- Απάτη με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες Gmail
- Συμβουλές για προστασία από απάτες με τεχνητή νοημοσύνη:
- 1. Κατανόηση του αυτοματοποιημένου συστήματος υποστήριξης της Google
- 2. Επιθεώρηση προσεκτικά των διευθύνσεων email
- 3. Να είστε προσεκτικοί με συνδέσμους και συνημμένα
- 4. Ενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA)
- 5. Παρακολούθηση τακτικά των λογαριασμών για ασυνήθιστη δραστηριότητα
Εάν χρησιμοποιείτε το Gmail, πιθανότατα έχετε συναντήσει μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος που υποδύονται δημοφιλείς εταιρείες όπως η Microsoft, η Google, η Apple και άλλες. Αυτές οι απάτες είναι συχνά εύκολο να εντοπιστούν λόγω ύποπτων διευθύνσεων email και άλλων κόκκινων σημαιών, όπως κακή γραμματική ή επείγοντα αιτήματα για προσωπικές πληροφορίες.Ο Σαμ Μίτροβιτς, σύμβουλος λύσεων της Microsoft, μοιράστηκε την εμπειρία του να στοχοποιηθεί από μια περίτεχνη απάτη που έπληξε τους χρήστες του Gmail. Διηγήθηκε πώς ξεκίνησαν όλα με μια φαινομενικά αθώα ειδοποίηση:Ο Μίτροβιτς επεσήμανε ότι οι απατεώνες τροποποίησαν τη διεύθυνση email του αποστολέα για να φαίνεται σαν να ήταν από την Google. Χρησιμοποίησαν το Salesforce CRM, μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες να προσαρμόζουν τις πληροφορίες αποστολέα σε οτιδήποτε επιλέγουν κατά την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω διακομιστών Gmail και Google.1) Κατανόηση του αυτοματοποιημένου συστήματος υποστήριξης της Google: Η Google έχει δισεκατομμύρια χρήστες, επομένως η επικοινωνία μαζί τους για οποιοδήποτε ζήτημα απαιτεί σημαντικούς πόρους. Τα πάντα είναι αυτοματοποιημένα και η Google δεν καλεί τους χρήστες του Gmail εκτός εάν έχουν συνδεδεμένο Εταιρικό προφίλ Google.
2) Επιθεωρήστε προσεκτικά τις διευθύνσεις email: Ελέγχετε πάντα τη διεύθυνση email προσεκτικά. Σε αυτήν την περίπτωση, το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιλάμβανε μια διεύθυνση παραλήπτη που δεν συσχετίστηκε με έναν τομέα Google. Επιπλέον, δεν υπήρχαν άλλες ενεργές συνεδρίες στον λογαριασμό Google του θύματος εκτός από τον δικό του.
3) Να είστε προσεκτικοί με συνδέσμους και συνημμένα: Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή να κάνετε λήψη συνημμένων από άγνωστα ή ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αντίθετα, πλοηγηθείτε απευθείας στον ιστότοπο πληκτρολογώντας τη διεύθυνση URL στο πρόγραμμα περιήγησής σας.
Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από κακόβουλους συνδέσμους που εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό, με πιθανή πρόσβαση στις προσωπικές σας πληροφορίες, είναι να έχετε εγκατεστημένο λογισμικό προστασίας από ιούς σε όλες τις συσκευές σας. Αυτή η προστασία μπορεί επίσης να σας ειδοποιήσει για μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος και απάτες ransomware, διατηρώντας ασφαλή τα προσωπικά σας στοιχεία και τα ψηφιακά σας στοιχεία.
4) Ενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA): Χρησιμοποιήστε το 2FA στους λογαριασμούς σας για να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας. Αυτό απαιτεί μια δεύτερη μορφή επαλήθευσης, όπως ένα μήνυμα κειμένου ή μια εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τους απατεώνες να αποκτήσουν πρόσβαση ακόμη και αν έχουν τον κωδικό πρόσβασής σας.
5) Να παρακολουθείτε τακτικά τους λογαριασμούς σας: Παρακολουθείτε στενά τους λογαριασμούς σας για οποιαδήποτε ασυνήθιστη δραστηριότητα. Ρυθμίστε ειδοποιήσεις για προσπάθειες σύνδεσης και αλλαγές στις πληροφορίες του λογαριασμού σας. Η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω ζημιές.
photo: pixabay