρίνης (πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια) βρέθηκαν στα κόπρανα. Ένα θετικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει πάντα καρκίνο του εντέρου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους υπάρχει αίμα στα κόπρανα, και οι περισσότεροι από αυτούς δεν σχετίζονται με τον καρκίνο.

Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, θα πρέπει να προγραμματιστεί μία επίσκεψη στον γιατρό για να διερευνηθεί τι προκαλεί την αιμορραγία. Ο γιατρός πιθανότατα θα παραπέμψει σε κολονοσκόπηση.

  1. Τι σημαίνει ασαφές αποτέλεσμα σε αυτήν την εξέταση;

Το ασαφές αποτέλεσμα το αξιολογούμε ως θετικό αποτέλεσμα.

  1. Σε τι μας βοηθά αυτή η εξέταση και ποια είναι τα μειονεκτήματά της;

Με στόχο τη βελτίωση της συμμόρφωσης, μη παρεμβατικές τεχνικές προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως είναι ο έλεγχος της αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα και ο έλεγχος DNA στα κόπρανα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτές οι εξετάσεις, όμως, έχουν μικρότερη ευαισθησία και ειδικότητα, πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 1-3 χρόνια και προϋποθέτουν τον έλεγχο με κολονοσκόπηση επί θετικών αποτελεσμάτων.

  1. Τι κάνουμε σε περίπτωση αυξημένου κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου;

Σε περίπτωση αυξημένου κινδύνου συνεννοούμαστε με τον γιατρό μας, ώστε να μας ενημερώσει για την ηλικία έναρξης, τη συχνότητα και τον τρόπο διεξαγωγής του προσυμπτωματικού ελέγου. Η καθιερωμένη πρακτική προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου περιλαμβάνει τη διενέργεια κολονοσκόπησης ανά 5-10 έτη με ηλικία έναρξης τα 45 με 50 έτη για τον γενικό πληθυσμό. Η κολονοσκόπηση, όμως, αποτελεί ήπια επεμβατική διαδικασία και τα ποσοστά συμμόρφωσης με το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ως εκ τούτου μικρότερα. Γι αυτό, η χρήση κατ’ αρχήν self test, μπορεί να συντελέσει ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της προσυμπτωματικής διάγνωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Οι ΗΠΑ θέλουν πράξεις αντί για λόγια από το Ιράν σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα

Οι ΗΠΑ απαιτούν από το Ιράν συγκεκριμένες πράξεις για...

Πήραν το εισιτήριο για τα προημιτελικά Ιταλία και Γαλλία

Η Ιταλία προκρίθηκε στα προημιτελικά του Nations League με...

Περίπατος για Μπάγερν/ Νίκη για Μονακό

Η Μπάγερν επικράτησε της Άλμπα με 115-86, ξεπερνώντας την...

First Dates: Ξέχασε το ραντεβού της και φλέρταρε με τον μπάρμαν – «Και τώρα οι δυο μας»

Η Κασσάνδρα, 26 ετών, συμμετείχε στο ραντεβού του εκπομπής...

Τρία Λιοντάρια… κατάπιαν την Εθνική

Η Αγγλία ξεκίνησε δυναμικά τον αγώνα, ανοίγοντας το σκορ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μελέτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες ζουν με διαβήτη

Περίπου 800 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως ζουν με διαβήτη τύπου 1 ή 2, με τα ποσοστά να έχουν διπλασιαστεί από το 1990 έως το 2022,...

Έλον Μασκ: Θα έχετε το προσωπικό σας ρομπότ, όπως σήμερα έχετε τα κινητά σας, video

Ο Έλον Μασκ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι πιστεύει πως σε 15-20 χρόνια οι άνθρωποι θα έχουν το προσωπικό τους ρομπότ, παρόμοια με τα...

Το είδαμε κι αυτό! Ανθρωποειδές… τρέχει σε μαραθώνιο, vid

Ένα ανθρωποειδές συμμετείχε σε μαραθώνιο, προκαλώντας αίσθηση και ενθουσιασμό.Το βίντεο του ανθρωποειδούς που τρέχει σε μαραθώνιο έχει γίνει viral.Υπάρχει αναρωτηματικό αν θα δούμε κάτι...

Νέα μελέτη συνδέει την ατμοσφαιρική ρύπανση με υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Wayne State ανακάλυψε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά τα σωματίδια PM2.5, σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά καρκίνου κεφαλής και...

Ρομποτόσκυλο δείχνει τις ικανότητές του στο κυνηγητό…μέσα στο δάσος – Βίντεο

Το βίντεο παρουσιάζει ένα ρομποτόσκυλο που επιδεικνύει τις ικανότητές του στο κυνηγητό μέσα σε δάσος, περνώντας από ανηφόρες και κακοτράχαλα μονοπάτια.Αντιδράσεις από το κοινό...

Το νέο… οπλισμένο ρομποτόσκυλο των Κινέζων, vid

Το άρθρο αναφέρεται σε ένα νέο ρομποτόσκυλο που έχει αναπτύξει η Κίνα, το οποίο είναι εξοπλισμένο με προηγμένες τεχνολογίες.Το ρομποτόσκυλο έχει σχεδιαστεί για να...

«Πτώμα» φάλαινας στην παραλία του Μπακού με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή (video)

Ένα αντίγραφο φάλαινας φυσητήρα τοποθετήθηκε στο Μπακού από την ομάδα Captain Boomer Collective για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή.Η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν...

Έλον Μασκ: Θέλουμε να είμαστε σε πολλούς κόσμους ή για πάντα περιορισμένοι στη Γη;

Ο Έλον Μασκ προέβλεψε ότι οι άνθρωποι θα πατήσουν στον Άρη μέσα σε τέσσερα χρόνια, τονίζοντας τη σημασία της εξερεύνησης του διαστήματος.Υπογράμμισε ότι η...

Επιστήμονας θεράπευσε τον καρκίνο της με ιούς που καλλιέργησε στο εργαστήριό της

Η Μπεάτα Χαλάσι, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, θεράπευσε τον καρκίνο του μαστού της χρησιμοποιώντας ιούς που καλλιέργησε στο εργαστήριό της, προκαλώντας συζητήσεις για...

Η επαναξιοποίηση του Αδριάνειου υδραγωγείου στο επίκεντρο της επίσκεψης του δικτύου Water Europe στο Χαλάνδρι

Τα μέλη του δικτύου Water Europe επισκέφθηκαν το Αδριάνειο υδραγωγείο στο Χαλάνδρι, εστιάζοντας σε έργα ανάπλασης και επαναξιοποίησης του.Εκπρόσωποι από 7 ευρωπαϊκές χώρες είδαν...